• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#122080  autor: Pawrzes
 08 lis 2006, 21:06
Tak czy siak kto ma Plusa we Włoszczowie (tak prawidłowo odmieniamy nazwę tej miejscowości) i korzysta z iPlusa to napewno jest zadowolony że będzie wktótce UMTS :)

Pozdrawiam

#122085  autor: D@rio
 08 lis 2006, 21:15
już jest.

Obrazek

#122098  autor: Pawrzes
 08 lis 2006, 21:50
D@rio pisze:już jest.
Aha, OK. Tym lepiej bo jak sprawdziłem na mapie zasięgu to EDGE Włoszczowa nie była praktycznie pokryta...

Pozdrawiam

#122137  autor: D@rio
 08 lis 2006, 22:57
Pawrzes pisze:
Aha, OK. Tym lepiej bo jak sprawdziłem na mapie zasięgu to EDGE Włoszczowa nie była praktycznie pokryta...
generalnie nie musi być, i tak ten UMTS służy praktycznie tylko, jednemu klientowi ;)

Obrazek

#122179  autor: oprych
 09 lis 2006, 03:29
Nie wiem co Wy macie do stacji we Włoszczowie? Miałem okazję z niej korzystać :-D Zresztą za rok przyjdzie mi się tam przeprowadzić, to może i z UMTS skorzystam, tylko nowy telefon będzie do tego potrzebny i w nielubianym plusie.

Po za tym moim zdaniem to straszny nie wypał, przeciez Włoszczowa, jako miasto w woj. Świętokrzyskim, czyli nie zbyt bogatym do tego w mieście z ogromną liczbą bezrbocia, nie potrzebuje 3G a miejsc pracy! Byłem, widziałem...

..Serj, i tak pokrzyżowaliśmy ci plany...

#122233  autor: Rokko
 09 lis 2006, 12:13
To nam Wloszczowa na metroplie rosnie. Pociag bzdura, a kwestia 3G tez czuje ze Plus poszedl za ciosem i walnal tam. W sumie udzialy panstwowe, wiec nie dziwota. Moze jeszcze troche i bedzie tam net bezprzewodowy za darmo i lotnisko i w ogole. I za takie kfiatki kocham nasz kraj :)

#122274  autor: D@rio
 09 lis 2006, 13:52
Rokko pisze:a kwestia 3G tez czuje ze Plus poszedl za ciosem i walnal tam.
napisałem wyżej że cała inwestycja było robiona na wniosek klienta kluczowego...

Obrazek

#122410  autor: oprych
 09 lis 2006, 20:21
Rokko, a co komu przeszkadza UMTS we Włoszczowie, czy też stacja? Postawili-niech będzie. Wam brakuje UMTS a w takiej Włoszczowej brak nawet supermarketu z prawdziwego zdarzenia, z pewnością, Włoszczowa(a dokladniej mieszkańcy) za takie "luksusy" oddała by swój UMTS.
Swoja droga Panowie, jestem ciekaw ilu z Was codziennie korzysta z 3G

#122419  autor: D@rio
 09 lis 2006, 20:55
oprych pisze:Swoja droga Panowie, jestem ciekaw ilu z Was codziennie korzysta z 3G
ja korzystam codziennie...

Obrazek

#122420  autor: tomico
 09 lis 2006, 21:00
D@rio pisze:oprych napisał/a:
Swoja droga Panowie, jestem ciekaw ilu z Was codziennie korzysta z 3G

Ja od kiedy mam czyli od wczoraj to też korzystam codziennie. Już kilka wideorozmów poszło, bo kumple mają je czasami za darmo w pakietach i bardziej im się opłaca robić wideokole jak do mnie dzwonią.

#122457  autor: babeo
 09 lis 2006, 23:08
D@rio pisze:
oprych pisze:Swoja droga Panowie, jestem ciekaw ilu z Was codziennie korzysta z 3G
Ciekawe ile jest takich osób jak Ty D@rio? Ogólnie jak tak ślędzę rozwój GSM i elektroniki ostatnich lat, to powiem, że do niczego dobrego on nie prowadzi. Byłem dziś na wycieczce w fabryce jednego z największych koncernów samochodowych (hehe hałso Politechnika otwiera wiele drzwi :-D ) ale to co zobaczyłem, co jest montowanie i proponowane w najnowszych samochodach w klasie 70-100tys zł. to .... :shock: Nie powiem, że jest to coś poprawiającego diametralnie komfort jazdy lub bezpieczeństwo, wymyślane są na siłę rzeczy, w które pakowane są mega ilości elektroniki byle tylko podbijać cene i wmuszać ludziom, coś czego w ogole nie potrzebują!
Podobnie uważam jest z UMTSem, pewnie zaraz oburzy się poł forum, ale mam prawo do swego zdania. "Najpierw dobrobyt a potem demokracja" (tak mi sie skojarzyło za Kazikiem), ogólnie uważam, że Polska nie jest żadną super potęgą ekonomiczną i coś takeigo jak UMTS jest nam zbędnym, jest to coś (jak wspomnianie powyżej samochody), sprytnie zrobiony zabieg marjetingowy, polegający na wmuszaniu ludziom czego, czego wcale nie potrzebują ... oczywiscie, możecie powiedzieć, że jak ktoś nie chce to nie kożysta, tak ale każdy zwykłu uzytkownik gsm płaci za to w cenie każdej minuty ...

#122459  autor: D@rio
 09 lis 2006, 23:11
nie masz do końca racji ;) zobacz, ile możliwości otwiera taki UMTS a potem, porównaj to do możliwości elektroniki w nowych samochodach. Zapewniam że szala przechyli się na stronę UMTS...

Obrazek

#122462  autor: babeo
 09 lis 2006, 23:17
D@rio, chodzi mi o to, że: jestem za postępem który ma się przyczynić ludziom, sam na magisterce robię coś przez co może ... za pare lat cały dział napędu przeżyje szok i totalną odmianę. W to jednak wierzę, że się przyda. Co do UMTSu nie jestem jednak przekonany. Może za dużo siedziałem w zagadnieniach pomocji nowych technologi i widziałem zbytnio od kuchni, jak zwykły klient jest otumaniany i jak dobra akcja marketingowa potrafi mu wszystko wmowić, może mam jakieś uprzedzenia, ale jakoś nie moge w obecnym stanie gospodarczym Poslki przekonać do UMTSu ... wydaję mi się, że są ważneijsze aspekty życia które należało by poprawić, a nie znowu wałkowac nam, że bez 3g nie da się żyć, bo w sumie jest już g4 ... g5 ... to jech chore! Najgorsze jest to, że w tym wszystkim konsument jest najmniej ważny ...

#122465  autor: D@rio
 09 lis 2006, 23:26
a ten się nie przyczyni? Popatrz, ile możliwości, jaki postęp, rozwój, popatrz na sam internet. Móglbym wiele tak mówić, łatwość komunikacji, UMTS jako usługa biznesowa. No kurcze, temat rzeka... ;)

zresztą, jak sam zobaczysz na własnej skórze jak działa UMTS, poczujesz blues'a to się przekonasz...

P.S
4G jest w Japonii, w testach ;) 5G nie ma jeszcze :lol:

Obrazek

#122466  autor: babeo
 09 lis 2006, 23:29
D@rio pisze:UMTS jako usługa biznesowa.
Dokładnie z tym się zgadzam w 100%. Usługa kierowana do określonej grupy osbiorców, a nie do wszytskich ...
D@rio pisze:No kurcze, temat rzeka... ;)
Dokładnie :wink: zdaję sobie z tego sprawę, ale ejstem cieka co innu Użytkownicy myślą na ten temat :-)

#122467  autor: tymis
 09 lis 2006, 23:32
babeo83 pisze:zaraz oburzy się poł forum
Czyli drugie pół forum się nie oburzy, w tym ja :)
babeo83 pisze:coś takeigo jak UMTS jest nam zbędnym
UMTS jak każda nowa technologia stanowi pewien rozwój, pewien krok naprzód. Nie można zakładać, że to "nikomu" się nie przyda. Zwłaszcza, że to nie jest z naszych podatków, choć patrząc na akcjonariat jednego z opów może jest to zbyt śmiałe stwierdzenie ;-)
D@rio pisze:zobacz, ile możliwości otwiera taki UMTS
Otwiera dla wymagających użytkowników, takich jak Ty, którzy potrzebują nowej technologii do pracy. Mam wrażenie, że jednak dla większości przygoda z 3G to będzie wideorozmowa, oglądanie teledysków lub filmu Piła 3 w odcinkach :)

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...

#122468  autor: tomico
 09 lis 2006, 23:33
Mi się wydaje że właśnie nie tylko dla wybranej grupy klientów czyli biznesu. Niech na przykład posłuży nam anglia, tam ludzie chętnie oglądają tv prowadzą wideorozmowy i 3g jest bardzo popularne niezależnie czy ktoś ma prepaida czy postpaida. Nawet w jakimś newsie pisało że operatorzy angielscy nie wyrabiają się bo sieć 3g jest zapychana przez setki ludzi korzystających z 3g. Napewno 3g będzie bardzo popularne i zastąpi 2g. Operatorzy będą obniżać ceny tych usług to staną się one bardzo popularne.

#122470  autor: D@rio
 09 lis 2006, 23:44
tymis pisze: Otwiera dla wymagających użytkowników, takich jak Ty, którzy potrzebują nowej technologii do pracy. Mam wrażenie, że jednak dla większości przygoda z 3G to będzie wideorozmowa, oglądanie teledysków lub filmu Piła 3 w odcinkach
no ja wykorzystuje UMTS do transmisji danych głównie. Od czasu do czasu, przeprowadzę jakąś wideoorozmowę. Dlatego, widzę wiele pozytywnych aspektów tej technologii ;)
tomico pisze:Napewno 3g będzie bardzo popularne i zastąpi 2g. Operatorzy będą obniżać ceny tych usług to staną się one bardzo popularne.
w Polsce nie prędko. Jeszcze duużo lat. Generalnie, narazie UMTS jest traktowany jako dodatkowy bajer. Polska to nie Anglia ;)

Obrazek

#122475  autor: tomico
 09 lis 2006, 23:52
D@rio pisze:w Polsce nie prędko. Jeszcze duużo lat. Generalnie, narazie UMTS jest traktowany jako dodatkowy bajer. Polska to nie Anglia ;)
Wiem że Polska niestety to nie Anglia i jesteśmy zacofani w stosunku do nich, ale za kilka powinno być jak u nich.

#122503  autor: oprych
 10 lis 2006, 03:35
O Anglii najlepiej może nam powiedzieć jeden z userów, który wybiera się do niej "jak sójka za morze" :wink:

Ja uważam tak, jak babeo. Przez wiele lat usługa 3G będzie adresowana głównie do biznesu. Polska to nie Anglia, ludzie nie będą korzystać z 3G nie mając co "do gara włożyć" :|