• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#120416  autor: D@rio
 03 lis 2006, 21:19
Rokko pisze:e to fajnie, moze jednak sobie sprawie rozbudowany telefon z kilkoma opcjami. Przydatna sprawa jak sie jedzie w trase, a nie chce sie kupowac CB.
generalnie, teraz to nie. Usługa jeszcze nie jest rozpowszechniona...ale, jak się rozpowszechni, to..czemu nie. Mam nadzieję że firmy transportowe się tym rozwiązaniem zainteresują troszkę to powinno user'ów przybyć ;)
Na pewno, jest to tańsze niż koszt nowego, profesjonalnego CB...

Obrazek

#120422  autor: Rokko
 03 lis 2006, 21:28
No wlasnie o koszta sie rozbija. Profesjonalne CB jest faktycznie drogie, ale jakis badziew mozna juz kupic za nieduze pieniadze, a oni nie sa wymagajacy i kupujac taki maja za darmo usluge, a w plusie jak pamietam wykupuje sie ja na okreslona ilosc dni.

#120424  autor: D@rio
 03 lis 2006, 21:31
Rokko pisze:a w plusie jak pamietam wykupuje sie ja na okreslona ilosc dni.
no tak, ale i tak taniej wychodzi...a nie potrzeba do tego drogich telefonów. Zwykła N6020 spokojnie się sprawdza, bo ma te funkcję i nie jest droga ;)

Obrazek

#120427  autor: Kaczy
 03 lis 2006, 21:35
Rokko pisze:No wlasnie o koszta sie rozbija. Profesjonalne CB jest faktycznie drogie, ale jakis badziew mozna juz kupic za nieduze pieniadze,
Znam wiele osób, które jeżdzą zawodowo samochodami dostawczymi i TIR`ami.
Mają CB za kilkaset zł i nie narzekają.
Rokko pisze:kupujac taki maja za darmo usluge, a w plusie jak pamietam wykupuje sie ja na okreslona ilosc dni.
I tu jest przewaga "zwykłego" CB. Już nie trzeba płacić abonamentu za korzystanie z pasma.
Teraz kupujesz tylko sprzęt i korzystasz.

A CB przez telefon obłożone jest opłatą za korzystanie :/

...::: Made for loneliness :::...

#120430  autor: D@rio
 03 lis 2006, 21:50
fakt, ale dla kierowców nie zawodowych, tylko poprostu często/czasami podrużujących i tak usługa ma sens, zawsze można ją włączyć sobie na 24h czy 3 dni...tyle, ile rzeczywiście potrzeba...

Obrazek

#120437  autor: Rokko
 03 lis 2006, 22:17
jaka jest ogolnie zasada dzialania?jak to wyglada w praktyce?domyslam sie, ze laczymy sie normalnie przez BTS. Ale co wciskam przycisk i mowie?

#120441  autor: D@rio
 03 lis 2006, 22:22
Rokko pisze:jaka jest ogolnie zasada dzialania?jak to wyglada w praktyce?domyslam sie, ze laczymy sie normalnie przez BTS. Ale co wciskam przycisk i mowie?
dokładnie, wszystko działa jak w normalnie krótkofalówce.

Poprostu, calość chodzi po sieci GPRS/EDGE/UMTS. Aktywując usługę NiM, uzyskujemy dostępna do specjalnego serwera (punktu APN: ptt.plusgsm.pl) gdzie są dostępne owe kanały (odpowiadające numerom wybranych dróg). Podajemy login, logujemy się na dany kanał ustawiając grupę jako domyślna no...możemy sluchać i rozmawiać naciskając odpowiedni przycisk na obudowie, kiedy chcemy mówić ;)

to tak w skrócie, słownie opisując...najlepiej to samemu przetestować, przekonać się i "poczuć blues'a" ;)

Obrazek

#199372  autor: Kamel
 05 lip 2007, 14:06
Czy ktoś korzystał z tej usługi np. podczas aktualnych wakacji ? Czy więcej osób z tego korzysta ?

#199377  autor: JacekS
 05 lip 2007, 14:17
tymis pisze:
kubiakk pisze:jak by dzialal usluga u wszystkich operatorow, mozna dzwonic do siebie do innej siec przez nim
Czyżbyś miał na myśli VoIP? Jeśli tak to chyba trzeba rozejrzeć sie za telefonem, który to umożliwia zamiast ogladać się na opów. Jeśli się nie mylę to chyba Nokia e61 ma telefon wirtualny... Jeśli coś pokręciłem to chętnie dowiem się jak jest, bo szczerze mówiąc nie zgłębiałem tego zagadnienia :-)
Do rozmow voip sluzy aplikacja FRING, dzieki temu programowi mozna wykonywac polaczenia np. na skypa. Sam uzywam i polecam. Program ten jest calkowicie darmowy

#199440  autor: banan1973
 05 lip 2007, 20:08
W USA jest to bardzo popularne,nazywa sie NEXTEL. Mialem i dzialalo extra a kosztowalo 60 dolarow na miesiac bez ograniczen.

... i600, n95, 8500, p1i, i5700, wildfire, s8500, p970, i9100, SE Xperia ARC S, HTC HD 7, Lumia 820, Lumia 920, Samsung Note2, Xperia Z1, Samsung Note3, Lumia 925, Xperia Z1 Compact, Xperia Z Ultra, Lumia1320, LG G2mini, LG G3, Microsoft640, LG G Flex2,

#199765  autor: D@rio
 06 lip 2007, 21:41
banan1973 pisze:W USA jest to bardzo popularne,nazywa sie NEXTEL. Mialem i dzialalo extra a kosztowalo 60 dolarow na miesiac bez ograniczen.
Nextel to jest sieć komórkowa.... Sprint Nextel.

w standardzie iDEN 800.

Obrazek

#199906  autor: banan1973
 07 lip 2007, 11:17
Sprint to polaczenia glosowe itp a Nextel to dodatkowo polaczenia NIM. Roznica miedzy tym co oferuje Plus a tym co w USA jest taka ze wybiera sie konkretna osobe z ktora chce sie rozmawiac i przyciskajac przycisk daje sie sygnal tamtej osobie. Nie ma zadnego nasluchiwania kanalow a kierowcy tirow maja dodatkowo CB obowiazkowo. Mialem to wiem jak dzialalo. Oczywiscie nie ma kart sim,telefon jest przypisany do numeru. W AT&T, T-MOBILE i "SYNGULAR" (nie wiem jak to sie pisze) sa karty sim.

... i600, n95, 8500, p1i, i5700, wildfire, s8500, p970, i9100, SE Xperia ARC S, HTC HD 7, Lumia 820, Lumia 920, Samsung Note2, Xperia Z1, Samsung Note3, Lumia 925, Xperia Z1 Compact, Xperia Z Ultra, Lumia1320, LG G2mini, LG G3, Microsoft640, LG G Flex2,