• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#162824  autor: MATIZ
 17 mar 2007, 15:09
Wszystkie pojęcia znajdziesz np. tu. Szukanie naprawdę nie jest trudne :P :wink:

#162847  autor: Kuller
 17 mar 2007, 15:39
A ja nie będę taki jak MATIZ, i Ci napiszę :wink:

:arrow: CSD :arrow: technologia telekomunikacyjna związana z przesyłaniem danych w sieci GSM

:arrow: HSCSD :arrow: technologia używana w sieci GSM do przesyłania danych. Telefon komórkowy stosujący ten model transmisji może odbierać dane z maksymalną prędkością 57.6 kb/s a nadawać z prędkością 14.4 kb/s

:arrow: EDGE :arrow: to technologia używana w sieciach GSM do przesyłania danych. Jest ona rozszerzeniem dla technologii GPRS

:arrow: WiFI :arrow: to zestaw standardów stworzonych do budowy bezprzewodowych sieci komputerowych. Szczególnym zastosowaniem WiFi jest budowanie sieci lokalnych opartych na komunikacji radiowej, czyli WLAN

:arrow: EMS :arrow: usługa rozszerzonych wiadomości tekstowych

:arrow: SmartMessaging :arrow: Smart Messaging to nic innego, jak odpowiednio zakodowane wiadomości SMS. Aby móc z nich korzystać, SMS Centrum musi spełniać kilka wymogów:

- Kodować wiadomości na 8 bitach.
- Udostępniać przesyłanie wiadomości jako dane użytkownika (user data).
- Zezwolić na wymuszanie odpowiedniej klasy wiadomości przez telefon użytkownika.

Smart Messaging można wykorzystać do przesyłania m.in.

- wizytówek,
- logo grup,
- logo operatora,
- wiadomości graficznych,
- dzwonków,
- notatek kalendarza.

:wink: :wink: pozdrawiam :)

#162936  autor: MATIZ
 17 mar 2007, 19:25
Kuller pisze:A ja nie będę taki jak MATIZ, i Ci napiszę :wink:
Miałem to zrobić ale jaka trudność jest w poszukaniu na wikipedii kilku pojęć :P :wink:

#162949  autor: Kuller
 17 mar 2007, 19:45
MATIZ pisze:
Kuller pisze:A ja nie będę taki jak MATIZ, i Ci napiszę :wink:
Miałem to zrobić ale jaka trudność jest w poszukaniu na wikipedii kilku pojęć :P :wink:
Niby żadna, ale trzeba sobie pomagać :-D :wink:

#163005  autor: MATIZ
 17 mar 2007, 21:29
Kuller pisze:Niby żadna, ale trzeba sobie pomagać :-D :wink:
Ale po co się wyręczać :?: :P Dobra koniec OT :wink:

#163007  autor: Prometo
 17 mar 2007, 21:33
Gdzieś na forum ktoś napisał już pełna terminologię - jest przecież wyszukiwarka :wink:

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#163021  autor: Rogal
 17 mar 2007, 21:58
Prometo pisze:Gdzieś na forum ktoś napisał już pełna terminologię - jest przecież wyszukiwarka :wink:
o tutaj