• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#238839  autor: Th0mas
 11 gru 2007, 20:31
Kaczy pisze:Można. Trzeba znać tylko właścicielem telefonu podać jego numer i albo PESEL albo NIP. I można zablokować kartę na 48 godzin.
No właśnie nie. Dziś byłem w sklepie Plusa i próbowałem to zrobić. Jestem właścicielem telefonu i znam nawet na pamięć swój PESEL. Nie dało rady / nie umieli / nie wiedzieli jak, nie wiem, ale powiedzieli, że u nich takiego czegoś zrobić nie można i nie wiedzą jak to można zrobić. Ewentualnie kazali mi do salonu firmowego jechać po duplikat karty to od razu tamta ulegnie deaktywacji. Nawet nie wiedzieli czy mi w BOKu zablokują jak zadzwonię. I co najgorsze podali mi numer do BOKu 2601. Ciekawe po co mi ten numer jak telefonu nie mam, a mogę z innego zadzwonić. No to dopiero wtedy mi podali 601 102 601

#238841  autor: Kaczy
 11 gru 2007, 20:36
Th0mas pisze:No właśnie nie. Dziś byłem w sklepie Plusa i próbowałem to zrobić. Jestem właścicielem telefonu i znam nawet na pamięć swój PESEL
Ja też pracuje w sklepie (salonie) Plusa i nie jest to salon firmowy. I mam możliwość zablokowania karty sim. Jak mi podasz swoje dane to mogę Ci to pokazać doświadczalnie.
Zapewne moje słowa poprze kilka osób na tym forum, które równiez znają się na tych systemach.
Brak możliwości zapewne wynikają z nieumiejętności pracownika. Ostatnio jest duża rotacja i pewno trafiłeś na kogoś zielonego :lol: :lol:

...::: Made for loneliness :::...

#238842  autor: Th0mas
 11 gru 2007, 20:41
Mówił mi to właściciel salonu, ale może faktycznie się nie zna na rzeczy. Dla mnie było oczywistością, że w salonie mogę taką rzecz zrobić i dlatego najpierw się udałem tam. Mniejsza z tym, ważne, że po telefonie do BOKu udało się kartę zablokować. Skoro pracujesz w salonie Plusa, to powiedz mi co dalej z tym fantem zrobić. Jak jest teraz karta nieaktywna to co się dzieje z moją umową? Zostaje automatycznie przedłużona, czy jest dalej ciągnięty mój rachunek? I jak mogę sprawdzić czy w czasie od zaginięcia telefonu do czasu blokady karty nikt mi nie wydzwonił jakiejś ładnej sumki? (Miała ta osoba na to ok. pół godziny)
Dodam jeszcze, że kartę udało im się zidentyfikować. Uzyskali jej numer seryjny po podaniu numeru telefonu i PESELU, ale nic z tym podobno zrobić nie mogli.

#238845  autor: Kaczy
 11 gru 2007, 20:47
Th0mas pisze: Skoro pracujesz w salonie Plusa, to powiedz mi co dalej z tym fantem zrobić. Jak jest teraz karta nieaktywna to co się dzieje z moją umową?
Blokada jest na 48 godzin. Umowa leci dalej swoim tempem. Teraz należy wyrobić duplikat karty i korzystać dalej ze swojego telefonu.
Th0mas pisze:I jak mogę sprawdzić czy w czasie od zaginięcia telefonu do czasu blokady karty nikt mi nie wydzwonił jakiejś ładnej sumki? (Miała ta osoba na to ok. pół godziny)
No i teraz wchodzi w grę salon firmowy. W zwykłych punktach nie są w stanie tego stwierdzic. Natomiast w SF mają sytem, w którym widzą bieżące zużycie minut i tam są w stanie udzielić Ci informacji o rachunku. No a szczegóły będzie miał na billingu.

#238847  autor: Th0mas
 11 gru 2007, 20:51
A co po tych 48 godzinach? W BOKu koleś powiedział, że po prostu po tym czasie aktywacja ponowna karty w przypadku odnalezienia jest płatna. Nic innego nie powiedział. Co jeśli nie dostanę się do salonu po duplikat w ciągu 48h?

#238903  autor: D@rio
 12 gru 2007, 00:18
Kaczy pisze:
Blokada jest na 48 godzin. Umowa leci dalej swoim tempem. Teraz należy wyrobić duplikat karty i korzystać dalej ze swojego telefonu.
warto dodać że na wyrobienie duplikatu ma 7 dni... ;-) inaczej, grozi to naliczeniem kary umownej...

Ponadto... a to nie jest tak że blokada kradzieżowa jest na stałe do póki nie wyrobi się duplikatu karty? Bo coś mi świta ale przez mgłę..

Obrazek

#238914  autor: dechomenon
 12 gru 2007, 00:48
D@rio pisze:Ponadto... a to nie jest tak że blokada kradzieżowa jest na stałe do póki nie wyrobi się duplikatu karty?
Dario jest tak, że oni odblokowują po regulaminowym czasie i nic nie zrobisz...masz 2 dni aby wyrobić duplikat, bo potem automatycznie blokada schodzi ktoś może trzepać sobie minuty na Twoje konto...

#238923  autor: D@rio
 12 gru 2007, 01:00
dechomenon pisze:masz 2 dni aby wyrobić duplikat,
'

to czemu w regulaminie promocji jest napisane 7 dni ? he?

Obrazek

#238932  autor: dechomenon
 12 gru 2007, 01:56
inaczej, źle to ująłem...masz 2 dni czyli 48h, bo jeśli wtedy nie wyrobisz to możesz stracić, bo aktywują znowu numer...o to mi chodziło...

#239051  autor: Th0mas
 12 gru 2007, 19:42
Ehh... piękne mamy prawo, albo pięknie działa policja. Byłem zgłosić utratę telefonu. Nie wiem czy mi wypadł z kieszeni, czy mi go ktoś ukradł (w autobusie MPK). Na policji powiedziano mi, że skoro nie jestem pewny, to oni to muszą traktować jako zagubienie a nie kradzież. Mówię no ok, ale on na to, że w tym przypadku nic nie mogą zrobić, bo nikt go sobie nie przywłaszczył. Ja powiedziałem, że do tej pory, to chyba już ktoś sobie go przywłaszczył. Dowiedziałem się, że wcale tak nie jest, bo przywłaszczenie jest dopiero po 2 tygodniach. Tyle osoba, która odnajdzie przedmiot ma czasu na oddanie go na policję.
Chcieli mnie odesłać z kwitkiem, ale powiedziałem, że chcę chociaż jakieś zaświadczenie, żeby mógł zgłosić operatorowi i wtedy z łaski powiedzieli, że mogą tylko przyjąć pismo urzędowe i wystawić takie właśnie zaświadczenie. Skończyło się na tym, że mam zaświadczenie, oni moje zawiadomienie o zagubieniu telefonu i chyba na tym sprawa się kończy. Nie będą szukać :cry: A najlepsze jest to, że Pan Policjant powiedział mi, cytuję... "ZNALEZIONE NIE KRADZIONE". Czyli jak znajdziecie gdzieś portfel nie musicie go oddawać :P
W Plusie dostałem duplikat karty, ale nie zgłaszałem utraty telefonu. Nadal waham się czy blokować ten IMEI skoro i tak chyba szukać nie będą.

#239056  autor: przemek910
 12 gru 2007, 19:50
D@rio pisze:warto dodać że na wyrobienie duplikatu ma 7 dni...
Nie pomyliło Ci się z Erą? Bo to właśnie w Erze mamy 7 dni na wyrobienie duplikatu :) Nie ważne czy zgubiona czy skradziona. Po prostu zgłaszasz i oni blokują, nawet przez BOA...

#239058  autor: Kaczy
 12 gru 2007, 19:52
Th0mas pisze:Nadal waham się czy blokować ten IMEI skoro i tak chyba szukać nie będą.
Utrudnisz jakiemuś złodziejowi korzystanie z telefonu. Zawsze będziesz czuł się lepiej, że jak ktoś go ma to i tak nie wiele z nim zrobi.

#239061  autor: Th0mas
 12 gru 2007, 19:56
No ale też nie mam pewności czy policja nic nie zrobi. Mogą przez przypadek u kogoś znaleźć i co wtedy?

#239062  autor: Kaczy
 12 gru 2007, 19:57
Th0mas pisze:Mogą przez przypadek u kogoś znaleźć i co wtedy?

W końcu mają bazę zgłoszonych telefonów. Sprawdzą kto to zgłosił i odezwą się do Ciebie.

#239063  autor: przemek910
 12 gru 2007, 19:58
Th0mas pisze:No ale też nie mam pewności czy policja nic nie zrobi. Mogą przez przypadek u kogoś znaleźć i co wtedy?
IMEI będzie tylko zablokowany przez OPa, nie ma to nic wspolnego z bazą skardzionych IMEI na Policji.

#239065  autor: Th0mas
 12 gru 2007, 20:00
A powiedzcie mi pracownicy salonów Plusa, bo wg Waszego regulaminu http://www.plus.pl/oferta_indywidualna/ ... e_imei.pdf można zablokować tylko skradziony telefon. Nie ma ani słowa o telefonie zagubionym mimo zgłoszenia na Policję. Co w takim przypadku zrobić? Mogę też zablokować?

#239072  autor: D@rio
 12 gru 2007, 20:10
Th0mas pisze:Co w takim przypadku zrobić? Mogę też zablokować?
teoretycznie tak ;)

ale praktycznie i zgodnie z prawem nie, bo musisz mieć zaświadczenie z Policji że to zgłosiłeś.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2007, 20:11 przez D@rio, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

#239073  autor: Kaczy
 12 gru 2007, 20:10
Th0mas pisze:Nie ma ani słowa o telefonie zagubionym mimo zgłoszenia na Policję. Co w takim przypadku zrobić? Mogę też zablokować?
Jeżeli masz zaświadczenie z Policji, na którym widnieje informacja o zgłoszeniu telefonu i jest podany nr IMEI oraz model to można blokować bez problemu.

#239075  autor: D@rio
 12 gru 2007, 20:13
przemek910 pisze:Nie pomyliło Ci się z Erą? Bo to właśnie w Erze mamy 7 dni na wyrobienie duplikatu Nie ważne czy zgubiona czy skradziona. Po prostu zgłaszasz i oni blokują, nawet przez BOA...
nie, cytuje m. in regulamin swojej promocji. Mam tam tak napisane...

Aha - no i telefon zablokowany po IMEI można odblokować...

Obrazek

#239077  autor: Th0mas
 12 gru 2007, 20:15
Napisałem, że mam zaświadczenie z Policji, ale tam jest napisane, że zawiadomiłem o utracie, a nie o kradzieży. W tym wypadku mogę blokować?