• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #250356  autor: Venom Ltd.
 09 lut 2008, 19:51
Witam wszystkich. Plus udostępnił usługę "NACIŚNIJ I MÓW" czyli coś w rodzaju krótkofalówki w naszym telefonie. Niestety jest ona PŁATNA. Otóż czy istnieje jakaś aplikacja na telefon która dałaby możliwość naszemu telefonowi zbierania fal i działania jak krótkofalówka?

#250363  autor: elrond
 09 lut 2008, 20:17
Niestety, nie widzę innej możliwości niz Naciśnij i Mów. Musisz się pogodzić z tym, że za wszystko trzeba płacić :wink:

Są oczywiscie pewne sposoby na nierzadko darmowe dzwonienie - czyli np. telefon z WLAN + odpowiednia aplikacja wtedy mamy telefon na zasadzie voIP, ale z telefonu w inny sposób niż sam piszesz, krótkofalówki nie zrobisz. Po prostu telefon nie ma takiej mozliwosci technicznej.

#250376  autor: D@rio
 09 lut 2008, 21:07
Venom Ltd. pisze:Witam wszystkich. Plus udostępnił usługę "NACIŚNIJ I MÓW" czyli coś w rodzaju krótkofalówki w naszym telefonie. Niestety jest ona PŁATNA. Otóż czy istnieje jakaś aplikacja na telefon która dałaby możliwość naszemu telefonowi zbierania fal i działania jak krótkofalówka?
warto podkreślić że na bazie usługi "Naciśnij i Mów" (PushToTalk) Plus udostępnił dla klientów, wykonujących nawód kierowcy specjalną usługę o nazwie "CB Fon Plus".

Obrazek

#250455  autor: Venom Ltd.
 10 lut 2008, 11:15
Byłoby to bardzo fajnie mieć krótkofalówkę w telefonie :). No ale trudno. :wink:

#250496  autor: Eddy
 10 lut 2008, 14:58
Venom Ltd. pisze:Byłoby to bardzo fajnie mieć krótkofalówkę w telefonie :). No ale trudno. :wink:
Niestety nie można mieć wszystkiego.... ale zawsze można zobaczyć co przyniesie technika za parę dobrych lat sądzę, że producenci zauważa tą możliwość... skoro mamy już dotykowe klawisze (N82) i wyświetlacze o których można było parę lat temu co najwyżej pomarzyć... to ktoś na to wpadnie i wprowadzi w życie..

#250538  autor: D@rio
 10 lut 2008, 18:25
Venom Ltd. pisze:Byłoby to bardzo fajnie mieć krótkofalówkę w telefonie . No ale trudno.
nie wiem czy byś chciał mieć telefon z taką anteną jaką mają tzw. krótkofalówki...

Obrazek

#250544  autor: Eddy
 10 lut 2008, 18:35
D@rio pisze:nie wiem czy byś chciał mieć telefon z taką anteną jaką mają tzw. krótkofalówki...
Bez przesady... aż takich takich gigantycznych anten nie mają.... aa jak było z pierwszymi telefonami ? Też miały anteny na zewnątrz.. teraz się tego nie stosuje... na pewno producenci poradzili by sobie z tym problemem.... ale wszystko przed nami :D

#250546  autor: D@rio
 10 lut 2008, 18:39
Eddy pisze:
D@rio pisze:nie wiem czy byś chciał mieć telefon z taką anteną jaką mają tzw. krótkofalówki...
Bez przesady... aż takich takich gigantycznych anten nie mają.... aa jak było z pierwszymi telefonami ? Też miały anteny na zewnątrz.. teraz się tego nie stosuje... na pewno producenci poradzili by sobie z tym problemem.... ale wszystko przed nami :D
no wiesz, porównaj sobie antenę w jakiejś starej motorli, np. v500 a antenę w CB. Pozatym przypominam Ci że krótko-falarstwo to jest cały czas technologia analogowa, z tej racji pewne migracje techniczne są po prostu niedostępne a i z drugiej strony niepotrzebne...

Obrazek

#250548  autor: Eddy
 10 lut 2008, 18:47
wiem... ale miałem na myśli krótkofalówki do 5 km... a nie radia cb.. taką krótkofalówkę możemy porównać do wielkości 3310.. ale.. raczej to byłoby zbędne... lub kolejny bajer.. w komórkach..

#250550  autor: D@rio
 10 lut 2008, 18:52
Eddy pisze:wiem... ale miałem na myśli krótkofalówki do 5 km... a nie radia cb.. taką krótkofalówkę możemy porównać do wielkości 3310.. ale.. raczej to byłoby zbędne... lub kolejny bajer.. w komórkach..
ja myślę że jeśli ktoś jest w stanie przebrnąć przez technologię PushToTalk to lepiej doceni jej walory i możliwości...

Obrazek

#253479  autor: mlody90
 26 lut 2008, 00:02
Jeśli z pushTotalk i tak się w miarę dużo płaci to jednak nie jest zbyt dobre rozwiązanie. Przy obecnych promocjach na połączenia, chyba nie ma szans NIM się przyjąć w naszych realiach. Zobaczymy czy inni operatorzy poza Plusem także wprowadzą NIM czy nie

#253980  autor: polko
 28 lut 2008, 19:00
Aktywacja tej usługi na 1 dzień w Plusie kosztuje 1,22 PLN i nie doliczane do tego są żadne opłaty dodatkowe za GPRS. Sam testowałem i moim zdaniem jest do bardzo dobra cena.

Tylko z usługą CB-fon jest taki problem, że nikt prawie z niej nie korzysta, więc dużo się nie dowiemy :mrgreen:

#253986  autor: mlody90
 28 lut 2008, 19:39
To nie jest tak drogo...ja jakiś czas temu patrzyłem na cenniki plusa i wydawało mi się drogo. Z tego co widzę to za 37zł mamy przez cały miesiąc aktywną usługę. Tylko nikt z tego nie korzysta. Jeśli usługa byłaby dostępna też w innych sieciach to sytuacja mogłaby się zmienić. Szkoda, że nie opłaca im się jej wprowadzać

--------------------------------------------------------------------
Kobiety piękne nie są wierne, wierne nie są piękne
--------------------------------------------------------------------
Witaj [you]!

#254104  autor: Buhaha__ha
 29 lut 2008, 21:12
witam wszystkich ;) mam pytanie co do tego Cb fon. Ta usługa jest dostepna też w simplusie czy tylko w plus abonament bo na stronie simplusa nic nie pisze na ten temat. :D

#254106  autor: user_delete3
 29 lut 2008, 21:42
CB fon wykorzystuje usługę Naciśnij i mów która jest dostępna zarówno w ofercie abonamentowej jak i w ofercie simplusa

[ Dodano: 2008-02-29, 21:43 ]
Buhaha__ha pisze:bo na stronie simplusa nic nie pisze na ten temat.
Zajrzyj tutaj http://simplus.pl/v.do?idx=805044

#254151  autor: Buhaha__ha
 01 mar 2008, 13:24
Dzięki IzabelaR, ;)