• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?

#34401  autor: pawelek32
 11 gru 2005, 23:06
dziwne żeby nokia n90 była głównie aparatem cyfrowym, bo 2 MPx to nie jest zbyt widoczne przewyższenie konkurencji. SE w900 ma też 2MPx, a 470MB w w900+ karta pamięci to już coś- przecietne odtwarzacze mp3 mają 256-512MB.
czyli śmiem twierdzić że w900 lepiej sprawuje się w kategorii walkman niż n90 jako aparat cyfrowy.

z poważaniem

#34404  autor: MarcinK
 11 gru 2005, 23:13
zauwaz ze zrobic tel muzyczny o wiele prosciej niz fotograficzny :wink:

#34405  autor: pawelek32
 11 gru 2005, 23:16
fotograficzny to jest samsung (modelu nie pamiętam) co ma chyba 7 czy 5 MPx

z poważaniem

#34406  autor: sinister_stirrer
 11 gru 2005, 23:28
na twoim miejscu bral bym SE... potrzebujesz telefon czy bardzo droga zabawke robiaca dobrej (nie mylic z bardzo dobrej) jakosci zdjecia.. . tak jak napisal ktos wyzej brak wibry o ktorym trzeba wspomniec... jak dobry telefon moze nie miec wibry... kpiny:)

#34434  autor: MarcinK
 12 gru 2005, 13:09
a to racja, brak wirby to skandal :-D

#34438  autor: piotrz
 12 gru 2005, 14:28
sinister_stirrer pisze:na twoim miejscu bral bym SE... potrzebujesz telefon czy bardzo droga zabawke robiaca dobrej (nie mylic z bardzo dobrej) jakosci zdjecia.. . tak jak napisal ktos wyzej brak wibry o ktorym trzeba wspomniec... jak dobry telefon moze nie miec wibry... kpiny:)
no 9500 też nie ma wibry...myśłę, że brak wibry jest tym spowodowany, że ten telefon jest strasznie ciężki i trzebaby w niego włożyć mocny silniczek wibracyjny, który by brał dużo prądu z i tak małej baterii. :)

#34441  autor: Dragon
 12 gru 2005, 15:07
Comunicatory cos zawsze mialy probelmy z wibra, ale co do N90 to mogli wladowac jeszcze ta wibre, a co do funkcji Walkman w W900i to karta pamieci to nie jest zaden argument- do N90 tez moge sobie dac karte 512mb

#34455  autor: tomico
 12 gru 2005, 15:52
To świetnie że możesz sobie włożyć 512, ale do w900i możesz włożyć 2 Gb + Wbudowane 470mb!!! A po drugie w900i też ma 2 mpx i robi lepsze zdjęcia od nokii mimo że jest telefonem muzycznym. Że ta nokia jest telefon fotograficznym to wcale nie znaczy że robi lepsze zdjęcia od telefonu muzycznego czyli w900i:P

#34473  autor: Dragon
 12 gru 2005, 16:21
tylko ze ja za bardzo nie wiem skad wam sie w ogole wzielo to ze Nokai jest telefon fotograficznym, jasne aparat to jedna z najbardziej promowanych funkcji, ale ogolnie to jest po prostu telefon z najwyzszej polki, a co do W900i to zgadzam sie jest to tleeofn muzyczny, od tego ma nazwe Walkman ale tez nikt nie mowi ze nie oze robic dobrych zdjec

#34474  autor: tomico
 12 gru 2005, 16:25
Dragon pisze:tylko ze ja za bardzo nie wiem skad wam sie w ogole wzielo to ze Nokai jest telefon fotograficznym, jasne aparat to jedna z najbardziej promowanych funkcji, ale ogolnie to jest po prostu telefon z najwyzszej polki, a co do W900i to zgadzam sie jest to tleeofn muzyczny, od tego ma nazwe Walkman ale tez nikt nie mowi ze nie oze robic dobrych zdjec
A stąd się wzięło że n90 jest reklamowany jako telefon fotograficzny.

#34485  autor: piotrz
 12 gru 2005, 16:56
strona nokii pisze:nokia n90
Przekręć i pstrykaj.Oto profesjonalny aparat. Osobista kamera wideo. Wyposażony w obiektyw firmy Carl Zeiss, zapewniający uzyskanie wyrazistych zdjęć, które można przeglądać, edytować, drukować i udostępniać.
stąd się to wzięło :)

#34573  autor: Dragon
 12 gru 2005, 20:15
Łatwe otwieranie i fotografowanie. Oto rodzinne laboratorium fotograficzne, mieszczące się w sprytnie zaprojektowanym smartfonie
W takim razie Nokia N70 tez jest typowo fotograficznym telefonem

#34582  autor: pawelek32
 12 gru 2005, 20:34
w takim razie nokia 6150 jest typowym telefonem do dzwonienia!!!!!!!!!!!!!

[ Dodano: 2005-12-13 0:25 ]
a co do większej łatwości związanej z produkcją telefony muzycznego to przypomnijcie sobie czasy, gdy
"cudowna" nokia 6610 miała polifonię 4 głosową,
6600, 6230- 16 głosową,
a poniewierany i "dziadoski" sagem x5 miał dzwonki hi-fi (czyt śpiewane)
natomiast SE t610 (też daleko wg większości za nokią- jako firma) miał 32 głosy

z poważaniem

#34665  autor: daniel
 13 gru 2005, 09:15
Wow... Panowie, widze ze zaczeliscie odbiegac od tematu.
Bardzo bym prosił aby ktos mi wypisał bardziej pozyteczne funkcje symbiana, poniewaz tak go chwalicie, a ja nic wielkiego nie widze w tym ze sobie zainstaluje jakas tam aplikacje...
I jeszcze jedno, czy jak wsadze do N90 np. karte 512 mb, to czy utwory po odsluchaniu jednego bedzie gral nastepny???
Edit: Czy słuchawki w zestawie mają PILOTA, tak jak jest to w przypadku Walkmenów SE?

PS: Ktos tam napisal czy KTOŚ kiedykolwiek trzymał N90 w ręku, tak Ja, mialem go w ręku w kieszeniu, i bawiłem sie nim, zdjecia sa dobre, trzeba przysnac, ale te wymiary.. ehh, trzeba sie bedzie grubo zastanowic ;/

#34668  autor: tomico
 13 gru 2005, 09:56
Tak, będą grać po kolei. Grają po kolei w każdym fonie. W sluchawkach z n90 nie ma pilota!!! ALe jeszcze lepsze zdjęcia robi w900i.

#34720  autor: piotrz
 13 gru 2005, 15:22
zalety symbiana:
1.duże możłiwości personalizacji ( zwykłe telefony mają tapete, wygaszacz dzwonek itp., a symbiany mają jeszcze)
-temat (coś takiego co zmienia wygląd ikon, tapety, paska i wogóle wszystkiego co widać na ekranie)
-możliwość DOWOLNEGO ustawienia ikonek (np. obok aparatu jest kalendarz, a tobie kalendarz jest niepotrzebny, więc go przenosisz na sam koniec)
2. możliwość wgrania DOWOLNEGO ( :-D )softu, czyli np. potrzebny ci jest nieograniczony dyktafon-poszukasz w internecie i już masz, albo chcesz sobie filmy na pełnym wyświetlaczu z napisami obejrzeć-sciągasz smartmovie i już...
ja na swojej 6600 mam np. odstraszacz komarów, metronom i edytor worda i powerpointa :)
może to tylko dwa punkty, ale w rzeczywistości jak byś poużywał trochę telefonu z symbianem to byś już nie chciał przesiąść się na żaden inny

(jeśli gdzieś zrobiłem bład to przepraszam) :wink:

#35148  autor: daniel
 15 gru 2005, 16:03
no widze ze ten symbianik to cos ciekawego :)
a mam jeszcze jedno pytanko co byście powiedzieli o Nokii N92, ponieważ też mi sie wydaje bardzo fajna i jeszcze ten wyświetlacz 16mln kolorów, aparat też ma 2mpx, slot kart, irde bt, no i jeszcze kilka bajerek, tylko na zdjęciach na eBay'u widzialem fotke z takimi byczymi słuchawkami które przyznam że mnie troche przerażają?...
Co o niej myślicie, i jeśli ktoś wie coś więcej na jej temat, to prosze o napisanie.... :)

#35167  autor: Dragon
 15 gru 2005, 18:16
N92 ma bajerancki wyglad (jak dla mnie to magiczne polaczenie Comunicatora i klapkowca, tylk obez qwerty :P) ale ekran to juz nie ten sam co w N90 wiec akurat w porownaniu z tym telefon wygrywa W900i (no chyba ze tak bardzo spodobla ci sie Symbian ze musisz miec z nim telefon, ale wtedy wedlug mnie N90 jest lepsza)

#35188  autor: daniel
 15 gru 2005, 19:06
Dragon pisze:N92 ma bajerancki wyglad (jak dla mnie to magiczne polaczenie Comunicatora i klapkowca, tylk obez qwerty ) ale ekran to juz nie ten sam co w N90
Co, co, co???
Przecież N92 ma wyświetlacz 16 milionów kolorów, a N90 256 tysięcy kolorów... więc chyba N92 ma nieco lepszy???
W900i, też ma 256 tysięcy kolorów, więc N92, wygrywa... nie tylko pod tym względem... :)

#35208  autor: piotrz
 15 gru 2005, 19:30
daniel pisze:no widze ze ten symbianik to cos ciekawego :)
a mam jeszcze jedno pytanko co byście powiedzieli o Nokii N92, ponieważ też mi sie wydaje bardzo fajna i jeszcze ten wyświetlacz 16mln kolorów, aparat też ma 2mpx, slot kart, irde bt, no i jeszcze kilka bajerek, tylko na zdjęciach na eBay'u widzialem fotke z takimi byczymi słuchawkami które przyznam że mnie troche przerażają?...
Co o niej myślicie, i jeśli ktoś wie coś więcej na jej temat, to prosze o napisanie.... :)
a Dragonowi może chodzi o to, że n92 ma "tylko" qvga (chyba 320x240), za to 16mln kolorów.aha, dlaczego mówisz, że w900 wygrywa z n92?
raczej takich słuchawek nie dadzą do zestawu...
poza tym to możesz na nią troche poczekać