• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

Co wybrać?

Orange Premium 100
5
63%
Top Firma 300
3
38%
 #107281  autor: pumba
 21 wrz 2006, 10:50
Która oferta będzie lepsza Orange Premium 100 czy Top Firma 300 ?
Byłem już zdecydowny na Orange Premium 100 bo nie posiadam regonu ale w pracy zaproponowano mi wzięcie na firmę telefonu korzystając ze wszelkich upustów jakie ona posiada i możliwe że nie płaciłbym VATu choć z tym to jeszcze do końca nie jest pewne i w związku z tym do was pytanie czy jest możliwe że nie będę płacił tego VATu?
A wracając do taryf za Orange Premium przemawiają wszystkie przywileje jakie są związane z tą ofertą mi.in. ubezpieczenie telefonu, podwójne punkty Profit których w taryfach biznesowych wogóle nie ma, nie wiem jak jest z pozostałymi przywilejami czy w Top Firma tez je dostane np. rachunek szczegółowy gratis, MultiBox Platinum, Pocztę Głosową Gold choć z niej i tak bym nie korzystał. Natomiast za Top Firma przemawia jeśli nie będę musiał płacić VATu to wszystkie opłaty będą tańsze a jeśli nawet będę musiał płacić ten VAT to i tak jest trochę taniej głównie w sieci a szczególnie po wykorzystaniu pakietu jednostek taryfowych, poza tym jeśli wezme tą ofertę biznesową to będę miał darmowe połączenie ze wszystkimi pracownikami firmy i! mogę wziąc drugą aktywację z abonamentem za 12,50zł w tym 25 minut np. dla bliskiej osoby z którą także będę miał darmowe rozmowy w obie strony w Premium musiałbym sobie wykupić za 15zł rozmowy z wybranym numerem, ale wtedy druga osoba połączenia do mnie miała by płatne a w biznesie nie. Pozostają jeszcze ceny telefonów wiadomo w biznesie taniej jeśli brał bym Premium to dobrał bym coś do abonamentu żeby być w przedziale 116zł - 199zł to wtedy będą tańsze telefony i np. taką Nokie 6280 za 399zł z VAT a jeśli wziąłbym sam abonament Premium 100 czyli płaciłbym za niego 110zł to z ten telefon musiałbym zapłacić 599zł a w taryfie biznesowej Top Firma 300 czyli abonament z VAT 109,80zł lub 90zł jeśli bym nie płacił tego VATu to cena telefonu to 242,78zł z VAT a bez VATu 199zł tylko właśnie jak to jest z tym VATem dzisiaj jeszcze się o to popytam a wy jeśli się w tym orientujecie to też mi napiszcie ;)
hmm a jeszcze tak patrzę że w taryfach dla firm jest umowa na 30 miesięcy ale czy jest sens pakować się w nią żeby mieć tańszy telefon w tym przypadku 150zł netto? Ale z drugiej strony nie wiem ile popracuje jeszcze w tej firmie to może lepiej wziąc umowę na dłuższy okres czasu (ale tylko wtedy kiedy Top Firma będzie lepsza od Premium) bo później już mogę nie mieć okazji skorzystania z tych upustów itp. i jak to właśnie będzie przy przedłużaniu umowy jeśli nie będę już pracownikiem tej firmy?
A co do telefonu to podałem Nokie 6280 bo telefon i tak pójdzie na sprzedaż bo chcę na nim jak najwięcej zarobić chyba że jest coś innego na czym mogę więcej zarobić?
Aha za Premium przemawia jeszcze aktualna promocja "zatrzymac czas" czy jak to tam się nazywa nie znam jej szczegółow ale to pewno tylko na pewien czas a nie na czas trwania umowy.

Proszę o wasze opinie i zagłosowanie w sondzie ale tylko osoby zorientowane w temacie, dzieci neostrady niech nie głosują i niech się nie udzielają ;)
Z góry dziękuję za waszą pomoc ;)

#107306  autor: D@rio
 21 wrz 2006, 13:06
ja nie wiem w ogóle nad czym się rozwodzisz. Przecież VAT się zawsze płąci. Później ewentualnie przedstawiasz papierki (zależnie czy się rozliczasz jako CIT czy PIT) do fiskusa i otrzymujesz zwrot VAT-u. Natomiast, faktura zawsze przychodzi na kwotę brutto.

Pozatym, telefon będzie zarejestrowany na firmę a więc prawnie to firma może operować tym telefonem, także w kwestii przedłużania umów. No ale to już decyzja należy od Ciebie, zależy jak tam sobie "ugadasz" taką nazwijmy to 'niepisaną umowę' z pracodawcą...

P.S
Generalnie TopFirma300 mi się nie podoba. Bardziej poleciłbym Ci TopFirma800. 300tka wcale nie jest taka rewelacyjna. To już wolę OrangePremium100...
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2006, 20:16 przez D@rio, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

#107454  autor: tomico
 21 wrz 2006, 20:14
D@rio pisze:Bardziej poleciłbym Ci TopFirma200.
Nie ma takiej taryfy jak coś to firma 200. Ja polecam top firme 300 bo jest bardziej korzystna od tej setki, mój ojciec miał firme 100 i przeszedł na top firma 300 i mu się to opłacało, ma rachunki minimalnie większe, a dużo wiecej minut, i nie przekracza teraz abonamentu bo wystarcza mu minut.

#107456  autor: D@rio
 21 wrz 2006, 20:15
tomico pisze:
D@rio pisze:Bardziej poleciłbym Ci TopFirma200.
Nie ma takiej taryfy jak coś to firma 200. Ja polecam top firme 300 bo jest bardziej korzystna od tej setki, mój ojciec miał firme 100 i przeszedł na top firma 300 i mu się to opłacało, ma rachunki minimalnie większe, a dużo wiecej minut, i nie przekracza teraz abonamentu bo wystarcza mu minut.
oj faktycznie, pokiełbasiło mi się ;) chodziło mi o taryfę TopFirma800 ;)
Dzięki za zwrócenie uwagi, już poprawione! ;)

Obrazek

#109615  autor: gucia
 28 wrz 2006, 10:21
Ofert dla firm sa zawsze bardziej korzystne.
Upewniej sie jednak czy bedziesz mial mozliwosc sprzedazy aparatu, tzn czy masz taki uklad z firma.u mnie jest tak ze jak przedluzaja abonament np to aparat trzeba oddac ten co sie dostalo od firmy wczesniej podpisujesz protokol odbioru aparatu wraz z abonamentem itp.W firmie.
Darmowe minuty w top firmie 300 kosztuja po 5 zl za jeden numer nie ma juz promocji ze za free dostajesz. Ja sobie wyklocilam bo zmyslilam ze mnie zle poinformowali w punkcie przy migracji i zlozylam reklamacje.Dostalam pol roku temu przy przedluzaniu umowy teraz migrowalam i maliczyli mi 25 zl bo niby bonusy ktore dostalam za przedluzenie przy migracji sie likwiduja...
Vatu mozesz nie placic firma za ciebie zaplaci tzn zalozy a potem sobie odpisze...to mozliwe jest owszem.
w ofercie biznesowej nie mozna koszystac z programu profit..to jest minus.
w ofercie biznesowej zawsze masz wiecej telefonow do wyboru niz indywidualnej
30 miesiecy to tylko pol roku dluzej niz 24 miesiace...
top firma 300 ma darmowy multibox nie ten standard tylko ten drugi w kolejnosci,
noi masz 300 minut w abonamencie za 120 zl...
ja bym brala firme premium moze miec kazdy i zawsze...