DAJ CYNK
  • Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

  • Strona 30 z 59
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 59
 #1098611  autor: Athantor
 02 lip 2020, 20:55
marcin19883 pisze:W Play przestała działać agregacja na telefonie. Ma ktoś podobnie?
Jeżdżąc po terenie, niedawno zauważyłem zmiany w konfiguracji: prócz tego tego że na Huawei wyłączyli agregację B20, to teraz zauważalnie mniej chętniej załącza się właśnie agregacja. O ile terminal dołącza pasma, tak ich zwyczajnie nie używa, tak jak widać poniżej w Kudryczach: niby do B3 dołączone B1+B20, ale są nieużywane choć speedtest trwa i to praktycznie pod samym masztem, centralnie przed sektorem. Może zwiększyli ilość danych, od których dopiero terminal zaczyna realnie korzystać z dodatkowych nośnych?

Innym ewenementem w Play, choć nie będącym nowością, jest agregowanie pasm z innych stacji, co niestety daje, bardzo często, tylko minimalne przyśpieszenie.
A agregacja różnych sektorów z jednej stacji, to normalka (też przykład poniżej – różne PCI SCell), ale tu zyski są o wiele lepsze, jednak wciąż minimalnie gorsze od agregacji z jednego sektora.
maniek357 pisze:
26 cze 2020, 12:04
Nowa stacja Playa w Białymstoku (BIA1060, ul. Zabłudowska 72) z pozwoleniami na komplecik LTE + 5G 2100.
:arrow: Białystok – Zabłudowska 72; gm. Białystok, podlaskie, BIA1060
Obrazek Obrazek

Po wojnie od 2018 o tę stację, widać nie chcieli drażnić dalej mieszkańców i zamiast zwyczajowej wieży będzie rurowy maszt?

:arrow: Kudrycze 43 – maszt T-Mobile 25382, gm. Zabłudów, podlaskie, BIA5575, {poprzednio: foto1, foto2} – nowość

Obrazek

▸LTE1800+2100+800
Obrazek ObrazekObrazek

Co ciekawe, pod samiutkim masztem ostra bieda, agregacja nie chciałą się załączyć, a
już 900m od masztu elegancko LTE800+1800+2100:
Obrazek Obrazek

▸U2100
Obrazek ObrazekObrazek

▸U900
Obrazek Obrazek

▸G900/G1800
Brak⁉ :shock:

Obrazek

:arrow: Siemiatycze – dz. nr 1771, gm. Siemiatycze, podlaskie, SMT3302, {poprzenio: foto1} – nowość

Wygląda, że jest tylko jeden sektor z LTE2600 skierowany na miasto.

▸LTE2600+1800+2100+800
Obrazek ObrazekObrazek

▸U2100
Obrazek ObrazekObrazek

▸U900
Obrazek ObrazekObrazek

▸G900/G1800

¯\_(ツ)_/¯


Nie wiem, czy jeszcze mogę prosić , ale gorąco proszę o dodanie do bazy o powyższych nowości wraz z tą oczekującą z łapskiego komina. Dziękuję!! :smt006

:-)
 #1098612  autor: marcin19883
 02 lip 2020, 21:08
Athantor pisze:
02 lip 2020, 20:55
Jeżdżąc po terenie, niedawno zauważyłem zmiany w konfiguracji: prócz tego tego że na Huawei wyłączyli agregację B20, to teraz zauważalnie mniej chętniej załącza się właśnie agregacja.
U mnie w PLAYu nigdy nie widziałem agregacji z B20. Tak samo przy dobrym zasięgu, telefon skacze pomiędzy B3, B1 i B7. B20 się załącza tylko przy słabym zasięgu i tak lawiruje z U900. A tak to od miesiąca lub dłużej nie mam w ogóle agregacji. To chyba zaczęło się od momentu, kiedy PLAY wszędzie zamontował B7(na wsiach, gdzie bywam)
 #1098613  autor: tomi81
 02 lip 2020, 21:15
@Athantor - dzięki za informacje, zwłaszcza sygnał o Zabłudowskiej. Monitoruj maszt Plusa tuż obok (Białostoczek) - w połowie masztu doszły tam tajemnicze wsporniki (3 sektory) ;-)
 #1098615  autor: Athantor
 02 lip 2020, 21:32
marcin19883 pisze:
02 lip 2020, 21:08
U mnie w PLAYu nigdy nie widziałem agregacji z B20. Tak samo przy dobrym zasięgu, telefon skacze pomiędzy B3, B1 i B7. B20 się załącza tylko przy słabym zasięgu i tak lawiruje z U900. A tak to od miesiąca lub dłużej nie mam w ogóle agregacji. To chyba zaczęło się od momentu, kiedy PLAY wszędzie zamontował B7(na wsiach, gdzie bywam)
Ja bym spróbował sprawdzić na innym terminalu i gdyby na nim też nie działało, to bym zgłaszał. Jak widzisz, u nas, na Podlasiu agreguje się wszystko ze wszystkim.
tomi81 pisze:@Athantor - dzięki za informacje, zwłaszcza sygnał o Zabłudowskiej.
Co ciekawe szybko się uwinęli; w sobotę (27.VI) jechałem tędy i tych wykopów jeszcze tutaj nie było! :lol:
tomi81 pisze:Monitoruj maszt Plusa tuż obok (Białostoczek) - w połowie masztu doszły tam tajemnicze wsporniki (3 sektory) ;-)
Myślisz, że Play? Nie za gęsto Kudrycze+Zabłudowska+Zabłudów?

W Stanisławowie na ten przykład, sygnał już nie z Ignatek, a z Kudrycz właśnie. :-)
Rafałówka i akalice ładnie zasięg z Zabłudowa, a dalej w kierunku Michałowa ma być nowa stacja w Tylwicy, czy którychś jej Folwarkach.
No ciekawe 🤔

:-)
 #1098616  autor: tomi81
 02 lip 2020, 21:38
Athantor pisze:
02 lip 2020, 21:32
tomi81 pisze:Monitoruj maszt Plusa tuż obok (Białostoczek) - w połowie masztu doszły tam tajemnicze wsporniki (3 sektory) ;-)
Myślisz, że Play? Nie za gęsto Kudrycze+Zabłudowska+Zabłudów?

W Stanisławowie na ten przykład, sygnał już nie z Ignatek, a z Kudrycz właśnie. :-)
Rafałówka i akalice ładnie zasięg z Zabłudowa, a dalej w kierunku Michałowa ma być nowa stacja w Tylwicy, czy którychś jej Folwarkach.
No ciekawe 🤔
Plus właśnie odpalił tam 4 sektory L2600 + czwarty sektor GUL900 (wszystko na szczycie masztu). N! ma obok Zagórki, Halickie, Kudrycze i Zwierki, nie mówiąc dalej o Zabłudowie i pewnie wkrótce Koźlikach więc tym bardziej odpada. Drogą eliminacji zostaje tylko Play ;-)
 #1098636  autor: minisyrena863333
 03 lip 2020, 13:48
Coś w Play nie działa 11-12 i na każdym paśmie tylko po 20 Mbps a agregacja 4C CA 30 Mbps tragedia. Jeszcze kilka dni temu do 19 nie schodziło poniżej 200 Mbps :(
Sygnał perfekcyjny RSRP -76 dBm a SINR na B7 nadal od 18 do 26 dB Ciekawe?

Ps. 5G działa ok z tymi samy nadajnikami od 130 Mbps do 180 Mbps :shock: na 5G z Anchor 1800 MHz .
 #1098639  autor: marcin19883
 03 lip 2020, 16:56
minisyrena863333 pisze:
03 lip 2020, 13:48
Coś w Play nie działa 11-12 i na każdym paśmie tylko po 20 Mbps
Nie tylko u ciebie PLAY ma awarie. U mnie od 2 dni prędkości spadły drastycznie(max 10Mbsp) i skaczą, czasami gubią się pakiety i przerywa radio online. W chwili pisania posta jest już trochę lepiej(20Mbps). Pora dnia nie ma znaczenia. Nawet w nocy nie ma pełnej prędkości(u mnie 50-70Mbps)

ps. znowu max 10Mbps. :( PLAY zawsze się ociąga, jeśli chodzi o awarie, to naprawa trwa kilka dni.
 #1098771  autor: p2225
 06 lip 2020, 15:08
Play chwali się zwłaszcza tym, że szybki internet dotarł do przygranicznego Zgorzelca, gdzie do tej pory operator nie miał możliwości oferowania tej technologii.
https://www.telepolis.pl/wiadomosci/pra ... rwiec-2020
Play chyba porozumiał się z niemieckimi sieciami, czego rezultatem jest realizacja pozwoleń radiowych z ostatniego wykazu. Po raz pierwszy LTE w Zgorzelcu, rozbudowa stacji o LTE800/LTE2600 w Słubiach i uruchomienie trzech sektorów LTE800 na stacji na ul. Kaliskiej w Gubinie. Do tego widziałem pozwolenia na LTE800/2600 dla ul. Wołyńskiej i ul. Tobruk. Na weekend sprawdzę czy odpalili.

B7+B1+B3+QAM256:
https://www.speedtest.net/android/5276103240.png
 #1098833  autor: dagonPL
 07 lip 2020, 16:04
marcin19883 pisze:
07 lip 2020, 15:36
Od kiedy nie ma agregacji w mojej okolicy, to prędkości LTE bardzo się wahają. Nie ma stabilności :( masakra. Nie wiem czy to awaria, czy może Play postanowił wyłączyć prepaidowcom agregację. Hmm
Ja mam prepaid i agregacja śmiga

Twitter @FonRuchalFest
 #1098835  autor: minisyrena863333
 07 lip 2020, 16:30
Mi jakby działa teraz 230 Mbps o 00:00 było 315 Mbps ale równo o 19:00 prawie każdego dnia agregacja się wyłącza mi tylko 20 Mbps po 22:00 wraca do normy :(
To był nie problem obciążenia bo na 2100+1800 jest 130 Mbps w tych godzinach.
Ciekawe za to na 5G ma ponad 150-180 Mbps po 20.
O to odpowiedź z dzisiaj w Play:
"Dokładnie zweryfikowałam sytuację opisaną w zgłoszeniu oraz przesłałam je do działu reklamacji. Dostałam natomiast informację zwrotną, że w województwie Pomorskim nie ma obecnie żadnych awarii. Po przeanalizowaniu opisu problemu podejrzewam, że karta może być wadliwa, albo też może być to problem z urządzeniem. "

A ja Posiadam kilka kart i kilka nowych urządzeń :lol: :lol:
 #1098837  autor: marcin19883
 07 lip 2020, 16:42
minisyrena863333 pisze:
07 lip 2020, 16:30
Po przeanalizowaniu opisu problemu podejrzewam, że karta może być wadliwa, albo też może być to problem z urządzeniem
Czyli nic nie sprawdzili. Nie chciało im się. Gdyby karta SIM była wadliwa, to by się nie dało w ogóle zalogować.
  • Strona 30 z 59
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 59
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 59