togom pisze:Czy może ktoś wie, czy oprócz telefonu stacjonarnego na kartę Sim oferofanego przez Plus Gsm (Jablotron) są na rynku oferowane inne marki takich aparatów.
W jakimś programie telewizyjnym usłyszałem ,ze są i to bardzo konkurencyjne cenowo ale za nic nie mogę sobie przypomnieć.
Żeby odpowiedzieć na Twoje pytanie należy wyróżnić dwa pojęcia:
1. FCT (Fixed Cellular Terminal) - bo zapewne o taki telefon Ci chodzi. To jest typowy przykład stacjonarnego telefonu GSM, regulaminowo też zwanego "adapter'em GSM". Idealbym przykładem jest właśnie Jablotron GP-02 który jest oferowany w sieci Plus. Z tego co wiem jest to jedyny taki aparat który pracuje w sieci GSM, jak się nie myle ten o to produkt jest czeskiej produkcji. Teścik Jablotron'a mamy
tutaj .
Teścik usługi DomPlus w sieci Plus jest mamy
tutaj .
2. telefony DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunication) z czytnikiem kart SIM. Takich modeli telefonów jest wiele i dość wiele można ich znależć obecnie na rynku, w internecie zwłaszcza czy u Naszych zachodnich sąsiadów ponieważ DECT to jest typowo europejski standard telefonii bezprzewodowej. Tylko po co ten czytnik kart SIM? A no tylko po to aby móc skopiować sobie numeru telefoniczne (np. w standardzie vCard) i zapisy bezpośrednio i prosto z pamięci karty SIM do wewnętrznej pamięci telefonu. Takie telefony nie posiądają funkcjonalności sieci GSM i w żaden sposób z tą że sięcią się nie komunikują. Przykładowy test takiego terminala mamy
tutaj .
...ot taka różnica

Tych drugich na rynku jest dużo więcej. Tych pierwszych....tylko jeden

(przynajmniej ja się spotkałem z tylko jednym...) Dlatego ciekawe o którym rodzaju usłyszałeś w programie telewizyjnym...
To chyba wyczerpałem temat dostatecznie
Pozdrawiam