• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #79799  autor: Tragedya
 14 cze 2006, 22:16
Myślę olstatnio o zmianie telefonu. Chcialbym sprzedac swoj telefon, dolozyc troch i kupic coś nowego.
Razem uda mi sie uzbierać gdzies 550zl (no gora 600) zalezy za ile poszedlby S65.
Moje wymagania:
Aparat -> może byc, ale nie musi. Jeżeli by byl to przynajmniej VGA (ale to chyba standart)
MP3, MP4 i radio -> Również nie musi być, ale jak bedzie zeby dobrze grało. (fajnie by bylo gdyby w radiu byl RDS, zeby nie trzeba bylo nic do tela doczepiac zeby chodzilo)
System -> Symbian (s60 raczej) lub Windows. Jeszcze nigdy nie mialem symbiana/windowsa, wiec chcialbym, zeby teraz był.
W miare stabilny, na baterii mi nie zalezy
Cena oczywiście do 550zł raczej w komisie ew. allegro (nie chcialbym dostać kartofli w pudelku)
Moje typy to: SX1 i SPV C500. Co sądzicie o tych telefonach? Jakieś inne propozycje?
Szkoda, ze nie dostane w tej cenie 6230i, bo bralbym bez zastanowienia, a 6230 to jednak nie chce.

Jeszcze jedno. Uważacie, ze jest sens sprzedawać telefon jeszcze na gwarancji i kupić coś niepewnego, co moze w każdej chwili się popsuć i będzie problem?

[ Dodano: 2006-06-14, 22:21 ]
Zapomnialem powiedzieć.
NIe musi byc UMTSa
Ma miec złącze kart pamięci (w przypadku gdyby bylo MP3)

#79861  autor: Vin
 15 cze 2006, 12:27
Odpowiedź jest prosta - odpowiedź to SX1 :twisted: :mrgreen:
Wiem, że zaran napiszecie, że jstem obiektywny bo mam ten telefon itp, ale ja by jednak wolał SX'a :)
Można pogrzebać troszke w sofcie, bez ryzyka - a wkońcu chodzi o to, żeby jak najlepiej dostosować telefon do swoich potrzeb :wink:
Pozatym to SPV ciężko ci będzie znaleźć jeśli będziesz kupował w komisach... :roll:

[ Dodano: 2006-06-15, 12:32 ]
Co do sensu zamiany telefonu z gwarancją na ten bez gwarancji...
Jeśli będziesz kupował SX1 to gwarancja obejmuje tylko i wyłącznie Firmware...jeśli popsuje się hardware to gwarancja tego nie obejmnie(chyba)
A nawet jeśli w SPV było by inaczej to...poszukaj sobie SERWISU :smt005 :smt005 :smt005 :smt005

Ja ostatnio miałem możliwość zamiany na sda music...ale jednak dostępność(a raczej niedostępność) części i ich koszty mnie przeraziły...
Przypuszczam, że w SPV jest podobnie :)

#79866  autor: kallafior
 15 cze 2006, 13:12
Vinamp pisze:Wiem, że zaraz napiszecie, że jestem obiektywny
raczej nieobiektywny :wink:

A tak na temat to kombinowałem na wszystkie strony by zaproponować Ci SPV ale w porównaniu z SX1 to wypada bardzo blado. SX1 można powiedzieć, że już jest wiekowym telefonem a nadal zadziwia swoją funkcjonalnością. Na korzyść SPV C500 może przemawiać tylko WM i niezły procek ale to wszystko czym może się pochwalić. Tak więc SX1 8)

Obrazek
Obrazek

#79881  autor: Doda!
 15 cze 2006, 15:24
a może by tak Nokia 6630? ma to czego chcesz, a na Allegro zdarzają się czasem za 550 złotych w "kup teraz". nie wyglądają źle, są zadbane, ale o stanie techniczym oczywiście nie można nic powiedzieć (za tę cenę są oczywiście używane) :)

jak nie Nokia, to SX1. bo ten telefon jest niesamowity, a swoim zaawansowaniem technologicznym przewyższa nawet część nowych symbianowców. i jeszcze ten wygląd... miodzio:D

o SPV nie wiem co powiedzieć, bo nigdy się z nimi nie spotkałem. aha, ich serwis znajduje się chyba w salonach Orange, bo to w końcu ich "flotowe telefony" :)

słyszałem gdzieś, że w Orange są te Nokie, o których pisałem. jeśli chcesz sprawdź to, ja nie powiem nic na ten temat bo w salonie jestem raz na ruski rok:)

wiem, wiem. nakręciłem ci w głowie jeszcze bardziej, bo dodałem do twoich myśli nowy telefon:) ale w końcu, od tego jest to forum:) pozdro!

Obrazek

...::^^PoWRócIłEM^^::..

PANASONICU: NADCHODZĘ!!! xD

#79882  autor: piotrz
 15 cze 2006, 15:27
Doda! pisze:a może by tak Nokia 6630? ma to czego chcesz, a na Allegro zdarzają się czasem za 550 złotych w "kup teraz". nie wyglądają źle, są zadbane, ale o stanie techniczym oczywiście nie można nic powiedzieć (za tę cenę są oczywiście używane) :)
Niby tak, ale są to 6630 z simlokami. A simloka z 6630 nie da się zdjaść (znaczy da się- za 200zł :-D )

#79883  autor: adrian.exe
 15 cze 2006, 15:30
piotrz pisze:
Doda! pisze:a może by tak Nokia 6630? ma to czego chcesz, a na Allegro zdarzają się czasem za 550 złotych w "kup teraz". nie wyglądają źle, są zadbane, ale o stanie techniczym oczywiście nie można nic powiedzieć (za tę cenę są oczywiście używane) :)
Niby tak, ale są to 6630 z simlokami. A simloka z 6630 nie da się zdjaść (znaczy da się- za 200zł :-D )
Przecież Tragedya ma opis sieci na Orange dla firm,to w czym problem?Moim zdaniem 6630 to wspaniały telefon,nie miałem lepszego w życiu.Zdecydowanie przewyższa sx,a z c500 może śmiało konkurować...

::Przyszłość jest jasna,przyszłość to Orange::
Vinamp i Raphael_12,takich napalonych małolatów na SPAM jeszcze na świecie nie było...GAME OVER
Nie pojawiajcie się na moim forum,nie macie tam czego szukać!

#79887  autor: Doda!
 15 cze 2006, 15:48
heh, może po prostu piotrz tak bardzo nie lubi Orange, że aż nie chce patrzeć na tą nazwę:)? (ja wcale nie drażnię moda :D ) i z tego powodu nie zauważył w jakiej sieci jest Tragedya :)

mój znajomy ma ten telefon, muszę powiedzieć, że jest bardzo dobry, mimo że nie lubię Nokii (przez to, jakie problemy miałem i mam z moją :) ) BTW, czy Nokie z Symbianem bardzo różnią się od tych "normalnych" :) ?? czy nie ma u nich problemów z np. kartami pamięci?

poszukam jescze innych telefonów, które pasują do twoich wymagań, Tragedya. jak coś dam znać :)

Obrazek

#79888  autor: szczeka
 15 cze 2006, 15:56
(fajnie by bylo gdyby w radiu byl RDS, zeby nie trzeba bylo nic do tela doczepiac zeby chodzilo)
co to ma do rzeczy? rds to jest to, co jest na wyswietlaczu, hrh, tzn. jak sluchasz jakiegos radia to masz napisane, jakie to radia, albo jaka aktualnie gra piosenka, mylisz rds z antena..radio w telefonie, zeby gralo musi byc podlczony zestaw sluchawkowy, w ktorym jest antena.

#79892  autor: Tragedya
 15 cze 2006, 16:38
szczeka pisze:
(fajnie by bylo gdyby w radiu byl RDS, zeby nie trzeba bylo nic do tela doczepiac zeby chodzilo)
co to ma do rzeczy? rds to jest to, co jest na wyswietlaczu, hrh, tzn. jak sluchasz jakiegos radia to masz napisane, jakie to radia, albo jaka aktualnie gra piosenka, mylisz rds z antena..radio w telefonie, zeby gralo musi byc podlczony zestaw sluchawkowy, w ktorym jest antena.
Nie bo ja to źle napisalem. Chodzilo mi o to, zeby samo radio dzialalo bez doczepiania jakiegos urzadzenia.

EDIT: A 6680? Widzialem na allegro ten telefon, uzywany w znosnej cenie.

#79893  autor: Doda!
 15 cze 2006, 16:50
znalazłem jeszcze coś: Nokia 6260. nie ma co opisywać, poszukaj na telepolis :)

Nokia 3230. też poszukaj sobie na telepolis :)

tak poza tymi znalezione przeze mnie telefony albo jeszcze nie wyszły, albo kosztuja... (hoho niewiadomo ile :) )

a czy sam znalazłeś już jakieś inne telefony? albo czy któryś z nich bardziej od innych cię przekonuje?

Obrazek

#79915  autor: Tragedya
 15 cze 2006, 19:55
Nokia 6260... bardzo mi sie podoba... moglby mi ktos cos wiecej o niej powiedziec?
Ma MP3 radio, BT i IrDE? NIgdzie nie moge znalesc tych informacji
Czy klapka pod wplywem uzywania sie nie psuje?
Ile ma pamieci wbudowanej, bo na stronie producenta jest onna wartosc podana niz na telepolis?
Wychodze z zalozenia, ze jezeli cos ma byc kiepske to lepiej zeby tego nie bylo.

Aha a 6670 ma w koncu mp3 w mono czy stereo, bo innym temacie ktos zagmatwal

#79916  autor: adrian.exe
 15 cze 2006, 20:10
Aha a 6670 ma w koncu mp3 w mono czy stereo, bo innym temacie ktos zagmatwal
Z tego co mi się wydaje,ma ona MP3 monofoniczne,czyli mono.Oczywiście mogę się mylić,a tak wogóle to weś jakiś telefon na przyszłość...mam tu na myśli
telefon z generacją 3G :) jak w 6630,czy 6680.

Ps.zobacz co nokia ma w planach na przyszłość:
Nokia 6630 Music Edition

Vinamp i Raphael_12,takich napalonych małolatów na SPAM jeszcze na świecie nie było...GAME OVER

#79923  autor: Vin
 15 cze 2006, 20:25
To ja już wole nie mieć mp3 w telefonie niż słuchać ich w dzadostwach 6260,6670 lub 3230 :|
Pozatym śledziku - 6630 z simem na durne orange i jeszcze jakimś je****** menu :?: :!:
6260 ma słabszy aprat od SX'a - podobno jest awaryjna i jest jeszcze starsza od SX1...
I jeszcze do śledzia - telefon na przyszłość za 500zł :?: :smt005
"Przyszłość" skąd wogóle wiesz, że to będzie :?: :wink:
Telefon z genaracją 3g...a po co ci to :?:
Nawet jak z tego korzystasz(w co szczerze wątpie bo w orange: 1 ta funkcja jest zrombana, 2 jest drogo jak...)
Teraz do pana Doda! - chyba nie wiesz co to symbian...
Ja nadal będe się upierał przy SX1 jest dużo lepszy od 6260, 3230, 6600 itp...
Nawet zaryzykuje stwierdzenie, że 6630 z Poręczy jest gorsza od SX'a :)

[ Dodano: 2006-06-15, 20:32 ]
Pozatym to wpadłem na genialny pomysł - Panasonic VS3/SA6 :)
Lub panasonic X700, który ma Symbiana 7 i mp3 :)
Ale dość ciężko będzie znaleźć te cudeńka :wink:

[ Dodano: 2006-06-15, 20:35 ]
I jeszcze raz do śledzika - music edition jest już od dawna w sprzedarzy( w lipcu w empiku ja widziałem :| )

#79928  autor: Doda!
 15 cze 2006, 21:01
vs3/sa6 nie ma kart pamięci, nie ma BT, radia. i wcale nie jest trudno go znaleźć.

Vinamp: na stronie, na której szukałem, napisano, że te telefony jak najbardziej mają symbiana, więc podałem je na przykład. nie miałem telefonu z symbianem, bo wiem, że nie będę potrafił tego wykorzystać, więc zgadzam się ze stwierdzeniem, że nie wiem co to jest. a to, że podałem te telefony, co jest według ciebie moim błędem, wynika zarówno z mojej niewiedzy jak i nierzetelności osób prowadzących tamtą stronę. a jest to strona amerykańska, więc to też może jeszcze bardziej dziwić. ale co tam, ja po prostu podałem przykład telefonu, a w zaistaniły według ciebie błąd tak naprawdę wprowadzają oni, nie ja.
jeszcze coś mi się zdaje, że gdybyś miał inny telefon, a nie SX1, też pewnie zachwalałbyś go w niebogłosy. sam powiedziałeś, że jesteś subiektywny, co widać w 100%

według strony na której szukam, 6260 ma 6mb pamięci wbudowanej, z czego 3,5mb jest dzielone na smsy, mmsy itd., a to pozostałe 2,5mb jest "nieokreślone" :)
6260 ma radio, mp3, karty pamięci (w tym 32mb w zestawie), IrDĘ, BT. mp3 jest mono. jednak, kiedy poczytałem opinie osób z tamtej strony, okazało się, że nie jest tak dobrze jak niby jest. nie piszą nic o tym, jak z tą klapką obracaną, aparat jest średni według nich, radio raczej dobre, ale są problemy...

jak już mówiłem, ja tylko podaję przykłady, mogę też napisać coś o telefonie. ale nie powiem jak sprawdza się w rzeczywistości, bo wszyscy moi znajomi zostają przy czymś w stylu 3100, lub jak już 6230i. ale tak naprawdę najwięcej osób ma SE. dresy z nich. ale wróćmy do twojego problemu :-) jak dla mnie, najlepszy z tych jest SX1, potem 6630. wybór należy do ciebie :)
Ostatnio zmieniony 15 cze 2006, 21:32 przez Doda!, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

#79929  autor: Vin
 15 cze 2006, 21:06
Ja tam w żadnym komisie nie widziałem X700, lub VS3/SA6...
Zresztą...ja już napisałem swoje :)

#79940  autor: Tragedya
 15 cze 2006, 21:44
Ten temat to bajeczka o tym jak zagmatwać człowiekowi w głowie.

Jest tak:
SX1 -> Fajny telefon, ale do klawiatury nie jestem przekonany
SPV C500 -> Poczatkowo umiescilem go na pierwszym miejscu
6260 -> Ma fajna klapkę
7260
6630 -> nie podoba mi sie to rozszerzenie na dole
6670
6680 -> raczej odpada, bo za droga (w tej cenie to raczej tylko z lockiem na zagraniczna siec)

#79942  autor: Vin
 15 cze 2006, 21:48
Ja też nie byłem przekanoany do klawy SX1...a im bardziej patrzyłem na zdjęcia tym mnie byłem przekonany co do jego kupna...
Ale przyzwyczaiłem się szybko :)

#79953  autor: adrian.exe
 15 cze 2006, 22:37
6630 -> nie podoba mi sie to rozszerzenie na dole
Też z początku nie przypadła mi do gusty,ale z czasem(ok.5h) przyzwyczaiłem się do klawiatury i wiem jak trzymać 6630,aby wygodnie pisać SMSy/MMSy.Jeśli Sim-lock z Orange nie sprawia Ci problemu to może uda Ci się natrafić na tanią nokie 6630,tak jak JA(kupiłem ją za 560zł).Jedź do komisu,albo gdzieś tam,gdzie masz zamiar kupić telefon.Pobaw się chwilę tymi dwoma telami(SX1,6630),jeszcze możesz się pobawić c500,o ile go znajdziesz :? Też miałem do wyboru,ponieważ mogłem wziąść SX1 ze sim-lockiem na era i podpisałbym umowe,a wziąłem na Orange,chociaż mam na karte n6630.Dlatego,że była:
1) W tej samej cenie
2) Z lepszym aparatem
3) To nokia,więc wiedziałem,że będzie to trwały i łatwy w obsłudze telefon
4) Ma on strzałki,zamiast tego joystic'a,którego posiada Siemens SX1.

Ps.gdybyś chciał coś na nokie 6630 masz adres na niezłe forum w moim podpisie pod treścią niniejszego postu.

#79958  autor: Tragedya
 15 cze 2006, 22:52
adrian.exe pisze:
4) Ma on strzałki,zamiast tego joystic'a,którego posiada Siemens SX1.
Joy mi akurat nie przeszkadza.
Chyba wlasnie zdecyduje sie na 6630 (ale z tym to jeszcze sie musze przespac, ze tak powiem)... Niestety na przejscie sie po komisach bede mial czas dopiero w środę. Nie wiecie ile moglbym dostac za S65, gdybym chcial oddać go do komisu? Na allegro to wiem, ale tak sie nieszczesnie sklada, ze mam malo komentarzy i raczej nie moglbym przesadzic z cena.
EDIT: Stan eski oceniam na db+, bo ma pare drobnych rysek na wyswietlaczy (i tylko na wyswietlaczu), kuopiony w orange w styczniu. Całkowicie sprawny technicznie. Karta 32Mb i podczerwien do komputera, ktora cos nie chce dzialac.

#79960  autor: adrian.exe
 15 cze 2006, 22:58
Miałem joystic'a na cx65 i kitowo się grało w gry,a tym samym poruszało po menu. W noki 6100 było dużo wygodniej,więc nie było sensu kupować znowu telefonu z joystic'em.A poza tym na 6630 możesz pisać SMSy jedną ręką,a na SX1 to raczej nie wykonalne...