• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #94736  autor: szczupak90
 13 sie 2006, 14:33
Teraz kupując telefon z symbianem nie patrzymy tylko na ilość megapixeli w aparacie, wielkość wyświetlacza czy wygląd. Głównym wyznacznikiem staję się szybkość procesora i ilość wolnej pamięci RAM. Ciekawę kiedy będziemy patzreć jeszcze na moduł karty graficznej albo dżwiękowej? Już się obawiam czy to będzie tak samo jak z kompem. Tzw. wyszła nowa gra i musisz ją mieć... ale wymagania są za duże. Idziesz do sklepu i kupujesz sobie nową pamieć operacyjną i cieszysz się nową grą.

Myślę, że to tylko kwestia czasu.

Sony Ericsson T68i -> Siemens MC60 -> Sony Ericsson T610 -> Sony Ericsson K500i -> Nokia 6670 ->Sony Ericsson K610i -> Nokia 6310i -> Nokia 6021 -> Nokia E51 -> co dalej?

#94867  autor: wendzior
 13 sie 2006, 22:36
bo do komputera smartphonowi brakuje jakis mozliwosci exploatcji sprzetu.
na pewno kiedys tak bedzie - przeciesz to tak do przodu leci :D
ale tematu troche nie rozumiem ale spoko :P

#95450  autor: piotrz
 15 sie 2006, 17:35
oj jeszcze dluga droga nas czeka zanim bedzie mozna zmieniac osprzet w telefonie. wg mnie najpierw wiecej producentow musi dac mozliwosc wgrywania fw w domu. jak sie to zrobi popularne to ludzie beda chcieli wiecej. wtedy bedzie mozna zmieniac systemy (np. z symbiana 20.1,do 21.0 :lol: ). no i gdy to juz bedzie powszechne to producenci zaczna dawac mozliwosci latwej ingerencji w podzespoly.

chociaz z drugiej strony - to moze byc tylko mazenie. Czemu? bo wtedy producenci nie beda mieli popytu na nowe egzemplarze. jestem pewien ze 90 % osob bedzie wolala sobie wymienic procesor za 200zl, niz kupowac nowy model telefonu za 2000zl.

#95459  autor: wojttek
 15 sie 2006, 17:59
piotrz pisze:chociaz z drugiej strony - to moze byc tylko mazenie. Czemu? bo wtedy producenci nie beda mieli popytu na nowe egzemplarze. jestem pewien ze 90 % osob bedzie wolala sobie wymienic procesor za 200zl, niz kupowac nowy model telefonu za 2000zl.
też myślę, że będzie można tylko pomarzyć póki co o czymś takim - jakby to było możliwe, to osoba producenta komórek byłaby praktycznie niepotrzebna :!: każdy wolałby złożyć sobie komórkę samemu (ramu tyle a tylle, trochę więcej pamięci, większy ekran, taki a taki aparat..). ... i jak dla mnie osobiście to nie ma sensu :wink:
przynajmniej na razie - może za parenaście lat, jak praktycznie czegoś takiego jak PC nie będzie... ale wtedy to będzie nie komórka, ale przenośny wyświetlacz z czymś w stylu wimaxa i własnym adresem IP do dzwonienia :P

[scroll]To przyjemność pomagać ludziom.[/scroll]
[center]Ericsson GF788e -> Ericsson T10s -> Ericsson R320s -> N 5510 -> SE P900 -> N 3220 -> N 6810 -> N 6681 -> N 6290 -> N E52 -> HTC One S4 -> LG G3[/center]