• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #594539  autor: galtom
 11 lis 2012, 08:11
Witam,

czy kupujac teoretycznie nowy sprzet z allegro mozemy miec klopot z uznaniem gwarancji i jak sie przed tym uchronic?

1. Jesli kupimy telefon bezposrednio od osoby, ktora miala sluchawke w ofercie przedluzeniowej ze wszystkimi papierami + paragon to rozumiem, ze nie ma problemu. 2 lata rekojmi lub gwarancja taka jaka daje producent.

2. Jesli kupimy taki telefon ale tylko z FA VAT (tez od abonenta ale firmy) to rozumiem, ze mozemy liczyc tylko an gwarancje.

Jesli kupimy taki telefon od posrednika to tu mamy dwie mozliwosci...

3. FA VAT marża - co wtedy z gwarancją/rękojmią?

4. Taka firma wystawia nam paragon kasowy - j.w. , co wtedy z gwarancja/rekojmia?

Innymi jak kupowac na allegro (bedac osoba prywatna) aby kupic dobrze i ustrzec sie problemow w razie awarii sluchawki? Czego czy raczej na jakie oferty na 100% nie zwracac uwagi, itd.?

Pozdrawiam,
Galtom

#594757  autor: dwaeuro
 11 lis 2012, 23:28
Wszystko zależy od Producenta/Serwisu.

Generalnie należy mieć oryginalny dowód zakupu ( w przypadku faktur nie musi być na daną osobę) oraz podbitą i poprawnie wypełnioną kartę gwarancyjną.
Dowód zakupu musi być z tego samego dnia i od tej samej instytucji co karta gwarancyjna.

Odpowiadając jeszcze na Twoje pytania:
1. Rękojmia wg. moich danych dla osoby fizycznej wynosi 12 miesięcy i dlatego na tyle jest gwarancja Apple i BlackBerry. Musi być paragon i gwarancja.

2. Faktura VAT bez karty gwarancyjnej = brak gwarancji.

3. Jedynie przysługuje to co dostaniesz od osoby sprzedającej Ci sprzęt. Tak zwana gwarancja serwisowa.

4. jak wyżej.

Nowa Huta Wolne Miasto!

#594781  autor: galtom
 12 lis 2012, 07:05
dwaeuro pisze:Wszystko zależy od Producenta/Serwisu.
Jesli chodzi o warunki gwarancji to tylko od porducenta.
dwaeuro pisze: Generalnie należy mieć oryginalny dowód zakupu ( w przypadku faktur nie musi być na daną osobę) oraz podbitą i poprawnie wypełnioną kartę gwarancyjną.
Dowód zakupu musi być z tego samego dnia i od tej samej instytucji co karta gwarancyjna.
Myslisz? Teraz kart gwarancyjnych przeciez nie podbija sie w sklpeie przy zakupie, nie wazne czy to telefon czy pralka. Chyba jednbak wystarczy miec dowod zakupu (msyle, ze na paragonie musi pisac, telefon, jaki, + oczywiscie data) oraz po prostu karte gwarancyjna.... nie muszi byc podpita przez sprzedawce.
dwaeuro pisze: Odpowiadając jeszcze na Twoje pytania:
1. Rękojmia wg. moich danych dla osoby fizycznej wynosi 12 miesięcy i dlatego na tyle jest gwarancja Apple i BlackBerry. Musi być paragon i gwarancja.
Na 100% sie mylisz i mieszasz ludziom w glowach. Rekojmnia w PL (jak i w EU to 2 lata) i nie ma nic wspolnego z gwarancja. Stad jak zepsoje sie sprzet Appla po uplywie roku to sie idze do Cortlandu/iSpota/salonu operatora i zglasza niezgodnosc towaru z umowa, czyli korzysta z rekojmi. To gdzie i jak sprzedawca naprawi nasz sprzet ot nie nasz problem.
dwaeuro pisze: 2. Faktura VAT bez karty gwarancyjnej = brak gwarancji.
To oczywiste - pisalem o ronicy miedzy p 2 i 3 - mamy karte gwarancyjna ale rozne FA VAT - to spora roznica. Widac, ze nie bardzo sie orientujesz w temacie.
dwaeuro pisze: 3. Jedynie przysługuje to co dostaniesz od osoby sprzedającej Ci sprzęt. Tak zwana gwarancja serwisowa.

Czyli z FA VAT marża i karta gwarancyjna nie mozemy sie udać do serwisu producenta.
dwaeuro pisze: 4. jak wyżej.
Dlaczego? Czy paragon kasowy od Kowalskiego z Allego bedzie sie roznil od paragonu kasowego z Plusa, MM, itp????
Wpisany jest na niego model, numer telefonu i data, mamy karte gwarancyjna. Sak producent wie czy to nie byla pierwsza sprzedaz. Prosze wyjasnij....

Wg mojej wiedzy jedyne czego kupujac na allegro musimy pilnowac to posiadanie paragonu z wpisanym kupowanym przez nas telefonem (paragon na usluge czy inny towar nie potwierdza zakupu telefonu) i karte gwarancyjna (jesli ma wpisany IMEI to warto sprawdzic zgodnosc) i tyle.

Ale dobrze by bylo gdyby glos zajal ktos kto ma faktycnzie konkretna wiedze w temacie (moze Telepolis poswieci temu wpis na portalu?? - to cos co czytelnikom na 100% sie przyda i jest wazne).

Kolega wyzej miesza gwarancje i rekojmie wiec z duza rezerwa podchodzilbym do reszty jego opinii... ale dzieki za glos!

Pozdrawiam,
Galtom

#594786  autor: NieznajomyLasu
 12 lis 2012, 08:38
Ja mam inne pytanie, gdyż mam telefon zakupiony z Plusa przez znajomego. Karty gwarancyjnej nie było w zestawie, a jestem przekonany że dostałem całość. Telefon jest nowiutki i teraz mnie zastanawia co w przypadku gdyby coś się mi stało z nim. Mam paragon zakupu oryginalny i ewentualnie mógłbym uzyskać umowę na zakup albo namówić znajomego żeby zrealizował gwarancję. Czy mogą być jakieś kłopoty u operatora? Telefon chyba był kupiony przez telefon z przedłużenia umowy.

#594815  autor: galtom
 12 lis 2012, 13:18
U operatora tylko gdybys chcial korzystac z rekojmi... a do tego wystarcza paragon wiec nie sadze.
W serwisie inna sprawa...

Naprade byloby milo gdyby Telpolis potraktowalo temat calosciowo i sprawdzilo (przyblizylo czytelnikom) co i kiedy wolno i na co uwazac.

Jakby nie patrzec zakupy telefonow na allego sa w PL chyba wyjatkowo popularne....

Pozdrawiam,
Galtom

#594872  autor: dwaeuro
 12 lis 2012, 16:35
galtom pisze: Myslisz? Teraz kart gwarancyjnych przeciez nie podbija sie w sklpeie przy zakupie, nie wazne czy to telefon czy pralka. Chyba jednbak wystarczy miec dowod zakupu (msyle, ze na paragonie musi pisac, telefon, jaki, + oczywiscie data) oraz po prostu karte gwarancyjna.... nie muszi byc podpita przez sprzedawce.
Bzdura. Musi być podbita i wypełniona karta gwarancyjna.
Jesli chodzi o warunki gwarancji to tylko od porducenta.
Właśnie nie do końca. Przykład Serwisu Samsunga w Krakowie.
Na 100% sie mylisz...
"Uprawnienia kupującego z tytułu wad fizycznych kończą się z upływem roku, a gdy chodzi o wady budynku po upływie trzech lat." Wynika to z art. 568 § 1 K.c.

Po drugie, zastrzeżenie: rękojmia (podobnie jak niezgodność towaru z umową)
dotyczy wyłącznie wad, które istniały w momencie kupna towaru. Jeśli coś
się popsuło później -- zostaje nam gwarancja, więc jeżeli iPhone popsuł się po 12 miesiącach to możesz go naprawić tylko odpłatnie.

Po trzecie, w przypadku kupna przez kogoś innego niż 'na firmę' nie ma mowy o żadnej 'rękojmi'. Jest tylko niezgodność towaru z umową.

Po czwarte, Jeśli problem wystąpi w czasie pierwszych 6 miesięcy od zakupu to przyjmuje się, że wada/usterka istniała już w momencie zakupu, jeśli usterka ujawniła się po 6 miesiącach to użytkownik musi udowodnić, że usterka była już w chwili zakupu.
Dlaczego? Czy paragon kasowy od Kowalskiego z Allego bedzie sie roznil od paragonu kasowego z Plusa, MM, itp????
Jeżeli on Ci go odsprzedaje, a tak zrozumiałem. To podmiot wystawiający dowód zakupu (paragon) będzie różnił się od podmiotu sprzedającego dany produkt jako nowy od producenta/dystrybutora jak i będzie różniła się informacja w karcie gwarancyjnej.
miesza gwarancje i rekojmie
A Pan zadający pytanie, nie wie o co pyta. Ale dziękuję za głos!

[ Dodano: 2012-11-12, 16:36 ]
NieznajomyLasu pisze:Ja mam inne pytanie, gdyż mam telefon zakupiony z Plusa przez znajomego. Karty gwarancyjnej nie było w zestawie, a jestem przekonany że dostałem całość. Telefon jest nowiutki i teraz mnie zastanawia co w przypadku gdyby coś się mi stało z nim. Mam paragon zakupu oryginalny i ewentualnie mógłbym uzyskać umowę na zakup albo namówić znajomego żeby zrealizował gwarancję. Czy mogą być jakieś kłopoty u operatora? Telefon chyba był kupiony przez telefon z przedłużenia umowy.

Idź do salonu gdzie był kupiony telefon i poproś o duplikat karty gwarancyjnej. Na pewno Ci wydadzą.

Nowa Huta Wolne Miasto!

#594914  autor: galtom
 12 lis 2012, 20:41
Czyli najlepiej mic orginalna, wypelniona karte gwarancyjna i orginalny paragon sprzedazy z pokrywajaca sie data.

Tak przy okazji - kupilem ostatnio ekspres cisnieniowy do kawy w MM. Mam paragon i czysta karte gwarancyjna... - jak to mozliwe????

Pozdrawiam,
Galtom

#594939  autor: Sirmark
 12 lis 2012, 22:05
dwaeuro pisze: Bzdura. Musi być podbita i wypełniona karta gwarancyjna.
Widziałeś kartę gwarancyjną w pudełku z iPhonem?

Podbita karta gwarancyjna bardzo często nie jest w ogóle wymagana. Bardzo często najważniejszy jest dokument zakupu, na którym jest podany numer IMEI (to w przypadku telefonów).
Co ważniejsze, sama gwarancja bez dowodu zakupu może nie wystarczyć.
Piszę tutaj o zakupie nowego towaru.
Na karcie kwarancyjnej masz warunki, które otrzymujesz od gwaranta i to jest wazne.
To producent określa warunki gwarancji i to co on tam zdefiniuje to jest jego decyzja.
dwaeuro pisze:1. Rękojmia wg. moich danych dla osoby fizycznej wynosi 12 miesięcy i dlatego na tyle jest gwarancja Apple i BlackBerry. Musi być paragon i gwarancja.
Rękojmia nie dotyczy osób fizycznych tylko firm.

Osoby wizyczne mogą skorzystać:
- z gwarancji - warunki gwarancji określa gwarant - gwarant też ustaja jej warunki i terminy.
- z tzw "ustawy" (Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży) i niezgodności towaru z umową - odpowiada sprzedawca - klient ma dwa lata od wydania towaru.

No, ale od początku

galtom pisze:1. Jesli kupimy telefon bezposrednio od osoby, ktora miala sluchawke w ofercie przedluzeniowej ze wszystkimi papierami + paragon to rozumiem, ze nie ma problemu. 2 lata rekojmi lub gwarancja taka jaka daje producent.
Jak masz komplet dokumentów, to nie bedzie problemu z gwarancją.
Mogą pojawić się jakieś problemy ze skorzystania z tzw. ustawy.
Pamiętaj, ze nie ty kupiłeś towar od sprzedawcy tylko poprzedni właściciel.
Jeżeli teraz ty przyjdziesz do sprzedawcy chciąc wyegzekwowac warunki przysługujące z ustawy, to może ci odmówić i odesłać do osoby od której kupiłeś telefon.
galtom pisze: 2. Jesli kupimy taki telefon ale tylko z FA VAT (tez od abonenta ale firmy) to rozumiem, ze mozemy liczyc tylko na gwarancje.

Jesli kupimy taki telefon od posrednika to tu mamy dwie mozliwosci...
na gwarancje na pewno.
W sumie możliwość wystąpienia niezgodności towaru z umową też będzie, no ale sytuacje realnie trudniejsza.
galtom pisze: 3. FA VAT marża - co wtedy z gwarancją/rękojmią?
j.w.
galtom pisze: 4. Taka firma wystawia nam paragon kasowy - j.w. , co wtedy z gwarancja/rekojmia?
j.w.

To tak ogólnie. Do tego dochodza odpowiednie warunki podane w ustawie.

http://www.uokik.gov.pl/faq_sprzedaz_konsumencka.php
http://uokik.gov.pl/wzory_pism.php

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#594949  autor: galtom
 12 lis 2012, 22:49
Gdzies ostatnio czytalem, ze w przypadku zakupu sprzetu z FA VAT marza sa problemy z uznawaniem gwarancji przz producenta, bo to nie jest pierwsza sprzedaz....

Pozdrawiam,
Galtom

#594978  autor: NieznajomyLasu
 13 lis 2012, 00:15
galtom pisze:Czyli najlepiej mic orginalna, wypelniona karte gwarancyjna i orginalny paragon sprzedazy z pokrywajaca sie data.

Tak przy okazji - kupilem ostatnio ekspres cisnieniowy do kawy w MM. Mam paragon i czysta karte gwarancyjna... - jak to mozliwe????
MM nie podbija kart gwarancyjnych, bo możesz towar zwrócić w ciągu 10 dni od zakupu jeżeli coś jest nietak. Z podbitą kartą już tylko gwarancja, ale nie martw się bo podbijają w momencie jak będziesz chciał zrealizować. Albo po prostu po tych 10 dniach możesz podejść do podbicia jak chcesz się czuć bezpieczniej.
dwaeuro pisze:Idź do salonu gdzie był kupiony telefon i poproś o duplikat karty gwarancyjnej. Na pewno Ci wydadzą.
Tak jak napisałem telefon był zakupiony telefonicznie przy przedłużeniu umowy i przyszedł kurierem. Prawdopodobnie nawet karton był oryginalnie zaplombowany z fabryki ;)

#595010  autor: galtom
 13 lis 2012, 07:05
Czyli wg Was FA VAT marza tez jest OK...?

A co Wy na to? http://alleprawda.pl/inne-historie-f15/ ... -t746.html

W listopadzie ubiegłego roku, zakupiłem telefon Samsunga, (jak zapewniał sprzedawca, fabrycznie nowy) i otrzymałem ową ... "fakturę vat marża".
Dzisiaj chciałem skorzystać z przysługującej mi gwarancji i ... okazało się, iż dla gwaranta, taka faktura nie jest dowodem pierwszego zakupu a jedynie dowodem (nie wiadomo której) odsprzedaży i tym samym nie mogę skorzystać z gwarancji, gdyż nie wiadomo kiedy telefon został sprzedany po raz pierwszy.
Na nic nie pomagały 'tłumaczenia', że na karcie gwarancyjnej jest ta sama pieczątka sklepu jak i data sprzedaży, które pokrywają się z datą na danych faktury.

Faktura VAT marża i czy paragon niefiskalny, nie są dokumentami pierwszej sprzedaży towaru i tym samym serwis gwarancyjny może odmówić naprawy gwarancyjnej towaru.

Dla serwisu Samsung, jest potrzebny dowód pierwszej sprzedaż (tylko i wyłącznie "Faktura VAT", lub "Paragon fiskalny") ... kropka.

dwaeuro pisze: Po drugie, zastrzeżenie: rękojmia (podobnie jak niezgodność towaru z umową)

[...]
Jeżeli on Ci go odsprzedaje, a tak zrozumiałem. To podmiot wystawiający dowód zakupu (paragon) będzie różnił się od podmiotu sprzedającego dany produkt jako nowy od producenta/dystrybutora jak i będzie różniła się informacja w karcie gwarancyjnej.
Faktycznie my możemy sie powolac na niezgodnośc towaru z umową.
Po drugie w EU sprzedawaca odpowiada za towar przez dwa lata - " Prawo dochodzenia roszczeń z tytułu rękojmi przysługuje przez jeden rok, licząc od dnia wydania rzeczy, lub 2 lata, jeśli towar nabyłeś u przedsiębiorcy." - czyli jak kupiy od osoby prywatnej to rok!

Na koniec.. czym bedzie sie roznil paragon np. z salonu plusa na ten sam nowy telefon (odkupiony od plusa) z slonu "GSM centrum Chczebrzeszyn"? :-)

Pozdrawiam,
Galtom

#595024  autor: Sirmark
 13 lis 2012, 10:35
galtom pisze:Na nic nie pomagały 'tłumaczenia', że na karcie gwarancyjnej jest ta sama pieczątka sklepu jak i data sprzedaży, które pokrywają się z datą na danych faktury.
No i to jest sytuacja, której należy unikać. Jeżeli np. komis odsprzedaje telefon, wystawia FV marża i przy okazji jega nade widnieją na karcie gwarancyjnej, to oznacza, że wcześniej ta karta gwarancyjna nie była podbita i oni sobie postawili pieczątke. W tym momencie nie wiadomo kiedy pierwotnie telefon został sprzedany i od kiedy biegnie gwarancja.
galtom pisze:Faktura VAT marża i czy paragon niefiskalny, nie są dokumentami pierwszej sprzedaży towaru i tym samym serwis gwarancyjny może odmówić naprawy gwarancyjnej towaru.
Należy pamietać, że gwarant ustala warunki na jakich będzie przysługiwać gwarancja.
galtom pisze:" Prawo dochodzenia roszczeń z tytułu rękojmi przysługuje przez jeden rok, licząc od dnia wydania rzeczy, lub 2 lata, jeśli towar nabyłeś u przedsiębiorcy."
Zaraz sam się pogubie, bo prawnikiem nie jestem.
Termin rękojmia i jego stosowanie wynika z przepisów Kodeksy Cywilnego,
natomiast niezgodność towaru z umową wynika z "ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej".
galtom pisze:Na koniec.. czym bedzie sie roznil paragon np. z salonu plusa na ten sam nowy telefon (odkupiony od plusa) z slonu "GSM centrum Chczebrzeszyn"?
W przypadku nowego telefonu i jego pierwszej sprzedaży niczym się nie będzie różnić.
Paragon jest po prostu dowodem zakupu sprzętu. Ale w przypadku paragonu, karta gwarancyjna na pewno musi być wypełniona, tak aby na pewno można było paragon powiązać z tym telefonem.

Kupując u operatora jest zawsze o tyle prościej, że oni w systemie mają zaznaczone kiedy telefon został u nich sprzedany i często nie trzeba samemu dostarczać dokumentów, tylko salon firmowy sam sobie sprawdzi.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#596007  autor: galtom
 18 lis 2012, 13:04
SirmarK pisze:
galtom pisze:Na nic nie pomagały 'tłumaczenia', że na karcie gwarancyjnej jest ta sama pieczątka sklepu jak i data sprzedaży, które pokrywają się z datą na danych faktury.
No i to jest sytuacja, której należy unikać. Jeżeli np. komis odsprzedaje telefon, wystawia FV marża i przy okazji jega nade widnieją na karcie gwarancyjnej, to oznacza, że wcześniej ta karta gwarancyjna nie była podbita i oni sobie postawili pieczątke. W tym momencie nie wiadomo kiedy pierwotnie telefon został sprzedany i od kiedy biegnie gwarancja.
Sorry ale nie zrozumialem (do konca).

Jesli np. Media Market kupuje 1000 telefonow z hurtowni czy od producenta i ma na to fakture - to to jest pierwsza sprzedaz czy nie?

Jesli firma X kupi 10 telefonow w hurtowni i tez sprzeda je dalej (jak to sklep) - to co wtedy?

Faktura VAT marza faktycznie jest klopotliwa bo ewidentnie pokazuje, ze to kolejna sprzedaz i nie wiadomo kiedy sprzet byl faktycznie sprzedany. S3 jest na rynku od maja tego roku wiec dwa lata gwarancjji Samsunga nie mialo prawa sie jeszcze skonczyc - prawda?

Majac Vat marza dobrze jest miec orginalna fakture/paragon...

Ale zamiast VAT marza - taka firma moze wystawic normalny pragon FISKALNY - co wtedy?

Co do rekojmi/niezgodnosci towaru to z tego co wiem to obowiazuje kazdego sprzedace (co innego pojedyncza prywatna sprzedaz np. na allegro - wtedy 1 rok) w EU 2 lata.

Stad Ci co maja sprzet Apple, ktory padl z roznych powodow po roku i tak zglaszaja sie z "prosa" o naprawe/wymiane. Sprzedawcy najpier wija sie jak piskorze ale jesli ktos, rzuci paragrafem to wyjscie nie maja.
SirmarK pisze:
galtom pisze:Na koniec.. czym bedzie sie roznil paragon np. z salonu plusa na ten sam nowy telefon (odkupiony od plusa) z slonu "GSM centrum Chczebrzeszyn"?
W przypadku nowego telefonu i jego pierwszej sprzedaży niczym się nie będzie różnić.
Paragon jest po prostu dowodem zakupu sprzętu. Ale w przypadku paragonu, karta gwarancyjna na pewno musi być wypełniona, tak aby na pewno można było paragon powiązać z tym telefonem.

Kupując u operatora jest zawsze o tyle prościej, że oni w systemie mają zaznaczone kiedy telefon został u nich sprzedany i często nie trzeba samemu dostarczać dokumentów, tylko salon firmowy sam sobie sprawdzi.
A w przypadku drugiej sprzedazy ale dalej nowego sprzetu?
Zamiast FaVat marza bierzmy paragon, sprzedawca podbija nam karte gwarancyjna i co - jest OK?
Jak dlugo karta nie byla wczesniej wypelniona to wg mnie nie mamy problemu..., nawet jesli tefeon nie byl faktycznie nowy w momecie zakupu. Jak sie za miesiac zepsuje to jak serwis oceni czy miesiac wczesniej w momecie zakupu byl nowy, uzywany tydzien, czy 2 miesiace...?

Pozdrawiam,
Galtom

#691744  autor: boniu
 19 sty 2014, 23:46
Witam. Jestem tu nowy i prosze o wyrozumiałość.

odgrzeje troche temat...

miesiac temu kupiłem telefon przez allegro. Sprzedawca w aukcji mial napisane że telefon jest kupiony w salonie PLUSa i ma jeszcze 15 miesiecy gwarancji. Gdy odebrałem przesylke to po otwarciu znalazłem karte gwarancyjną z pieczątką, podpisem sprzedawcy i numerem IMEI telefonu . Niestety nie mam zadnego innego dokumentu typu paragon/faktura...

Moje pytanie brzmi czy w razie awarii sprzętu mogę podejść do pierwszego lepszego salonu Plusa i czy przyjmą telefon na gwarancje?

#691748  autor: knopers
 19 sty 2014, 23:54
A nie łatwiej skontaktować się ze sprzedającym i poprosić go o dowód zakupu? Jakby się czepiać, napisał w aukcji, że zostało 15 miesięcy gwarancji, a gwarancja jest ważna najczęściej w dowodem zakupu, więc jeśli Ci nie przesłał całego zestawu, możesz go postraszyć zwrotem bo nie przesłał pełnego zestawu ;) ale to takie czepianie się dla wytrwałych ;)

Było: C55, 5510, MYX 6-2, V980, C75, 5210, 6510, 6230, 6230i, k550i, 6310i, N82, M8800 Pixon, d900i, Wave 723, Wave II, Lumia 920 i 930
+wiele na dłużej lub krócej

Jest: Samsung: Galaxy S7, Galaxy J3'16, Nokia: 6300

#691769  autor: boniu
 20 sty 2014, 06:10
Pisałem do niego wiele razy o jakiś dokument ale odpisywał mi ze przyjmą w salonie telefon bez problemu. Ale że moge nastraszyc to nie wiedziałem :lol:
a jaki czas od zakupu towaru mam na zwrocenie przedmiotu? Bo kupilem go z 3-4 tyg temu

#691807  autor: user_delete34
 20 sty 2014, 10:06
boniu pisze:a jaki czas od zakupu towaru mam na zwrocenie przedmiotu?
Normalnie 10 dni od zakupu na odległość, przedmiot musi być odesłany w stanie niezmienionym (odstąpienie od umowy kupna-sprzedaży). Nie wiem, jak w przypadku, gdy masz niepełny zestaw.

#691808  autor: galtom
 20 sty 2014, 10:08
A moze napisz na profilu Plusa na FB pytanie. ze masz ich telefon, z karta gwarancyjna, itd... ale zgubiles paragon i czy w razie klopotow czy bedzie to problem?
Moze Ci odpisza, ze faktycznie nie i nie bedziesz sie denerwowac.

A facet pewnie nawet nie moze Ci dac paragonu bo jak znam zycie to dostal fakture Vat biorac telefon na fimre - wiec nie ma jak ci dac dowodu zakupu...

Pozdrawiam,
Galtom

#691811  autor: user_delete27
 20 sty 2014, 10:34
galtom pisze:A facet pewnie nawet nie moze Ci dac paragonu bo jak znam zycie to dostal fakture Vat biorac telefon na fimre - wiec nie ma jak ci dac dowodu zakupu...
W takim przypadku daje sie ksero fvat. Na podstawie ksera bez problemu zrealizuja gwarancje.

#691827  autor: galtom
 20 sty 2014, 12:02
Teoretycznie masz racje. Paraktycznie moze to byc o tyle klopot, ze wszystkie faktury sa u ksiegowej, z ktora sie widzi raz na miesiac dowozac nowe...

Pozdrawiam,
Galtom