• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #32123  autor: wendzior
 27 lis 2005, 14:03
wirusy w komorkach stają sie coraz bardizej popularne. powstają anty wirusy i inne rzeczy ktotre rzekomo mają w tym pomóc. czy mozecie mi podac link do jakiegos antywirusa w symbianie?? (ale nie taki za 29.95 $ ;p) moze bedzie mi potrzebny bo nastepny telefon ktory zamierzam kupic to nokia 3660. ma ona symbiana 6,1 - czy na tą platforme istnieje jakis anty wirus? i co takie wirusy mogą zrobic gdy juz pojawią sie w naszym telefonie i co trzeba wtedy z nimi zrobic :?:

#32128  autor: MarcinK
 27 lis 2005, 14:26
1.Tutaj click znajdziesz darmowego antywira firmy F-secure na Symbiana 6.1 a tutaj click darmowe narzedzia do usuwania robali
2. A tutaj lista wirusów
click
3.Podstawowe zasady bezpieczenstwa
-zawsze wyłączaj BT
-nie otwieraj nieznanych załączników
-nie instaluj niepewnego softu :wink:

#32895  autor: wendzior
 02 gru 2005, 17:43
prosze jeszcze o odpowiedz na dwa pytania - czy mozesz dac mi stronke z pewnym :mrgreen: softem do komorek (odtwarzacze mp3\video\fotoedytory i.t.p.) i czy istnieje jakis antywirus ktorym mozna by sprawdzic czy plik nie ma wirusa przed wgraniem go na komorke?? :?:

#32918  autor: piotrz
 02 gru 2005, 20:38
jeśłi mówisz o tym, że antywir sprawdza przed wgraniem pliku na koma, to na pewno kaspersky ma taką możliwość

#51911  autor: kallafior
 06 lut 2006, 13:24
Właśnie odnośnie wirusów mam pytanie:

--> Jakich programów antywirusowych używacie na swoich komórkach ?

Ja osobiście korzystam z:

--> NetQin Mobile antywirus v1.22
--> SimWorks antywirus v1.0

Wydają mi się znośne, bo nie mają ograniczeń czasowych (tak mi się zdaje) oraz mają łatwy dostęp do update`ów. Piszcie o swoich antywirach... 8)

#51954  autor: piotrz
 06 lut 2006, 15:51
ja miałem standardowego Nokii (f secure? czy jakoś tak.)

#52021  autor: [email protected]
 06 lut 2006, 18:36
ja mam nortona i czuje sie bezpiecznie :D

#52087  autor: sinister_stirrer
 07 lut 2006, 08:47
Mialem kiedys nortona ale go odinstalowalem gdyz jest mi zbedny.
Czuje się rownie bezpieczny! Gdyz poprostu kieruje sie zdrowym rozsadkiem i nie instaluje co popadnie:) Grunt to rozwaga! i zaden antywirus nie bedzie ci potrzebny. Bo najczesciej ludzie zarazaja sie wirusami (mowie o symbianie) przez wlasna glupote.

#52090  autor: Skarpyta
 07 lut 2006, 09:26
jak dobrze że niegdy nie miałem telefonu z Symbianem ufff nie dośc że w kompie wirusy mam to jeszcze na telu tez są :roll:

Obrazek
Obrazek

#52096  autor: kallafior
 07 lut 2006, 10:01
sinister_stirrer pisze:Mialem kiedys nortona ale go odinstalowalem gdyz jest mi zbedny.
Czuje się rownie bezpieczny! Gdyz poprostu kieruje sie zdrowym rozsadkiem i nie instaluje co popadnie:) Grunt to rozwaga! i zaden antywirus nie bedzie ci potrzebny. Bo najczesciej ludzie zarazaja sie wirusami (mowie o symbianie) przez wlasna glupote.
No to cieszę się, że nie masz kłopotów i ja też nigdy jeszcze nie zawitałem wirusa w mojej komórce, ale mimo to jestem ciekaw jakich programów używają użytkownicy komórek z symbianem. Kieruję się maksymą "przezorny zawsze ubezpieczony" i te 200kB zajęte w pamięci nie zaszkodzi 8)

Obrazek
Obrazek

#52130  autor: sinister_stirrer
 07 lut 2006, 12:48
wiesz... ja tam jestem minimalista i nielubie miec zbednych rzeczy:) tylko te ktore sa potrzebne. puki co wirusy na symbiana same jeszcze nie wlaczaja ci BT i nie laduja sie cichaczem bez twojej wiedzy przez jakies luki w zabezpieczniach:D wiec narazie zwykla rozwaga starcza jako najlepszy antywir:P
Swoja droga moze sie powtorze ... ale jak bym dorwal takiego spedalonego patafiana, ktory ma tak duzo wolnego czasu i pisze taki smieci, nastepnie spuszcza sie na mysl ze komus zaszkodzil to bym mu glowe miedzy futryne wsadzil i trzaskal bym tak dlugo az by sie drzwi calkiem zamknely... :twisted: :twisted: :twisted: