• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?

6300 czy k550i ??

k550i
14
67%
6300
7
33%

#234523  autor: castagnet
 20 lis 2007, 10:38
butterfly pisze:A niby czemu ma się różnic funkcjami?
Bo to jest kolejny nowy model na rynku. K750i to juz staruszek.
butterfly pisze:SE wydał coś na poziomie k750 + ciut lepszy.
Wyjaśnij "ciut lepszy"... :P

#234526  autor: butterfly
 20 lis 2007, 10:52
No to co z tego że kolejny? Nokia nie wprowadza modeli takich samych tylko mających nową obudowę? Na takie telefony tez jest zapotrzebowanie na rynek.

Ma EDGE.

#234701  autor: adex1234
 21 lis 2007, 08:57
Wyświetlacz w Nokii ma większą rozdzielczość i więcej kolorów (co realnie rzecz biorąc jest niestotne - bo i tak ciężko rozróżnić 256 tys. od 16 mln.), ale za to wyśw. w SE ma lepszy kontrast i lepszą jasność.

Nokia bardzo słabo wypada w benchmarkach na Javie - ok. 1500 pkt. (JBenchmark1), zaś SE K550i - 12 000 pkt. (JBenchmark2). Może ktoś powiedzieć jak działają gry JAVA w Nokii??

Radio w Nokii nie ma RDS, SE ma.

Nokia nie ma podczerwienii, SE ma.

SE ma 64MB wbudowanej pamięci, Nokia 5MB.

SE ma aparat z AutoFocusem i z Flashem, Nokia nie ma ani AF ani Flasha.

SE ma bajery typu, np. Zdalne Sterowanie, Music DJ, Video Player w Nokii brak.

Nokia jest lżejsza i ma mniejszą objętość, ale jest dłuższa, niżeli SE K550i.

Nokia zbudowana jest z dobrze dopasowanych materiałów i nie trzeszczy.

#234709  autor: darase
 21 lis 2007, 10:01
Heja, tak zapłakał biedniak:-) zdecydowanie polecam k550i ma szybki procesor(2*szybszy od k750) ma edge 3*szybszy internet, mało kolorow, 16mln to jest bajka, mam w noki 6131, nokia jest bardziej elegancka i polecam ją paniom (mniej wymagający klient ;-) )

eCoal i nie ma problemu :-)

#234745  autor: Kazimierz55
 21 lis 2007, 15:04
adex1234 pisze:Radio w Nokii nie ma RDS, SE ma.
Zgadza sie
adex1234 pisze:Nokia nie ma podczerwienii, SE ma.
Ma Bluetooth, kto w tych czasach używa podczerwieni?
Chyba, że jako pilot TV
adex1234 pisze:SE ma 64MB wbudowanej pamięci, Nokia 5MB.
Nokia ma dużo tańsze karty pamięci i są one kompatybilne z większą ilością modeli
adex1234 pisze:SE ma aparat z AutoFocusem i z Flashem, Nokia nie ma ani AF ani Flasha.
ten flesh to raczej lampka doświetlająca, ale dobra
adex1234 pisze: SE ma bajery typu, np. Zdalne Sterowanie, Music DJ, Video Player w Nokii brak.
Jeżeli zdalne sterowanie to jest sterowanie kompem przez Bluetooth to Nokia też ma wbudowana aplikacje, Video Player nokia też ma. Music DJ nie wiem co to jest, ale chyba faktycznie jakiś "bajer".
adex1234 pisze:Nokia jest lżejsza i ma mniejszą objętość, ale jest dłuższa, niżeli SE K550i.
Racja jest dłuższa o całe 4mm

Jednak Nokia jest 2mm chudsza
adex1234 pisze:Nokia zbudowana jest z dobrze dopasowanych materiałów i nie trzeszczy.
potwierdzam

Aha, jeszcze jedno.
Uwierzcie mi, że naprawde mocno widać różnice między 256 000 kolorów, a 16 700 000 kolorów i między rozdzielczościami 176 x 220, a 240 x 320.

Przeliczmy kolory
16 700 000 podzielić przez 256 000 równa się 65,2343...
czyli wyświetlacz Nokii ma 65 RAZY wiecej kolorów niż SE

Przeliczamy piksele
SE ma 176x220= 38 720

Nokia ma 240x320= 76 800

76 800 dzielimy przez 38 720 i wychodzi 1,98

Czyli Nokia ma 2 RAZY więcej pikseli niż SE.

Naprawde jest różnica.

Proponuje przy wyborze telefony kierować się własnymi preferencjami.
Dla mnie wyświetlacz jest ważny

[ Dodano: 2007-11-21, 15:26 ]
Jeszcze coś...
adex1234 pisze:ale za to wyśw. w SE ma lepszy kontrast i lepszą jasność.
wg moich obserwacji to nieprawda, jest dokładnie odwrotnie.
adex1234 pisze:Może ktoś powiedzieć jak działają gry JAVA w Nokii??
Żadko grywam, ale gry 3D chodzą dobrze, ani razu mi sie nie zawiesilo, nie mam zastrzezen

Radze sie skupic na wazniejszych aspektach telefonu:
-klawiatura (przez tą w SE przestalem SMSy pisać, mam po napisaniu kilkunastu wiadomosci odciski na palcach; )
-solidność

Przy niewygodnych klawiszach i trzeszczacej obudowie, latarka, RDS, czy "Music DJ" (cokolwiek to jest) są tylko dodatkami, które nie poprawią znaczaco opinii o telefonie.
Telefon trzymasz caly czas jak z niego korzystasz, SMSy przecietny czlowiek pisze dosc czesto.
A z latarki skorzystasz kilka razy, Music DJ moze (raz w roku lub wogóle), RDS też jest kiepska zaleta, mam go po to aby zobaczyć
Kod: Zaznacz cały
RMF RIHANNA 15:26
?
sorry

wieksza zaleta jest aparat choc zdjecia beda podobne nawet z AF, macro i lampka (nazywana tez fleshem) zdjecia praktycznie nadaja sie do MMSa lub na maila

Do autora tematu: jezeli wybierzesz SE to wyprobuj swoj egzemplarz przed zakupem, szeczegolnie obudowe i klawisze

#234752  autor: dechomenon
 21 lis 2007, 15:27
6300 na prawdę udany produkt...jeśli miałbym wybierać miedzy tymi dwoma...no poważnie bym się zastanowił...strasznie lubię SE, ale ta nokia po prostu ma coś w sobie. Jednak QVGA robi swoje...nie chciałbym się osobiście uwsteczniać i kupować fona z mniejszą rozdziałką...ale za to K550 ma małego zonka z tymi przyciskami 0 i 6 czasem się zdarzają modele, które nie reagują na pierwsze wciśnięcie cyfr i często tak miałem gdy sprzedawałem ten telefon...zawsze sprawdzałem sobie 0 i jeszcze inne cyfry

#234755  autor: castagnet
 21 lis 2007, 16:06
adex1234 pisze:Radio w Nokii nie ma RDS, SE ma.
Miałem k750i pół roku i ani raz nie skorzystałem z rds'u. Kto patrzy na komórke słuchając radia?
Za to do Nokii w standardzie jest karta 128MB, a do SE nie ma.
Poza tym karty do Nokii są pół tańsze.
adex1234 pisze:SE ma aparat z AutoFocusem i z Flashem, Nokia nie ma ani AF ani Flasha.
O ile to można nazwać flashem.
adex1234 pisze:SE ma bajery typu, np. Zdalne Sterowanie, Music DJ, Video Player w Nokii brak.
Zbędne bajery, z których korzysta się sporadycznie.
darase pisze:ma edge 3*szybszy internet
6300 też ma EDGE.
adex1234 pisze:wyśw. w SE ma lepszy kontrast i lepszą jasność.
Nigdy w życiu.
6300 ma wyświetlacz marzenie, a k550i ma dobry wyświetlacz.

Wykonanie:
6300 jest telefonem wykonanym na bardzo wysokim poziomie. Nic nie trzesczy i nie ma luzów.
K550i jest wykonany na poziomie- normalnym. Takie jest moje wrażenie.

#234812  autor: butterfly
 21 lis 2007, 21:35
castagnet pisze:Miałem k750i pół roku i ani raz nie skorzystałem z rds'u. Kto patrzy na komórke słuchając radia?
Ja? :wink:

#234817  autor: Xy
 21 lis 2007, 21:40
Nie 64 tylko 72.

butterfly pisze:
castagnet pisze:Miałem k750i pół roku i ani raz nie skorzystałem z rds'u. Kto patrzy na komórke słuchając radia?
Ja? :wink:
I ja ;)

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#234969  autor: Marek
 22 lis 2007, 18:43
porównanie ekranów z k550 z 6300 jest bezsensowne, co se traci na ekranie to zyska na baterii

6300 wyglada jak stary tel, tyłu soczewka aparatu nie znajduje się symetrycznie w środku ramki

6300 ma jeszcze mały feler polegający na tym że nie można przesłać na niego pliku przez BT wiekszego niż pamięć wewnętrzna telefonu

#235072  autor: castagnet
 23 lis 2007, 11:30
Marek pisze:6300 ma jeszcze mały feler polegający na tym że nie można przesłać na niego pliku przez BT wiekszego niż pamięć wewnętrzna telefonu
Da sie. Trzeba ustawić w ustawieniach wiadomości aby zapisywał je na karcie pamięci, ponieważ Nokie odbierają pliki przez BT w formie wiadomości.
Marek pisze:6300 wyglada jak stary tel, tyłu soczewka aparatu nie znajduje się symetrycznie w środku ramki
Zależne od modelu.

Za to w SE nie działa klawisz "0" gdy delikatnie wciskamy przycisk aparatu. Według mnie niedopuszczalna wada w telefonie tej klasy...

#235095  autor: butterfly
 23 lis 2007, 13:01
Nie we wszytskich. Nie uogólniaj...

#235097  autor: babeo
 23 lis 2007, 13:10
butterfly pisze:Nie we wszytskich. Nie uogólniaj...
Odezwała się osoba gloryfikująca w niebiosa SE. sama przynalezność do club se, sprawia iż możesz być podejrzana o stroniczość, a castagnet zajmuje się telami bardziej profesjonalnie.

#235098  autor: butterfly
 23 lis 2007, 13:18
A co to ma do rzeczy? Mówię, że nie ma racji, bo nie każdy model k550 ma taką wadę. castagnet nie ma racji, źle powiedzial i tylko o to tu chodzi.

#235102  autor: castagnet
 23 lis 2007, 13:41
butterfly pisze:castagnet nie ma racji, źle powiedzial i tylko o to tu chodzi.
Racje mam, tylko że nie dodałem że zdarza się to nie w każdym modelu.
Ale to chyba nie tragedia? Nie zrobiłem tego celowo. Nie zależy mi żeby oczernić SE, ponieważ cenię tą firmę i szanuje. Po prostu uważam, ze k550i nie jest tak idealny, jakim Ty go przedstawiasz. Za to nokii 6300 nie mam nic do zarzucenia. Nie ma wad fabrycznych, w żadnym modelu - poza wyjątkami.
Dla mnie ten przycisk w k550i jest wadą fabryczną. Po prostu jest partia, z danej fabryki, w danym okresie czasu poszło coś nie tak i przyciski w tej partii SE nie działają. I teraz się modlić, by nie trafić na "ten" egzemplarz.

butterfly, koleżanko nie zaczynaj rozmowy o charakterze konfliktowym.
Czy ja podważam Twój autorytet/wiedzę?
Jak nie masz się na czym wyładować to zagraj w GTA, zabij kilku policjantów i kobiet z dziećmi i Ci przejdzie, a nie szukaj zaczepki na forum, bo ja sobie nie dam sobą pomiatać jak inni szarzy userzy którzy czepią przed tobą gaciami bo masz nick innego koloru. Na mnie to nie robi wrażenia bo traktuje wszystkich równo.

#235117  autor: Prometo
 23 lis 2007, 14:41
Panowie i panie proszę wróćcie do tematu.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#235129  autor: Kazimierz55
 23 lis 2007, 15:14
Marek pisze:6300 ma jeszcze mały feler polegający na tym że nie można przesłać na niego pliku przez BT wiekszego niż pamięć wewnętrzna telefonu
NIE PRAWDA!!!
Ja na swoją przesłałem plik z laptopa 19 MB i zapisało automatycznie na karcie!
Mam soft 4.71
Żadna ze znanych mi osób mających ten telefon nie ma takiego problemu, wiec nie wiem skad wam sie to wzielo
Marek pisze:porównanie ekranów z k550 z 6300 jest bezsensowne, co se traci na ekranie to zyska na baterii
jak komus zalezy duzo bardziej na baterii niz wyswietlaczu, to prawda.
Ja wole miec dobry wyswietlacz i ladowac co 2-3 dni, niz kiepski i ladowac co 4 dni...
Marek pisze:6300 wyglada jak stary tel,
Dlaczego? widziales go w realu, czy tylko na obrazkach
Marek pisze:tyłu soczewka aparatu nie znajduje się symetrycznie w środku ramki
o jaka ramke chodzi?

[ Dodano: 2007-11-23, 15:18 ]
castagnet pisze:Marek napisał/a:
6300 ma jeszcze mały feler polegający na tym że nie można przesłać na niego pliku przez BT wiekszego niż pamięć wewnętrzna telefonu

Da sie. Trzeba ustawić w ustawieniach wiadomości aby zapisywał je na karcie pamięci, ponieważ Nokie odbierają pliki przez BT w formie wiadomości.
Tak jak mówisz jest w Symbianie, natomiast w 6300 jeżeli przesyłamy coś małego to zapisuje to automatycznie w folderze 'Odebrane pliki' w pamieci telefonu, a jezeli wieksze to zapisuje automatycznie na karcie pam.

wydaje mi sie, ze nieda sie tego nigdzie ustawic.
jezeli ktos ma z tym problem moze aktualizacja softu pomoze (mozna ja wykonac za darmo w domu)

#235154  autor: butterfly
 23 lis 2007, 17:02
castagnet, nie ująłeś tego, że nie każdy, a to równa sie z tym, że nie masz racji.
A ja go przedstawiam jako idealnego? Nie, są lepsze telefony...

#235452  autor: DANZI
 25 lis 2007, 15:59
Mam jeszcze jedno pytanie czy w nokii 6300 jest lepszy dźwięk niż w se k550i ?? Już zadecydowałem kupię nokie ponieważ jest bardzo ładnie i solidnie wykonana , ma duży wyświetlacz , a bateria nie jest problemem na prąd pieniądze mam więc nie będę miał problemu z ładowaniem ... :-D

POZDRAWIAM !! :-D

#235620  autor: castagnet
 26 lis 2007, 15:39
butterfly pisze:castagnet, nie ująłeś tego, że nie każdy, a to równa sie z tym, że nie masz racji.
Jakbym myślał Twoimi kategoriami to tak bym Ci odpowiedział:
A ty nie ujęłaś tego, że bywają modele w których się to zdarza, a to oznacza że ty nie masz racji...
Ale że myślę inaczej niż Ty:
Butterfly zakończmy tą rozmowę bo nie ma ona sensu. I tak się nie dogadamy.

Po prostu:
K550i jest lepszy od 6300 w kilku aspektach, zaś gorszy jest w innych aspektach.
K550i jest zaadresowany do innej grupy ludzi, a 6300 do innej.