W końcu dobre wiadomości z południowo-wschodniej części powiatu tomaszowskiego czyli wschodniego łódzkiego. Została załatana "czarna dziura" bez zasięgu.
Zostały odpalone dwie stacje:
1.
Spała, własna wieża na terenie biologicznej oczyszczalni ścieków obok COSu. 4 sektory. To jest to co dobrze robi Play. Wychodzi poza standardy. Na dwóch sektorach chyba pojedyncze szerokie anteny. Pewnie do efektywniejszej obsługi L800. To sektory mniej zaludnione ale bardziej wymagające (zalesienie). Anteny wiszą na wysokości 59m. Jadąc od strony Tomaszowa DK48 zachowana jest ciągłość transmisji dla streamingu RNŚ. Wcześniej można było o tym zapomnieć. RK wjeżdżał dosyć szybko po wyjechaniu z Tomaszowa. Na miejscu w Spale czasem dolatywały resztki jakiegoś U900, którego nie dało się używać.
Obecnie w Spale nastała jasność
2.
Inowłódz (choć to już tak lekko poza miastem), własna wieża na północny zachód od miasta przy drodze do Konewki, Glinnika. Niestety ale obsługa DK 48 od Spały do Inowłodza jest taka sobie. Streaming mi ścięło. Tak jak przewidywałem postawienie stacji na wzgórzu spowoduje "niedoświetlenie" sygnałem DK48, które biegnie w dolinie Pilicy. Sygnał przelatuje nad.
Pomóc może nowa stacja planowana TOM4408 w Brzustowie. O ile będzie sektor skierowany w tą stronę. Nie ukrywam, że liczę na to.
W obu przypadkach wykryłem standardowe pasma. GU900, L800+1800+2100. Nie wiem czy na każdym sektorze w Spale tak jest.
Ciekawe, że wieża w Spale nie jest w malowaniu biało-czerwonym i chyba nie ma (trzeba by zweryfikować po zmroku) oświetlenia przeszkodowego. Wieża obok Inowłodza już malowanie ma. Oświetlenie chyba też. Wojskowe lotnisko w Nowym Glinniku (EPTM) jest stosunkowo blisko.
Stoi również nowa wieża Play w Wysokinie obok Odrzywołu (pow. przysuski). Kolejna czarna dziura i bardzo ważna stacja. Kolejna stacja w tym rejonie z szansą na 4 sektory. Wieża jeszcze bez anten. Niestety dojazd wiedzie drogą gruntową i wolałem nie ryzykować