• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #111069  autor: Dante
 03 paź 2006, 17:03
Witam. Zastanawiam się nad zakupem telefonu z Symbianem lub WM.
Wymagania ;P
-koniecznie nowy
-z gwarancją minimum 12 miesięcy
-bez simlocka
-cena do 700zł
-niezłe mp3
-aparat (taki by można było rozpoznać treść zdjęcia :P)
-spory zasób gier oraz możliwość emulacji (głównie SNES'a)
-gabaryty, ułożenie klawiszy itp. nie grają żadnej roli.
-może być allegro albo sklepy/hurtownie (byle nie te lewe:) netowe

Wydaje mi się że telefony spełniające te wymagania (głównie finansowe:) to SX1 lub C550. Początkowo bardziej przychylałem sie do Siemensa, zastanawia mnie jednak spora ilość postów typu "zamordowałem SX'a" jakie w międzyczasie znalazłem (ostatnio nawet jeden z bogów fonów - Klusek - podobno killnął swojego;) Czy faktycznie tak łatwo zrąbać tego fona poprzez instalację FW, Cristala czy patch'y? Bo instalka FW 15 to chyba konieczność jeśli chodzi o poprawę komfortu użytkowania. Jeżeli jednak ma skrócić żywotność fona do kilku dni z planowanych 2-3 lat to może być problem. Z kolei Spv podobno działa całkiem nieźle na standardowym sofcie. Więc czy zakup C550 z punktu widzenia osoby całkowicie zielonej jeżeli chodzi o OS'y jest lepszym wyborem? A może coś innego (choć wydaje mi się że w tej kwocie nic lepszego nie będzie;)?
Za odp. z góry dzięki.

Siemens A50 => 6630

#111072  autor: tomico
 03 paź 2006, 17:10
Ja ci polece z OS nokie 6630 albo 6680. Z widnowsem tak jak pisałeś c550. Ni bierz sxa bo jest dużo gorszy od którejś z tych nokii.

#111073  autor: piotrz
 03 paź 2006, 17:11
co do padania sxa to raczej tego nie zrobisz wgrywając złe fw (przzynajmniej takie mam wrażenie). Co innego przerywając wgrywanie-wtedy już można. Najczęściej pada w sxa mmi.Dowodem na to, że sxa raczej nie zepsujesz wgrywając fw jest np. to, że z moim kolegą wgrywaliśmy do jego sxa fw chyba 6 czy 7 razy- 4 razy (albo 3) się nie udało i telefon sięnie włączał. A w tym momencie mu sx pięknie działa z cristalem. Nie wiesza się, ani nic. Oczywiście czasem się potrafi powiesić, ale dużo zadziej niż na fw14.

Co do c550 to ona jest na pewno lepszy sprzętowo- ekran, aparat, bateria i w ogóle. No ale się z nim już tak nie pobawisz, tak jak z sxem :D

#111078  autor: Dante
 03 paź 2006, 17:35
Obie nokie są niesamowite i na pewno technologicznie wyprzedzaja SX'a jednak nie ma możliwosci zakupu którejkolwiek z nich w cenie 700 zeta za nówke bez sima.
A możliwe jest aby SX bez zewnętrznej przyczyny (tj. brak prądu itp.) zawiesił sie podczas instalki? (wiem, głupie pytanie ale zaznaczałem że jestem zielony :P )
No i co z możliwością emulacji, czy w/w fony nadają się i czy zdobycie samych emulatorów sprawia problemy?
Co myślicie o tej ofercie 6630 Co prawda ma Simlocka na Ere, ale to mi pasuje (nie wiedziałem że jest dostępna w Erze). W związku z tym nowe pytania :P Wiecie może czy soft Ery wpływa niekorzystnie na działanie (muli, powoduje zwiechy, ewentualnie ogranicza funkcjonalność)? Jak jest z jego niezawodnością (ciekawe czy padnie odpowiedź "przecież to Nokia" :) ? Z tych trzech wymienionych co byście wybrali?

Siemens A50 => 6630

#111103  autor: tomico
 03 paź 2006, 19:21
Ta nokia jest bardzo niezawodna, dobrze sie jej używa i nikt do niej nie ma większych zastrzeżeń. Ja bym wział 6630 bo jest najlepsza z nich, bardzo polecam.

#111110  autor: Łukasz
 03 paź 2006, 19:37
Też polecę Ci 6630, tylko przemyśl sprawę simlocka - jak będziesz chciał zmienić sieć to nie zrobisz tego bo ztelefonu nie ściągniesz simlock'a.

#111138  autor: Klusek
 03 paź 2006, 20:57
Polecać nie mogę, bo osobiście jej jeszcze nie miałem, ale polecam ;) Ci N6630. Sam od początku zastanawiałem się nad nią a forum i opinię utwierdziły mnie w przekonaniu, że będzie to najlepszy wybór w tej cenie i prawdopodobnie w czwartek wieczorek stanę się mam nadzieję szczęśliwym posiadaczem tego telefonu :)

A swojego SXa zabiłem mechanicznie nie programowo ;) Flashowania i inne tego typu zabawy znosił bardzo dzielnie :)

Obrazek
Obrazek

#111336  autor: Vin
 04 paź 2006, 17:53
Zacytuje kogos(nie pamietam kogo):
Siemensy bardzo, bardzo trudno zabic...ale bardzo czesto popelniaja samobojstwa :wink:
Ja uzytkowalem SX1...lezal sobie spokojnie na biurku...nagle sie wylaczyl...pamiec flash sie zjechala :/
Tak ze...warto uwazac...ja osobiscie wolal bym 6630 ale na 100% mial bym wielkie watpliwosci :wink:

#111347  autor: Dante
 04 paź 2006, 18:30
A co myślicie o tej aukcji którą podałem? Możecie rzucić okiem? Warto się nią zainteresować? Cena wydaje mi się niezła (tak się zastanawiam czy nie za niska) jak za nową 6630 z gwarancją 24, full komplet . Czy gwarancja w sieci Era, jak to określił sprzedający, pozwala mi oddać fon do byle którego salonu sieci?
Czy simlock na Ere oznacza, że na tym fonie odpale simy Ery, Tak Tak'a i Heyah?

Siemens A50 => 6630

#111364  autor: tomico
 04 paź 2006, 19:17
Dobra aukcja i warto, nie zastanawiaj się tylko ją bierz :D

#111375  autor: Dante
 04 paź 2006, 19:31
No a co z lockiem, pójdzie Tak Tak? (wiem że to głupie pytanie ale wole sie upewnić niż zostać z zabawką za 700 stów). sorki jeśli kogoś urazi pytanie od n00bka:P

Siemens A50 => 6630

#111386  autor: tomico
 04 paź 2006, 20:08
Tak pójdzie bez problemu na 100%.

#112230  autor: Dante
 08 paź 2006, 09:32
No i niestety ktoś mnie ubiegł :( Znalazłem inną aukcję, telefon zakupiony w salonie vodafone w Niemczech 22 maja tego roku. Możecie rzucić okiem i napisać co sądzicie (6630)?
Jak myślicie nie będzie problemów z tą nokią (soft), no chyba że ona nie ma oprogramowania operatora (jest napisane że oryginalnie bez smoka)? Czy jest prawdopodobne że ten fon będzie miał starsze wersje softu? Za odpowiedź z góry dziękuję.

Siemens A50 => 6630

#112245  autor: MarcinK
 08 paź 2006, 10:05
Ja ci powiem tak, miałem 6630 z niemieckiego vodafone i telefon fabrycznie nie miał simlocka. Jak udało mi się dowiedzieć , vodafone DE nie zakłada simlocków na smartfony nokii :wink:

#112250  autor: Dante
 08 paź 2006, 10:41
No ten telefon smoka nie ma. Tylko jak on będzie pracował na oprogramowaniu z vodafonu (no chyba że oni dają soft nokii). Bo czytałem że niektórzy operatorzy dają jakieś gó*** które zamula telefon. Jak jest w przypadku vodafone nie wiem. Dlatego pytam. No i czy telefon kupiony w maju tego roku może mieć jakiś stary soft (taki z którym, jak to ktoś gdzieś podkreślił, wstyd na miasto wychodzic :) ) ?
Ostatnio zmieniony 08 paź 2006, 10:54 przez Dante, łącznie zmieniany 1 raz.

Siemens A50 => 6630

#112265  autor: MarcinK
 08 paź 2006, 11:28
Branding Vodafone polegał na tym, że telefon miał:
1. napis vodafone na przedniej szybce ( widać go na zdjęciu na aukcji )
2.logo vodafone na tylnym panelu
3. theme voafone ( dziwne banalne ikonki i kolory ) ale to tylko theme, poza tym był orginalny Nokii,
4. w 'idź do' było pełno linków których nie dało się usunąć o strefy gier, dzwonków ( voafone live )
NIemniej to nie ma nic wspólnego z działaniem telefonu, nie spowalniało go, nie blokowało funkcji,
Nie ma porównania do badziewnego orange menu :wink: [/i]