Witam jako ze troche szaleje

pozwole sobie poruszyc ten temat i dziekuje za uwagi osob obeznanych w temacie

Zaczne od tego ze cos mi sie zdaje ze u naszych operatorow impletacja edge to juz istniejacych bts jest u Plusa calkiem inna niz w Orange i Erze

Po czym tak wnioskuje - ano po odsluchu radiowym pracy modemu edge na starym radiowym odbiorniku

W erze-orange jak uzywam edge to prace ta sluchac spokojnie jakby byl to "zwykly" gprs a w Plusie to aazz stare radio sie "gotuje" na edge Plusa taka jest jazda

co do predkosci to faktycznie u mnie w Lodzi Era i Orange w edge nie zachwycaja

czesto mam w nich po edge 7-10kB/s

w Plusie za to standard 15-17kB/s

Predkosci max w Plusie takze sa bardzo czesto na stalym poziomie 22-26kB/s za to w Orange takie cos jest calkiem u mnie nie realne

a w Erze bardzo zadko

.Zadam wam pytanie i dziekuje za info- czy dodanie edge do starej stacjii gsm moze sie wiazac oprocz zmiany oprogramowania software takze ze zmiana hardware i np montarzem dodatkowych anten na masztach-bts ??? Czytaj doslownie z tym ze jakas osoba musi wejsc na konstrukcje bts i recznie montowac dodatkowe podzespoly ???
[ Dodano: 2006-11-05, 13:11 ]
Zastanawia mnie takze jak to jest z tym dodaniem edge - bo u mnie w Lodzi i oklicach doslownie ponad 90% bts Ery i Orange ma edge a w Plusie to jest okolo 50% tylko

Jak sobie porozmawialem na 601101101 to albo mi sciemniali albo faktycznie w Plusie dodanie edge do jest skomplikowana sprawa tzn ze wymaga to bardzo wielu zmian-ingerencji w bts ale za to jakosc edge jest bardzo dobra a za to w erze cz orange podobno calkien inaczej edge jest dodawane i odbija sie to kosztem jakosci transmisji

Czy to faktycznie tak moze byc
[ Dodano: 2006-11-05, 13:29 ]
Wczoraj w nocy(lodz) okolo 1 sciagalem pliki z www mialem karte Ery jako modem nokie N71 i myslalem ze oszaleje

zarowno w edge oraz w umts realne predkosci downloadu mialem na poziomie 8-12kB/s

W tych nerwach zmienilem karte na Iplusa i odrazu w edge mialem 24-27kB/s a w umts 43-45kB/s

Za chiny ludowe nie moge zrozumiec czemu w Erze mialem tak niskie transfery

Tylko niech nikt nie pisze ze siec przeciazona

Bo napewno taka nie byla

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat -
http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak -
http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu

Widac roznice