• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #122212  autor: oozz
 09 lis 2006, 11:15
Pojawiła się nawigacja na telefony http://www.naviexpert.pl/26.html (do 6230i jest nawet osobny program - pewnie ze względu na rozdzielczość)
Czy ktoś z Was korzystał już? Czy można tego używać bez podłączenia do net'u?

#122260  autor: Krisu6230i
 09 lis 2006, 13:22
ja tez jestem ciekaw czy i jak to dziala bo na takim amlym ekranie... a dodatkowo dosc wysoka rozdialka wcale nie pomaga.

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/
http://ag.bocznica.org/

#122413  autor: szulzykk
 09 lis 2006, 20:27
No tak ale aby dzialalo trzeba miec odbiornik GPS :P

Nie wspominajac o abonamencie :lol:

n6230i.prv.pl back in action !!

#163956  autor: marektomek
 20 mar 2007, 10:27
odkopuje temat. na allegro pojawiło sie coś takiego: http://allegro.pl/item174102177_srebrna ... atki_.html
Chodzi o ten GPS.... czy ktos wie jak to działa? pisze że trzeba moduł GPS kupić i przez BT podłączyć czyli tak jak na symbianach... Jakoś mi sie nie chce w to wierzyć żeby można było w 6230i zainstalować mapę i korzystać z GPS bez jakihś dodatkowych opłat za internet....

#163961  autor: Kaczy
 20 mar 2007, 10:34
marektomek pisze:czy ktos wie jak to działa? pisze że trzeba moduł GPS kupić i przez BT podłączyć czyli tak jak na symbianach... J
Ten moduł da się bez problemu podłączyć z 6230i. Sam to robiłem :)
marektomek pisze:Jakoś mi sie nie chce w to wierzyć żeby można było w 6230i zainstalować mapę i korzystać z GPS bez jakihś dodatkowych opłat za internet....
Ja korzystałem tylko z NaviExperta i na tej Nokii chodził on bez problemu. Jednak zasysyało to mapy z netu. Czy da się zainstalować inne mapy tego nie wiem, bo nie testowałem.

...::: Made for loneliness :::...

#163963  autor: castagnet
 20 mar 2007, 10:45
Kaczy pisze: Jednak zasysyało to mapy z netu.
Ile taka mapa może zajmować miejsca?? Chyba duzo. Przeciez mapy do nawigacji są wielkich rozmiarów. To jak taką mapę będzie zciągał to chyba to będzie kosztowało...
Jak z tym jest??

#164023  autor: Bromber
 20 mar 2007, 14:37
Witam !!!

Mam i używam jakoś od 2 tygodni !!

I muszę powiedzieć że jeśli ktoś jeździ sporadycznie w dłuższe trasy i w obce tereny to polecam bo to chyba najtańsza nawigacja na rynku.

Jeśli chodzi o mapy pobierane przez program to zleży od długości trasy.
I tak trasa ok 120 km zajmuje ok. 40-50 KB Jesli zjedziemy z wyznaczonej trasy a chcemy zobaczyc gdzie jestesmy to pobierana jest nowa mapa.

System nie jest idealny ale błędy są niewielkie. np:
- mam włączony program podłączony GPS ładuje mape i następuje rozłączenie GPS ?? niewiedziećdlaczego. DZIWNE pomag tylko restart programu a czasami nawet telefonu.
- system informuje za 100m lekko w prawo a w rzeczywistości droga dzie prosto.
- nie wszystkie fotoradary są w rzeczywistości, ale lepiej niech mówi że jest niżze go nie ma :)

A jeśli ktoś też używa NaviExpert to ja mam pytanie. Czy jeśli podłącze słuchawke na bluetooth to będe komunikaty o manwerach dostawał na słuchwkę czy przez głośnik telefonu ???

Pozdrawiam

#164247  autor: Kaczy
 20 mar 2007, 22:34
castagnet pisze:le taka mapa może zajmować miejsca?? Chyba duzo
Bromber pisze:I tak trasa ok 120 km zajmuje ok. 40-50 KB
Kolega jechał ze Szczecina do Torunia. Zapłacił niecałą złotówkę. A mając simdatę to jak zapłacimy 30 gr to juz będzie maks. :D

...::: Made for loneliness :::...

#164305  autor: castagnet
 21 mar 2007, 08:16
Kaczy pisze:Kolega jechał ze Szczecina do Torunia. Zapłacił niecałą złotówkę. A mając simdatę to jak zapłacimy 30 gr to juz będzie maks.
Hehe ! Taniocha! :mrgreen:

#164656  autor: pumba
 21 mar 2007, 22:39
Bromber pisze:A jeśli ktoś też używa NaviExpert to ja mam pytanie. Czy jeśli podłącze słuchawke na bluetooth to będe komunikaty o manwerach dostawał na słuchwkę czy przez głośnik telefonu ???
Ja jak podłączyłem przewodowy zestaw słuchwakowy to komunikaty były słyszalne tylko w słuchawce na głośniku w telefonie już nie, ze słuchawką na bluetooth pewno będzie tak samo