• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#112959  autor: D@rio
 10 paź 2006, 18:50
powiem tyle..

to znaczy że używasz bardzo niemiarodajnego testera ponieważ na EDGE nie da się wyciągnąc 250kb/s i więcej. Technicznie jest możliwe tylko max. 236kb/s.

Natomiast, APN nie ma tutaj nic do rzeczy...a właściwie adres IP. Do każego APNu jest przydzielona pula numerów IP, zmieniania dynamicznie a więc z punktu widzenia klienta to bez różnicy. Adres IP także nie pośredniczy w żaden sposób przy nazwijmy to "regulacji" prędkości transferu.
APN masz ciągle ten sam, www.plusgsm.pl albo internet jak wnioskuję.

Obrazek

#112983  autor: Krzysiekj24
 10 paź 2006, 20:49
witam.Dokładnie wiem że jest to w EDGE możliwe tylko 236kb/s lecz podaję to z testów do pomiarów prędkości a więc mogą być zbliżone.A dokładniej z/http://www.dsl.cz/rychlost.php
jest najbardziej wiarygodny jest tam opcja EDGE inne bardzo przekłamują.Proszę sprawdzić.Natomiast prędkość zciągania podaję średnio przy zciąganiu z serwera za pomocą mozilla jak i również z programu NetMETER.Napewno nie będą te prędkości dokładne ale zbliżone.jak i również można na nich sprawdzić kiedy jest lepszy transfer a kiedy gorszy.
Mam już sporo doświadczenia z tym EDGE a więc w razie pytań proszę pytać na forum lub osobiście na TLENIE [email protected]
pozdrawiam

krzysiekj24

#112984  autor: D@rio
 10 paź 2006, 20:52
no wiesz, ja uważam że DSL.cz nie podaje wiarygodnych prędkości ;) najbardziej wiarygodne prędkości podaje www.twojeip.wp.pl albo program DUMeter :-) a też się troszkę na tym znam i od lat korzystam z różnego rodzaju transmisji danych...

Obrazek

#112996  autor: Krzysiekj24
 10 paź 2006, 21:14
http://twojeip.wp.pl/ pokazywało mi też podobnie zbliżone do http://www.dsl.cz/rychlost.php
Ale dziś nie działa chyba porawnie gdyż pokazuje mi ciągle około 25mb/s
A to napewno błąd.Z programu dumeter kożystałem wcześniej przez 3mies. zmieniłem na net meter2 jest podobny i po polsku.Dodatkowo Accelerate 2K3 i skonfigurowana przeglądarka mozilla...http://www.bez-kabli.pl/ftopic2572.html ... nia+modemu
i jest ok.
Ostatnio zmieniony 10 paź 2006, 21:31 przez Krzysiekj24, łącznie zmieniany 1 raz.

krzysiekj24

#113152  autor: D@rio
 11 paź 2006, 19:16
Dziś wykonaliśmy test VideoCall z subrock'iem ;) Połączenie Plus - Plus.
Cieszę się że wypaliło. Moje spostrzeżenia:
- czasami obraz pikselizuje
- dźwięk mógłby być wyrażniejszy i troszkę głośniejszy

a pozatym OK, nawet całkiem ładnie bangla ;)

Obrazek

#113262  autor: prezeswk
 12 paź 2006, 01:21
rafcyk pisze:
Tak mieszkam zaraz przy rondzie, więc przynajmniej teoretycznie EDGE powinno być. Niestety mój telefon nie oferuje takiej możliwości i nie mam jak przetestować. A w zeszłym tygodniu założyłem na 12mc neta z ICP, więc plany korzystania z EDGE odłoże dopiero na przyszły rok. W każdym razie dzięki za info.
Na akademiku Polibudy - DS5 (ten srodkowy wysoki) Plus ma BTSa i stamtad dmucha EDGE i UMTS.
Kolejny BTS na ktorego moglbys zostac wrzucony - pewnie gdybys mieszkal w glab Jagiellonskiego jest na "desce" na Bohaterow II Wojny Swiatowej, on nie ma EDGE, ale ma UMTSa. W kazdym razie ja w dosc duzym miescie jakim jest Poznan nie oparlbym netu w na EDGE/UMTS. Kabel jest znacznie lepszym rozwiazaniem, tym bardziej, ze siec TVK Elsat jest na wysokim poziomie. Sam korzystam z Elsatu (takze Rataje, ale ten gorny taras) i ICP i nie narzekam (chyba, ze na ceny :(((), ale wiecej o ICP nie piszmy, bo nam sie robi OT

#113349  autor: nstn
 12 paź 2006, 17:43
D@rio pisze:Dziś wykonaliśmy test VideoCall z subrock'iem ;) Połączenie Plus - Plus.
Cieszę się że wypaliło. Moje spostrzeżenia:
- czasami obraz pikselizuje
- dźwięk mógłby być wyrażniejszy i troszkę głośniejszy

a pozatym OK, nawet całkiem ładnie bangla ;)
a testowliście to w miejscu? próbowaliście chodzić albo wsiąść do auta i sie przejechać, podczas trwania połączenia? Ciekawe czy przy zmianie strefy z jednej anteny na drugą UMTS'ową widoczne są jakieś pogorszenia jakosci przy odbiorze sygnału? Generalnie zastanawiam sie czy juz dobrze działa handover w tej technologii, bo przecież mogli czegoś niedopracować....

#113382  autor: D@rio
 12 paź 2006, 19:55
nstn pisze:
a testowliście to w miejscu? próbowaliście chodzić albo wsiąść do auta i sie przejechać, podczas trwania połączenia? Ciekawe czy przy zmianie strefy z jednej anteny na drugą UMTS'ową widoczne są jakieś pogorszenia jakosci przy odbiorze sygnału? Generalnie zastanawiam sie czy juz dobrze działa handover w tej technologii, bo przecież mogli czegoś niedopracować....
tak w miejscu. Niestety w ruchu tego nie testowaliśmy. Ale w sumie, zapodałeś ciekawy pomysł. Trzeba go będzie wcielić w życie ;)
tylko tak jak mówię...nawet w miejscu są momenty kiedy obraz pixelizuje i to przy max. zasięgu UMTS (przynajmniej u mnie)...

Nie wiem jak jest z hand'overami przy VC ale natomiast jeśli chodzi o transmisję DATA to bardzo ładnie i płynnie przeskakuje z GPRS/EDGE/UMTS :-) to akurat sprawdzałem...

P.S
Aaa...i jeszcze jedno. Ta "telewizja w komórce" w Plusie to pomyłka. Ostatnio w nocy sobie oglądałem coś tam, i RealPlayer się dosłownie buferuje co 30 sec. Powinni coś z tym zrobić, bo kiepsko to chodzi nawet przy transmisji UMTS...już nie wspomnę o cenie za dostęp do tej usługi, która moim zdaniem jest mocno przesadzona.

Obrazek

#113565  autor: nstn
 13 paź 2006, 14:19
oglądałem kiedyś na komórce kumpla telewizje TVN24 w Orange i buforowało sie bardzo dobrze, jesli chodzi o dzwięk. Natomiast obraz jak obraz, pixele są widoczne, bo to chyba wina kiepskiej jakości wyświetlaczy

#115302  autor: prezeswk
 19 paź 2006, 22:31
nstn pisze:oglądałem kiedyś na komórce kumpla telewizje TVN24 w Orange i buforowało sie bardzo dobrze, jesli chodzi o dzwięk. Natomiast obraz jak obraz, pixele są widoczne, bo to chyba wina kiepskiej jakości wyświetlaczy
Witam!
Do streamingu video TVN24 przymierzalem sie kilka razy. Siemens S75 jak tylko kliknalem na streaming to sie wylaczal... Wiec podziekowalem. Nokia 6230 raz dzialalo, raz nie dzialalo, potem wymienilem karte na USIMa w Orangutanie i na Nokii 6233 bez problemu moge ogladac telewizje w Orange World. Ogladalem kilkanascie minut, obraz rzeczywiscie taki komorkowy, wiec ostro skompresowany, dzwiek telefoniczny, ot taki bajer, mozna popatrzec jadac pociagiem czy bedac gdzies poza zasiegiem TV. Nie zauwazam tez roznicy miedzy dostepem przez EDGE czy przez UMTSA, nie wiem czemu ale strona WAP Orange chyba sie nieco muli - inne chodza szybciej z wyrazna przewaga szybkosci dla UMTSa. O zasiegu UMTSu Orange na poznanskich Ratajach przygotowuje kilka zdan na Forum, ale to pewnie jako nowy toppic i w przyszlym tygodniu. Pozdr.

#115407  autor: Relewand
 20 paź 2006, 10:25
Orange, GC85 wiezorami spokojnie ponad 200Kb/s

#115421  autor: mardall
 20 paź 2006, 13:20
D@rio - a co w Plusie oglądałeś?

#116240  autor: D@rio
 23 paź 2006, 11:36
mardall pisze:D@rio - a co w Plusie oglądałeś?
taki kanał muzyczny jakiś...nie pamiętam nazwy. Tyle że teledyski non stop leciały.

Obrazek

#116458  autor: prezeswk
 24 paź 2006, 02:20
Relewand pisze:Orange, GC85 wiezorami spokojnie ponad 200Kb/s
Zeby nieco wrocic do tematu jaki zaczalem, czyli EDGE a GPRS w praktyce... Nokia 6233 podlaczona przez kabel USB siec Orange EDGE transfer okolo 160 kbps.
Ta sama Nokia w opcji UMTS transer okolo 350 kbps. Testowane w nocy (miedzy godz. 1 a 2), strona www.dsl.cz , www.twojeip.wp.pl , pobieranie plikow, dobre serwery ftp. Po prostu oczom nie wierze :)) Ale jednoczesnie zaczynam kumac dlaczego u providerow kablowych net powinien zaczynac sie od 1 Mbps. Za wszelkie wskazowki dotyczace wymiany danych przez net dzieki.

#116469  autor: Kaczy
 24 paź 2006, 08:02
prezeswk pisze:Za wszelkie wskazowki dotyczace wymiany danych przez net dzieki.
W lutym będą- dokładnie kilkadziesiąt stron- to będzie moja praca inżynierska :)

...::: Made for loneliness :::...

#116810  autor: Sirmark
 25 paź 2006, 01:45
Kaczy pisze: W lutym będą- dokładnie kilkadziesiąt stron- to będzie moja praca inżynierska :)
to ja poprosze do wgladu, chetnie zobacze co zes tam nawypisywal :)

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#116842  autor: rafcyk
 25 paź 2006, 10:14
SirmarK pisze:
Kaczy pisze: W lutym będą- dokładnie kilkadziesiąt stron- to będzie moja praca inżynierska :)
to ja poprosze do wgladu, chetnie zobacze co zes tam nawypisywal :)
Też bym chciał zobaczyć, chociaż jakieś fragmenty :wink:

#116854  autor: D@rio
 25 paź 2006, 11:41
ja w sumie też chętnie bym poczytał...

może jakaś ogólna publikacja Kaczy? :-)

Obrazek

#116875  autor: Kaczy
 25 paź 2006, 12:54
D@rio pisze:ja w sumie też chętnie bym poczytał...

może jakaś ogólna publikacja Kaczy?
Jak już się obronię to może będzie jakaś możliwość wglądu do tej pracy.
JAk będzie duże zapotrzebowanie to moze zrobię zamówienie i wyślę pracę do drukarnii i będę sprzedawał jako książkę :)

...::: Made for loneliness :::...

#116932  autor: nstn
 25 paź 2006, 15:58
jak bedzie zbyt duzo zajmowala w wersji elektronicznej to moge udostepnic swój serwer :D

"Nic nie boli tak jak życie"