• Szukasz taryfy dla siebie? Nie wiesz, na którą ofertę się zdecydować? Zadaj pytanie tutaj.
    :?:
Szukasz taryfy dla siebie? Nie wiesz, na którą ofertę się zdecydować? Zadaj pytanie tutaj.
:?:
Regulamin forum: 
Przy zakładaniu tematu rozpocznij tytuł od:
[ABO] - jeśli szukasz tylko oferty na ABONAMENT
[KARTA] - jeśli interesuje Cię tylko oferta na KARTĘ
[DOWOLNY] - jeśli szukasz po prostu najlepszej oferty, niezależnie czy będzie to karta, czy abonament

Aby społeczność mogła coś Ci podpowiedzieć, musisz określić swoje priorytety, czy jest to np.:
- cena,
- zasięg,
- stabilność sieci,
- usługi dodatkowe, np. VoLTE, WiFi Calling, HD Voice,
- ważność konta (w przypadku usług na kartę),
- dobra apka do zarządzania kontem

KONIECZNIE NAPISZ TEŻ: ile miesięcznie potrzebujesz minut, SMS-ów, MMS-ów oraz Internetu
 #1101355  autor: pablo945
 15 sie 2020, 19:42
Witajcie
Poszukuję najtańszej oferty dla mojej mamy na rozmowy bez limitu, najlepiej odnawialnej co miesiąc.
Obecnie posiada a2mobile 12.90 miesięcznie, niestety posiada telefon dla seniora na którym nie da się wyłączyć internetu, przez co pobiera jej codziennie około złotówki (1 grosz co kilka minut), model myphone halo easy.
Zastanawiam się nad przeniesiem jej numeru do virgin mobile (oferta za 9 zł, 300 minut spokojnie jej wystarczy na miesiąc), tylko nie wiem czy nie będzie problemów z operatorem, podobno Play go przejął i może zmienić cennik. Dodam że w miejscowości w której mieszka nie ma macierzystego operatora play, trzeba się łączyć z Orange lub T-Mobile.
Doradźcie coś proszę.
 #1101360  autor: KC-KARLOS
 15 sie 2020, 21:16
Wyłącz opcje transmisji danych, ewentualnie APN skasuj. Nie wierzę, żeby tak prosty telefon pobierał środki z konta za rzekomą transmisję danych. Jeśli byłby problem z roamingiem krajowym w Virgin, to po co schodzić z deszczu pod rynnę dla kilku zł oszczędności?
Dodatkowo niedawno był tutaj wątek o najtańszym no-limicie na rozmowy - nigdzie nie jest taniej dla nowego klienta.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1101367  autor: babciagienia1p
 16 sie 2020, 07:43
pablo945 pisze:
Doradźcie coś proszę.

To nie jest kwestia ustawień telefonu ani sieci, tylko kwestia wadliwego modelu telefonu. Najbardziej zaawansowane funkcje Halo Easy to bluetooth, radio FM i latarka. Nie da się zmienić APN-u, bo nie jest dostępny dla użytkownika.
Poczytaj sobie wpisy pod tymi linkami:
viewtopic.php?f=5&t=130367&p=1095686#p1095686
https://www.telepolis.pl/wiadomosci/spr ... za-bateria

Możesz próbować walczyć z mPTech (producent telefonu), ale to walka z wiatrakami. Przechodziłam zabawę. Domagali się potwierdzonych przez sieć bilingów!!! Nie wystarczały zwykłe w formacie .pdf lub .xls!!! Na koniec prosili o przysłanie do nich telefonu!!! Jakby nie mieli w firmie swojego modelu do testów!!!
Według mnie telefon należy wyrzucić do pojemnika na małe elektrośmieci, albo mieć zawsze wykupiony pakiet internetowy. W innym wypadku będzie pożerał kasę. Regularnie, minimum co godzinę. Z jakieś powodu łączy się z internetem, niezależnie od użytkownika. Prawdopodobnie każdy egzemplarz tak ma.

Co do zmiany sieci np. na Virgin, to musisz sprawdzić czy 300MB na 30 dni wystarczy na te łączenia. Jedna sesja to około 0,1MB według moich bilingów. Sesje są częstsze jeśli telefon zmienia położenie lub prowadzi się rozmowy. Musisz obejrzeć bilingi i policzyć ile było łączeń w miesiącu.
 #1101369  autor: 24bis24
 16 sie 2020, 09:53
pablo945 pisze:
Witajcie
Poszukuję najtańszej oferty dla mojej mamy na rozmowy bez limitu, najlepiej odnawialnej co miesiąc.
Zastanawiam się nad przeniesiem jej numeru do virgin mobile (oferta za 9 zł, 300 minut spokojnie jej wyystarczy na miesiąc)
to co konkretnie poszukujesz?
Co do aparatu (słuchawki) to najprostszym rozwiązaniem będzie jego wymiana na inny nie posiadający wady aby nie usłyszeć w dalszej części wpisów z Misia o płaszczu :).
Z pewnością mama tak polubiła myphone, że innego nie chce to wtedy można zamienić operatora na RBME i tam pakiet za 20 zł a po miesiącu za 10 zł, jest lejek ale ten też może okazać się nieopłacalny bo przecież trzeba doładowywać i kasa będzie zostawać na koncie. W takim razie zmiana na Fakt pakiet za 19 do wszystkich, lejek załatwia znikającą złotówkę mama cieszy się swoją ulubioną słuchawką, rozmawia bez limitu ze wszystkimi albo wystarcza jej 300 min. Nie będę proponował pakietu w Fakcie za 19,95 bo może się okazać, że mama dzwoni i na stacjonarne a poza tym jest on droższy. Jeśli coś pomieszałem to proszę specjalistę z tego forum o uzupełnienie mojego wpisu o swoje spostrzeżenia aby mama autora wątku była zadowolona z pakietu oraz słuchawki.
Karlos20 pisze:
15 sie 2020, 21:16
Dodatkowo niedawno był tutaj wątek o najtańszym no-limicie na rozmowy - nigdzie nie jest taniej dla nowego klienta.
ale ten wątek był właśnie o A2 Mobile kradnącym mamie 1 zł dziennie :D

ZM we Freshu Darmowe rozmowy i SMSy w Play
 #1101372  autor: babciagienia1p
 16 sie 2020, 11:06
pablo945 pisze:
Zastanawiam się nad przeniesieniem jej numeru do virgin mobile (oferta za 9 zł, 300 minut spokojnie jej wystarczy na miesiąc)

Jeśli chcesz koniecznie pozostać przy Halo Easy, to w Virgin za 9,- zł jest nawet 1GB, więc raczej powinno wystarczyć na psikusy internetowe (mimo wszystko radzę policzyć). Powinieneś też sprawdzić zasięgi, bo Virgin nie korzysta z BTS-ów Plusa, tak jak A2.

W starszych modelach myPhone'ów nie zauważyłam takich historii jak w Halo Easy. Może ktoś coś będzie wiedział o nowszych.
 #1101380  autor: Remington
 16 sie 2020, 12:23
Skoro kolega nie ma tam sieci własnej Play to nie wiem czy Virgin jest najlepszym pomysłem.

Nie da się po prostu wyłączyć przez BOK a2m usługi transmisji danych?
 #1101399  autor: babciagienia1p
 16 sie 2020, 20:53
@marcz123456 - Jeśli możesz, to sprawdź jaki konkretnie model ma Twoja babcia. @pablo945 i ja pisaliśmy o modelu Halo Easy, Są również inne Halo - Halo 2, Halo Mini, Halo Q, Halo C, Halo X. Może jeszcze więcej ...