Mixiorek pisze: ↑31 sty 2019, 15:13
Widzę jednak co i jak T-Mobile zrobił na Annopolu i to jest takie dziadostwo "a'la Janusz serwer w szklarni". A potem, że babcia podlewała ogródek i zalała dysk albo paliła gałęzie i zajął się serwer. Ludzie.
Myślisz, że wszystkie budynki Plusa Play Orange czy Tmobile są wybudowane przez nich? Że inny operator nie wynajmuje jak to nazwałeś "szklarni" swojego DC?
Dzisiaj coraz powszechniej stosowane jest wynajmowanie obiektów.
Przykład firm w strefie ekonomicznej w Koszalinie czy Bydgoszczy. Większość budynków buduje firma zewnętrzna a potem "korpo" wynajmuje taki obiekt.
W tym przypadku (TMobile) to wina nadzoru budowlanego i odbiorów. Skoro nie spełnia przepisów p.poż. nie powinno się takiego budynku odbierać a osoba akceptująca tego podpisywać. Tmobile zadanie było znaleźć budynek do wynajęcia. Otrzymujesz dokumentację, że spełnia wszystkie wytyczne w tym p.poż. , dogadujesz się w kwestii umowy i wchodzisz na obiekt ze swoim zabawkami.
Wkleiłeś linka do Plusa. Myślisz, że to budynek Plusa będzie. Pewnie wybuduje jakaś firma zewnętrzna najtańszym kosztem (wizualizacje zawsze wychodzą super) A Plus tylko to wynajmie.
patrix-83 pisze: ↑31 sty 2019, 15:46
EDIT
Edytowałem posta usuwając personalną prowokację w kierunku piotrzet.
Dyskutujemy merytorycznie, bez wszczynania awantur.
SACZI
Przykład gościa, który najpierw obraża, wywołuje sprzeczkę a potem kabluje (cały patrix)
patrix-83 pisze: ↑31 sty 2019, 15:46
W Krakowie nadal nie działa połączenie z BOK T-mobile, nie działa sprawdzanie stanu konta w pre-paid T
To jest teraz najważniejsze
Połączenia z BOK i sprawdzanie konta
Jak czytam niektóre komentarze to się nóż w kieszeni otwiera. Dla niektórych koniec świata, że nie mogą wysłać smsa, nie moga się dodzwonić do BOK. Ogarnijcie się.
patrix-83 pisze: ↑01 lut 2019, 07:15
Niech to bedzie przestrogra dla tych ktorzy tak w peanach wychwalali ta smieszna niemiecka wydmuszke za jej jakosc i brak rzekomych oszczedności na infrze bo infra to nie tylko stacje.
6GB straconych i tak im nie podaruje chocbym mial za posrednictwem UKE o to walczyc.
Z tymi 6GB nakabluj do prezydenta Polski.
Każda instytucja oszczędza gdzie może. Niskie stawki jakie dzisiaj mamy muszą mieć gdzieś początek. Na szczęście operatorzy mają backupy, mają więcej niż jedno DC.
Myślisz, że Play tez nie oszczędza? Jeszcze bardziej jak Orange czy Tmobile.
Ostatnio była duża awaria banku ING. 7 godzin przywracali system bo nie działało nic, nawet płatności kartą. Cały system i pełna funkcjonalność w tym aplikacja mobilna (stabilne działanie) działało dopiero po 4 dniach!!!
Jesteśmy uzależnieni i przywiązani do nowoczesnych technologii. Awarie będą się zdarzały coraz częściej. Ataki hakersie również.
Takie czasy. I żaden idealny nawet system nie jest na to przygotowany (koszty).
Na szczęście nie odczułem awarii w Grudziądzu, Toruniu, Bydgoszczy i Trójmieście.
Wszystko mi działało i działa. W Wawie znajomi nie mieli tak dobrze niestety.
Co do samej sytuacji. Najważniejsze, że nikt nie ucierpiał. Mają nauczkę, że budynki trzeba sprawdzić albo zmodernizować jeśli chodzi o bezpieczeństwo. Jestem na 100% pewny że w konkurencji nastapił popłoch i pewnie u nich zaczną się kontrole i poprawy aby zabezpieczyc się przed takim akcjami.
TMobile również ma nauczkę aby sprawdzać wnikliwiej obiekty które wynajmuje i ewentualnie ingerować ze swojej strony w zabezpieczenia.
PS Nie wiem czy ktoś o tym pisał. Ale straż pożarna kazała im wyłączyć agregaty prądotwórcze (dodatkowe zasilanie które ma operator każdy w swoim DC) ze względu na paliwo, które się tam znajdowało (żeby nie spowodowało kolejnego pożaru lub wybuchu). TMobile musiał zrobić tzw twardy blackout, stąd również wysyp pewnych systemów bo nie zdażyli tego wyłączyć w normalnej procedurze czyli nie zdążyli powyłączać wszystkich systemów.