• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #106443  autor: adiq1033
 18 wrz 2006, 19:23
Witam.Przyjaciel zdecydował się wreście na kupienie telefonu komórkowego,prosił mnie,abym wybrał cos dla niego.Oto jego wymagania:
-telefon ma służyć do dzwonienia,pisania SMSów,MMSów,więc klawiatura musi być wygodna.
-służyć ma on za odtwarzacz MP3 i radio,poprostu przenośnie urządzenie do słuchania muzyki.
-Trwałość,długo trzymająca się cena produktu(gdyby telefon mu się nie spodobał,lub chciał zmienić na inny),łatwość obsługi i dobra bateria,aby trzymała minimum 3 dni.
-Aparat 2.0 megapixelowy,niezła kamera do kręcenia filmów,filmy muszą być kręcona na wysokiej rozdzielczości i ładnie wyglądać.
-Ładne menu,duza,a zarazem ładna czcionka z pieknymi ikonami.(krótko mówiąc ładny wyświetlacz).

Telefon do 1000zł
Nie wiem jeszcze,gdzie chce kupić ten telefon.Myślał tylko i wyłącznie przy zakupie w komisie,salon odpada.Wspominał tez,że jego ojciec ma znajomości w hurtowni,więc może uda mu się załatwić coś dobrego,po niższej cenie.Dlatego zdecydował się na telefon do 1000zł.

Mi nasunął się z początku SonyEricsson K750i.Jednak ma on awaryjny joystic,z tego co słyszałem,a wymiana może kosztować ok. 100zł.
Dopiero dziś na wieczór,przeglądając bazę telefonów na telepolis,zauważyłem Nokię 6233 i 6234.Pierwszy model ma być dla większości sieci komórkowych,natomiast 6234 dla Vodafone,o ile się nie mylę.Oba te telefony są eleganckie,posiadają aparat 2.0,wyświetlacze z dużą rozdzielczością,mp3 i radio.Nie wiem natomiast jak jest z baterią,zoom'em i czy znacie jakies dobre forum,na temat tych telefonów.Acha i który waszym zdaniem będzie miał wygodniejszą klawiaturę? Proszę,oto zdjęcie obu tych telefonów.Wg mnie 6234(ten po lewej),jednak ma on nieco mniejszy wyświetlacz,a kolega wolałby coś z dużym wyświetlaczem :-)
Obrazek
Słyszałem jeszcze,że istnieje możliwość wgrania do K750i oprogramowania(softu) z W800i.Ponoć nie jest to łatwe,a on nie miał nigdy telefonu komórkowego,więc nasuwa się trochę dziwaczne pytanie...czy mozna o coś takiego poprosić panów w komisie,o wgranie softu z w800i do k750i i czy sa w stanie to zrobić,czy trzeba sobie radzić samemu?
Czy są lepsze modele telefonów w tej cenie? Zależy mu zdecydowanie na aparacie,muzyce, przyjemności korzystania z telefonu.3G jest mu zbedne,a o symbianie nawet mu nie mówiłem,więc nie wiem czy dobrym rozwiązaniem było by kupienie odrazu telefonu takiego typu.Prosze o konkretne propozycję innych telefonów.Jeśli ktoś posiada w/w telefony,prosze o kontak przez PW na telepolis.pl.
Dzięki za odpowiedzi,pozdrawiam ;-)

#106456  autor: Osk92
 18 wrz 2006, 19:51
Na zdjęciu jest 6070 zamiast 6233 :wink:
A do tej ceny... Hmmm no to ta cała 6233 będzie najlepsza o ile trafi (choć ja nie widzę problemu) bądź 6280 no ale to już deczko powyżej tysiąca 8)

#106464  autor: Dragon
 18 wrz 2006, 20:04
jka sie uprze to znajdzie 6280 do 1000zl tyle tylko ze klawiatura jest wygodna jesli wysyla sie ok 10sms dziennie, jesli kolega lubi wiecej to 6233- tak jak powiedzial porpzednik
 #106525  autor: Kaczy
 18 wrz 2006, 22:59
adiq1033 pisze:Słyszałem jeszcze,że istnieje możliwość wgrania do K750i oprogramowania(softu) z W800i.Ponoć nie jest to łatwe,a on nie miał nigdy telefonu komórkowego,więc nasuwa się trochę dziwaczne pytanie...czy mozna o coś takiego poprosić panów w komisie,o wgranie softu z w800i do k750i i czy sa w stanie to zrobić,czy trzeba sobie radzić samemu?
Tak istnieje możliwość wgrania softu ale W810i do K750i.
Komis to chyba jedno z lepszych miejsc, gdzie można o to poprosić.

Soft z W ma jedną dużą przewagę- można słuchać mp3 z wyłączonym telefonem (niezalogowanym do sieci)

...::: Made for loneliness :::...
 #106529  autor: przemek910
 18 wrz 2006, 23:01
Kaczy pisze:
adiq1033 pisze:Słyszałem jeszcze,że istnieje możliwość wgrania do K750i oprogramowania(softu) z W800i.Ponoć nie jest to łatwe,a on nie miał nigdy telefonu komórkowego,więc nasuwa się trochę dziwaczne pytanie...czy mozna o coś takiego poprosić panów w komisie,o wgranie softu z w800i do k750i i czy sa w stanie to zrobić,czy trzeba sobie radzić samemu?
Tak istnieje możliwość wgrania softu ale W810i do K750i.
Komis to chyba jedno z lepszych miejsc, gdzie można o to poprosić.

Soft z W ma jedną dużą przewagę- można słuchać mp3 z wyłączonym telefonem (niezalogowanym do sieci)
Od W810i? Cos takiego...

Polecam m.in. ten temat

http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=9043

#106663  autor: adiq1033
 19 wrz 2006, 14:33
Ile trzyma bateria w każdym z wymienionych telefonów?
Czy modele K750i sa aż tak słabe,że lepiej się nie decydowac na nie?
Jeśli kolega będzie w stanie załatwić sobie telefon z hurtowni,po niższej cenie,to może i ja załapałbym się na jakis tańszy model :) (chyba na K750i)
Jak jest z aparatem,zoomem i jakością MP3 ? Ta nokia 6233 przypomina mi mój pilot od telewizora,więc nie wiem,czy mu taki tel. przypadnie do gustu.On poprostu chce miec telefon prosty i przyjemny w obłudze,z długo utrzymującą się ceną telefon(i inne funkcje wymienione w moim pierwszym poście).Może macie jakieś inne propozycje oprócz 6280,6233 i k750i ?

Ps.inny kumpel wspominał,że może załatwić K750i na giełdzie,ze wszystkimi papierkami za 400zł.Pytałem go ,dlaczego taka niska cena,a on mi odpowiedział,że wszyscy sprzedają te telefony,bo są marne,czy to prawda i czy opłaca się ryzykować,kupując taki telefon na giełdzie RTV ?

#106697  autor: MATIZ
 19 wrz 2006, 16:37
O baterii mogę się wypowiedzieć tylko z K750i. Zastosowane ogniwo jest bardzo dobre - 2 lub więcej dni przy intensywnym użytkowaniu. Wiadaomo że im oszczędniej tym dłużej trzyma bateria. Ja sądzę że K750 wcale nie jest słabym modelem - to już zależy od wymagań. Jak chce się mieć telefon do pracy czy internetu to polecam którąś z Nokii a jeżeli do zabawy to polecam SE. Aparat - świetny jak na telefon - zoom wystarczający większy nie jest potrzebny bo jak wiadomo zoom cyfrowy pogarsza tylko jakość. Jakość mp3 na głośniczku stoi na wysokim poziomie aczkolwiek jak dla mnie jest trochę cicha(może to przez doswiadczenia z moto e1?) na słuchawkach również jest dobra ale ja polecam dokupić HPM-70. Ja nie uważam żeby to był marny telefon i oczywiście go polecam, lecz jeśli chodzi o narzędzie do pracy lepszym wyborem będzie jedna z wymienionych Nokii.

#106712  autor: tomico
 19 wrz 2006, 17:55
Ja polecam nokie 6233, 6131 albo 6280. Wszystkie mają aparat 2 mpx, są bardzo dobre do słuchania muzyki. Mają radio. Różnica pomiędzy nimi jest taka, że 6280 ma drugą kamerkę do wideorozmów, a 6131 ma bajeczny wyświetlacz 16MLN kolorów. Pozatym 6280-slider, 6131 klapka, 6233-zwykły, zależy co mu odpowiada najbardziej.

#106727  autor: Rozmaryn
 19 wrz 2006, 18:23
adiq1033 pisze:Czy modele K750i sa aż tak słabe,że lepiej się nie decydowac na nie? (...) Ps.inny kumpel wspominał,że może załatwić K750i na giełdzie,ze wszystkimi papierkami za 400zł.Pytałem go ,dlaczego taka niska cena,a on mi odpowiedział,że wszyscy sprzedają te telefony,bo są marne (...)
To mnie po prostu rozwaliło. K750i do czasu pojawienia się K800i (ponad rok) był flagowym modelem SE. W dodatku w wielu plebiscytach/ankietach został uznany za najlepszy telefon roku 2005 (w Polsce i na świecie), poza tym nadal jest na czołowym miejscu w różnych rankingach popularności, a tu nagle ktoś mówi, że to słaby i marny telefon :shock: Może nie zachwyca tak samo, jak to było, gdy pojawił się na rynku, ale nadal jest to bardzo dobry telefon :roll:
Trudno uwierzyć, że na giełdzie są po 400zł.. na allegro używane chodzą po 600 i więcej.

#106835  autor: adiq1033
 19 wrz 2006, 21:30
Tomico,widze,że jesteś szczęśliwym posiadaczem 6280,więc może podzielisz się swoimi doświadczeniami z tym telefonem?
Chciałbym wiedzieć ile trzyma bateria,jaka jest jakość MP3,czy slider będzie dobrym rozwiązaniam,czy przy częstym rozsuwaniu telefonu,nie zacznie się on rozssuwać zbyt często,co z aparatem,mógłbyś pokazac przykładową fotkę,jaką rozdzielczośc mają filmy,bo słyszę,że 640x480 tu,a tam ,że 176x144 i nic z tego nie wiem.Jak się piszę SMSy,czy ta klawiatura jest wygodna,jak telefon lezy w dłoni,czy poca sie w nim łapska i najwazniejsza sprawa,czy znasz jakieś dobre forum dyskusyjne,gdzie znalazłbym kilka przydatnych tapet,motywów,gier i tym podobnym rzeczy do tego telefonu.Możesz do mnie pisać na PW,zapraszam.

Kolega ma troche czasu zanim wybierze sie po telefon,narazie przekonuje go tylko Nokia 6233,uznał że będzie lepszym wyborem niż k750i,natomiast chce się jeszcze dowiedzieć kilku spraw odnośnie 6280 i czeka na inne propozycje,jeśli takie przybedom.
Który telefon robi lepsze foty?
Który nagrywa lepsze filmy?
Wyświetlacze i MP3 zapewne podobnie wyglądają/brzmia.

#106839  autor: tomico
 19 wrz 2006, 21:38
Jakość mp3 jest świetna, slider jest dobrym rozwiązaniem nie ma z nim żadnych problemów, nie odsuwa się często, filmy mają 640x480 i są bardzo ładne, dobrze leży w dłoni, ładnie się rozsuwa. Ma bardzo ładny wyświetlacz. Pod tym linkiem masz moje foty tym telefonem:
http://fotokom.fora.pl/viewtopic.php?t=24

#106840  autor: adiq1033
 19 wrz 2006, 21:50
Przed chwilą otrzymałem maila.Kolega zdecydował się na Nokie 6233,zobaczymy czy dobrze wybrał.Temat można zamknąć.Dziękuję wszystkim za odpowiedz.
Pozdrawiam.