Witam, dyskutowałem na ten temat ostatnio z kolegą i chciałem się dowiedzieć ekspertów czy jest taka możliwość, że jak ktoś by chciał to może mi sie włamać przez siec do telefonu i podsłuchiwać rozmowy i to nie poprzez wykonywanie połączenia, ale na czuwaniu, bez wczesniejszego ingerowania w tel, poprostu włamanie na odległość(jeżeli to coś zmienia to dyskusja była o telefonie Siemens MC 60:]) dla mnie to troche sci-fi, ale może sie nie znam?
- Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
Tak, jest takie urządzenie, kosztuje około 2 mln złotych, więc Ciebie raczej nie będzie stać /komuś się chciało Ciebie podsłuchiwać.
Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis
ja się o to nie boję, ale to był raczej spór czy np jakieś tajne służby czy ktoś taki chciałby to jest taka możliwość, a możesz przybliżyć jak to działa bo mnie to intryguje, cieżko mi uwierzyć, że przez taki muzealny zabytek da sie podsłuchać kogoś, bo jak do kogoś dzwonie to ledwo słychać, więc na czuwaniu to dla mnie abstrakcja:D
Chodziło mi o to, że to nie sci-fi. I jest taka możliwość. Jak działa? Tylko z grubsza wiem, co umie... Dzwonienie, podsłuchiwanie, smsy z numeru jaki się chce itd, itd..
Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis
Że jak? Że włamanie do telefonu, w ramach softu w telefonie, który nie jest zmodyfikowany? Możesz sprecyzować, bo inaczej to jednak sci-fi.Calm7 pisze:Chodziło mi o to, że to nie sci-fi. I jest taka możliwość. Jak działa? Tylko z grubsza wiem, co umie... Dzwonienie, podsłuchiwanie, smsy z numeru jaki się chce itd, itd..
--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew
Tak, z tego co czytałem - bez modyfikacji.
Taka maszyna do dzwonienia za darmo i podsłuchiwania.
Żebym to ja wiedział, że to przeoczycie, to bym link zapisał...
Takie newsy jak to newsy, jednak myślę, że to nie jest sci-fi...
Taka maszyna do dzwonienia za darmo i podsłuchiwania.
Żebym to ja wiedział, że to przeoczycie, to bym link zapisał...
Takie newsy jak to newsy, jednak myślę, że to nie jest sci-fi...
Pewnie chodzi o to urządzenie
Więcej o możliwościach takich urządzeń można poczytać tutaj .
Czasem lepiej jest nie wiedzieć czym dysponują służby takie jak SKW
Jak posiądzie się pewne informacje, to książki sci-fi nie mają już tego uroku.
Więcej o możliwościach takich urządzeń można poczytać tutaj .
Czasem lepiej jest nie wiedzieć czym dysponują służby takie jak SKW

Było ostatnio sporo newsów na temat przejmowania kontroli nad telefonami komórkowymi. Jest to jak najbardziej możliwe. Operator może to robić bez żadnych problemów i wiedzy swoich abonentów, a grupy przestępcze stosują fałszywe "stacje nadawczo-odbiorcze" ale muszą znajdować się blisko osoby, której chcą przejąć kontrolę nad telefonem.
Jeśli mogę to w jakiś sposób skomentować to powiem tylko tyle, że jest to straszenie ludzi aby ci zgodzili się oddać swoje prawa w imię walki z tak zwanym "terroryzmem" czy piractwem. Jednak prawda jest taka, że prawdziwy przestępca nie łamie prawa z użyciem własnego telefonu czy łącza internetowego ale używa do tego jednorazowych numerów na kartę oraz starego taniego telefonu, których się później pozbywa.
Jeśli mogę to w jakiś sposób skomentować to powiem tylko tyle, że jest to straszenie ludzi aby ci zgodzili się oddać swoje prawa w imię walki z tak zwanym "terroryzmem" czy piractwem. Jednak prawda jest taka, że prawdziwy przestępca nie łamie prawa z użyciem własnego telefonu czy łącza internetowego ale używa do tego jednorazowych numerów na kartę oraz starego taniego telefonu, których się później pozbywa.
Jak już, to ABW - bo gdyby SKW się cywilowi dobrało do telefonu, to byłby smród...Ruben pisze:Czasem lepiej jest nie wiedzieć czym dysponują służby takie jak SKW![]()
Jednak namierzenie delikwenta jest możliwe. Wystarczy prześledzić historię numerów, które były "obsługiwane" danym temefonem.Robert.AB pisze:Jednak prawda jest taka, że prawdziwy przestępca nie łamie prawa z użyciem własnego telefonu czy łącza internetowego ale używa do tego jednorazowych numerów na kartę oraz starego taniego telefonu, których się później pozbywa.
A najprostszą (i najtańszą) metodą podsłuchu jest pluskwa w baterii telefonu.
GSM:
Orange, Plus, T-Mobile, Heyah, Lycamobile DE, mBankmobile, Play, Sferia, UPC.
GSM (tylko dane pakietowe):
iPlus, Aero2
VoIP:
HaloNet, easyCALL
Orange, Plus, T-Mobile, Heyah, Lycamobile DE, mBankmobile, Play, Sferia, UPC.
GSM (tylko dane pakietowe):
iPlus, Aero2
VoIP:
HaloNet, easyCALL