• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #101701  autor: TomTom
 03 wrz 2006, 02:01
witam po raz pierwszy na forum :D

bardzo prosze o pomoc w rozstrzygnieciu pewnej kwestii:

N80 czy P990i?

- telefon do zastosowan biznesowych (gadzety typu aparat, mp3, gry itp. maja drugorzedne znaczenie)
- telefon bedzie noszony w kieszeni spodni bez futeralu wiec liczy sie wielkosc i wytrzymalosc na takie traktowanie (to glowna obawa co do SE)
- uzywac bede 90% telefon, 5% Internet, 2% SMS, 3% inne (PIM, notes itd.)
- oczekuje niezlej baterii
- kwestie ceny pomijamy

czy Waszym zdaniem warto sie pakowac w SE czy asekuracyjnie kupilc lepiej N80? no chyba ze wymyslicie cos trzeciego... ale lepiej nie, bo juz mam metlik w glowie :D

z gory dziekuje za pomoc! :-)

PS. Na liste rezerwowych dopisuje jeszcze SE M600 :)
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2006, 02:54 przez TomTom, łącznie zmieniany 1 raz.

#101704  autor: NuLL
 03 wrz 2006, 02:45
Witam :)

Mam nadzieje ze ze liste rezerwowych mozna jeszcze uzupelniac :) Pierwsza rzecz ktora troche mi troche zweryfikowac to twoje wymagania. Po pierwsze jesli nie jest ci potrzebny aparat i inne rzeczy to bym zrezygnowal z obu tych telefonow :) Oba sa nabajerzone co tu duzo ukrywac co przy oczekiwaniu dobrej baterii raczej na dobre nie wychodzi - zaden z nich intensywanie pracujac nie wytrzyma dnia. Oba maja Symbiana - to jest dolegliowosc tych niestety. Oba z tych telefonow maja WiFi co sie przydaje np w Hotspotach - niestety w firmie gdzie mialbys dostepne Wifi w budynku firmowym juz nie - oba telefon maja b.dobre aparaty a z tego co czytam one sa ci zbedne. Mnie niestety raz juz przez moj telefon nie wpuszczono na spotkanie :P Tak to jest pewna kwestia.

Piszesz ze telefon noszony w kieszeni - oba z nich to hardcore w tej kwestii :lol: P990i wazy 150g bedac najciezszym urzadzeniem komunikacyjnym ktore nie posiada Windows Mobile.

Jako telefon biznesowy kupilbym Nokie E61 ( pomimo jej wagi - bo ma WiFi i nie ma aparatu ) albo M600i ktory ma duzy dotykowy wyswietlacz, wazy mniej niz 116 gram i jest cieniutki - podobnie jak Nokia :)

Pozdr

Pozdrawiam :-)

#101705  autor: TomTom
 03 wrz 2006, 02:50
cholibka, masz racje... chyba zle wytypowalem telefony przedkladajac bajery nad funkcjonalnosc :oops:

sklaniam sie teraz ku Sony Ericsson M600i, Nokie E61 mialem w reku i jakos sie nie zaprzyjaznilismy :wink: czytam wlasnie o SE i spelnia w 95% moje oczekiwania co do telefonu wiec wyglada to lepiej niz dobrze :D

dzieki! :D w sumie sam sie nie spodziewalem takiego (i tak szybkiego) finalu swoich poszukiwan- czasami wiele nie trzeba :D

#101708  autor: NuLL
 03 wrz 2006, 03:03
Jesli moge cos dodac jeszcze - bo podejrzewam ze znajda sie ludzie ktorzy Ci zaproponuja P990i albo inne wynalazki bo sa tu tacy ;)

O M600i - troche tutaj http://www.mobile-review.com/review/son ... 0-en.shtml

I jeszcze troche piszac o nim :)

-> Cieniutki
-> Nie jest duzy :)
-> Wazy 112 gram czyli tyle co normalna sluchawka
-> Duzy dotykowy wyswietlacz co dla mnie jest ogromnym plusem
-> Bateria litowo-polimerowa - moze niezle trzymac :)
-> Klawiatura prawie QWERTY ;) - wg mnie bardzo sie przydaje w biznesie kiedy trzeba napisac w terenie maila :)

Minusy - dla mnie jeden - brak WIFI - ale cos za cos - albo lepsza bateria albo bajery ;)

Pozdr jeszcze raz :-)

Pozdrawiam :-)

#101709  autor: TomTom
 03 wrz 2006, 03:08
NuLL pisze:Jesli moge cos dodac jeszcze - bo podejrzewam ze znajda sie ludzie ktorzy Ci zaproponuja P990i albo inne wynalazki bo sa tu tacy ;)

O M600i - troche tutaj http://www.mobile-review.com/review/son ... 0-en.shtml

I jeszcze troche piszac o nim :)

-> Cieniutki
-> Nie jest duzy :)
-> Wazy 112 gram czyli tyle co normalna sluchawka
-> Duzy dotykowy wyswietlacz co dla mnie jest ogromnym plusem
-> Bateria litowo-polimerowa - moze niezle trzymac :)
-> Klawiatura prawie QWERTY ;) - wg mnie bardzo sie przydaje w biznesie kiedy trzeba napisac w terenie maila :)

Minusy - dla mnie jeden - brak WIFI - ale cos za cos - albo lepsza bateria albo bajery ;)

Pozdr jeszcze raz :-)
dla mnie to same zalety- bez Wi-Fi moge zyc bo i tak wszedzie z notebookiem chodze i super szybka siec w telefonie wydaje mi sie byc zbytkiem, korzystam z tej opcji tylko "awaryjnie" glownie do poczty

bateria dobra sie przyda, brak aparatu to dla mnie wrecz zaleta

bardzo mi pomogles :-)

#101710  autor: Bartosz
 03 wrz 2006, 05:51
ale jest jeszcze jeden bardzo fajny telefon biznesowy o którym nie wspomnieliście a mianowicie Nokia E60 :mrgreen:

w porównaniu do E61 czy też M600i to
- w obu ww tel. duże wyświetlacze więc długo bateria nie wytrzyma
- klawiatura qwerty - hmmm skoro tylko 2% to smsy czy internet to po co Ci ona ?

#101751  autor: domin
 03 wrz 2006, 11:14
No cóż... Gdybym miał pieniądze na dowolny sprzęt to kupił bym P990i... Bo w sumie z nich wszystkich daje najwięcej, i nawet jeśli teraz nie jest Ci to potrzebne teraz, to - według mnie - jak już kupować to najlepiej jak się da. A seria P jest superfunkcjonalna. M600 ma słabą klawiaturę jak dla mnie.

domin

#101785  autor: uśmiechnięty
 03 wrz 2006, 13:01
Ja proponuję Nokię N73 bądź N80.
Aparat zawsze się przyda, nawet jak dla Ciebie nie jest priorytetem! ;-))

Jeśli go naprawdę naprawdę naprawdę nie potrzebujesz, weź SE M600i ;)

SE P990i ma piękne funkcje, ale jest duży i nieporęczny.

#101787  autor: tomico
 03 wrz 2006, 13:04
Ja stawiam na:
1. N80
2. N73
3. E60=P990i=M600i

Tak jak napisał uśmiechnięty aparat nie jest priorytetem ale jak będzie w telefonie to przecież ci nie będzie przeszkadzać.

#101810  autor: domin
 03 wrz 2006, 13:40
No cóż.
Osobiście uważam że Nikia E60 w żadnym razie nie jest równa SE P990i.
Szczerze mówiąc różnica gabarytów między wymienionymi telefonami a P990i nie jest tak wielka, seria P jeszcze mieści się w ramach wymiarów "kompatybilnych" z kieszenią.
Mój P910i nie jest jakoś upierdliwy w tym względzie.

domin

#101811  autor: TomTom
 03 wrz 2006, 13:42
weryfikujac swoje potrzeby doszedlem do wniosku, ze jednak priorytetem jest dla mnie wielkosc sluchawki- jakos pociaga mnie tez dotykowy ekran w tym SE, klawiatuta QWERTY nie jest potrzebna... ale przeszkadzac chyba nie bedzie, tak samo jak aparat- dlatego tak zdecydowanie sklaniam sie ku M600i; E60 podoba mi sie od strony fubkcjonalnej... ale nie podoba mi sie ten telefon, jakis taki "ceglasty" :oops:

jedynie chyba do N80 bylbym w stanie sie przekonac zamiast tego SE- ale chyba jest wiekszy, nie ma dotykowego ekranu... a jakie ma zalety poza tym ze to Nokia? ;-)

tak zeby nie zasmiecac forum korzystajac z Waszej pomocy (bardzo dziekuje!!!!) jeszcze jedno szybkie pytanko:
- telefon z promocji biznesowej Plusa
- koniecznie skladany/z klapka (dla niej najwazniejsze)
- dla kobiety, latwy w obsludze
- dobrze zeby mial konkretna baterie
- tez mysle nad Nokia lub SE, inne mniej chetnie (chyba ze jeszcze V3i?); cos z nowszych modeli
- z koniecznych bajerow to ostatnio odkryla... SMS wiec bez szanenstw :mrgreen:

#101813  autor: tomico
 03 wrz 2006, 13:48
N80-ładny duży wyświetlacz, symbian s60(bardziej multimedialny), slider(zaleta jak dla mnie), 2 kamery, 3, 2 mpx, wlan. N80 jest mniejsza od M600i tylko że jest trochę grubsza. Ja bym skłaniał się najbardziej ku niej. Jeśli nie to M600i albo e60 jeśli ci pasują. E60 wcale nie jest taka ceglasta, najlepiej przejedź się do Media Markt albo do saturna w silesii i tam pooglądaj te telefony, powiedz im żeby ci je wyciągneli i zobaczysz je na żywo.

#101816  autor: uśmiechnięty
 03 wrz 2006, 13:56
Tomico, bardziej podoba Ci się N80 od N73?
N73 ma miniminiminiminalnie lepsze funkcje od N80 (ale to drobiazgi - np. jakość zdjęć), chociaż N80 bardziej podoba mi się z wyglądu i ogólnie jej wykonanie. A dla mnie zarówno są ważne i wygląd, i wykonanie jak funkcje :).

#101819  autor: tomico
 03 wrz 2006, 13:57
uśmiechnięty pisze:Tomico, bardziej podoba Ci się N80 od N73?
N73 ma miniminiminiminalnie lepsze funkcje od N80 (ale to drobiazgi - np. jakość zdjęć), chociaż N80 bardziej podoba mi się z wyglądu i ogólnie jej wykonanie. A dla mnie zarówno są ważne i wygląd, i wykonanie jak funkcje :).
Obydwie mi się tak samo podobają, ale tomtom się skłania ku N80, M600i i E60 więc wybieram pośród nich. N73 ma lepsze foty, za to N80 ma WLANa.[/i]

#101820  autor: TomTom
 03 wrz 2006, 14:01
tomico pisze:Obydwie mi się tak samo podobają, ale tomtom się skłania ku N80, M600i i E60 więc wybieram pośród nich. N73 ma lepsze foty, za to N80 ma WLANa.[/i]
jak mnie klos pyta czy WLAN czy lepsze zdjecia to biore to pierwsze- wyglad to oczywiscie rzecz subiektywna ale chyba wolalbym skladana N80

ale ciagle nie wiem dlaczego mialbym zrezygnowac z M600i na rzecz tego telefonu? :roll:

[ Dodano: 2006-09-03, 14:02 ]
tomico pisze:najlepiej przejedź się do Media Markt albo do saturna w silesii i tam pooglądaj te telefony, powiedz im żeby ci je wyciągneli i zobaczysz je na żywo.
chyba tak wlasnie zrobie :-) beda mieli te 3 lelefony? :shock:

#101822  autor: tomico
 03 wrz 2006, 14:06
Tak będą mieli w MM na 3 stawach byłem kilka dni temu i były wszystkie 3, w saturnie byłem wczoraj i tak samo. Wybierz do którego masz bliżej.

#101851  autor: TomTom
 03 wrz 2006, 14:39
Panowie raz jeszcze bo chyba Wam to umknelo :oops:
tak zeby nie zasmiecac forum korzystajac z Waszej pomocy (bardzo dziekuje!!!!) jeszcze jedno szybkie pytanko:
- tez mysle nad Nokia lub SE, inne mniej chetnie (chyba ze jeszcze V3i?); cos z nowszych modeli
- z koniecznych bajerow to ostatnio odkryla... SMS wiec bez szanenstw
lista telefonow na
http://www.telepolis.pl/promocje.php?id=44
(taryfa biznes klasa 30)

#101853  autor: tomico
 03 wrz 2006, 14:40
TomTom pisze:Panowie raz jeszcze bo chyba Wam to umknelo :oops:
- z koniecznych bajerow to ostatnio odkryla... SMS wiec bez szanenstw
lista telefonow na
http://www.telepolis.pl/promocje.php?id=44
(taryfa biznes klasa 30)
Ale o to się już chyba pytałeś w innym temacie co nie??

#101856  autor: TomTom
 03 wrz 2006, 14:43
owszem ale tam pytalem o taryfe i to mi sie szczesliwie udalo ustalic- co do wyboru "terminala" to chyba to miejsce jest odpowiednie wiec tam pieknie podziekowalem i przenioslem sie z pytaniem tutaj :roll:

nie chce jakiegos faux pass popelnic zadajac pytania w zlych miejscach- kazde forum rzadzi sie swoimi prawami :)

moze 6280? nie wiem czy to nie przesada ale podoba mi sie ten telefon :oops:

#101862  autor: tomico
 03 wrz 2006, 15:02
Bardzo fajny telefonik, mam go, super zdjęcia i filmy, slider. Jak masz jakieś konkretne pytania dotyczące jego to pisz.