• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#109355  autor: D@rio
 27 wrz 2006, 01:08
no ja pamiętam jeszcze karty 50 i 100 impulsowe ;) kiedy to było :mrgreen: zresztą, do dziś mam taki karty. Kiedyś każda karta byłą "inna" (nawet pierwsze chip'owe) a teraz każa karta jest jednakowa i już urok zbierania kart prysł.

Generalnie kiedyś rozróżnienia kart impulsowych były następujące:
- 25 impulsów
- 50 impulsów
- 75 impulsów
- 100 impulsów.

No a jeszcze wcześniej, były żetony A, B, C, D ;) pamiętam że kiedyś, jak byłem bardzo młody to wrzucałem monetę o nominale 5gr. i też się dało rozmawiać :!: poważnie :-) Nie pamięam tylko czy 5ciogroszówka odpowiadała wielkością żetonowi B czy C...no ale, dzwoniło się ;) ...chociaż tyle co pookradałem Tepse :-D

P.S
Co do tej próbki szamponu Palmolive - to jest to dodawane promocyjnie do kart 30(+10) impulsowych a nie 15tek ;)

Obrazek

#109356  autor: oprych
 27 wrz 2006, 01:12
Zapomniałeś o kartach 200 impulsów chyba

[ Dodano: 2006-09-27, 01:13 ]
a 5 gorszy odpowiadało żetonowi B przez co zmienili go na C

..Serj, i tak pokrzyżowaliśmy ci plany...

#109358  autor: D@rio
 27 wrz 2006, 01:17
ee...200 impulsowych chyba nie było. Przynajmniej ja go nie widze na swoim starym "wykazie" jak i w swojej pamięci ;)

no, możliwe że 5gr. odpowiadało B. Tak czy tak....dzwoniło się tanio ;) Nawet jakby nie patrzeć dzwoniąc "legalnie" z budki to kiedyś było to tańsze niż teraz. Baaa...nawet z abonamentu (linii domowej) było taniej. Tylko ludzie nie potrafią liczyć i tego nie wiedzą że teraz &TP poprzez swoje nowe plany zafundowała im (swoim klientom) tylko tak naprawdę podwyżkę....

Obrazek

#109359  autor: oprych
 27 wrz 2006, 01:19
a mylisz sie było 200 impulsów! 8) to jeszcze w czasach jak na kartach było logo pocztowej trąbki i tp połaczona z pocztą, chyba w 91 roku takie karty były, sprawdź chociażby w katalogach kart, mało tego pierwsze karty zamiast obrazka miały naspi, uwaga TURBANA BANANA albo turbana bananas, powaga! jak nei wierzysz sprawdź, a siezdziwisz

#109361  autor: D@rio
 27 wrz 2006, 01:21
teraz Ci wierzę ;) bardzo możliwe. A co ten napis niby miał oznaczać? Fakt, karty z trąbką poczty polskiej i starym logo TP to były chyba do 97r.

P.S
eee...to w 91r. były już karty magnetyczne? chyba coś Ci się pomyliło ;) magnesy chyba weszły dopiero coś ok. 94 - 95r.

Obrazek

#109362  autor: oprych
 27 wrz 2006, 01:23
Nie mam pojęcia
kliknij http://users.skynet.be/telecartes.miche ... ogne2.html

moze i nie po polsku ale masz wykaz pierwszych kart i nakładów

[ Dodano: 2006-09-27, 01:23 ]
i nominałów

#109364  autor: D@rio
 27 wrz 2006, 01:26
:oops: faktycznie.

No cóż, przyznaję Ci rację i gratuluję pamięci! ;)

dzięki za stronkę :-)

Obrazek

#109365  autor: oprych
 27 wrz 2006, 01:29
pamietam jeszcze te karty 8) i ten idiotyczny napis,wydaje mi się, zę to jakaś włoska firma, bo z początku włosi produkowali nam karty (zresztą urmety i telefonica też ich), a karty z trąbką były chyba do 92roku, potem było już logo TP niebieskie i wtedy odeszły do lamusa karty z szeroikim paskiem magnetycznym, wiesz chyba o co mi chodzi,a razem z nimi 200impulsowe

[ Dodano: 2006-09-27, 01:41 ]
Z tego spisu wynika też że magnesy były już w 92 roku, a data którą podałeś 1997 to data całkowitego odciecia się poczty polskiej od burdelu z TP(chyba), szkoda tylko że niebieskie urmety wycofali, zawsze mozna było znaleźc wciętą kartę i zaoszczedzić parę gorszy, do tego łatwo było je wyrwać :wink: sam mam jeszcze jeden w piwnicy :-D jednak jak wiadomo nie mozna podpiąć ich pod zwykłą linię, bo zaraz bedzie napis zajęty i wysyłanie informacje do centrali o przyłączeniu i numerze przyłączenia i będzie syf :roll:

#109497  autor: D@rio
 27 wrz 2006, 18:46
jednak jak wiadomo nie mozna podpiąć ich pod zwykłą linię, bo zaraz bedzie napis zajęty i wysyłanie informacje do centrali o przyłączeniu i numerze przyłączenia i będzie syf
to aż tak inteligentne są te niebieskie automaty? ;-)

Faktycznie, były karty z szerokim i wąskim paskiem magnetycznym ;) włąśnie teraz przeglądam swoje karty i znalazłem jedną z szerokim ;)

Obrazek

#109578  autor: oprych
 28 wrz 2006, 00:49
Owszem były bardzo inteligentne, tak samo jak i srebrne. Może słyszałeś kiedyś podnosząc w niebieskim słuchawkę takie rytmiczne pikanie i napis zajęty? Co jakiś czas każdy urmet wysyłał dane do centrali np. o swoim stanie, czy był odkręcany itd. Tak samo było jak sięgo podłaczało do jakiejś nowej linii. W srebrnych przy napisie zajęty były dźwięki jak przy łaczeniu przez modem telefoniczny bo co prawda ten telfon miał takie coś na wzór modemu, wysyła podobne info plus numery seryjne kart zużytych w danym telefonie do centrali a centrala do wszystkich pozsotałych srebrnych urmetów. Po co? O nabijaniu kart pewnie słyszałeś? Niebieskie urmety trzymały numery zużytych kart tylko w swojej pamięci tak więc nbita karta działała na każdym innym po za nim, na srebrnych obojętnie w którym telefonie została użyta, byłą też automatycznie kasowana. A tak po za tym moze sprzedam tego neibieskiego urmeta na allegro? Wygląda prawie jak nowy, nei wiem czy działa, bo przeciez nei sprawdzę :-D moze jakiś amator sięznajdzie

#109587  autor: D@rio
 28 wrz 2006, 01:16
hmmm ;) widzę zę trochę tam kombinowałeś przy tych budkach :-D Tak czy tak gratuluję wiedzy ;) zawsze to się człowiek dowie coś nowego ;) jak jeszcze "masz" jakieś ciekawostki na temat tych automatów, to podziel się ze mną...bo bardzo mnie zaciekawiłeś ;) a mozę wiesz też jakie obecnie nowe zabezpieczenia są teraz wprowadzone? np..w obecnych Exanto? ;)

Obrazek

#109591  autor: oprych
 28 wrz 2006, 01:31
Wiesz odkąd zaczeły wchodzić już telefony z telefonici na karty tylko chipowe tzw jajka przestawałem siejużinteresować aparatmi wrzutowymi. Exanto to rozumie są te żólte? A mówiąc o zabezpieczeniach masz na mysli ich blokady i alarmy do centrali rozumiem? Z tego co wiem kart chipowych podrabiać sięnei da, zresztą jakie kolwiek podrabianie kart juzteraz nie ma sensu, bo po pierwsze nei wiem jak podrobić chipa i czy wogóle jest to wykonalne bez specjalnych amszyn a po drugie każda karta ma pewien termin ważności, tak wieć na mój rozum wpuszczają z centrali do pamieci każdego tela pewien zasób nuemrów seryjnych który tez z czasem zmieniają, oczywiście pewnie i w tym przypadku jezeli nawet pojawi siędruga taka sama karta zużyta zostanie skasowana. Co do wymiany informacji użytkownik(człowiek z ulicy) nie widzi tego, bo jajka jak i te żółte mają ISDN czyli wiesz druga linia służy do połaczenia z netem. Kolejną ciekawostką jest też to, że w niebieskich automatach można było łatwo namieszczać, np. wystarczyło łomem podważyć przednią część tak aby go choc trochę otworzyć i można było dostać siędo menu serwisowego bez specjalnej karty, zmianę ustawień zapamiętywał po zamknięciu oczywiscie uprzednio łącząc się z centralą informują o zmianach :| a szkoda, z pewnością wieszże czytnik kart z niebieskich urmetów służył do nabiojania kart? Acha coś jeszcze w pierwszych urmetach mogłem używać kart z rodzinnego kraju Rossiji :-D karty z tamtąd wyglądaly identycznie jak polskie, nie wiem czy można było dzwonić gdyu miały impulsy ale niebieski urmet na rosyjską kartę bez impulsów wyświetlał karta zużyta, czyli czytał ją bo już np. na włoskie z innym paskiem wyrzucał bez żadnej informacji

#109646  autor: D@rio
 28 wrz 2006, 13:39
hmmm...jestem pewien o tym ISDN-ie w tych zółtych automatach? ...apropo, te zółte to właśnie Exanto.

Obrazek

re

#109657  autor: amadeo
 28 wrz 2006, 14:06
D@rio pisze:hmmm ;) widzę zę trochę tam kombinowałeś przy tych budkach :-D Tak czy tak gratuluję wiedzy ;) zawsze to się człowiek dowie coś nowego ;) jak jeszcze "masz" jakieś ciekawostki na temat tych automatów, to podziel się ze mną...bo bardzo mnie zaciekawiłeś ;) a mozę wiesz też jakie obecnie nowe zabezpieczenia są teraz wprowadzone? np..w obecnych Exanto? ;)
a dlaczego D@rio ciebie to interesuje-zabezpieczenia i etc.....
czyzby ten post zmierza calkowicie w innym kierunku???

Obrazek

#109658  autor: D@rio
 28 wrz 2006, 14:08
bo mnie wszystko interesuje co związane z telekomunikacją :-) a co, nie mam prawa zapytać?

Obrazek

#109734  autor: oprych
 28 wrz 2006, 20:12
A więc D@rio uzyskałem info na temat tych zółtych Exanto 8) Faktycznie zagalopowałem sieone działają na liniach analogowych. Na ISDN na sto procent działają telefony "jajka" czyli CTP bo taki ich skrót. Telefony jaka mają też właczony CLIP w przeciwieństwie do exanto, w których gdy ktoś na nie dzwoni nie wyświetla sie jego numer. Coś chcesz jescze wiedzieć, o tych żółtych? Może coś na temat ich menu serwisowego? Bo myślę zę chyba na temat starszych urmetów nei ma co dyskutować, chyba że faktycznie Cie to ciekawi, to mogę coś wspomnieć :wink:

#109738  autor: D@rio
 28 wrz 2006, 20:26
no to coś się tu nie zgadza.

Po pierwsze, wytłumacz mi:

1. Jaki jest sens instalacji na "jajkach" linii ISDN?

2. Mylisz się, Exanto dysponują funkcją CLIP i nie raz się o tym przekonałem. To zależy poprostu od włączenia tej funkcji na centrali i w telefonie. W każdym bądź razie działa na 100%.

A o menu serwisowym Exanto chętnie się coś dowiem....mów śmiało ;) może znasz jakieś "dziury" tych automatow? ;)

Obrazek

#109741  autor: D@rio
 28 wrz 2006, 20:35
oprych pisze: po drugie każda karta ma pewien termin ważności, tak wieć na mój rozum wpuszczają z centrali do pamieci każdego tela pewien zasób nuemrów seryjnych który tez z czasem zmieniają, oczywiście pewnie i w tym przypadku jezeli nawet pojawi siędruga taka sama karta zużyta zostanie skasowana.
a to mi się też nie zgadza. Nie dawno sam miałem przyjemność się przekonać o tym iż da się korzystać z przeterminowanej karty. Włożyłem kartę SMS TP, ważną do 01.07.06r. i spokojnie dało się z Niej skorzystać. Nawet SMSa wtedy wysłałem. A więc moim zdaniem ta cała data ważności tych kart to jakaś jedna ściema. Dodam, żę mam 3 takie karty SMS TP, każda ma ważność do 01.07.06r. i do dnia dzisiejszego z Nich 'awaryjnie' korzystam - poważnie. Ostatni raz, przedwczoraj z Nich korzystałem ;) a więc to chyba nie jest tak że numery seryjne są "wgrywane" do każdego automatu. Jedyne co mi się potwierdza to iż automat, faktycznie zapamiętuje (ale chyba chwilowo) nr seryjny używanej karty (bo np. nie można 2x włożyć tej samej bez odwieszenia słuchawki - komunikat "ta karta nie może być użyta"). A więc, jak to jest wg. Ciebie?

Poopowiadaj mi też troszkę jak się dostać do menu serwisowego Exanto i jak działało to nabijanie kart w Urmetach, to już tak woli historii i dokształcenia się - bardzo mnie to ciekawi :-)

Obrazek

#109747  autor: oprych
 28 wrz 2006, 20:46
A wiec zacznę od ISDN w jajkach. PO co mają ISDN? Nie wiem. Ale mają na 100% i korzystają z niego, chcesz dowodu? ok znajdę jakiś materiał potwierdzający to, co mówię. Co do żółtych, w moim województwie jakośnei trafiłem na exanto z clipem, może faktycznie winnych miastach mają. Przypuszczam, zę to zalezy pod jaką linie sa podłączone. A co do numerów seryjnych kart i ich ważności, wiesz data karty którą podałeś jest tylko od dwóch meisięcy nei ważna, przypuszczam, że za pół roku napewno z nije nie skorzytasz, jednak napewno nuemry seryjne odgrywają tu dużą rolę, a napewno odgrywały w kartach magnetycznych, gdyż karty z impulsami np z 96roku nei mogłem już użyć w srebrnym, wyświeltało karta nei ważna. w niebieskich działała bez problemu.ale jestem pewien że numery seryjne kart co pewien czas były wgrywane do kazdego automatu, moze z chipowymi juz tak nei jest? moze ich siepodrabiać nie da? ale, że było tak keidyś dałbym sobie rękę uciąć, bo korzystałem z nabijanych kart. i każdy srebrny telefon mi ją kasował. A co do wkłądania dwa razy tej samej karty bez odkładania słuchawki masz na mysli, zę podczas rozmowy ja wyjmiesz i włożysz ponownie? bo troche nei rozumiem. A co do tego CLIPU w żółtych. Rozumiem że dzwoniłeś np. z komórki na wyświetlaczu zółtego pojawiał sie Twój numer?

#109750  autor: D@rio
 28 wrz 2006, 21:02
Będę wdzięczny jakbyś naświetlił ten temat o ISDN-ie bo tego to zupełnie nie rozumiem. Bo niby po co tam taki ISDN? Przecież to są większe koszty, cyfralizacja central, wyższy koszt utrzymania linii a zwłaszcza teraz, kiedy użytkowanie automatów jest mniejsze to...przecież to są straty dla TP S.A. A i tak wiadomo przecież że przez automat nie wykorzystujemy tak naprawdę ŻADNEJ usługi jakie daje Nam ISDN z ich szerokiego wachlarz. Dlatego, tutaj czekam na wyjaśnienia...

Co do CLIP i Exanto - jak byłem w szpitalu to mieliśmy zainstalowany Exanto Mini (napewno wiesz jaki to, mniejszy, zółty - plastikowy na karty chipowe). I tam, jak ludzie dzwonili wyświetlał się numer - zarówno komórkowe jak i stacjonarne. W dużych Exanto też to jest - ale fakt, w nie wszystkich. Spotkałem się z takimi gdzie się faktycznie nie wyświetlał ale np. w centrum, w Lublinie numer się wyświetla (kiedyś testowałem, zadzwoniłem z komórki). Jak mi się uda to jutro to specjalnie dla Ciebie sprawdzę i zrobię fotkę z wyświetlanym numerem ;)

To powiedz mi: jak to jest z tymi Chipowymi? Jak się ja da "nabijać"? W ogóle, dlaczego metoda działała na urmetach a na telefonice już nie działa?
oprych pisze:A co do wkłądania dwa razy tej samej karty bez odkładania słuchawki masz na mysli, zę podczas rozmowy ja wyjmiesz i włożysz ponownie? bo troche nei rozumiem.
Nie. Zrób sobie experyment - ja tak robiłem na Exanto
1. podnieś słuchawkę
2. włóż kartę
3. wyjmij kartę
4. spróboj włożyć ponownie tę samę kartę - bez odkładania słuchawki. Objawi sie komunikat "ta karta nie może być użyta".

O to mi chodziło ;)

Obrazek