Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcin19883 » 16 paź 2018, o 14:42

iphoneski napisał(a):Posiadanie w Polsce telefonu bez L800 jest bez sensu, bo jest to pasmo zasięgowe, którego w trasie używa się najczęściej


O ile masz Volte, to się przydaje. Do samego neta, nie bardzo, bo zasięg lte1800 jest bardzo podobny. A lte800 jest wiecznie zapchane i bez Volte, często przychodza smsy o nieodebranych połączeniach.
marcin19883
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1467
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: Pomorze
Model telefonu: Xiaomi Redmi 2 Pro
Sieć: PLAY, ORANGE

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez spotify » 16 paź 2018, o 15:36

kozien70 napisał(a):Ja tu bardziej widzę problem w wybudowaniu tych 2k stacji zważywszy na protesty, koszmarne procedury urzędowe itd.

I tu może być problem właśnie największy. Gdyby budowali regularnie swoją sieć od lat, to dzisiaj by byli z palcem wiadomo gdzie w okolicach Plusa albo i lepiej. A tak rzucili się z motyką na słońce.
Mixiorek napisał(a):Ciekawe co piszesz i skąd pewność, że Plus ma wystarczającą ilość stacji.

Ja nie zauważam poprawy w Plusie od lat w moich okolicach. Tam gdzie zasięgu nie mają lub szczątkowy 2G to się nic nie zmieniło. To szybciej coś N! dostawi albo Play niż Plus coś z tym zrobi.
iphoneski napisał(a):Każda sieć buduje wg trochę innej filozofii - N postawiło na gęstą siatkę, play robi te swoje drapacze chmur a plus daje sporo sektorów na stacjach żeby tyle nie budować.

I każda z tego tytułu ma wady:
1) N! gęsta siatka ale słaby sygnał dzielony na dwóch opów
2) Plus zamiast budować to rozszerza sektory (w końcu). Zwiększa pojemność ale nie zasięg
3) Play swoimi drapaczami sam sobie przeszkadza. Ludzie już się krzywią na stację wielkości wieżowca (30-35m) a co dopiero gdy Play chce postawić drapacza chmur po 60-70m? Oczywiście jedną stacją pokryją większy teren ale chyba łatwiej by było gdyby próbowali postawić dwie i to mniejsze. I tutaj jak napisał @kozien - może być problem z dobudowaniem tych 2k stacji.
Poza miastami to jeszcze pół biedy, bo w lesie postawić tak wielki strach na wróble to raczej nie problem. A co z miastami? Ruch się zwiększa a w większości miast to Play ma tych stacji najmniej z wszystkich opów (są oczywiście gdzie ma ich podobnie lub najwięcej) . Pojemność też potrzebna a przede wszystkim zasięg aby wyeliminować RK.
Mattia Ferrari napisał(a): Mam wrażenie, że do końca roku będą tylko pędzić na ilość masztów, zamiast optymalizację obciążenia, żeby marketing się zgadzał.

Też tak może być. Play mocno finansowo obecnie dostał a w pewnym momencie te $ muszą się zgadzać. Marketing to w każdej sieci jest i to jest norma. Plus pokazal siły w Białymstoku, reszta Polski w planach może w 2099. N! się chwali ilością stacji a co z tego, jak konfiguracyjnie obecnie jeśłi chodzi o LTE do P4 im dużo brakuje. Itd

Natomiast podrążyłem temat moich znajomych co "spadają" z P4. Zazwyczaj chodzi o to, że 80-90% tych osób mają telefony z LTE Cat.4 a reszta co najwyżej Cat.6 I wiadomo - mało stacji, duże obciążenie i mamy wynik równania.

EDIT
marcin19883 napisał(a):O ile masz Volte, to się przydaje. Do samego neta, nie bardzo, bo zasięg lte1800 jest bardzo podobny. A lte800 jest wiecznie zapchane i bez Volte, często przychodza smsy o nieodebranych połączeniach.

Nie do końca. Często właśnie B20 w Play sieje zdecydowanie mocniej niż B3. To widać głównie tam gdzie Play nie ma lub jedzie na szczątkowym.
Na szczęście w N! nie znam przypadków z przychodzeniem smsów...Chociaż w tym przypadku N! w konfiguracji LTE w porównaniu do Play daje radę ;)
spotify
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 593
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 16 paź 2018, o 19:30

Ja się tak zastanawiam czemu ludziom przeszkadzają wysokie stacje a śmieci w lesie albo rozpadające się szopy sąsiadów już nie. Wystarczy na wieś pojechać i niektóre budynki stwarzają zagrożenie samym swoim istnieniem. Albo drzewa które w przypadku silnego wiatru spadną prosto na dom.
iphoneski
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1059
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: iPhone SE
Sieć: Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Patryk7588 » 16 paź 2018, o 19:42

kozien70 napisał(a):Swoją drogą: mają już 8.4k? Jeszcze chyba rok temu zatrzymałem się na niecałych 8k.

Jeszcze troche brakuje do 8000.
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4231
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 16 paź 2018, o 20:23

Dzięki, taką właśnie miałem wiedzę, od Ciebie chyba zresztą.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4784
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez spotify » 16 paź 2018, o 20:36

iphoneski napisał(a):Ja się tak zastanawiam czemu ludziom przeszkadzają wysokie stacje a śmieci w lesie albo rozpadające się szopy sąsiadów już nie. Wystarczy na wieś pojechać i niektóre budynki stwarzają zagrożenie samym swoim istnieniem. Albo drzewa które w przypadku silnego wiatru spadną prosto na dom.

Bo jest moda na "NIE DLA BUDOWY STACJI" i Play takimi drapaczami sam sobie to utrudnia.

Patryk7588 napisał(a):Jeszcze troche brakuje do 8000.

Najbezpieczniej chyba podawać 7,8k stacji (gdzieś tak czytałem)
spotify
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 593
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Spacedust » 16 paź 2018, o 21:25

Ciąg dalszy tragedii PLAY z Poznania:

Obrazek

Obrazek
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4415
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dagonPL » 16 paź 2018, o 21:36

Piszesz jakby w całym Poznaniu Play miał takie wyniki.
Każdy op, ma takie przeciazone stacje
dagonPL
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 276
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 23:40
Lokalizacja: Kuj-Pom, CSW
Model telefonu: Galaxy S8+
Sieć: Play, Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 16 paź 2018, o 22:24

Gdy byłem przed wakacjami w Poznaniu to stacja w centrum dała wynik L2600 na poziomie 27 Mb/s ok 15, czyli w szczycie.
PS. Byłem ostatnio u koleżanki i zrobiłem test. Na L2100 wyszło 64 Mb/s. Aż by się chciało router z 3CA i DIL do tego, ale to już Bydgoszcz. Nadajnik widać z okna. Gdyby ktoś chciał hejtować nie była to noc tylko środek dnia i to weekend.
iphoneski
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1059
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: iPhone SE
Sieć: Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcin19883 » 16 paź 2018, o 23:05

Czy ktoś z was wie, ile trwa optymalizacja dopiero co uruchomionego masztu? Czy jest coś takiego jak testy z ograniczoną mocą? Bo u mnie nadal bardzo słabo sieje sygnał. Ledwo co 500m i nie ma prawie zasięgu. Musze być naprawdę blisko, żeby coś odebrać :(
marcin19883
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1467
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: Pomorze
Model telefonu: Xiaomi Redmi 2 Pro
Sieć: PLAY, ORANGE

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Barciur » 16 paź 2018, o 23:44

iphoneski napisał(a):Posiadanie w Polsce telefonu bez L800 jest bez sensu, bo jest to pasmo zasięgowe, którego w trasie używa się najczęściej.

Przy czym - jeśli mam telefon z U900 ale bez L800, to czy przy braku L1800 zrzuci mnie do U900 i bede miał dalej zasięg, a po prostu przy tel z L800 utrzyma mnie w LTE z 800?

Innymi słowy, czy jeśli teraz nie mam tam żadnego zasięgu macierzystego Play, a ma on uruchomiony U900 tam, to L800 też pewnie nie uświadczę?
Barciur
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 215
Dołączył(a): 9 mar 2009, o 22:55
Lokalizacja: Pennsylvania / USA
Pochwały: 4
Model telefonu: Nokia 6
Sieć: T-Mobile

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez bed » 17 paź 2018, o 01:46

Okolice Łodzi (więc pewnie i całe miasto) już na nowej nośnej 1474. Telefon pokazuje 10 MHz.
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1773
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dominikm27 » 17 paź 2018, o 10:06

Kilka dni temu na forum Play zapytałem o poprawę zasięgu w Koźmicach Wielkich, gm. Wieliczka, gdzie mieszkam. Dostałem odpowiedź, że chcieli postawić masz tuż obok (Koźmice Małe) ale został oprotestowany. Zadzwoniłem do sołtysa rzeczonych Koźmic Małych i usłyszałem: "Tak, oprotestowaliśmy pozwolenie masztu Play. Mamy ryzykować życie nasze, dzieci, wnuków? Poza tym oni to chcieli postawić na mojej działce, panie, 50 metrowy maszt! Ile straciłaby ziemia na wartości moja i wokół! Po co mi to?" I tyle z poprawy z zasięgu w rejonie.
dominikm27
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 50
Dołączył(a): 10 sie 2017, o 11:05

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 17 paź 2018, o 10:55

dominikm27 napisał(a): postawić na mojej działce, panie, 50 metrowy maszt!


I to jest kwintesencja niewiedzy protestujących. Przecież im wyższy maszt tym dla nich lepiej, bo dalej od anten...
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4784
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Spacedust » 17 paź 2018, o 14:48

W Poznaniu nadal bez zmian na 1449.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4415
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości