• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #61077  autor: Paczka
 15 mar 2006, 20:44
Witam, mam pytanko, jak sie chronicie przed wirusami na komoreczki? kumpel sciagal gry z emula i w jedenj byl SQLS na szczescie byl na karcie pamieci, czy te nasze komputerowe antyviry dadza rade je wytropic jesli karze mu przeskanowac pliki ktore mam zamiar wyslac na telefon?

#61079  autor: l3p
 15 mar 2006, 20:46
Bardzo dobry temat do dyskusji. Ja w tej kwesti nic nie wiem. Sam bede widzial na posty w porzadnym wytlumaczeniem :)

#61080  autor: wendzior
 15 mar 2006, 20:47
kaspersky chyba moze skanowac a zeby sie uchronic to nie instalowac pirackiego softa (np z emule) i nie wlaczac bluetooha

#61092  autor: kallafior
 15 mar 2006, 21:07
Jeśli posiadasz telefon z symbianem np. tak jak ja n6630 to najlepiej się zaopatrzyć w jakiegoś antywira... tak jak wendzior napisał, może być kaspersky (ma możliowść sprawdzania plików sis przed instalacją na komórce) albo innego, chociażby NetQin.

Co do zabezpieczania się to uważać na bluetooth`a i nie instalować programów z niepewnego źródła. Ja mam n6630 ponad trzy miesiące i jeszcze nie zdarzyło mi się złapać wirusa, a instaluję masę programów... jedno jest pewne, trzeba uważać

Obrazek
Obrazek

#61097  autor: piotrz
 15 mar 2006, 21:19
ja nie będe już nigdy instalował żadnego antywira-strata pieniędzy. Wystarczy nie instalować nic niepewnego. :?
co do pytania- kasperki tak może.

#61104  autor: bosmanxxl
 15 mar 2006, 21:32
sciągałem kiedyś jakieś tematy z emula, i mi norton usuwał jakieś pliki...
Jak macie jakieś wiry wysyłajcie je na [email protected] , zobacze co antywir wychwyci.

Swoją drogą dziś byłem w carefourze z moim mda - mam w nim zawsze bt włączony na widoczny i ktos usiłował mi wysłać jakiś sis.....

Przy okazji - można czasem nieźle się ubawić, mam tam taki progs do przeszukiwania pasma bt, i jak sie wejdzie do hipermarketu - szczególnie przy kasach i zapuści skanika to takie nazwy telefonów wyskakują że mozna zdziwko podłapać...

#61154  autor: Paczka
 16 mar 2006, 06:52
wyczytalem ze NOD32 potrafi skanowac pliki komorkowe, moze to ktos sprawdzic? albo podeslac mi wirusa (takiego na komorke, na 100% pewnego) to przeskanuje i powiem czy zobaczyl go :-D

#61162  autor: kallafior
 16 mar 2006, 10:07
Paczka pisze:albo podeslac mi wirusa (takiego na komorke, na 100% pewnego)
Paczka Ty chyba żartujesz z tym wirusem :? :?: Wątpie żeby ktoś przesłał Ci takiego, a jak tak to rób to na PW lub poza Telepolis.

Obrazek
Obrazek

#61187  autor: bosmanxxl
 16 mar 2006, 14:13
Gdzieś już widziałem liste wirów, co robią i w jakich plikach najczęściej są ukryte, ale to było dość dawno.

#61189  autor: kallafior
 16 mar 2006, 14:18
bosmanxxl pisze:Gdzieś już widziałem liste wirów, co robią i w jakich plikach najczęściej są ukryte, ale to było dość dawno.
Tak, listy wirusów sa ogólnodostępne i pomagają w identyfikacji ale samo przesyłanie wirusów to troszkę chore, bo wtedy sami odpowiadamy za konsekwencje ich rozprzestrzeniania :smt009

Obrazek
Obrazek

#61194  autor: wendzior
 16 mar 2006, 14:48
prosilbym bo link do jakeigos antywira na symbiana 7.0 i do programu ktorym mozna skanowac bo kasperskiego nie chce mi sie instalowac a poza tym to go nie mam :)

jeszcze pare pytan :twisted: -
1. jak juz wgralem sobie zakazony plik to odrazu atakuje, czy dopiero jak go uruchomie?
2. co ile trzeba aktualizowac baze wirusow i w jaki sposob.
3. czy jezeli chce przeslac koledze plik bluetohem to wirusy mnie zaatakują?? ;) (glupie pytanie :| )

#61203  autor: piotrz
 16 mar 2006, 15:24
1. jak juz wgralem sobie zakazony plik to odrazu atakuje, czy dopiero jak go uruchomie?
2. co ile trzeba aktualizowac baze wirusow i w jaki sposob.
3. czy jezeli chce przeslac koledze plik bluetohem to wirusy mnie zaatakują?? (glupie pytanie )
1.dopiero jak zainstalujesz.
2. jak masz antywira to wystarczy kliknąć "update" i on wtedy wchodzi na swoją strone i z niej pobiera bazy.
3.trudna odpowiedź. jeśli tylko klkniesz "wyślij" i wyślesz to się nic nie stanie ALE:
jeśli klikniesz wyślij przez Bt i wyślesz, a nie wyłączysz Bt po wysyłce i jeśli zaakceptujesz przychodzenie pliku przez BT od nieznanego to na 80% jest to wirus.
w każdym razie, żeby dostać wirusa musisz kliknąć "ok" na odbiór pliku z wirusem

#61312  autor: Paczka
 16 mar 2006, 20:15
kallafior pisze:
Paczka pisze:albo podeslac mi wirusa (takiego na komorke, na 100% pewnego)
Paczka Ty chyba żartujesz z tym wirusem :? :?: Wątpie żeby ktoś przesłał Ci takiego, a jak tak to rób to na PW lub poza Telepolis.

ojej, ja nie mialem zlych intencji, chodzilo mi o to , ze jak ktos natrafil na taki zainfekowany plik, to zeby podeslal go mi , ja go nodem sprawdze

#61358  autor: bosmanxxl
 17 mar 2006, 00:07
a jaki jest według was najlepszy symbianowy antywirus ??

F-secure?
netqin?
Kaspersky ?

#61392  autor: Paczka
 17 mar 2006, 12:43
UWAGA! pobieralem jak leci wszystko z mula na dysk twardy, i NOD32 po ustawieniu w nim skanowania wedlug archiwow znalazl w 3 plikach z tematami Skulsa

#62599  autor: wendzior
 22 mar 2006, 18:23
jeszcze tylko jedno pytanie
1. gdzies ktos podal na tym forum adres nwww.nokiapower.com - chcialbym sciagniete pliki sprawdzic przed wrzuceniem i chcialbym jakis program na kompa ale nie duzy i tylko do tego. a moze ktos z tamtad sciaga i sa to sprawdzone pliki??