artur912 pisze:Mam Huawei nova y90 ale i tak brak Volte
Nie licz na wiele. Wszyscy wiemy, że Orange najbardziej restrykcyjnie podchodzi do tematu. Chociaż zdarzają się przebłyski nadziei na wsparcie wstecznie. Np. niedawno kupiłem "za psie pieniądze" Redmi 8A (czyli do bólu budżetowy fon) i co się okazało - VoLTE działa na każdej karcie W4 oprócz Plusa. W Orange jest nawet ikonka VoLTE, a w T-mobile działa nawet VoWiFi

. Byłem mocno zaskoczony, bo na flagowej "ósemce" (Redmi Note 8 Pro) VoLTE w Orange jak nie widziałem tak nie widzę (podobnie w Plusie).
Kiedy patrzę na polecane tu wielokrotnie
https://wificalling-volte.pl to zastanawiam się jaką wartość ma zasięganie tam informacji skoro w Note 8 Pro powinienem mieć VoLTE u każdego, a w 8A nie powinienem mieć w Play? Wydaje mi się, że znajdować tam powinny się tylko sprzęty z softem "z półki", a nie po "magicznych" zabiegach czynionych przez użytkowników. Przecież jasne jest, że każdy ze wspomnianych modeli ma już dawno zakończone wsparcie producenta, więc oficjalna ścieżka aktualizacji w tych fonach powinna dać efekt tego samego softu i tego samego dostępu do VoLTE.
Czasami odnoszę wrażenie, że operatorów w kwestii zgodności telefonów klientów z ich usługą ratują komunikatory. Młodzi ludzie, których wielu spotykam sami przyznają, że dzwonią (usługą telefoniczną) niewiele, a ich potrzeby komunikacji wypełniają Messenger, WhatsApp czy co tam jeszcze rynek wymyślił. Starsi albo akceptują dostęp do usługi jaki jest, albo kupują nowy telefon, bo przez stary "nie idzie się dogadać - tak trzeszczy i szumi". I to jest powód dla którego wsparcia telefonów wstecz w VoLTE praktycznie nie ma, bo klient "przyjdzie i kupi nowy telefon, i jeszcze nową umowę podpisze".