• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #88848  autor: Opportunist
 26 lip 2006, 18:35
Ze względu, że niebardzo jestem obczajony w sprawach informatycznych to mam pytanko ;) Jaki jest najprostrzy, najtańszy sposób podłączenia kilku komputerów pod Neostradę???

Obrazek

#88850  autor: tomico
 26 lip 2006, 18:38
Poprzez liveboxa bez przewodowo, ewentualnie kablowo przez router.

#88856  autor: przemek910
 26 lip 2006, 18:49
W neostradzie (livebox) dostajesz kabel usb, adapter wi fi ! nimi mzoesz podlaczyc komputer do modemu livebox - w dodatku mozesz 3 komputer podlaczyc kablem ethernet (nie wiem czy to sie tak pisze) w każdym bądz razie gdy tylko m idadzą live boxa - tak podłączę 3 komputery

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#88860  autor: D@rio
 26 lip 2006, 18:54
to wszystko takie bajery. Jak chcesz mieć profesjonalnie internet zrobiony i naprawdę fachowo to proponuję kupić mode, z wbudowanym switchem i routerem...np. Linksys z obsługą ADSL+ ....później tylko porobić kabelki, zaciski, poustawiać wsio, powpinać w sieciówki i korzystać ;)

Obrazek

#88874  autor: Opportunist
 26 lip 2006, 19:37
Musiałbym zatrudniać jakiegoś fachmena, a wolalbym zrobil to indywidualnie :P

Obrazek

#88884  autor: D@rio
 26 lip 2006, 19:51
mgrygiel pisze:Musiałbym zatrudniać jakiegoś fachmena, a wolalbym zrobil to indywidualnie :P
No to taj w miarę najprościej to Livebox...

Obrazek

#89613  autor: D@rio
 29 lip 2006, 08:48
Ja swojej dziewczynie zamontowałęm w domu coś takiego => CLICK

Śmiga elegancko. Odrazu poczuła różnicę w prędkości jak wyrzuciła SAGEM'a. Do tego jeśli chcesz sieć to możesz kupić wersję z 4-o portowym switch'em albo switch oddzielnie. Wersja ze switch'em jest chyba o 40zł czy 50zł. droższa...już nie pamiętam. Ale jest z zadowolona za zakupu. Linksys w ogóle to raczej pioneer w rozwiązaniach sieciowych, dla zastosowań SOHO i domowych. W końcu to jedna z ramień grupy CISCO ;) Polecam.

P.S
Dodam że tutaj wszystko leci automatic...żadnego wdzwaniania - nic. Pełna automatyka.

Obrazek

#89614  autor: Opportunist
 29 lip 2006, 08:52
Dokonałem wyboru i od września (nie wiem dlaczego dopiero wtedy mi dostarczą) zaczynam kożystać z liveboxa :D :)

Obrazek

#89616  autor: D@rio
 29 lip 2006, 09:02
mgrygiel pisze:Dokonałem wyboru i od września (nie wiem dlaczego dopiero wtedy mi dostarczą) zaczynam kożystać z liveboxa :D :)
no bo LiveBOX jest dla każdego numeru indywidualnie konfigurowany - to raz. A dwa - to słyszałem że coś kiepsko zo dostępnością i dostawami tego urządzonka jest dlatego pewnie też trochę czekasz...

Obrazek

#89619  autor: Opportunist
 29 lip 2006, 09:29
No ja mam nadzieję, że się doczekam :)

Obrazek

re

#89976  autor: amadeo
 30 lip 2006, 17:07
D@rio pisze: no bo LiveBOX jest dla każdego numeru indywidualnie konfigurowany - to raz. ...
Dario nie popełniłeś byka??? jaka konfiguracja????

#89978  autor: kameT
 30 lip 2006, 17:21
Ja posiadam neta w domu na 3 kompach i uwierz mi podłaczenie jest banalne, nie trzeba żadnego fachowca!

Ja polecam Ci TAKI router, sam go używam, jest bezproblemowy i sprawdza się bardzo!

Livebox nadaje się jeśli kompy sa w miare w kupie, bo inaczej bedzie Ci zrywac połaczenie!

Polecam kupno routera! Konfiguracja jest łatwa! To jest moje zdanie!

3510i --> T630i--> 6230i --> 6230i / 3310 --> 6230i / 6060
--> 6300 / 6230i --> 6300 / W580i --> N82 / 6300 --> N82/ 6303 --> S8500(Wave) / N82 .
"The future starts today, not tomorrow!"
 #89994  autor: D@rio
 30 lip 2006, 18:09
amadeo pisze:
D@rio pisze: no bo LiveBOX jest dla każdego numeru indywidualnie konfigurowany - to raz. ...
Dario nie popełniłeś byka??? jaka konfiguracja????
Nie sądzę. Witek kiedyś napisał iż za Nim LiveBOX trafi w ręce klienta to jest konfigurowany "pod klucz" dla każdego klienta indywidualnie...

Obrazek

re

#93642  autor: amadeo
 09 sie 2006, 18:47
kin pisze:W neostradzie (livebox) dostajesz kabel usb, adapter wi fi ! nimi mzoesz podlaczyc komputer do modemu livebox - w dodatku mozesz 3 komputer podlaczyc kablem ethernet (nie wiem czy to sie tak pisze) w każdym bądz razie gdy tylko m idadzą live boxa - tak podłączę 3 komputery
tylko i wyłacznie 2 kanały Ethernet,
+ USB i WI FI
wiec w tym temacie KIN nie powinienen otrzymac pomógł-błędna podpowiedź!!!
ps
na livebox
1 kanal wifi
2 kanal usb
3-4 kanał ethernet -jeden po odpowienniej konfiguracji
 #93664  autor: Sirmark
 09 sie 2006, 20:35
amadeo pisze: wiec w tym temacie KIN nie powinienen otrzymac pomógł-błędna
pomijajac ze dwa wyjatki, to akurat zalozyciej watku ocenia czy nalezy sie pomogl czy nie.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

re

#93665  autor: amadeo
 09 sie 2006, 20:40
czyli rozumie ze niewazne jest w tym wypadku treśc informacji tylko sama spraw naciśniecia pomogł...pod warunkiem jesli ta informacja pomogła...

ps.
Naprawde teraz nic nie rozumię...

#93669  autor: przemek910
 09 sie 2006, 20:51
i tak nie rozumiem co w niej złego :smt011 Możesz wytlumaczyc?

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#93708  autor: nstn
 09 sie 2006, 22:25
Chciałbym jeszcze powrócić do problemu konfiguracji Liveboxa.

Co tam w ogole może być konfigurowane indywidualnie dla każdego klienta? Moze dane klienta typu haslo i login są w jakiś sposób na stałe wgrywane (sam w to nie wierze)? :lol:

Dla mnie ten Livebox to tylko kiepski router z Wi-fi, za który musiałbym płacić, a który przecież nie byłby mój, bo po zakonczeniu umowy musiałbym go oddać. Dlatego mam Pentagrama i bardzo sobie chwale.

#93710  autor: ywis
 09 sie 2006, 22:28
nstn pisze:Chciałbym jeszcze powrócić do problemu konfiguracji Liveboxa.

Co tam w ogole może być konfigurowane indywidualnie dla każdego klienta? Moze dane klienta typu haslo i login są w jakiś sposób na stałe wgrywane (sam w to nie wierze)? :lol:

Dla mnie ten Livebox to tylko kiepski router z Wi-fi, za który musiałbym płacić, a który przecież nie byłby mój, bo po zakonczeniu umowy musiałbym go oddać. Dlatego mam Pentagrama i bardzo sobie chwale.
Dlatego lepiej wydać te 300 - 400 zł, a nawet może i mniej za router już z wi-fi i cieszyć się swoim na własność, niż płacić za korzystanie, a później i tak trzeba to zdać gdy zrezygnujemy z usługi.