• Wszystko, co dotyczy systemów operacyjnych w urządzeniach mobilnych innych niż Android, iOS i Windows
Wszystko, co dotyczy systemów operacyjnych w urządzeniach mobilnych innych niż Android, iOS i Windows
 #290332  autor: Dames
 28 wrz 2008, 20:20
Witam
Chcialbym sie zapytac ktory byscie wzieli system WM czy Symbian ??
prosze o odpowiedz ktory lepszy i w czym
Pozdrawiam

#290338  autor: wtd
 28 wrz 2008, 20:57
Symbian (S60) jest dużo prostszy w obsłudze imo, windows jest strasznie niewygodny. Co prawda niektóre firmy (np. htc albo samsung) robią swoje nakładi na windowsa które sporo pomagają ale do poziomu przyjazności symbiana jeszcze sporo mu brakuje. Chyba że lubisz duże touchscreeny to wtedy w grę wchodzi tylko WM bo na S60 czegoś takiego po prostu nie ma. Jest jeszcze symbian UIQ ale generalnie do tej pory nie zdarzyło się urządzenie w niego wyposażone które można by z czystym sumieniem polecić.

#290345  autor: kallafior
 28 wrz 2008, 21:40
No z tym brakiem godnego do polecenia telefonu z UIQ to z leksza przegiąłeś. A mityczny SE P910i lub fenomenalny SE P1i ?

Co do różnic między WM a Symbianem to jest ich wiele. W zależności od gustu to można się spierać który jest bardziej przyjazny. Miałem wiele fonów na obu platformach i nie mogę jednoznacznie stwierdzić co jest lepsze. Jednak decydując się na WM mamy chyba jednak większe możliwości rozwoju naszego cacuszka.

Obrazek
Obrazek

#290404  autor: wtd
 29 wrz 2008, 13:31
kallafior pisze:No z tym brakiem godnego do polecenia telefonu z UIQ to z leksza przegiąłeś. A mityczny SE P910i
Większość mitycznych przedmiotów ma to do siebie że są fajne dopóki się ich nie zacznie używać :p
kallafior pisze:fenomenalny SE P1i ?
Na chwilę obecną to on już nie jest fenomenalny, głównie za sprawą procesora, jak dla mnie jest on zdecydowanie za wolny, podobnie jak G900 - interfejs UIQ który w nim występuje jest naprawdę fajny + wygodne klawisze + w końcu d-pad tylko jakby miał szybszego proca to naprawdę byłby to idealny telefon i bym go już miał.
kallafior pisze:W zależności od gustu to można się spierać który jest bardziej przyjazny.
Używałęm trochę obu i imo symbian jest dużo wygodniejszy do użytkowania, po prostu w symbianie praktycznie dowolną czynność można zrobić w takiej samej/mniejszej ilości kroków. No i patrząc na opinie w necie nie jestem w moim poglądzie odosobniony :)

#290409  autor: Klusek
 29 wrz 2008, 14:24
No to ja chyba jestem jakiś inny, bo używając różnych telefonów z Symbianem od ponad dwóch lat i po przesiadce jakiś miesiąc temu na WM nie mam z nim żadnego problemu, obsługa nie sprawia mi żadnego problemu. Śmiało mogę powiedzieć, że łatwiej i intuicyjniej mi się go obsługuje niż Symbiana z racji tego, że bardziej w obsłudze przypomina komputer a nie telefon a to mi osobiście bardzo pasuje :)

Obrazek
Obrazek

#290435  autor: wtd
 29 wrz 2008, 16:41
Co kto lubi. Moim zdaniem Symbian jest przyjaźniejszy, aczkolwiek WM z tym touchflo 3D też ujdzie, sam się zastanawiam nad kupnem mda compact IV.

#290443  autor: Dames
 29 wrz 2008, 19:06
aha. a i jeszcze na roznych forach czytalem ze WM gdy sie dwoni nieraz na telefonie ukazuje sie po 1-3 sygnalow ze ktos dzwoni.Moim zdaniem telefon z WM jest multimedialny a Z Symbianem jest firmowy. co na te powiecie na moj post??

#290444  autor: user_delete10
 29 wrz 2008, 19:25
Ja po opiniach użytkowników,którzy się przesiedli z Symbiana nokiowskiego mogę powiedzieć,że najbardziej przyjazny jest interfejs BB.Tylko ,że u nas tego nikt nie zna i tak już pewnie pozostanie na wieki wieków.

#290446  autor: Klusek
 29 wrz 2008, 19:29
Dames pisze:a i jeszcze na roznych forach czytalem ze WM gdy sie dwoni nieraz na telefonie ukazuje sie po 1-3 sygnalow ze ktos dzwoni.
Może nie tyle, że pojawia się po dwóch czy trzech sygnałach, bo widać to od razu, bywa tylko, że dzwonek odzywa się po 1 lub dwóch sekundach.
Dames pisze:Moim zdaniem telefon z WM jest multimedialny a Z Symbianem jest firmowy.
Raczej na odwrót, to Symbian jest nastawiony bardziej na multimedialność, ale WM i z tym sobie doskonale radzi i nawet pewnie lepiej niż Symbian, ale po prostu tak się utarło, że WM to telefon dla biznesu (maile, synchronizacje, rozbudowane organizery, mobilny Office itp.) a Symbian do rozrywki, (Ładnie wyglądające odtwarzacze, głośniki stereo, dźwięk 3D i inne tego typu bajery).

Obrazek
Obrazek

#290447  autor: mariusz9a
 29 wrz 2008, 19:32
Dames pisze:a i jeszcze na roznych forach czytalem ze WM gdy sie dwoni nieraz na telefonie ukazuje sie po 1-3 sygnalow ze ktos dzwoni.
W Omni takie coś nie występuje. Ukazuje się od razu. Ale za to znika po ok 3 sekundach od rozłączenia (czyli jeszcze przez jakieś 3 sekundy po odłożeniu słuchawki przez osobę dzwoniącą, Omnia pokazuje połączenie przychodzące).
No ale na podstawie tego produktu bym nie oceniał wszystkich z WM.
Jak dla mnie Windows jest prosty w obsłudze. Przypomina trochę kompa.

#290451  autor: rafcyk
 29 wrz 2008, 19:44
Właśnie ja na swojej E51 zauważyłem, że najpierw ekran się podświetla, pokazuj kto dzwoni, a sygnał dźwiękowy następuję po chwili. Przy zakończeniu rozmowy czasem przez 2 sekundy wyświetla "Połączenie przerwane" i nie reaguje nawet na czerwoną słuchawkę. BTW dziwny jest ten komunikat, odbierałem to jakby mnie rozłączało, odpowiedniejszym komunikatem byłby "połączenie zakończone"

Siemens C25 -> Nokia 3310 -> Nokia 6210 -> SE T630 -> Motorola V3 -> SE K750i -> Nokia 6131 -> Nokia 6300 -> Nokia E51 -> HTC Diamond -> Nokia E66 -> Samsung Galaxy I5800 -> HTC Wildfire -> Blackberry 9300 -> Nokia E6 -> Samsung Galaxy S2

#290459  autor: wtd
 29 wrz 2008, 20:23
fenix189 pisze:Ja po opiniach użytkowników,którzy się przesiedli z Symbiana nokiowskiego mogę powiedzieć,że najbardziej przyjazny jest interfejs BB.Tylko ,że u nas tego nikt nie zna i tak już pewnie pozostanie na wieki wieków.
No nie wiem, niedawno BB zyskało w polsce oficjalnego dystrybutora więc może coś ruszy w tym temacie. Problemem jest że oni mają dosć wąską grupę docelową, ja sam bym chętnie spróbował BB ale z ciekawych modeli mają w zasadzie tylko Bolda a on ma dwie cechy które mnie od niego odpychają: 1.cena - 2,5kpln to jednak trochę sporo. 2.Wymiary, prawie 7cm to za dużo jak dla mnie.

#290490  autor: waeren
 29 wrz 2008, 23:07
Ciesze się że taki temat powstał bo mam nadzieję że rozwieje moje obawy przed WM i nie bedę musiał odrzucać telefonu z powodu obaw że jest na WM :-D

szukałem i szukałem i znów wróciłem do abo Play.....nic lepszego dla mnie na razie nie wynaleziono:)

#290521  autor: kallafior
 30 wrz 2008, 11:55
waeren pisze:Ciesze się że taki temat powstał bo mam nadzieję że rozwieje moje obawy przed WM i nie bedę musiał odrzucać telefonu z powodu obaw że jest na WM :-D
Spokojnie. Posiadanie WM jest ogromną zaletą a nie wadą. Oczywiście jest to moja opinia, która niektórym może wydać się nieobiektywna. Nic tylko kupować mobilka :D

Obrazek
Obrazek

#290551  autor: Dames
 30 wrz 2008, 16:52
aha dzieki a jeszcze jedno pytanie:
Czym sie rozni interfejs BB od symbiana??
Moze powiecie ze pytanie nie z tego tematu ale chcialbym wiedziec

#290554  autor: wtd
 30 wrz 2008, 18:19
Dużo się różni, to przecież dwa zupełnie inne systemy. Najlepiej poszukaj filmików na youtube.

#290559  autor: user_delete10
 30 wrz 2008, 18:33
wtd pisze:
fenix189 pisze:Ja po opiniach użytkowników,którzy się przesiedli z Symbiana nokiowskiego mogę powiedzieć,że najbardziej przyjazny jest interfejs BB.Tylko ,że u nas tego nikt nie zna i tak już pewnie pozostanie na wieki wieków.
No nie wiem, niedawno BB zyskało w polsce oficjalnego dystrybutora więc może coś ruszy w tym temacie. Problemem jest że oni mają dosć wąską grupę docelową, ja sam bym chętnie spróbował BB ale z ciekawych modeli mają w zasadzie tylko Bolda a on ma dwie cechy które mnie od niego odpychają: 1.cena - 2,5kpln to jednak trochę sporo. 2.Wymiary, prawie 7cm to za dużo jak dla mnie.
Trochę za mało.Bold to 1 model.A tu mam na myśli Curve 8830 np. A tego to trudno nawet na Allegro spotkać.Jednej model nie uczyni popularności.Po za tym chodziło mi o cały nasz kontynent.Właśnie 8830 jest dobry dla każdego i tu urywa się schemat ,że jest tylko dla biznesmenów.BB to to samo kształtem co Nokia E71 np.
A co przemawia za interfejsem BB? Nieograniczone możliwości personalizacji,większe od Symbiana S60, no i Trackball na klawiaturze.

#290743  autor: Dames
 02 paź 2008, 16:02
wtd pisze:Dużo się różni, to przecież dwa zupełnie inne systemy. Najlepiej poszukaj filmików na youtube.
a dal bys mi linka moze bo niemoge znalesc??

#290803  autor: wtd
 02 paź 2008, 21:53
Dosć krótki ale np. TU. Jeśil chcesz obejrzeć najnowszą wersję systemu to szukaj na youtube pod hasłem "9000 bold".

#290862  autor: Dames
 03 paź 2008, 15:31
a sa inne modele z tym systemem??