• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#100675  autor: Merafil
 31 sie 2006, 11:51
D@rio pisze:to prawda. Mojej koleżance Plus dowalił karę za to że 2 dni wcześniej wysłała rezygnację. Teraz tę karę spłaca w ratach :| konkretnie - 600zl. kary.
No to ladnie.Tego sie po PLUSIE nie spodziewalem.Generalnie mieli do tego jak najwieksze prawo ale z drugiej strony jak to swiadczy o firmie i jej podejsciu do klienta :?: Twoja kolezanka powinna pogadac kims z UOKIK-ku albo federacji konsumentow ale jest juz po fakcie. :

#100718  autor: Jarcool
 31 sie 2006, 13:38
w Erze wystarczy napisac:proszę o rozwiązanie umowy zgodnie z regulaminem".I to wystarczy oczywiscie jezeli wczesniej zlozysz takie pisemko np 2 miechy przed wygasnieciem to zadnej kary nie bedzie wtedy umowy wygasnie tak jak to napisales w pismie zgodnie z regulaminem...to jest chyba najbezpieczniejsza forma.np. klient podpisal umowe 20.stycznia 2004 r. i niby obowiazuje do 20 stycznia 2006 r ale tak naprawde to ok 5 dni dłużej wiec piszac ze chce sie rozwiazać umowe np z dniem 20 stycznia operator ma prawo naliczenia kary. bierze sie z to stad ze tak naprawde podpisuje sie umowe nie na 24 miesiaca a na 24 pelne cykle rozliczeniowe...

#100854  autor: D@rio
 31 sie 2006, 18:25
Merafil pisze:
D@rio pisze:to prawda. Mojej koleżance Plus dowalił karę za to że 2 dni wcześniej wysłała rezygnację. Teraz tę karę spłaca w ratach :| konkretnie - 600zl. kary.
No to ladnie.Tego sie po PLUSIE nie spodziewalem.Generalnie mieli do tego jak najwieksze prawo ale z drugiej strony jak to swiadczy o firmie i jej podejsciu do klienta :?: Twoja kolezanka powinna pogadac kims z UOKIK-ku albo federacji konsumentow ale jest juz po fakcie. :
ta? i co jej to da. Nic to jej to nie da. Plus miał do tego jak największe prawo i już. I tak jej poszli na rękę że rozłożyli spłatę ratalnie na 12 miesięcy.

Obrazek

#101781  autor: misiowiec
 03 wrz 2006, 12:58
Witam. Widze ze niektorzy sa biegli w temacie, więc mam prośbe o doradzenie mi takiej sprawie:
Umowa z orange na 24 miesiace podpisana na moja babcie (osoba z 1 grupo inwalidzka 50% znizki) dobiega konca 16.10.2006 .
Zaskoczeniem byla smierce mojej babci 2.09.2006.
Czy teraz chcąc rozwiazać umowe z koncem okresu rozliczeniowego czyli 16.10.2006(jednosczesnie koniec umowy) potrzebujej jej podpisu?
Czy umow w swietle prawa juz wygasła z smiercia danej osoby?

I najwazniejsze czy mam mozliowsc skorzystania z promocji takich jak w PLUS GSM czy ERA z tytulu rezygnacji z Orange w zamina za dostanie promocyjnego tefony wartego ponad 700zl za 1zl i korzystnej taryfy w cenie ok 50zl miesiecznie ?
Czy do takiej zmiany operatora na takich warunkach potrzebna jest rezygnacja z ORANGE ktorej jak wpomnialem zakladajac nie moglbym uzyskac z tytułu smierci danej osoby???
Czy moze chodzi tylko o jakies poswidczenie ze dotad ta osoba a raczej dany nr mial umowe 3x24 miesiace z orange a teraz chce zmienic na np PLUS ???

Prosze o rady w zaistaniałej sytuacji?

#101788  autor: D@rio
 03 wrz 2006, 13:05
Czy teraz chcąc rozwiazać umowe z koncem okresu rozliczeniowego czyli 16.10.2006(jednosczesnie koniec umowy) potrzebujej jej podpisu?
Czy umow w swietle prawa juz wygasła z smiercia danej osoby?
a więc tak...w przypadku gdy abonent umiera umowa może zostać rozwiązana natychmiastowo bez jakichkolwiek kar. Wtedy należy tylko zgłosić się do salonu z aktem zgony i tam jest to przesyłane do centrali oraz następuje rozwiązanie umowy pod koniec okresu rozliczeniowego.

Natomiast, jeśli tego nie zglosisz umowa będzie dalej biegła, a po 16.10.2006r. przekształci się w umowę na czas nieokreślony. Oczywiście zachowując wszystkie dotychczasowe zniżki z tytułu I gr. inwalidzkiej.
I najwazniejsze czy mam mozliowsc skorzystania z promocji takich jak w PLUS GSM czy ERA z tytulu rezygnacji z Orange w zamina za dostanie promocyjnego tefony wartego ponad 700zl za 1zl i korzystnej taryfy w cenie ok 50zl miesiecznie ?
Nie, aż tyle Ci z ceny napewno nie zjadą. Możesz jedynie skorzystać z przeniesienia nr do innych sieci albo z promocji Ery gdzie jeśli przedstawisz fakture z innej sieci dostaniesz rabat na abonament przez określony czas. Ale oczywiście mówimy o nr telefonu innym niż nr Twojej babci. Nie można przenieść nr osoby zmarłej a tymbardziej zachowując żniżki wynikające z I gr. inwalidzkiej.

Czy do takiej zmiany operatora na takich warunkach potrzebna jest rezygnacja z ORANGE ktorej jak wpomnialem zakladajac nie moglbym uzyskac z tytułu smierci danej osoby???
tak, rezygnacja byłaby potrzebna niezależnie od nr.
Czy moze chodzi tylko o jakies poswidczenie ze dotad ta osoba a raczej dany nr mial umowe 3x24 miesiace z orange a teraz chce zmienic na np PLUS ???
nie, takiego rodzaju oświadczenia nie są potrzebne.

Obrazek

#102116  autor: misiowiec
 04 wrz 2006, 01:05
Dzieki za konretne i wyczerpujące odpowiedzi.
Widzę ze jesteś biegły w temacie.
Dodam ze pare dni temu, jako uzytkownik telefonu dostalem telefon od ORNAGE z propozycja przedluzenia umowy, na takich i takich warunkach.
Oczywiscie pytalem o znizke z tytulu 1 grupy inwalidzkiej i poinformowano mnie ze taka zniżka nie bedzie juz obowiazywac w ORANGE.
Do czego zmierzam, chodzi mi tutaj glownie o to, ze operatorka proponujac oferte, wiedzac z kim rozmawia ani razu nie zaznaczyla, ze wlasciwy abonent (moja babcia), bedzie musial zlozyc podpis pod nowa umową, dlatego odebralem to jakby ta nowa taryfa kierowana byla do danego numeru a nie konretnie abonenta i moglbym rownie dobrze ja ją podpisać (biorac pod uwage ze znizka na grupe inwalidzka jest juz niedostepna)?
Czy dobrze rozumiem?

Kolejne pytanie bedzie dosyc bezposrednie?
Chcialbym dowiedzieć sie od ciebie co radzisz mi w ogóle w takiej sytuacji?
Czy moge w jakiś sposób wykorzystać swoj starz (a raczej mojej babci) jako paroletniego abonenta sieci ORANGE?
A ściślej moje preferencje sa takie, ze chce uzyskać telefon warty okolo 600-700zl wydajac na niego do 90zl (ponieważ mam zamiar go sprzedać gdyż potrzebny mi zastrzyk gotówki)
moze to odbyć sie za cene umowy nawet na 30 miesiecy z abonamentem max do 55-60zl i ewntulana umową w sieci innej niz ORANGE, ale nie koniecznie
Jesli posiadasz takie informacje i orientujesz sie na rynku telefoni, to moze wskazesz mi ktora siec choc w pewnym stopniu moze w tej sytuacji spelnić moje wymagania i na jakich warunkach.
Oczywiscie zaznaczam w mojej sytucji: smierci abonenta na którego byla umowa i ja mialem jego telefon?

#102203  autor: D@rio
 04 wrz 2006, 12:52
Dzieki za konretne i wyczerpujące odpowiedzi.
Widzę ze jesteś biegły w temacie.
Dodam ze pare dni temu, jako uzytkownik telefonu dostalem telefon od ORNAGE z propozycja przedluzenia umowy, na takich i takich warunkach.
Oczywiscie pytalem o znizke z tytulu 1 grupy inwalidzkiej i poinformowano mnie ze taka zniżka nie bedzie juz obowiazywac w ORANGE.
Do czego zmierzam, chodzi mi tutaj glownie o to, ze operatorka proponujac oferte, wiedzac z kim rozmawia ani razu nie zaznaczyla, ze wlasciwy abonent (moja babcia), bedzie musial zlozyc podpis pod nowa umową, dlatego odebralem to jakby ta nowa taryfa kierowana byla do danego numeru a nie konretnie abonenta i moglbym rownie dobrze ja ją podpisać (biorac pod uwage ze znizka na grupe inwalidzka jest juz niedostepna)?
Czy dobrze rozumiem?
No nie zupełnie. Po pierwsze: konsultantka rozmawiając z Tobą widocznie uznała iż rozmawia z osobą upoważnioną w jakiś tam sposób (napewno nie pisemnie bo osoby upoważnione są w systemach PTK Centertel wtedy) i dlatego przedstawiła Ci tą ofertę. Może poprostu pomyśła że osoba starsza i tego tamto, nie może rozmawiać to kontynuowała temat. Choć wg. prawnego punktu widzenia nie powinno takie zdarzenie mieć miejsca. Wiedz także że oferta zawsze jest kierowana dla KONKRETNEGO NUMERU a nie abonenta. To już taki standard w sieci - bo to numer generuje przychody, wpływy itp. Natomiast co do tego czy żniżka będzie obowiązywać w Orange po przedlużeniu umowy - dziwi mnie to, iż ona konsultantka powiedziała Ci że NIE. Proponowałbym potwierdzić tę informację jeszcze raz. Jak moja znajoma, jakieś 6 - 7 miesięcy temu także przedłużała umowę z tytułu I gr. inwalidzkiej to owa żniżka została zachowana. No ale być może coś się pozmieniało i Orange wycofało się z tej żniżki także w programie ProPozycja - a mają do tego prawo, bo nawet dla nowych abonentów Orange taka żniżka także już niestety nie jest dostępna. Natomiast, jeśli byś się zdecydował na ofertę to podpis właściwej osoby (czyli abonenta) musi widnieć, albo w salonie albo to przy kurierze - dodam, że przy tym drugim wariancie to kurierzy patrzą na to przez palce i nawet nie sprawdzają czy "Ty to Ty". Słyszałem już wiele numerów z kurierami przy przedłużaniu umów że mógłbym wiele poopowiadać ;) generalnie rownie dobrze przy odrobinie sprytu i opieszałośći kuriera mógłbyś podpisać taką umowę - no ale to nie jest temat dyskusji. Pozatym, to jest łamanie pewnych przepisów do których nie zachęcam i nie odpowiadam za nie.
Chcialbym dowiedzieć sie od ciebie co radzisz mi w ogóle w takiej sytuacji?
Czy moge w jakiś sposób wykorzystać swoj starz (a raczej mojej babci) jako paroletniego abonenta sieci ORANGE?
A ściślej moje preferencje sa takie, ze chce uzyskać telefon warty okolo 600-700zl wydajac na niego do 90zl (ponieważ mam zamiar go sprzedać gdyż potrzebny mi zastrzyk gotówki)
moze to odbyć sie za cene umowy nawet na 30 miesiecy z abonamentem max do 55-60zl i ewntulana umową w sieci innej niz ORANGE, ale nie koniecznie
Jesli posiadasz takie informacje i orientujesz sie na rynku telefoni, to moze wskazesz mi ktora siec choc w pewnym stopniu moze w tej sytuacji spelnić moje wymagania i na jakich warunkach.
Oczywiscie zaznaczam w mojej sytucji: smierci abonenta na którego byla umowa i ja mialem jego telefon?
Negocjuj z Orange, są także teraz umowy na 30 miesięcy. Trudno mi się wypowiedzieć bo nie znam Twoich preferencji. Ale napewno jeśli bedziesz twardo negocjowal coś tam powineneś ugrać, jakiś rabat czy jakąś żniżkę na telefon (całkiem są czasem sensowne). Porozmawiaj z ProPozycją Orange, przejrzyj oferty innych sieci, konkurencji i wybierz odpowiedni i opłacalny dla Ciebie wariant ;)

a tego nie rozumiem :? do czego to się odnosi?

Obrazek

#102249  autor: misiowiec
 04 wrz 2006, 15:00
W tym ostatnim chodzilo głownie o to ze abonent ktory podpisal wczesniejsza umowę nie zyje, wiec umowa w swietle prawa powinna zostać rozwiązana w sposób naturalny.
Tylko czy ja moge stać sie włascicielem owego numeru i przejąć wszytkie obowizujace zniżki i promocje ktorę wiażą sie z tym numerem w ORANGE, ale od momentu smierci juz nie z abonentem? Mam nadziej ze w jakimś stopniu ci to wyjasniłem.

A tutaj racja musze dopytać sie dokladnie jak to jest z tą zniżka dla 1 grupy inwalidzkiej.
Dodatkowym ulatwieniem jest sytuacja iż na dowodzie mojej babci byl odnośnik PODPIS NIEMOZLIWY (mysle ze zewzgledu na chorobę Parkinsona) wiec być może mogą w tej sytucji być pełnomocnikiem i podpisać za nią....

#102263  autor: D@rio
 04 wrz 2006, 15:28
W tym ostatnim chodzilo głownie o to ze abonent ktory podpisal wczesniejsza umowę nie zyje, wiec umowa w swietle prawa powinna zostać rozwiązana w sposób naturalny.
Tylko czy ja moge stać sie włascicielem owego numeru i przejąć wszytkie obowizujace zniżki i promocje ktorę wiażą sie z tym numerem w ORANGE, ale od momentu smierci juz nie z abonentem? Mam nadziej ze w jakimś stopniu ci to wyjasniłem.
aby przejąć numer, czyli wszystkie prawa i obowiązki wynikające z bycia abonentem trzeba zrobić tzw. CESJĘ. Aby ją wykonać potrzebna jest zgoda poprzedniego abonenta jak i przejmującego numer oraz indywidualna zgoda ze strony PTK Centertel. A więc w tym przypadku niestety możliwość przejęcia nie wchodzi raczej w grę. Chyba że jest Pan najbliższą rodziną zmarłej osoby to wtedy być może na indywidualnej zasadzie dałoby się przeprowadzić taką operację.
A tutaj racja musze dopytać sie dokladnie jak to jest z tą zniżka dla 1 grupy inwalidzkiej.
Dodatkowym ulatwieniem jest sytuacja iż na dowodzie mojej babci byl odnośnik PODPIS NIEMOZLIWY (mysle ze zewzgledu na chorobę Parkinsona) wiec być może mogą w tej sytucji być pełnomocnikiem i podpisać za nią....
Tak, to wtedy zmienia postać rzeczy...dowód zawsze jest xerowany, wysyłana kopia do archiwum a więc taka adnotacja napewno jest zawarta.

Obrazek

#102328  autor: Btk_Tomas
 04 wrz 2006, 17:32
50 % zniżka na abonament jak najbardziej obowiązuje,ale tylko w taryfach Nowa Idea Optima i starszych.