nigdy dotąd nie potrzebowałem telefonu komórkowego i stąd też telefonią się nie interesowałem.ostatnio znalazłem się jednak w sytuacji takiej że komórka by mi się bardzo przydała.problem w tym że kompletnie się nie znam na telefonach ani elektronice i nie mam pojęcia jaki telefon z jakimi parametrami wybrać.czy ktoś mógłby mi zapodać link albo coś gdzie mógłbym znaleźć jakiś FAQ albo poradnik na temat telefonów komórkowych i operatorów? wiem że to może głupio brzmieć dla niektórych ale ja naprawdę nie wiem kompletnie nic a komórkę obsługiwałem chyba tylko raz w życiu.
- Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
oczekuję tego czego oczekuje każdy laik czyli:
-żeby nikt mnie nie wyśmiał że mam jakieś g..
-miał małe rozmiary
-zeby nie miał żadnych mankamentów tech.,nie psuł się,nie było problemów w obsłudze,nie trzeba by go było wymieniać od razu
-żeby cena była przyzwoita
poza tym telefon jest mi potrzebny głównie do rozmów,niezbyt częstych.
-miał małe rozmiary
-zeby nie miał żadnych mankamentów tech.,nie psuł się,nie było problemów w obsłudze,nie trzeba by go było wymieniać od razu
-żeby cena była przyzwoita
poza tym telefon jest mi potrzebny głównie do rozmów,niezbyt częstych.
co do pierwszego, to zalezy ile masz pieniedzy na wydanie, mozna zalozyc ze jesli nie bedzie to najtanszy w cenie nie promocyjnej, to bedzie to troszke bardziej zaawansowany model..miguel pisze:oczekuję tego czego oczekuje każdy laik czyli:
-miał małe rozmiary
co do rozmiarow to mozna sprawdzic w katalogu lub po prostu biorac do reki.
no kupowany sprzet powinien byc sprawny i takie zwykle bywa zalozenie producentow-zeby nie miał żadnych mankamentów tech.,nie psuł się,nie było problemów w obsłudze,nie trzeba by go było wymieniać od razu
no to jest pojecie wzgledne.-żeby cena była przyzwoita
no to zadowoli cie praktycznie kazdy model..poza tym telefon jest mi potrzebny głównie do rozmów,niezbyt częstych.
--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew
nikt cie raczej nie bedzie wysmiewal ze masz gowno, jesli kupsiz telefon dopasowany do swoich potrzeb (no chyba ze masz szpanerskich kolegow
) A w jakim przedziale cenowym chcialbys kupic telefon (i na karte czy abonament?) A tak na marginesie zastanow sie czy maly telefon nie przeszkadzalby ci- male rozmiary- mala klawiatura, czyli gorsza wygoda uzytkowaia. A ty jako facet raczej nie masz "zgrabnych raczek"

myślę że mógłbym wydać max. 200-300zł.co do karty czy abonamentu to nie wiem co bym wolal bo nawet nie wiem konkretnie o co chodzi i jakie są różnice-abonament to tak jak z normalnymi telefonami -comiesięczne rachunki przychodzą pocztą a karta to coś na kształt satrej karty telefonicznej-kupuję ją i mam określoną ilość czasu rozmowy-dobrze rozumuję?
Znów zaszpanuję i polecę swoją książkę - do kupienia w Empikach albo np. tu: http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/384576 
Po prostu nie sposób odpowiedzieć w jakiś krótki i zwięzły sposob na Twoje pytanie - a tam znajdziesz stosowny rozdział, który pomoże Ci dokonać wyboru.

Po prostu nie sposób odpowiedzieć w jakiś krótki i zwięzły sposob na Twoje pytanie - a tam znajdziesz stosowny rozdział, który pomoże Ci dokonać wyboru.

Witek. to jednak ktos to kupujemiguel pisze:sprawdzałem.u mnie w empiku jej nie było.

--
dokladnie tak, tylko ze w telefonie na karte, jesli nei wykorzystasz kasy w jakis okreslony czas to ci ona przepada, do tego w telefonach na karte sa drozsze telefony (chociaz rozmowy tansze) wybierz na czym ci bardziej zalezy, za 200-300zł nie kupsiz na karte dobrego tel raczej (jak juz to ja polecalbym 7110, chociaz to troche stary tel)miguel pisze:myślę że mógłbym wydać max. 200-300zł.co do karty czy abonamentu to nie wiem co bym wolal bo nawet nie wiem konkretnie o co chodzi i jakie są różnice-abonament to tak jak z normalnymi telefonami -comiesięczne rachunki przychodzą pocztą a karta to coś na kształt satrej karty telefonicznej-kupuję ją i mam określoną ilość czasu rozmowy-dobrze rozumuję?
nie nie nie.. prepaid wcale nie jest drozszy od abonamenty, moze poza kwestia telefonow..miguel pisze:skoro niewykorzystane rozmowy przepadają i jest drożej to chyba wolałbym telefon na abonament tym bardziej że rozmawiał będę niezbyt dużo.
wszystko zalezy od tego ile chcesz przeznaczyc miesiecznie na rozmowy..
w prepaidzie wlasciwie musisz przeznaczyc 50pln na 3 m-c czyli niecale 17zl/-mc
w abonamencie da rade wziasc taryfe juz za ok. 1-15 pln platne co miesiac i z dobrymi cenami za polaczenia, ale tak jak w prepaidzie bez telefonu..
w twoim przypadku to o telefon trzeba zadbac samemu, moze nie kupi sie go za 1pln jak w promocji abo ale zwroci sie szybko na calosci eksploatacji.. na allegro czy innych aukcjach mozna znalezc dobre telefony za bardzo przystepne ceny. komisy GSM odradzam, co maja tam drogo, choc niby daja te 3m-c gwarancji..
--
aktualnie srednia cena polaczen wynosi 80 groszy na abonament i troche mniej na karte- roznice zaczynaja sie jesli dzwonsiz w obrebie sieci, wtedy mozesz placic nawet 20groszy za minute (w Strefie Plus na telefony Plusa i na telefony stacjonarne), a jesli chodzi o sms-y to ceny w okolicach 20groszy na abonament 15 groszy na karte- Heyah wyroznia sie tym ze ma 3 gr wewnatrz sieci