• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?

Który fon :?:

N6230i
22
50%
N6230i
22
50%
 #100337  autor: Rydels
 30 sie 2006, 14:29
Krótko i na temat,który fon i dlaczego. Dawać plusy i minusy.
Nieistotne skąd, w jakim abonamencie i za ile.
Ewentulane CIEKAWE alternatywy mile widziane...ale na początku skupicie się na temacie proszę.
z góry dzięki :!:

#100341  autor: ywis
 30 sie 2006, 14:33
Ja mogę się wypowiedzieć tylko i wyłącznie za N6230i, bo z K750i nie miałem styczności.
Ogólnie N6230i zachwyca mnie swoimi desginem i zawdonością oraz tym, że posiada wszystko, to co powinien posiadać telefon biznesowy, zresztą ten model był uważany i większość osób tak mówi, że to następca N6310i, ale minusem w nim jest bateria.

Ogólnie telefon bardzo dobry, dobra jakość wykonania, bardzo dobre materiały, jak to Nokia. Ogólnie w skali od 1 do 10, daje mu 9/10, a ten jeden punkcik za bateria, która naprawdę może przeszkadzać w użytkowaniu, ale da się z tym żyć.

#100344  autor: uśmiechnięty
 30 sie 2006, 14:37
Mnie natomiast, osobiście bardziej podoba się Sony Ericsson K750i.
Ma lepsze funkcje niż Nokia, większy wyświetlacz, lepszą baterię, wyższej rozdzielczości i znacznie lepszej jakości (ostrości przede wszystkim) robi zdjęcia.

Za minusy jego mogę dać: dżojstik czasami działający nie tak, jakbyśmy chcieli. :]

W Nokii mi się tylko bardziej podoba firma, bo jednak muszę przyznać, że wolę je i Samsungi ;)

#100346  autor: ywis
 30 sie 2006, 14:38
uśmiechnięty pisze:Ma lepsze funkcje niż Nokia
Tu bym zapytał co masz na myśli? Bo choć nie miałem tego telefonu, to sądze że z funkcjami jest podobnie jak w Nokii, a są to przecież telefony z tej samej półki.
Ostatnio zmieniony 30 sie 2006, 14:39 przez ywis, łącznie zmieniany 1 raz.

#100347  autor: Przemek
 30 sie 2006, 14:38
Heh...mam podobny dylemat, ale w grę wchodzi jeszcze pare innych telefonów, ale z tej dwójki zwycięsko jak dla mnie wychodzi SE K750i. Na pewno ma lepszy wyświetlacz, z tego co wiem to nieco lepszą baterię, no i lepszy aparat, do tego taki bajer w postaci radia z rdsem, co też jest na PLUS dla tego telefonu. Do tego oba telefony mają karty pamięci, z tej dwójki korzystniej prezentuje się SE, a Nokia przewyższa SE EDGE?.

#100351  autor: patark
 30 sie 2006, 14:41
Ja bym wybrał N6230i, miaŁem wersję bes "i" i była ok, szwagier ma z ''i' a jego żona K750i, więc bawiłem się obydwoma. K750i ma lepszy aparat i większą pamięć, ale N6230i ma EDGE (a ja iPlusa) , a na monitor mojego PC 1,3Mpx z N6230i jest wystarczające. Pozatym chyba N6230i ma lepszy i większy wyświetlacz.

#100359  autor: uśmiechnięty
 30 sie 2006, 14:47
ywis pisze:
uśmiechnięty pisze:Ma lepsze funkcje niż Nokia
Tu bym zapytał co masz na myśli? Bo choć nie miałem tego telefonu, to sądze że z funkcjami jest podobnie jak w Nokii, a są to przecież telefony z tej samej półki.
Ywis, wiem, ze to telefony z mniejwięcej tej samej półki.
Napisałem, że funkcje ma lepsze SE, ale to są drobiazgi.

Np. se ma rds w radiu, nokia nie.
se ma więcej bajerów przy wykonywaniu zdjęć, lepszy aparat
se ma lepszą baterię od nokii
se ma ładniejsze ikonki w menu
se ma lampę błyskową, nokia nie
se ma większy i o większej ilości kolorów wyświetlacz

nokia ma lepszą rozdzielczość wyświetlacza od se
nokia ma edge, se nie
nokia nie ma dżojstika, który czasami w se się może zacinać

wyniki pojedynku - 6:3
Ostatnio zmieniony 30 sie 2006, 14:49 przez uśmiechnięty, łącznie zmieniany 1 raz.

#100360  autor: Rydels
 30 sie 2006, 14:48
patark pisze:Pozatym chyba N6230i ma lepszy i większy wyświetlacz.
No tu sie akurat nie zgodze,poniewaz Se wyswietla 262tys kolorow a Nokia 65ty. Poza tym SE ma wiekszy fizycznie wyswietlacz :!:
Czekam na dalsze opinie.

http://www.mobile-review.com/index-en.shtml
http://www.gsmarena.com/

#100361  autor: Przemek
 30 sie 2006, 14:51
Uśmiechnięty ale co mają ładniejsze ikonki i RDS do lepszych funkcji SE od Nokii?
Przecież jak się słucha mp3 czy radia przez telefon, to jest zazwyczaj w kieszeni więc to można potraktować jako ciekawostkę :P

#100362  autor: uśmiechnięty
 30 sie 2006, 14:52
To zależy, czy idziesz przez miasto, czy np. jedziesz autem.

Ładniejsze ikonki w Menu, dają nam komfort i prostotę używania telefonu.

#100365  autor: Przemek
 30 sie 2006, 14:55
uśmiechnięty pisze:To zależy, czy idziesz przez miasto, czy np. jedziesz autem.

Wygląd ikonek to kwestia gustu, a jak wiadomo o tym się nie dyskutuje :wink:

#100375  autor: ywis
 30 sie 2006, 15:29
uśmiechnięty pisze:To zależy, czy idziesz przez miasto, czy np. jedziesz autem.

Hm. Tak czytam... i... przecież ikonki można zmienić na jakie się chce, można zmieniać tematu, także całe menu (wygląd) można sobie zmienić :mrgreen:

#100389  autor: iceman
 30 sie 2006, 16:16
Smieszy mnie trochę porównanie k750i z nokią 6230i..
-aparat 2mpx z af,chyba najlepszy wśród 2 mpx..
odtwarzacz mp3 z korektorem dżwięku i mega bassem
radio z rds-em
lepsza jakość wykonania se,mam 6230i i na pewno ani materiały ani spasowanie nie są bardzo dobrej jakości..
pomimo że wyświetlacz do największych w serii x/750i nie nalezy to i tak jest lepszy od tego z nokii,minimalnie ale lepszy...
bateria w se..przy delikatnym użytkowaniu spokojnie 7 dni,słuchanie mp3 po ok. 2-3 godziny dziennie to 3-4 dni..
-plusy dla nokii po uzytkowaniu tych modeli to..
dobra jakość dżwięku na głośniczku,może nawet lepsza od tego z se
swietna i wygodna klawiatura,tu zdecydowanie wygrywa z se
ładne i intuicyjne menu
całą resztą bije na łeb na szyje seria x/750i nokię..niestety taka jest prawda..
Ostatnio zmieniony 31 sie 2006, 09:23 przez iceman, łącznie zmieniany 3 razy.

#100404  autor: Osk92
 30 sie 2006, 17:14
Może nie tyle K co D750 :) Dużo przyjemniejszy wygląd, a reszta... to już inni powiedzieli :wink: In plus na pewno nowszy tech. niż N6230i, lepszy aparat, dobrze grające MP3... widzę, że pozostali się rozpisali to się pewnie po nich powtarzam :wink:

#100435  autor: rafcyk
 30 sie 2006, 18:49
A mi osobiscie bardziej podoba sie K750i i rowniez na niego zaglosowalem.

#100624  autor: Rydels
 31 sie 2006, 09:44
Teraz pytanie troche z innej beczki: czy (i jesli tak to jak) istnieje mozliwosc przegladana na wiadomych fonach plikow Pdf, doc, xls, pps :?: lub ewentualnie odycji :?:

http://www.mobile-review.com/index-en.shtml
http://www.gsmarena.com/

#100641  autor: tomico
 31 sie 2006, 10:27
Niestety ale nie, tylko da się te pliki przeglądać na symbianowcach.

#100655  autor: iceman
 31 sie 2006, 11:01
Na tych telefon się nie da..a można niekoniecznie na telefonach z symbianem,wyżej wymienione pliki obsługuje np.samsung d600

#100662  autor: Merafil
 31 sie 2006, 11:26
Wracajac do glownego watku-->Generalnie jezeli zalezy Ci na niezawdonosci telefonu to wybralbym Nokie, notmiast jezeli bardziej zalezy Ci na mozliwosciach telefonu ( i nie potrzebujesz EDGE) to wybalbym SE.
Pozdrawiam :)

#100680  autor: Dragon
 31 sie 2006, 12:06
moim zdaniem Nokia jest gorzej wykonana niz SE (mam tu na mysli latajaca tylna klapke). SE ma tez aktuwna klapke na aparat
merafil: roznice w mozliwosciach tych telefonow sa naprawde niewielkie