• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#154701  autor: Kaczy
 18 lut 2007, 23:31
D@rio pisze:Akurat to tak jest, że Policja ma swoją "czarną listę" a operatorzy swoją.
Tylko czarna lista Policji służy do odszukiwania telefonów, a nie ich blokowania.

Jak Cię zatrzymają i sprawdzą IMEI to wyszukają na swojej liście, czy ten telefon nie był skradziony.
No ale takich list to jest od groma: skradzione samochody, skradzione antyki etc.

...::: Made for loneliness :::...

#154704  autor: D@rio
 18 lut 2007, 23:36
Kaczy pisze:Jak Cię zatrzymają i sprawdzą IMEI to wyszukają na swojej liście, czy ten telefon nie był skradziony.
zgadza się. Dlatego, czasami można kupić telefon z komisu i później wychodzą różne "jaja" przy pierwszej lepszej kontroli.

Obrazek

#154706  autor: fuks80
 18 lut 2007, 23:38
D@rio pisze: Akurat to tak jest, że Policja ma swoją "czarną listę" a operatorzy swoją.
czyli bez telefonu na policje i sprawdzenia bycia/niebycia na liscie mozna spodziewac sie nieprzyjemnosci wrazie kontoli.

#154708  autor: Kaczy
 18 lut 2007, 23:40
fuks80 pisze:czyli bez telefonu na policje i sprawdzenia bycia/niebycia na liscie mozna spodziewac sie nieprzyjemnosci wrazie kontoli.
Jak masz papiery od telefonu to możesz spać spokojnie :)

#154714  autor: fuks80
 18 lut 2007, 23:44
co do papierow to moj 1 post chyba wszytko wyjasnia ;)
nic jutro dryndne sobie pod moj "ulubiony" nr i dowiem sie czy wogole moga mi sprawdzic takie cos czy dopiero patrol na ulicy :) (znajac zycie to ta 2 opcja)

#154734  autor: D@rio
 19 lut 2007, 00:02
fuks80 pisze:nic jutro dryndne sobie pod moj "ulubiony" nr i dowiem sie czy wogole moga mi sprawdzic takie cos czy dopiero patrol na ulicy (znajac zycie to ta 2 opcja)
telefonicznie też sprawdzają. Wystarczy podać oficerowi nr IMEI. Kwestia paru minut.
Kaczy pisze:
Jak masz papiery od telefonu to możesz spać spokojnie
dokładnie. Mi już tak telefon sprawdzano ;) ...jak przeszedłem przez przejście na czerwonym świetle :-D

Obrazek

re

#154752  autor: amadeo
 19 lut 2007, 06:44
kiedyś rozmawiałem z bratem oficerem policji-sekcja kryminalna i podczas zatrzymania itd bardzo żadko dochodzi do kontroli aparatu chyba że istnieją podejrzenia co by telefon był narzędziem przestępstwa.Zgłoszone kradzieże tak naprawdę są tylko odnotowywane i bardzo żadko trafiają na listy z dośc prostej przyczymy Policja ma inne sprawy na głowie niż szuakć aparatu

Obrazek

#154767  autor: Kaczy
 19 lut 2007, 08:51
amadeo pisze:podczas zatrzymania itd bardzo żadko dochodzi do kontroli aparatu
Trzeba było pogadać z tymi z prewencji. Mojego kumpla już raz na chodniku zaczepli i kazali mu wpisać *#06#.

#154818  autor: b@sho
 19 lut 2007, 12:07
amadeo z tym
amadeo pisze:bardzo żadko dochodzi do kontroli aparatu
to sie nie zgodze. ja juz mialem sprawdzane komorki ponad 10 razy. wiec jednak jak im sie chce to sprawdzaja. co do blokowania poprzez imei to tak jak kin pisal, zgloszenie na policje nie rowna sie zablokowaniu tela. trzeba sie do opa pofatygowac. pozatym ludzie sa bardzo nie doinformowani jak i czesciej poprostu leniwi. ja to czy tani terminal czy drogi to i tak bym poszedl zglosic oraz zablokowac, szansa na odzyskanie marna ale nie bede ulatwial zycia zlodziejom

'When you meet your God, tell him to just leave me alone.'

re

#155012  autor: amadeo
 19 lut 2007, 21:09
b@sho pisze:amadeo z tym
amadeo pisze:bardzo żadko dochodzi do kontroli aparatu
to sie nie zgodze. ja juz mialem sprawdzane komorki ponad 10 razy. wiec jednak jak im sie chce to sprawdzaja. co do blokowania poprzez imei to tak jak kin pisal, zgloszenie na policje nie rowna sie zablokowaniu tela. trzeba sie do opa pofatygowac. pozatym ludzie sa bardzo nie doinformowani jak i czesciej poprostu leniwi. ja to czy tani terminal czy drogi to i tak bym poszedl zglosic oraz zablokowac, szansa na odzyskanie marna ale nie bede ulatwial zycia zlodziejom
sory.... ja mam komórkę od dawna nie latam pomiedzy blokami -nie sprawdali mnie..ale jesli masz komórkę za ok 2 tys ..cóz moga sprawdzić..jesli wiedzą co i jak sprawdzać

Obrazek

#155017  autor: b@sho
 19 lut 2007, 21:16
amadeo nie trzeba lazic pomiedzy blokami i nie trzeba miec koma za ok 2000zl...

re

#155018  autor: amadeo
 19 lut 2007, 21:18
b@sho pisze:amadeo nie trzeba lazic pomiedzy blokami i nie trzeba miec koma za ok 2000zl...
dokładnie...miałem wiele kontroli przez policję i jakos komórki mi nie sprawdzali...bo nie wiedzieli ze mam...ale skoro sprawdzali to musieli coś przypuszczać ....skąd itd??? wiec niema bledu

Obrazek

#155019  autor: b@sho
 19 lut 2007, 21:22
wiadomo ze nie zawsze sprawdzaja. ale czasem sa sytuacje ze cie "trzepia" wtedy tela wezma do sprawdzenia

#155039  autor: Kaczy
 19 lut 2007, 22:05
Mojego kolesia sprawdzali w parku. Miał telefon za 200 zł. Siemensa A31.

re

#155041  autor: amadeo
 19 lut 2007, 22:07
Kaczy pisze:Mojego kolesia sprawdzali w parku.
no tak na spacerze ponoć każdego łapią..co kraj to obyczaj-musi byc w takim wypadku podejrzenie co do telefonu..bo jak patrolowy ..zna np kody nokia do IMEI????

Obrazek

#155045  autor: Kaczy
 19 lut 2007, 22:13
amadeo pisze:bo jak patrolowy ..zna np kody nokia do IMEI????
Ma kontakt z bazą. W końcu mają swoje krótkofalówki i łączą się z oficerem dyżurnym i ten wszystko sprawdza.

re

#155067  autor: amadeo
 19 lut 2007, 23:04
Kaczy pisze:
amadeo pisze:bo jak patrolowy ..zna np kody nokia do IMEI????
Ma kontakt z bazą. W końcu mają swoje krótkofalówki i łączą się z oficerem dyżurnym i ten wszystko sprawdza.
sory ale uwierz mi kryminalna zbyt sie nie piep...y z takimi rzeczami maja po uszy roboty...
ps
kazdy ma swój sposób widzenia -a brat tez głupot mi gada..niemniej jesli malolat wałęsa się po północy miedzy blokami..to wybacz ..przewalą go na każdy sposób...

Obrazek

#155081  autor: D@rio
 19 lut 2007, 23:49
amadeo pisze:kazdy ma swój sposób widzenia -a brat tez głupot mi gada..niemniej jesli malolat wałęsa się po północy miedzy blokami..to wybacz ..przewalą go na każdy sposób...
ta...jeśli będzie chciało im się do Niego podejść, wysiąść z samochodu i będą mieli odwagę ;-)

A już Straż Miejska to w ogóle...Ci to potrafią tylko mandaty wlepiać skurczybyki...

Obrazek

re

#155092  autor: amadeo
 20 lut 2007, 07:25
D@rio pisze: A już Straż Miejska to w ogóle...Ci to potrafią tylko mandaty wlepiać skurczybyki...
wyjołeś mi poprostu to z ust-bo tylko to potrafią :smt005

Obrazek

#155130  autor: b@sho
 20 lut 2007, 10:59
amadeo co ty z ta kryminalna :wink: imei sprawdzaja zwykle krawezniki, wola ci sprawdzic tela niz wziasc sie za cos co mogloby im sprawic problem. a tak jak Kaczy mowil sprawdzaja wszystko przez swoje bazy i trwa to nie powiem ile czasu.