• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #302395  autor: szyman12
 07 gru 2008, 22:22
Od jakiegoś czasu zastanawia mnie pewna sprawa. Play ma umowę z Polkomtelem w sprawie roamingu krajowego do 2010 roku (?).

Przypuśćmy, że np. Era i Play postanowiły, że będą dzielić ze sobą zasięg (zapomniałem jak to się fachowo nazywa :? ) i Era udostępni Playowi sieć 2G. Termin tego wydarzenia to np. marzec 2009r.

I czy np. Play może zerwać umowę z Polkomtelem bez żadnej kary pieniężnej itp. oraz czy użytkownicy, którzy podpisali umowę na abonament i mix też mogą zerwać umowę bez kary pieniężnej?

#302396  autor: Prometo
 07 gru 2008, 22:27
szyman12 pisze:czy użytkownicy, którzy podpisali umowę na abonament i mix też mogą zerwać umowę bez kary pieniężnej?
Przecież Ty podpisałeś umowę z Play i to Play świadczy Tobie usługi, a to z kim będą współpracować w przyszłości to nie jest sprawa klientów Play. Ty masz mieć zabezpieczone to co jest napisane w umowie i regulaminie.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#302399  autor: piokuk
 07 gru 2008, 22:36
Raczej bezsensowne dywagacje. Wielcy się dogadają. Bo to inny poziom dyskusji i inne pieniądze. A Ty masz umowę z PLAYEM i to po czyich "falach" połączenia są Ci świadczone jst dla bytu Twojej umowy całkowicie obojętne.

#302401  autor: mariusz9a
 07 gru 2008, 22:43
Nawet jeśli nagle stracisz zasięg, niestety umowa Cię obowiązuje nadal.

#302410  autor: microcom
 07 gru 2008, 23:35
mariusz9a pisze:Nawet jeśli nagle stracisz zasięg, niestety umowa Cię obowiązuje nadal.
i tu się mylisz ponieważ w umowie o świadczenie usług telekomunikacyjnych jest wyraźnie napisane że jeżeli operator niema możliwości lub z jakiegoś powodu straci techniczne możliwości świadczenia usług to masz prawo zerwania umowy z wini operatora, co do tego czy play by zapłacił kare za zerwanie umowy z Polkomtelem to owszem zapłaci i to sporą (ale nie mogę powiedzieć jaką tajemnica firmy :)) a z erą nie podpisze ponieważ w 2010 roku będziemy mieli co najmiej taki zasięg jak inni operatorzy.

www.it-securite.pl --> Pierwsza Strona o Bezpieczeństwie
Let's Play

#302413  autor: szyman12
 08 gru 2008, 00:31
microcom pisze:a z erą nie podpisze ponieważ w 2010 roku będziemy mieli co najmiej taki zasięg jak inni operatorzy.
Ja dałem tylko przykład, i to nie chodzi mi o Playa (p4) ale także innych operatorów wchodzących, którzy będą korzystać z roamingów krajowych naszej trójki opów

#342336  autor: margeo
 22 cze 2009, 16:41
Od niedawna uzywam jako dodatkowy nr play fresh. W zwiazku z tym mam pytanie (może już padło, ale nie widzę) : rozumiem, że w ramach roamingu wewnątrzkrajowego - tam, gdzie Play nie ma swojego zasięgu - korzysta z zasiegu Plusa, tak? Czyli mając ustawione wybieranie operatora automatyczne - telefon sam mi się przełączy na Plusa... Analogicznie - jeśli wybiorę ręcznie Plusa - nawet jeśli zasieg Play będzie - także mogę normalnie korzystać z telefonu. Stawki za połączenia pozostają niezmienne - pakiety, darmowe sms itp - wszystko "działa" tak samo, jakbym miał zasięg "typowo Play" - zgadza się? Nie ma dla mnie żadnej różnicy w zasięgu którego operatora jestem jeśli chodzi o cenniki połączeń (rozmowa, videorozmowa, sms-darmowe sms, mms, internet...)?
I jeszcze jedno pytanie do użytkowników kart sim Play w telefonach z symbianem. Fresha mam w nokii 6220 classic - przy zmianie ręcznej operatora na Plusa - na wyswietlaczu nadal widnieje Play - w "zwykłych nokiach" (czyt. bez symbianu) w takim przypadku miałem duży napis Plus i poniżej Play (analogicznie jak z Heyah i Erą). Jak to wygląda u Was? Jeśli któreś pytanie było zbyt infantylne - sorka, po prostu wolę wiedzieć co i jak.
Pozdrawiam :)

POZDRAWIAM!

#342340  autor: Prometo
 22 cze 2009, 17:02
margeo pisze:rozumiem, że w ramach roamingu wewnątrzkrajowego - tam, gdzie Play nie ma swojego zasięgu - korzysta z zasiegu Plusa, tak?
Tak
margeo pisze:Czyli mając ustawione wybieranie operatora automatyczne - telefon sam mi się przełączy na Plusa... Analogicznie - jeśli wybiorę ręcznie Plusa - nawet jeśli zasieg Play będzie - także mogę normalnie korzystać z telefonu.
Tak
margeo pisze:Stawki za połączenia pozostają niezmienne - pakiety, darmowe sms itp - wszystko "działa" tak samo, jakbym miał zasięg "typowo Play" - zgadza się?
Zgadza się

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#342343  autor: mariusz9a
 22 cze 2009, 17:25
Hmm... To dlaczego w regulaminie znajduje sie taki zapis:
10. SMS-y dostępne w ramach Pakietu mogą być wysyłane tylko z Sieci Telekomunikacyjnej P4 do wszystkich
krajowych operatorów komórkowych, z wyłączeniem numerów specjalnych zawartych w tabeli nr 9 Cennika
Oferty Play Fresh.
Cały regulamin:
LINK

#342352  autor: Pawrzes
 22 cze 2009, 18:27
"Sieć Telekomunikacyjna P4" to sieć własnych stacji bazowych GSM/UMTS i partnera roamingowego w kraju. Dla klienta w Polsce nie ma znaczenia czy znajduje się w zasięgu Plusa czy własnym Play.
Siecią Telekomunikacyjną P4 nie jest natomiast roaming zagranicznych sieci komórkowych.

Pozdrawiam

#342392  autor: Barciur
 22 cze 2009, 22:02
margeo pisze:I jeszcze jedno pytanie do użytkowników kart sim Play w telefonach z symbianem. Fresha mam w nokii 6220 classic - przy zmianie ręcznej operatora na Plusa - na wyswietlaczu nadal widnieje Play - w "zwykłych nokiach" (czyt. bez symbianu) w takim przypadku miałem duży napis Plus i poniżej Play (analogicznie jak z Heyah i Erą). Jak to wygląda u Was?
Ja mam Nokia 5300 czyli S40 no i niestety pisze tylko PLAY :(
microcom pisze:a z erą nie podpisze ponieważ w 2010 roku będziemy mieli co najmiej taki zasięg jak inni
3G pewnie, ale powodzenia z 2G tylko na 900 ;P no chyba ze zasieg moze byc ale bezuzyteczy albo fatalny.

#342424  autor: margeo
 23 cze 2009, 00:07
Nie wiem jak będzie się pokazywało np w przypadku 6300, bo mam jeszcze simlocka przez miesiąc, ale gdy play był w nokii 5140 (z tych a'la "pancernych" :P ), to na wyświetlaczu po przełączeniu pokazywało się PLUS, a Play w miejscu aktywnego profilu - analogicznie będzie w innych nokiach z tego okresu, np 6020, 6030 itp - na innych tel tego nie sprawdzałem.

ps.Dzięki za odpowiedzi :-)

POZDRAWIAM!

#342947  autor: Sirmark
 25 cze 2009, 23:45
microcom pisze: i tu się mylisz ponieważ w umowie o świadczenie usług telekomunikacyjnych jest wyraźnie napisane że jeżeli operator niema możliwości lub z jakiegoś powodu straci techniczne możliwości świadczenia usług to masz prawo zerwania umowy z wini operatora,
mozesz zdefiniowac jak to sie ma do zasiegu? gdzies w swojej umowie masz zapis odnoszacy sie do konkretnego pokrycia zasiegiem w PL?
Otoz jak Play zmieni operatora do roamingu krajowego, to zmieni, i user nic nie moze oczekiwac w zwiazku z tym.
co do tego czy play by zapłacił kare za zerwanie umowy z Polkomtelem to owszem zapłaci i to sporą (ale nie mogę powiedzieć jaką tajemnica firmy :) ) a z erą nie podpisze ponieważ w 2010 roku będziemy mieli co najmiej taki zasięg jak inni operatorzy.
takie dywagacje sa bez sensu, bo nie znamy umowy polkomtel-p4, i tego co wolno, jakie sa kary i za co.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew