• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#120521  autor: bigman
 04 lis 2006, 00:18
tomico pisze:Nie, karty nie muszą być wymieniane tylko sieć musi zaaktualizować oprogramowanie żeby umts działał na starych simkach.
Jaka jest wiec roznica pomiedzy karta USIM a "stara karta SIM" z nowym oprogramowaniem?

#120524  autor: D@rio
 04 lis 2006, 00:23
bigman pisze: Jaka jest wiec roznica pomiedzy karta USIM a "stara karta SIM" z nowym oprogramowaniem?
wszystko jest inne, kodowanie, algorytm, zabezpieczenia, pojemnosc, rodzaj przechowywanych danych miedzy USIM a SIM...no i to, ze USIM ma wgrane pewne aplikacje wykorzystywane tylko do sieci UMTS...

Obrazek

#121939  autor: Klusek
 08 lis 2006, 10:46
podaje za GOLem
UMTS w prepaidach Orange oraz HSDPA w dwóch aglomeracjach
Orange w przyszłym tygodniu wprowadzi możliwość korzystania z transmisji 3G do swoich ofert prepaid POP i Orange GO. Nie wiadomo jeszcze, czy będzie istniała możliwość prowadzenia rozmowy wideo i czy będzie konieczność wymiany kart SIM na nowe, tak jak jest to obecnie wymagane w ofertach postpaid.

Kolejną nowością zaprezentowaną w przyszłym tygodniu będzie technologia HSDPA, którą Orange wprowadzi w dwóch aglomeracjach.

Obrazek
Obrazek

#121941  autor: b@sho
 08 lis 2006, 10:48
o porsze, jestem zaskoczony :P ale poczekam na fakty

'When you meet your God, tell him to just leave me alone.'

#121967  autor: tomico
 08 lis 2006, 15:06
Super będe mieć umts. I pewnie będę mieć już normalnie hsdpa a nie testowo bo w Katowicach już jest HSDPA wiec dojdzie warszawa pewnie.

EDIT:
sprawdziłem i normalnie mogę korzystać z 3g, brawo orange !!!

#122056  autor: pumba
 08 lis 2006, 20:03
tomico pisze:sprawdziłem i normalnie mogę korzystać z 3g, brawo orange !!!
Jak to na zwykłej karcie SIM?
Czyli jak ustawisz sobie żeby telefon działał tylko w trybie UMTS to masz normalnie zasięg?

#122059  autor: D@rio
 08 lis 2006, 20:12
pumba pisze: Jak to na zwykłej karcie SIM?
Czyli jak ustawisz sobie żeby telefon działał tylko w trybie UMTS to masz normalnie zasięg?
znaczy, wg. moich informacji oficjalny start usługi jest datowany na 16.11.2006r. Ale generalnie, z tego co widzę już karty POP/GO/MIX itp. mogą się logować do sieci UMTS. Ciekawe tylko, jak to jest z wykonywaniem wideo-rozmów i transmisji danych w sieci 3G...

Obrazek

#122061  autor: pumba
 08 lis 2006, 20:20
D@rio, mnie też to ciekawi, chyba zrobie drugi wyjazd do Katowic bo bardzo mnie to interesuje i sprawa o której już pisałem że simplus zalogował się do sieci era nie daje mi spokoju ;)

#122066  autor: tomico
 08 lis 2006, 20:33
Przeprowadziłem już wideorozmowe z ojcem nokia 6280 :arrow: nokia 6680. Obraz troszkę śnieżył ale ok. W obu telefonach były zwykłe karty sim. Tak ustawiam telefon w umtsie i mam zasięg.

#122067  autor: D@rio
 08 lis 2006, 20:33
pumba pisze:D@rio, mnie też to ciekawi, chyba zrobie drugi wyjazd do Katowic bo bardzo mnie to interesuje i sprawa o której już pisałem że simplus zalogował się do sieci era nie daje mi spokoju
nio, to przy okazji będziesz mógł ze mną znowu przetestować VC tym razem na linii Orange - Plus ;)

Obrazek

#122068  autor: tomico
 08 lis 2006, 20:34
Dodam że była to rozmowa z orange do orange.

#122079  autor: PingNoMore
 08 lis 2006, 21:05
tomico pisze:Super będe mieć umts. I pewnie będę mieć już normalnie hsdpa a nie testowo bo w Katowicach już jest HSDPA wiec dojdzie warszawa pewnie.
A w Łodzi nawet UMTS-u nie ma :x Przecież to paranoja

#122107  autor: tomico
 08 lis 2006, 22:10
PingNoMore pisze:tomico napisał/a:
Super będe mieć umts. I pewnie będę mieć już normalnie hsdpa a nie testowo bo w Katowicach już jest HSDPA wiec dojdzie warszawa pewnie.

A w Łodzi nawet UMTS-u nie ma :x Przecież to paranoja
To tylko kwestia czasu, za niedługo będzie. Pozatym to operatorzy tak sobie skalkulowali, że nie opłaca im się stawiać tak szybko 3g w Łodzi. Nadajniki będą za niedługo postawione, nawet powiem że stoją może nawet już, ale dla opów Łódź nie jest priorytetem w stawianiu sieci 3g.

#122153  autor: D@rio
 08 lis 2006, 23:33
tomico pisze:ale dla opów Łódź nie jest priorytetem w stawianiu sieci 3g.
przepraszam bardzo - Era ma bardzo ładnie pokryty zasięg UMTS Łodzi. Jedynie Plus i Orange jakoś sobie "olewają" Łódź. A w ogóle to jest jakieś dziwne zjawisko. Przecież Plus ma swoją siedzibę w Łodzi a tak podchodzi do sprawy. Zresztą, podam jeszcze jeden konkretny przypadek. w Lublinie też jest centrum Orange - a póki co, zasięg 3G Orange to jaki że...szkoda mówić. Tak, jakby go wcale nie było. W Lublinie Orange ma najgorszy zasięg z wszystkich 3-ech opów. Najlepszy ma oczywiście...Plus ;)

Obrazek

#122154  autor: tomico
 08 lis 2006, 23:36
D@rio pisze:tomico napisał/a:
ale dla opów Łódź nie jest priorytetem w stawianiu sieci 3g.

przepraszam bardzo - Era ma bardzo ładnie pokryty zasięg UMTS Łodzi. Jedynie Plus i Orange jakoś sobie "olewają" Łódź. A w ogóle to jest jakieś dziwne zjawisko. Przecież Plus ma swoją siedzibę w Łodzi a tak podchodzi do sprawy. Zresztą, podam jeszcze jeden konkretny przypadek. w Lublinie też jest centrum Orange - a póki co, zasięg 3G Orange to jaki że...szkoda mówić. Tak, jakby go wcale nie było. W Lublinie Orange ma najgorszy zasięg z wszystkich 3-ech opów. Najlepszy ma oczywiście...Plus ;)
Wiem że Era ma zasięg w Łodzi, bo go chyba zaraz uruchomiła po Warszawie. Ale pisząc to myślałem właśnie o Orange i Plusie. Myśle że lada chwila będzie tam 3g.

#122177  autor: oprych
 09 lis 2006, 03:17
W Łodzi w Plusie miałem UMTS na stacji Łódź Kaliska

#122514  autor: marektomek
 10 lis 2006, 07:57
tomico pisze:Przeprowadziłem już wideorozmowe z ojcem nokia 6280 nokia 6680. Obraz troszkę śnieżył ale ok. W obu telefonach były zwykłe karty sim. Tak ustawiam telefon w umtsie i mam zasięg.
Ile kosztowała minuta??? Naliczają sekundowo czy jak? Masz POPa oczywiście tak?

#122516  autor: PingNoMore
 10 lis 2006, 08:18
tomico pisze:Pozatym to operatorzy tak sobie skalkulowali, że nie opłaca im się stawiać tak szybko 3g w Łodzi. Nadajniki będą za niedługo postawione, nawet powiem że stoją może nawet już, ale dla opów Łódź nie jest priorytetem w stawianiu sieci 3g.
Nie wiem dlaczego Łódź nie jest ważnym miastem, przecież to nie jest jakaś wioska :roll: Rozumiem Warsawa, Katowice, ale do jasnej cholery gdzie reszta. Co do nadajników to już napewno są bo 2-3 miesiące temu w centrum bardzo ładnie UMTS śmigał, ale pewnie przeprowadzali testy i teraz wyłączyli :x

#122521  autor: tomico
 10 lis 2006, 08:43
marektomek pisze:Ile kosztowała minuta??? Naliczają sekundowo czy jak? Masz POPa oczywiście tak?
Nie mam popa. Mam mixa dla firm, a ojciec top firme w orange. On ma darmowe wideorozmowy więc on dzwonił do mnie. Naliczają sekundowo oczywiście.
Nie wiem dlaczego Łódź nie jest ważnym miastem, przecież to nie jest jakaś wioska :roll: Rozumiem Warsawa, Katowice, ale do jasnej cholery gdzie reszta. Co do nadajników to już napewno są bo 2-3 miesiące temu w centrum bardzo ładnie UMTS śmigał, ale pewnie przeprowadzali testy i teraz wyłączyli :x
W Łodzi nadajniki ma Era, a Orange i Plus wkrótce uruchomią, obstawiam 1Q 2007. Nie wiem dlaczego tak z tym zwlekają.

#122676  autor: tymis
 10 lis 2006, 20:33
tomico pisze:Orange i Plus wkrótce uruchomią
Plus już ma UMTS w Łodzi, oczywiście nie w całym mieście.

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...