• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 78 z 82
  • 1
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 82
 #1186786  autor: kapcer
 28 sty 2025, 10:15
Miałem taki przypadek w Plusie, że 5G przestało działać na mojej karcie z dnia na dzień. W tym samym miejscu telefon brata z inną kartą Plusa normalnie logował się do n41. Na zgłoszoną reklamację otrzymałem standardową odpowiedź z generatora, że "u nas" wszystko działa, nic nie blokujemy. Warto spróbować z inną kartą SIM lub podejść bliżej do nadajnika.

Ja byłem w tej dobrej sytuacji i mogłem podziękować Plusowi za współpracę. Są miejsca gdzie ich sieć działa bardzo dobrze, ale to jaki mają bałagan w systemach bilingowych i jak leży komunikacja z klientem... Cieszę się, że nie muszę się z nimi dłużej użerać.
 #1187068  autor: lordbyd
 01 lut 2025, 14:20
U mnie całe 110 Mbps na 5G :)
Dodam jeszcze że na Samsungu s22 Ultra znaczek 5G obecny jest na ciemnym tle i tylko podczas transmisji danych.
Ogólnie prędkości w porównaniu do 5G N! są jednak znacznie wolniejsze.
 #1187206  autor: zwariowany.kurczak
 03 lut 2025, 18:19
Pojawiło się sporo pozwoleń radiowych dla sieci Plus 5g w paśmie 2100 i 2600 mhz.... Czy ten skansen cokolwiek będzie robił w paśmie 3600 MHz.
Oni marnują tyle pasma iż może ktoś kiedyś im je odbierze z powodu jego niewykorzystywania... Rozumiem zapłacili za pozwolenie mogą robić co chcą ich pieniądze ale może ktoś kiedyś mądrze napisze papier o przedłużenie z warunkiem efektywnego wykorzystania pasma dla ludzi.
 #1187219  autor: KC-KARLOS
 03 lut 2025, 20:13
Uma_Naraka: zapominasz, że są zależni od operatora wież i infrastruktury czyli hiszpańskiemu podmiotowi - Cellnex. Oni weszli w prawa dawnej spółki Polkomtel Infrastruktura, którą Plus sprzedał Hiszpanom zadłużonym po uszy za 1 miliard zł - w porównaniu do innego, lepszego działania Playa, który też im (Cellnexowi) użycza, a raczej sprzedaje swoje wieże, ale mając w swoich rękach urządzenia sieciowe (dlatego Play jest w ciągłym rozwoju i na tym wygrywa). A za taką kasę można samemu nieźle rozbudować sieć, a nie czekać na czyjąś łaskę - to jest przepis na zastój w rozwoju - nie da się tego nie zauważyć.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1187225  autor: illicit
 03 lut 2025, 21:29
koszalineo941268 pisze:
03 lut 2025, 19:39
Czyli Plus ma czas do końca tego roku. Co się stanie, jeśli nie spełni warunku?
To już w tym roku mijają 4 lata od wręczenia rezerwacji?
KC-KARLOS pisze:Uma_Naraka: zapominasz, że są zależni od operatora wież i infrastruktury czyli hiszpańskiemu podmiotowi - Cellnex. Oni weszli w prawa dawnej spółki Polkomtel Infrastruktura, którą Plus sprzedał Hiszpanom zadłużonym po uszy za 1 miliard zł - w porównaniu do innego, lepszego działania Playa, który też im (Cellnexowi) użycza, a raczej sprzedaje swoje wieże, ale mając w swoich rękach urządzenia sieciowe (dlatego Play jest w ciągłym rozwoju i na tym wygrywa). A za taką kasę można samemu nieźle rozbudować sieć, a nie czekać na czyjąś łaskę - to jest przepis na zastój w rozwoju - nie da się tego nie zauważyć.
Jaki 1mld? Jaką czyjąś łaskę?
 #1187227  autor: KC-KARLOS
 03 lut 2025, 21:43
illicit: Cellnex operuje siecią i gratami Plusa. Bez łaski i zmartwień o długi hiszpańskiej firmy, Plus już dawno mógłby równie szybko budować swoją sieć, jak Play - wystarczy umowa trójstronna i na wieżach Cellnexa mogłyby wisieć nadajniki Plusa i Playa jednocześnie. A jakie są realia, widać wyraźnie nawet na mapkach btsearch.
I poprawka, za sprzedaż spółki PI na czysto Polsat Plus zarobiła ponad 3,5 miliarda zł, a co z tą kasą zrobili - nie wiadomo, pewnie przejedli. Za to można można w rok mieć solidną bazę 5G n78 w 1/3 ludności Polski.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1187230  autor: illicit
 03 lut 2025, 22:03
7mld: https://www.telepolis.pl/wiadomosci/pra ... nalizowana

I nie ma żadnej łaski, Polkomtel składa zamówienie a Cellnex buduje, a skoro Polkomtel nie składa na razie zamówień na CBand, to Cellnex im go nie buduje.
Ostatnio zmieniony 03 lut 2025, 22:38 przez Remington, łącznie zmieniany 1 raz. Powód: Usunięto wycieczki osobiste
 #1187234  autor: KC-KARLOS
 03 lut 2025, 22:24
illicit: skoro nie znasz jak działa ekonomia, to czemu twierdzisz, że kłamię o tych ok 3,6 mld (to skonsolidowany czysty zysk Grupy Polsat Plus za tą transakcję wliczony w wyniki za 2021 rok) skoro podajesz info o 7 mld czyli o wartości transakcji spółki pomijając wiele wątków korporacyjnych i finansowych, typu długi czy zobowiązania z przejęciem spółki, która była właścicielem infrastruktury operatora. Polecam dokładniej weryfikować informacje, a nie klikasz raz, co wujek Google zarzuci z jednego źródła.

I odpowiedz sobie na pytanie - skoro Play też ma umowy z Cellnexem i sprzedaje im wieże, dlaczego mają dużo lepszą dynamikę rozwoju zasięgu, niż Plus, który wszystkiego się pozbył na rzecz Cellnexa? Przeczytaj sobie też artykuły o imprezie "Męskie Granie", gdyby nie Cellnex - słabo by było z dzialaniem usług zielonych bez kultowego trybu "mass event"...

#1187245  autor: illicit
 04 lut 2025, 08:00
OK, wrzuć tutaj szczegóły finansowe tej transakcji, chętnie się zapoznamy.

„Męskie Granie” - ale Ty tak serio myślisz że te stacje powstały z inicjatywy Cellnex i zrobili prezent Polkomtelowi?
Zejdź na ziemię.

Polkomtel złożył zamówienie w Cellnex, więc Cellnex je zrealizował, tak właśnie działa ta współpraca.
Cellnex buduje sieć tam, gdzie wskazał i Polkomtel.
To Polkomtel cały czas decyduje o rozwoju sieci a nie Cellnex, przyjmij to w końcu do wiadomości.

A co do dynamiki, Play inwestuje teraz mocno to ma dużą dynamikę, Polkomtel słabo to dynamika jest mizera. Za chwile Polkomtel się obudzi i będzie masowo nadrabiał. Tak działa Polkomtel od zawsze.
 #1187246  autor: KC-KARLOS
 04 lut 2025, 09:34
illicit: proszę:
W raporcie rocznym Cyfrowy Polsat przedstawił ostateczne rozliczenie transakcji sprzedaży Polkomtel Infrastruktura. Z 7,03 mld zł otrzymanych za tę spółkę od hiszpańskiego Cellneksu w pozycji zysk zapisano 3,68 mld zł. Transakcja miała wpływ na całoroczne zyski grupy.
Źródło: https://www.telko.in/sprzedaz-polkomtel ... go-polsatu

Widać wyraźnie, że Grupa PolsatPlus potrzebowała kasy na przejedzenie (czytaj spłatę długów), niż na rozwój, nie mówiąc o marnowaniu pasm. Jeśli liczysz, że się "obudzą", sam zejdź na ziemię i wyrusz w drogę na tereny wiejskie i męcz się z 3G, które tam ma się dobrze. To, co Play, T-M i O zrobili, nigdy Plus w tak krótkim czasie nie nadrobi.

#1187252  autor: robbo2k
 04 lut 2025, 10:42
KC-KARLOS pisze:
03 lut 2025, 22:24
illicit: skoro nie znasz jak działa ekonomia, to czemu twierdzisz, że kłamię o tych ok 3,6 mld (to skonsolidowany czysty zysk Grupy Polsat Plus za tą transakcję wliczony w wyniki za 2021 rok) skoro podajesz info o 7 mld czyli o wartości transakcji spółki pomijając wiele wątków korporacyjnych i finansowych, typu długi czy zobowiązania z przejęciem spółki, która była właścicielem infrastruktury operatora. Polecam dokładniej weryfikować informacje, a nie klikasz raz, co wujek Google zarzuci z jednego źródła.

I odpowiedz sobie na pytanie - skoro Play też ma umowy z Cellnexem i sprzedaje im wieże, dlaczego mają dużo lepszą dynamikę rozwoju zasięgu, niż Plus, który wszystkiego się pozbył na rzecz Cellnexa? Przeczytaj sobie też artykuły o imprezie "Męskie Granie", gdyby nie Cellnex - słabo by było z dzialaniem usług zielonych bez kultowego trybu "mass event"...
Plus zamawia Cellnex buduje tu nie ma filozofii. Pan płaci pan ma. outsourcing infrastruktury ma sens dla kupującego jak zarobi na nim oferując innemu podmiotowi. A dla sprzedającego iż może być bardziej elastyczny w zmianie lokalizacji. Ale nie ma darmowych obiadów.

Plus nie realizuje też inwestycji w 2600FDD która leży niemal nie używana.
Ale pasma 3,5 szkoda choc nie wiem czy jakikolwiek telefon potrafi 200MHz wykorzystac moze jako agregacje w intraband (w kontekscie gdyby istniejacy podmiot dostal plusowe 100MHz)

http://www.robbo2k.pl Testy wideo - Poradniki jak kupić i co kupić
 #1187254  autor: Moonoon
 04 lut 2025, 11:06
Kurna to kiedy ten Plus to wszystko wybuduje i z czego sfinansuje ?
Przecież to zaczyna być nierealne, minimum 4-5 tys stacji + siatkę c-band :roll:
Konkurencja nie stoi w miejscu i cały czas będzie uciekać...

2Gb w 5G co raz bliżej... :D
https://www.speedtest.net/result/a/10275062249
  • Strona 78 z 82
  • 1
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 82
  • 1
  • 76