Kaczy pisze:Wg przepisów nie mogą ich sami przerzucić. Jak ktoś się uprze i powie, że chce korzystać ze starej platformy to nie będzie tak łatwo go przenieść.
a gdzie jest napisane że nie mogą? Oni wg. prawda będą robić wszystko aby wywiązywać się z Regulaminu Świadczenia Usług Telekomunikacyjnych - a więc, w prostym tłumaczeniu aby realizować wachlarz usług i zapewnić użytkownikowi ich ciągłość. To tak, jak widzisz....moga po 20 minutach rozłaczyć automatycznie połączenie

i co, nie mogą? Mogą jak najbardziej

Zawsze można się wytłumaczyć że to kwestia rozbudowy sieci, infrastruktury itp. Jedyny obowiązek jaki oni mają to obowiązek informacyjny.
Kaczy pisze:Jakby nie patrzeć HLR pośredniczy w wymianie informacji pomiędzy centralą a terminalem. Już od momentu włączenia się do sieci wysyłane są wszelkie informacje do HLR. I tak na mój gust to stąd sie biorą takie sytuacje, że niektórzy w ogóle nie narzekają na awarie platformy.
tak, to że pośrednicy - tak, jak najbardziej. Zresztą, HLR jest to taki element sieci GSM gdzie w sposób ciągły są zapisywane informacje, np. o bierzącej lokalizacji i wszystkich parametrach dla każdego "własnego" abonenta, któremu operator wydał kartę SIM. HLR zawiera "stałe" informacje o abonentach (konkretnie nr IMSI i MSISDN) oraz wykaz zaaabonowanych usług podstawowych i dodatkowych, wykaz ograniczeń (np. zakaz wykonywania połączeń roamingowych).No i dane dla HLR są także otrzymywane z VLR (Virtual Location Register)
W skrócie VLR to rejestr abonentów wizytujących, który jest lokalną bazą danych do przechowywania informacji o każdej stacji mobilnej (telefonie), która czasowo znajduje się na obsługiwanym przez daną bazę obszarze (czasowo bo np. abonent korzystający z sieci na zasadzie roaming'u - ale nie musi. Może to być też abonent własny), gdzie przeprowadzono procedurę aktualizacji danych. Te informacje to tak jak powiedziałem: IMSI, MSISDN, TMSI (tzw. identyfikator czasowy abonenta. Daje się go aby umożliwić lokaliazację w danym obszarze przywolań. Zarządza tym oczywiście MSC i VLR. I co ważne - numer ten jest przydzielany zawsze podczas pierwszej rejestracji abonenta w danym obszarze przywolań) i dane nt. macierzystego obszaru danego terminala, pracy usług dodatkowych. Co ważne - VLR zawiera takżę dane o bieżącej lokalizacji danego abonenta, gdy znajdzie się on w sieci obcego operatora GSM (roaming). Rejestr VLR jest związany z centralną MSC (w skrócie centrala, tzw. centrum komunkacyjne, a ang. Mobile Switching Center jak dobrze pamiętam).
Mam nadzieję że zbytnio nie zakręciłem

generalnie, wszystko stanowi jedną całość...