zgadzam sie w 100% z tomico (qrde jak się odmienia twojego nick-a?;p
109/53/22mm N70 to raczej niedużo więcej w porónaniu do 100/46/21mm SE750, a dostajemy np... wiekszy i czytelniejszy wyświetlacz
miałem podobny dylemat i wybrałem N70... jest do wziecia w podobnej cenie co w810, niestety do słuchania muzyki podstawowy zestaw się nienadaje... karta 64mb to kropla w morzu programow/gier/muzyki które człowiek chce mieć... na szczęście karty mmc dv są dosyć tanie... słuchawki hds3 to już totalne dno... graja cicho (tzn. słychać ale wystarczy wejść np. do tramwaju, autobusu i jest ciut cicho), są niewygodne i mam nadzieje że jak wymienie je niedługo na te z N80 hs23 cokolwiek się polepszy... (właściwie to właśnie w tym że tel gra na słuchawkach dosyć cicho upatrywał najwiekszą/jedyną jego wade) radio dziala całkiem nieźle jesli chodzi o "łapanie" stacji, wbrew temu co niekiedy mówia , ale SE ma RDS a nokia coś takiego jak visual radio - usługa która u naszych opów nie działa, do tego potrzebuje połaczenia z netem więc płatna...
wyświetlacz spory i czytelny przy każdym świetle, chociaż napewno jeśli chodzi o jakość kolorów ustępuje troche temu z samsunga ...
tel. jest całkiem szybki mimo symbiana, ja niewidzie różnicy pomiedzy tą N a SE...
bt działa sprawnie i szybko, można wysłać całkiem spore pliczki , ja wysyłałem takie po 16-18mb na drugi tel. podobne odbierałem, jak na tym polu wygłada SE i samsung to niestey nie wiem. maja więcej pamieci wbudowanej ale jak duże bt "paczki" z innego fona mogą przyjąć/wysłać to sam chciałbym wiedzieć... wiem natomiast że N70 może zainstalować także programy wysłane MMS/bt , bez znaczenia czy to .sis czy .jar , tutaj także nie mam porównania do Sama i SE... lecimy dalej - zdjecia oczywiście troche słabsze niż SE, lepsze niż samsung... ale robi te zdjecia troche szybciej niż SE gdyż tam autofocus sprawia że musimy chwile dłużej poczekać po wciśnięciu przycisku na zrobienie foty... filmiki to już zdecydowanie na korzyść N70, te z SE mają gorszą rozdziałke , samsunga nie widziałem ale na 100% też gorsze... plus to że nokia ma wbudowanego reżysera filmów - jest b. użyteczny, polega na tym że możesz filmik obrobić na fonie zaraz po nagraniu, tzn: przyciąć, wstawić zdjęcie/muzyke, zwolnić/przyspieszyć/zrobić stop klatki, formatować do mniejszego rozmiaru np:MMS... tego wszystkiego nie uświadczysz w SE/Sam...
jeszcze w porónaniu do SE i Sam na N70 można odtworzyć prawie każdy pliczek multimedialny, kodeki można dograć bez żadnego problemu (właściwie o tym co można dograć to artykuł na wiele stron:)...
posumuje:
Nokia ma gorsze fotki niż SE, muzyke słychać gorzej niż w SE (do Sam nie porównywałem) radio też ciut gorsze (brak RDS) niz SE (Sam wcale nie posiada!!!) ale cała reszta to już moim skromnym zdaniem na plus noki, np umts, video call, !!!SYMBIAN!!!, ten tel. jest najbardziej zaawansowanym multi kombajnem z tej trójki (o noki 6131wiem tylko tyle że istnieje i nawet w ręku nie miałem więc sie nie wypowiem) ...
jednak zgodze się z przedmówcami w tym że który tel. byś nie wybrał nie bedziesz żałował, ja polecam N70, ewentualnie w810... Sam jest poprostu ładny, mi osobiście podoba się ale nie na tyle żeby był to powód do zakupu.
pozdrawiam