• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #85337  autor: pomelek
 12 lip 2006, 07:32
Niedługo będę przedłużał umowę w Orange i będę miał kilka telefonów do wyboru za 1.22 zl. Zaoferowano mi m.in. Sony Ericssona W810i i Nokię 6280. Mogę też wybrać w atrakcyjnej cenie (poniżej 100 zł) Nokię N70 lub Nokię 6680, albo Samsunga D600E... Nie wiem jednak na co się zdecydować... Piszę sporo SMS (50 na dobę) i sporo rozmawiam (około 1 godziny na dobę). Wszystkie telefony mają podobny aparat, mają też odtwarzacze MP3. Tylko który lepszy? Ważne jest dla mnie, by wspomniany aparat i mp3 działały możliwie jak najlepiej. Istotną sprawą jest też prędkość działania telefonu - chodzi mi tu o chwilowe "zawieszki" itd... No i przede wszystkim bateria... Wolałbym nie ładować jej codziennie...
Proszę więc o pomoc - co wybrać? Który wg waszej opinii jest lepszy i dlaczego? Jeszcze raz napiszę modele, nad którymi się zastanawiam:
- Sony Ericsson W810i
- Samsung D600E
- Nokia N70
- Nokia 6280
- Nokia 6680

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :)

------------------------
Nie można traktować życia zbyt poważnie, bo i tak nie wyjdziemy z niego żywi...

#85344  autor: tomico
 12 lip 2006, 09:26
No to tak, ja bym brał w takiej kolejności:
1. n70-bo ma symbiana, 3g, aparat 2 mpx, i według mnie jest najlepsza z tych wszystkich fonów
2. 6280-nie ma co prawda symbiana, ale jest to telefon wysuwany, oprocz tego ma wszystkie funkcje co n70 czyli aparat 2 mpx itd.
3.samsung d600e, ma 2 mpx, jest to telefon wysuwany(slider) i ma bajeczny wyśw., brak 3g
4. 6680, ma 1,3 mpx co prawda ale ma za to symbiana i 3g, z tego co pamiętam jest droższa w orange od n70, wiec raczej bierz n70
5. w810- fajny telefon muzyczny, zaleta jest ze daja w zestawie karte 512 mb, aparat 2mpx

No cóż symbian ci daje duża przewagę nad zwykłymi telefonami wiec sie dobrze zastanów nad n70 i 6680. Pozatym to podobne telefony, wiec dobrze sie zastanow czy chcesz telefon wysuwany(slider) czy zwykly i ktory z nich ci sie podoba najbardziej.
 #85351  autor: piotrz
 12 lip 2006, 10:20
pomelek pisze:Niedługo będę przedłużał umowę w Orange i będę miał kilka telefonów do wyboru za 1.22 zl. Zaoferowano mi m.in. Sony Ericssona W810i i Nokię 6280. Mogę też wybrać w atrakcyjnej cenie (poniżej 100 zł) Nokię N70 lub Nokię 6680, albo Samsunga D600E... Nie wiem jednak na co się zdecydować... Piszę sporo SMS (50 na dobę) i sporo rozmawiam (około 1 godziny na dobę). Wszystkie telefony mają podobny aparat, mają też odtwarzacze MP3. Tylko który lepszy? Ważne jest dla mnie, by wspomniany aparat i mp3 działały możliwie jak najlepiej. Istotną sprawą jest też prędkość działania telefonu - chodzi mi tu o chwilowe "zawieszki" itd... No i przede wszystkim bateria... Wolałbym nie ładować jej codziennie...
Proszę więc o pomoc - co wybrać? Który wg waszej opinii jest lepszy i dlaczego? Jeszcze raz napiszę modele, nad którymi się zastanawiam:
- Sony Ericsson W810i
- Samsung D600E
- Nokia N70
- Nokia 6280
- Nokia 6680

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :)
Jeśli zależy Ci na prędkości telefonu, to kolejność jest taka:
1.6280-świetny wyświetlacz, średne mp3 (sprawa słuchawek), szybko chodzi, świetny aparat, no i 3g.
2.w810- średni wyświetlacz (małe wymiary), najlepszy aparat, najlepsze mp3, też dość szybko chodzi. Brak 3g.
3.D600- świetny wyświetlacz, świetne mp3, bardzo szybko chodzi, ma b.dobry aparat, nie ma 3g, ale ma za to głośniki stereo i możliwość otwierania pdfów.
4.n70- symbian, najsłabszy wyświetlacz (największe piksele),bardzo dobry aparat, 3g, średnie mp3, bardzo wolny w porównaniu do reszty, bardzo duży, dobre wykonanie obudowy.
5.6680-symbian, wyświetlacz na równi z n70, aparat najgorszy z tych tutaj, mp3 średnio-słabe, 3g, również strasznie wolny. Jeszcze większy od n70, słabe wykonanie obudowy.

#85354  autor: pomelek
 12 lip 2006, 10:44
po przeczytaniu sporej ilosci komentarzy najrozniejszej masci i lekturze kilku testow na polu boju pozostaly W810i oraz Nokia 6280. Teraz mam prawdziwy dylemat... Czy odtwarzacz mp3 w Nokii jest naprawde bardzo slaby i czy sluchawki mozna wymienic? Bo jesli chodzi o SE to czytalem, ze mp3 odbiera rewelacyjnie. Na dobrym wyswietlaczu mi zalezy, wiec plus na korzysc 6280. Z kolei jesli chodzi o baterie, to gdzies przeczytalem, ze co 2 dni trzeba ladowac... Coz, mozna to w sumie zniesc :) Nokia to zawsze Nokia - mialem kiedys N7650 wiec wysuwany telefon jest spoko i ... jest dosyc charakterystyczny. Jesli zas chodzi o SE... Moja dziewczyna ma SE, wprawdzie t630, ale SE. Nie jest najgorszy, ale... Wlasnie, jest to ale... To nie to co Nokia... Jakos ta obsluga do mnie nie przemawia... Kurde, juz sam nie wiem, bo w sumie do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic... A wiec prosze jeszcze o sugestie odnosnie pozostalych dwoch telefonow - SE W810i i N6280. Co na plus, a co na minus? Jeszcze raz dzieki :)

------------------------

#85359  autor: Dragon
 12 lip 2006, 10:52
Nokia ma w stosunku do SE lepszy ekran, natomiast gorsze mp3 oraz aparat, co do mp3 to Nokia nie produkuje do swoich telefonow tak dobrych sluchawek jak SE wiec nawet po zmianie bedzie lepiej ale nie idealnie, teoretycznie zalezy ci na mp3 i aparacie wiec Se bedzie lepszy, ale znowu ze wzgledu na lepszy ekran ja bym bral 6280 (jeszcze jako dodatek w tej Nokii masz UMTS)

#85362  autor: deejay
 12 lip 2006, 10:56
a ja spytam cie czy widziales na zywo jak wyglada smiesznie ta nokia 6280 po wysunieciu klawiatury jak tel z bazaru a fee tani plastik, w810i mialem w dłoni ale strasznie ciezko sie po nim poruszac ze wzgledu na tem mały i niewygodny joy - moja propozycja to poczekaj do sierpnia i proponuje wtedy Samsunga Z400 który bedzie najlepszym wyborem

pozdro

#85382  autor: pomelek
 12 lip 2006, 12:15
Szczerze mowiac to nie mialem zadnego z nich w dloni i nie wiem co i jak. Jak juz pisalem wczesniej, podpieram sie jedynie na wiedzy teoretycznej, a raczej na wiedzy innych ;) bo co ja moge miec za wiedze czytajac testy. a nie wiecie jak z bateria? przy ktorym z telefonow dziala lepiej? Co do joya w SE to mozna sie przyzwyczaic, bo rozne juz telefony mialem (zaczynalem od Alcatela jakies 6 lat temu) wiec sadze ze sie przyzwyczaje do sposobu obslugi. W tej nokii kreci mnie wyswietlacz no i to tyle, bo ogolnie to ma niemal to samo co SE. No i 3G, ale gdzie ja to wykorzystam (poki co). zawsze mozna sobie zmienic fonik i po sprawie. sprzedam, kupiec cos innego itd. juz mi sie miesza w glowie szczerze mowiac i nie wiem na co sie zdecydowac. przyjdzie mi jeszcze losowac ;)
dzieki za wszelka pomoc. moze ktos jeszcze cos doradzi?

pozdrawiam

------------------------

#85389  autor: uśmiechnięty
 12 lip 2006, 12:52
Przedstawię Ci kolejno modele, które mi się podobają (od najlepszego do najsłabszego).

1. Nokia N70 (umts, symbian)
2. Nokia 6280 (ma co prawda lepszy od N70 wyświetlacz, ale nie ma symbiana)
3. Sony Ericsson W810i (najlepsze mp3, naprawdę duuużo lepsze od rywali)
4. Samsung D600 (ma wszystkie funkcje te, co rywale, jednak nie ma umts'u i poza tym niczym się nie wyróżnia... ewentualnie bardzo dobrym jakościowo wyświetlaczem)
5. Nokia 6680 (najsłabszy aparat; duża, nieporęczna cegówa; w stosunku do innych wymienionych przez Ciebie modeli, wypada kiepsko...)

Pozdrawiam,

#85420  autor: piotrz
 12 lip 2006, 16:01
deejay pisze: mały i niewygodny joy
Chyba nie tego telefonu używałeś :smt005 Bo w 810i nie ma dżoja

#85424  autor: tomico
 12 lip 2006, 16:15
To prawda nie ma dżoja ale o tej klawiaturze to nie moge powiedziec zeby byla za wygodna.

#85426  autor: Dragon
 12 lip 2006, 16:55
jesli dotad obchodziles sie bez Symbiana to odpusc sobie N70 i wybieraj miedzy 6280 i W810i, najlepiej popros w salonie o zobaczenie obu modeli i sam zdecyduj ktory jest dla ciebie bardziej odpowiedni- jak sam mowiles parametry juz znasz

#85434  autor: pomelek
 12 lip 2006, 17:11
Dzięki za rady :) z pewnością się przydadzą :) doszedłem do wniosku, że biorę SE W810i. Dlaczego? Ma (teoretycznie) lepszą baterię, wyświetlacz nie jest największy, ale w sumie mi wystarczy te 176x220. Aparat ma dobry (jak na telefon oczywiście) no i odtwarzacz mp3, który podobno jest jednym z najlepszych w komórkach. Do obsługi się przyzwyczaję, wątpie by klawiatura była aż tak wielkim problemem. Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi :)
Pozdrawiam :)

------------------------

#85454  autor: mikis
 12 lip 2006, 19:28
Ja też mam taki sam dylemat jak ty... tylko ,że w Erze. Chyba jednak zdecyduję się na 6280 ... Mam teraz K700i i bardzo się na nim zawiodłem .Bateria się nie ładuje ,bo wejście na ładowarkę jest zrypane.Poodklejały mi się wszystkie naklejki. Dżoj to zupełna porażka .Po roku użytkowaniachodzi tylko w górę i w dół. Wiem ,że Se ma wszystkie najlepsze funkcje ,ale zraziłem się do tej firmy i tak już chyba zostanie.

PS: Chyba bym na twoim miejscu poczekał i kupił N80 (jeżeli masz wystarczająco kasy)
Ja tak chcę zrobić w Erze ,zależy co mi zaproponują.

#85508  autor: pomelek
 12 lip 2006, 23:43
jest jeszcze jedna rzecz, ktora martwi mnie w N6280. Chodzi mi mianowicie o slownik T9, w ktorym trzeba pisac w formacie UNICODE. Nie da sie tego wylaczyc, jedynie poprzez normalne pisanie... A mi slownik bardzo sie przydaje... Jest jakis inny sposob na to, by moc pisac w slowniku nie martwiac sie o Unicode?

------------------------

#85510  autor: tomico
 12 lip 2006, 23:46
Niestety ale nie ma innego sposobu. Ja teraz musze podjąć podobną decyzje jak ty ktory telefon wziąć i zdecydowałem się na 6280. Zostawie ja sobie chyba że kiedyś zmienie na N70 ale 6280 narazie mi bardziej odpowiada.

#85538  autor: piotrz
 13 lip 2006, 10:30
pomelek pisze:jest jeszcze jedna rzecz, ktora martwi mnie w N6280. Chodzi mi mianowicie o slownik T9, w ktorym trzeba pisac w formacie UNICODE. Nie da sie tego wylaczyc, jedynie poprzez normalne pisanie... A mi slownik bardzo sie przydaje... Jest jakis inny sposob na to, by moc pisac w slowniku nie martwiac sie o Unicode?
Można dodawac słowa bez polskich znaków. Telefon je zawsze wybierze jako pierwsze :)

#85540  autor: pomelek
 13 lip 2006, 10:41
serio? no to byloby super :) wczoraj rozmawialem z moim kumplem no i co tu duzo mowic, odwiodl mnie od kupna SE... wezme jednak te Nokie :) to juz decyzja ostateczna (chyba ;)))) teraz czekam tylko na chwile, w ktorej bede mogl przedluzyc umowe i bede sie cieszyl nowym fonikiem :) do Nokii dokupie sobie karte sd 512 za 55 zl i bedzie ok :) pozdro

Od piotrza- zeby nie nabijać postów- Tak, serio :wink:
Ostatnio zmieniony 13 lip 2006, 10:53 przez pomelek, łącznie zmieniany 1 raz.

------------------------

#85639  autor: subrock
 13 lip 2006, 20:40
haha unicode 8)
wlasnie w tym miejscu klania sie symbian np. w N70
dogrywasz sobie programik ktory zamiast ą,ę,ł,ś...itp
juz po napisaniu smsa (ale przed jego wyslaniem) zastepuje je normalnymi literami
ą-a
ę-e
itd...
wymien 6280 na N70 i wsio grac bedzie :-D
SYMBIAN rulez...

#91419  autor: pumba
 03 sie 2006, 18:48
sorki za odkopywanie tematu ale z wiadomych przyczyn wcześniej nie byłem w stanie odpisać i piszę tak dla jasności w Noki 6280 można wysyłać SMSy bez polskich znaków wystrczy tylko ustawić w Menu > Wiadomości > Ustawienia wiadomości > Wiadomości SMS > Obsługa znaków > i tu ustawna na "Uproszczona" wtedy w smsie mieści się 160 a nie 70 znaków ;)