• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #315369  autor: Groch
 04 lut 2009, 00:48
Przymierzam się powoli do tego telefonu. Przeczytałem kilka testów i chyba będę zadowolony.

Czy są użytkownicy tej nokii na forum? Jeśli tak to prosiłbym o jakieś spostrzeżenia na ten temat. Co wam się nie podobało a co zaskoczyło. Czy bateria dobrze trzyma, jak łapie wifi, jak gps działa, aparat to tragedia czy już nie, korzystanie z poczty przez www, oglądanie filmików na youtubie, czy mieści się w kieszeni czy nie bardzo (miałem ją w salonie w ręce i mam takie dziwne wrażenie, że może w kieszeni nie bardzo leżeć).

To tylko kilka pytań. Piszcie jak coś macie do powiedzenia.

#315382  autor: Prometo
 04 lut 2009, 07:46
Poczytaj test tego telefonu.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#315416  autor: Groch
 04 lut 2009, 10:52
Dzięki za odpowiedź.

Test czytałem, zresztą nie tylko ten. Bardzo mnie ciekawi jak się ten telefon sprawuje przy użytkowaniu dłuższym. Poczekam na jeszcze kilka odpowiedzi.

#315418  autor: babeo
 04 lut 2009, 11:07
Groch, a testy na symbianos.pl lub ipmart czytałeś?

#316061  autor: gm
 07 lut 2009, 07:41
Miałem wcześniej e61 i e61i. przed zakupem e71 miałem głównie obawy o wyświetlacz a dokładnie, że jest dużo mniejszy. Jednak w e61i męczyly mnie klawisze pod wyświetlaczem, nie działały najlepiej. Po przesiadce na e71 bylem tak zachwycony w końcu dobrze działającymi klawiszami, że nawet nie zauwazylem zmniejszenia wyświetlacza. Mam wrażenie też, że szkło w e71 w ogóle nie rysuje się, jest trwałe. Bałem się też, że klawiarura w e71 będzie ma ciasna, ale po kilku dniach użytkowania o tym zapomniałem. Wifi działa bez zarzutu, klient poczty zresztą też, tutaj co do e61i też nie miałem zarzutów. Akumulator przy dość intensywnym użytkowaniu twytrzymuje dwa dni, to dobry wynik. Aparat, w dalszym ciągu nie należy do rewelacyjnych. Filmiki z youtube działają poprzez program Mobituba, od pewnego czasu nie działa emTube. Telefon jest mniejszy, dzięki czemy łatwiej trafić glosnikiem w okolicę ucha :) Jaki telefon uzytkujesz teraz? Czy kupiłeś już e71?

Zamieniłem Nokię na SE i wróciłem do Nokii :-)

#316078  autor: Groch
 07 lut 2009, 10:58
Nie, jeszcze nie kupiłem. Myślę, że zrobię to w przyszłym tygodniu. Obecnie użytkuje 6131. Tylko teraz pojawił się dylemat gdyż Era daje mi w tej samej cenie co e71 mogę mieć n82 i e66.

Wizualnie bardziej przemawia do mnie e71 poza tym ma mocniejszą baterię, qwerty i jest solidniej wykonana. Natomiast n82 ma lepszy aparat. W sumie nie jest to jakimś wielkim priorytetem, nie potrzebuje wodotrysków w telefonie, a swoją drogą mam dwie cyfrówki w domu.

E66 raczej odpada już na starcie bo to slider a ja niespecjalnie za tymi przepadam.

No i mam mały zgryz

#316083  autor: gm
 07 lut 2009, 11:12
Będzie to bardzo subiektywne, jeżli będę namawiał na e71, bo sam ją używam, ale qwerty użytkuje się rewelacyjnie. Trudno czasem wrócić do starej klawiatury i pisać coś. Za ile możesz mieć e71?

#316085  autor: Groch
 07 lut 2009, 11:38
Jak byłem w salonie i się bawiłem e71 to strasznie dziwnie mi się smsy pisało. Mając świadomość, że to komórka palce uciekały w zupełnie inne miejsca.

W tym momencie mogę mieć jeden z tych trzech tel. za 250 zł.

#316128  autor: gm
 07 lut 2009, 14:45
Dobra cena jak na takie telefony. Co do palców to na pewno to inaczej funkcjonuje niż standardowa klawiatura, ale szybko się przyzwyczaisz. Dotykanie w salonie to kilka minut a to stanowczo za mało, żeby się przyzwyczaić. Napisz co wybrałeś.

#316208  autor: vinc
 07 lut 2009, 22:54
Groch w tym momencie temat obija się o dział Jaki telefon wybrać i jak masz dylemt to tam załóż temat...

Obrazek

#316263  autor: Groch
 08 lut 2009, 11:45
A korzystałeś z navi na e71? W jednym z tematów tutaj na forum czytałem, że obsługa navi nie bardzo ze względu na brak dotykowego ekranika. Jak w ogóle działa GPS? Przeczytałem masę recenzji odnośnie e71 i jedni twierdzili, że nawet w domu łapało sygnał a inni, że na zewnątrz mieli problem i nawet pół godziny trzeba było czekać. Jednak mimo wszystko 90% opinii pozytywna.

A jak spasowanie w Twoim modelu? Czy między klawiaturą a ekranikiem nie masz szpary? Nie gromadzi Ci się kurz? I jeszcze pytanie odnośnie bocznych zaślepek do tego tel. Nie wiem jak często korzystasz np. z USB - jak te zaślepki wytrzymują bo tak dosyć tandetnie wyglądają.

#316266  autor: gm
 08 lut 2009, 12:06
Potwierdzam, że GPS łapie szybko i sprawie sygnał, testowałem tylko Nokia Maps, ale nie jestem zwolennikiem nawigacji w telefonie. Teraz nawigacje do samochodów są małe, dużo wygodniejsze w obsłudze, poręczne więc nie bawię się w telefoniczna nawigację.
Telefon kupiłem nowy i od razu zwróciłem uwagę na lekko otwierającą się klapkę od gniazda kabla USB. Czasami mnie to drażni, ale da się z tym żyć. Szpara pomiędzy klawiaturą a ekranem występuje, ale przyznam, że na początku miałem dość dobrze spasowane klawisze i często wydawały dziwny dźwięk, prawdopodobnie ocierając się o ekran. Kurz nie gromadzi się.

#316325  autor: Groch
 08 lut 2009, 16:07
Dzięki za odpowiedź. Niestety poruszam się kilkoma samochodami (albo stety) i do tego po dużych miastach i w większości przypadków nie potrzebuje navi bo przecież są znaki ale jak już trzeba znaleźć konkretne miejsce to wtedy się przydaje. A targanie większej ilości urządzeń jakoś mi radości nie sprawia. Poza tym czasem zostawiam samochód i trzeba się zatroszczyć dodatkowo o nawigację a zimą to już w ogóle.

Dlatego bardzo mnie ciekawi jak się sprawuje navi w e71. Właściwie to już chyba jestem przekonany. Pewnie jak czas pozwoli to się w poniedziałek do salonu wybiorę.

gm jakieś wady jeszcze udało Ci się zauważyć? Wydaje mi się, że już nic mnie nie może w tym telefonie zaskoczyć. Kilka razy trzymałem go w ręce i się nim bawiłem, przekopałem się przez pół internetu także chyba mi się podoba:).

#316358  autor: gm
 08 lut 2009, 18:43
Wadą może też "wyrzucanie karty pamięci", nie dosłownie, ale po prostu wyświetla się, że nie widzi karty pamięci i programów, które mam zgrane na kartę. Wtedy muszę wyciągnąć kartę, włożyć i za chwilę telefon widzi ją. Nie wiem czy to wina karty pamięci (mam tą co była w zestawie 2GB) czy to wina oprogramowania telefonu. Wgrywam poprzez NSU kolejne wersje oprogramowania a zmian w tym temacie nie widać. Ja dużo rozmawiam podczas jazdy przez telefon (a dokładnie zestaw samochodowy) i nawigacja jest dla mnie utrudnieniem. Wgrałem Nokia Maps, sprawdziłem jak działa, testowałem jeszcze NaviExperta i nie widzę wad ze strony telefonu, bo ze strony map pojawiają się błędy i kierowanie w ulice jednokierunkowe, oczywiście pod prąd :-)

#317174  autor: thonka
 13 lut 2009, 00:22
gm pisze:Nie wiem czy to wina karty pamięci (mam tą co była w zestawie 2GB) czy to wina oprogramowania telefonu.
ja nie mam tego problemu. karta jest widziana zawsze, jedynie co mnie irytuje zwiazanego z karta pamieci to to, ze pomimo wybierana opcji 'usun karte pamieci' i jej ponownej 'aplikacji' telefon nie pamieta wszystkich ustawien jak np. temat podczas gdy dzwonki pozostaja nietkniete.

gps bardzo dobrze sprawuje sie nawet na nokia maps (laskawie dali az 7 dni do testow tej aplikacji), fix'a lapie w kilka sekund jednak trzeba jednak liczyc sie z tym, ze bez wlaczonej opcji a-gps (pobieranie danych o polozeniu satelit przez internet, doslownie kilka kB) lapanie sygnalu jest troche dlugie. polecam zakup garmina z aktualnymi mapami - o wiele lepsza opcja od nokia maps.

na pochwale zasluguje klawiatura. po przesiadce z n73 myslalem, ze bedzie za mala, jednak juz po tygodniu bylem w stanie pisac w miare szybko.
obsluga internetu z ta klawiatura to czysta przyjemnosc.
skoro jestesmy przy internecie to polecam odrazu zainstalowac opere mini. osobiscie nie przypadla mi do gustu wbudowana przegladarka, ktora irytuje, bo wyswietla reklamy flashowe, ktore ciezko jest na telefonie zamknac... po wylaczeniu flash'a niestety trafimy rowniez obsluge skryptow na stronach, co w przypadku korzystania z np. bankowosci internetowej skutecznie uniemozliwia mi dzialanie...

odbiornik wifi trzyma polaczenie stabilnie, aczkolwiek nie wylapuje sieci tak skutecznie jak odbiorniki w np. laptopie

jakosc dzwieku przez glosnik w porownaniu z n73 jest rewelacyjna.
dzwiek zewnetrznego glosnika juz niekoniecznie.

nie licz na super aparat - to jedna z porazek w tym modelu.
wykonanie polyskujacych elementow tez pozostawia wiele do zyczenia... wiekszosc mysli, ze wykonana jest w calosci z metalu, a tak naprawde metalowa jest tylko tylna klapka. reszta to pomalowany (anodowany bodaj) plastik, ktory strasznie sie rysuje (zwlaszcza elementy, ktore wystaja z zestawowego pokrowca, czasem nawet ekran, z ktorego niestety po 2-3 tygodniach trzeba zdjac folie, bo sie nieestetycznie odkleja z rogow wokol glosnika), a u mnie po 4 miesiacach przez czeste wyciaganie telefonu z pokrowca na dolnych rogach i przy laczeniu elementu z mikrofonem z reszta telefonu zaczela odchodzic polyskujaca farba (a myslalem, ze po n76 takiej wpadki juz nie zalicza) i szykuje sie reklamacja gwarancyjna (obudowa ma 6 miesiecy)...

sam pokrowiec tez bez rewelacji.
zewnatrz nibyskora, wewnatrz czerwony, miekki material. aktualnie w tym materiale odcisnely mi sie juz wszystkie klawisze i odstajaca czesc aparatu. przy laczeniach 'skora' zaczela odchodzic, a zaraz za nia zaczely sie pojawiac przy szwach czerwone nitki z wewnetrznego materialu.
mimo prob przypalania i obcinania i tak wychodza na zewnatrz...

zestawowe sluchawki sa zwyklymi sluchawkami nokii dodawanymi nawet do najtanszych modeli wiec tu sie nie popisali.

w zestawie pokrowiec, smycz/opaska na reke, kabel do komputera, pc suite, karta 2gb.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#317177  autor: Paku
 13 lut 2009, 00:56
A jeśli mógł by ktoś w skrócie porównać jakość muzyki słyszanej w słuchawkach do tej z E61, był bym bardzo wdzięczny.

#317207  autor: Groch
 13 lut 2009, 11:28
Paku z tego co wiem to jest o niebo lepsza ale to tylko z przeczytanych testów i opinii.

Niestety ta obudowa mimo, że super wygląda jest dosyć tandetna. Szkoda bo to psuje cały obraz Nokii. Aparat też taki średni ale robi całkiem przyzwoite zdjęcia makro a to mi jest najbardziej potrzebne.

Jestem ciekaw czy korzystałeś z czytnika do zapisu wizytówek? Działa poprawnie?

Cóż, przeczytałem bardzo dużo testów i wiem, że to będzie mój następny telefon. Muszę tylko się wybrać wreszcie do salonu i przedłużyć umowę a nie mam na to czasu ostatnio.

I jeszcze jedno - czy istnieje np. coś takiego jak Firefox+adblock do urządzeń mobilnych? Do Opery się nie mogę przekonać, tylko proszę bez flame tutaj - kwestia gustu, a takie combo świetnie by działało. Nie wyobrażam sobie pracy na kompie bez adblocka.

#317209  autor: thonka
 13 lut 2009, 11:58
niestety nie mialem okazji skorzystac... z tego co zaslyszalem czasem sa problemy z wlasciwym umieszczeniem w kontaktach poszczegolnych informacji z wizytowek.
w wolnej chwili zobacze jak to sie sprawuje ;)

co do przegladarek... firefox w fazie wczesnej produkcji, wiec trzeba czekac... jest jeszcze jedna alternatywa - skyfire, ale to nadaje sie glownie do urzadzen dotykowych... do internetu na tym telefonie zostaje nienajnowsza juz wersja safari (takowa jest w e71) lub zainstalowanie opery...
byc moze sa jakies mody (Rosjanie lubuja sie w modyfikacjach opery), ktore blokuja niechciane flashe i tym podobne, ja szczerze powiedziawszy nawet sie za tym nie rozgladalem, bo w wiekszosci przypadkow na telefonie czytam maila i portale w wersji dla urzadzen mobilnych (lajt.onet.pl, gazeta.mobi czy m.telepolis.pl), a tam z reklamami poki co jest spokoj ;)
jednak czasem, gdy wiem, ze przegladana strona dziala na flashu to przeklinam kazda pojawiajaca sie reklame... skutecznie spowalniaja one dzialanie calej przegladarki i rzadko kiedy daja sie bez problemu wylaczyc (zwlaszcza w tym calym safari).

niestety na tym co najbardziej przykuwa wzrok, czyli obudowie, zawiodlem sie najbardziej... myslalem, ze w koncu jest jakis model nokii, ktory i dobrze wyglada i jest oprocz tego multimedialny. boje sie pomyslec co bedzie z ta odchodzaca farba po roku, jak nie wymienia mi w ramach gwarancji obudowy...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#317216  autor: Groch
 13 lut 2009, 13:03
Korzystałem już z kilku Nokii i cóż obudowy nie są ich mocną stroną niestety. A szkoda bo ta w e71 wizualnie sprawia naprawdę dobre wrażenie i gdyby była cała taka jak tył to rewelacja po prostu.

Jeszcze odnośnie WiFi. Napisałeś, że słabo wykrywa sieci bezprzewodowe. Korzystam z e51 i w tym wypadku jest dramat. Lap wykrywa około 10-12 sieci a tel 2-3. Jak dla mnie jest to tragedia. Jak to się ma w przypadku e71? Czy jest opcja jakiegoś wymuszenia znalezienia danej sieci? Np. w firmie mamy wifi zabezpieczone itd. Podaje w opcja w telefonie nazwę i hasło do sieci i zmuszam go do łączenia mimo, że jej nie wykrywa. Jest to bardzo hipotetyczne pytanie ale ciekawi mnie to.

Co do przeglądarki - to bank, kilka skrzynek mailowych, pewnie jakieś serwisy informacyjne a jak się będę nudził to pewnie odpalę YouTube'a ewentualnie Redtube'a ;).

Korzystałeś z czytnika pdfów? Działa dobrze? W firmie korzystamy z softu Adobe jednak w domu używam Foxita bo jest lepszy i szybszy. Pewnie się nie orientujesz ale czy jest wersja mobilna? A swoją drogą jak się sprawuje przeglądanie plików Office'a? Nie ma problemów z kompatybilnością? Otworzę na nim i Office'a 97 i najnowszego? W sensie pliki z programów z tego pakietu.

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.

Jeszcze nigdy przed kupnem telefonu nie wiedziałem o nim tyle co teraz.

#317218  autor: gm
 13 lut 2009, 13:13
Ja w swojej e71 nie zauważyłem żadnych problemów z obudową, większe miałem w e61i. Co do wifi to e71 radzi sobie bardzo dobrze. Mieszkam na dwóch poziomach i e61 oraz e61i często gubiły zasięg i przy słuchania Internet Radio non stop rozłączało mnie. Takich problemów nie mam z e71. Wracając do Twojego pytania o sieć w firmie. A czy wcześniej wpisałeś tę sieć jako nowy punkt dostępu? Czy bezpośrednio po znalezieniu odpalałeś internet i chciałeś aby ta sieć łączyła z netem? Otwieram dokumenty Office'a dość często, ale nigdy nie sprawdzałem, która to wersja pliku.