• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #563228  autor: djkarateka
 25 cze 2012, 13:31
Netia wprowadza do swojej oferty dostęp do Internetu w cenie od 29,90 zł miesięcznie.

Prędkość dostępu do Internetu wynosi 1 Mb/s. W przypadku łącz własnych Netii opłata miesięczna wynosi 29,90 zł. Jeśli usługa świadczona będzie w oparciu o sieć Telekomunikacji Polskiej, to opłata wyniesie 35 zł miesięcznie.

Oprócz tego w ofercie operatora dostępne są standardowe prędkości dostępu do sieci, czyli 2, 20 oraz 40/50 lub 100 Mb/s. Ich ceny to, odpowiednio, 49,90, 59,90 oraz 79,90 zł miesięcznie.

źródło: Netia, www.telepolis.pl

#563235  autor: KC-KARLOS
 25 cze 2012, 14:04
29,90 zł lub 35 zł za 1 mbit/s? SŁABO, 512 kbit/s w Aero2 jest za darmo do grudnia 2014 r, ale w miastach/miejscowościach objętych zasięgiem.
Opcja dogodna tylko na wsi, gdzie dociera chociaż linia TP, a technologia mobilna to EDGE i z limitami transferu danych CDMA. Doliczmy też 30 zł opłaty za utrzymanie łącza, jeśli net jest "solo".

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#563330  autor: Vieslav
 25 cze 2012, 22:29
Karlos20, zapomniałeś o liniach które nie pozwalają na więcej niż 1mb/s.

#563334  autor: KC-KARLOS
 25 cze 2012, 22:39
Vieslav, też taka możliwość istnieje, ale im słabsze łącze stacjonarne, tym nie warto "pchac się" w tą ofertę, przedstawioną powyżej. Np. u mojej mamy na wsi (ok. 35 km od Malborka) wiele osób ma internet stacjonarny na linii TP o prędkości max 512 kbit/s, podczas, gdy niektórzy mają ten "wymarzony i optymalny net" aż do 1 mbit/s. Naprawdę, na wsiach trudno o net rzędu kilku mbit/s, a TP specjalnie wpycha neta jeszcze słabszego, bo twierdzą, że linia jest daleko od centrali i nie pozwala na więcej. Śmiem twierdzić, że w tych okolicach net powinien być ten 1 czy 2 mbit/s, a nie 0,5 mbit/s. Wystarczy chęci od grupy Orange. Żadna Netia tego nie zmieni...

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#563343  autor: Mordrag
 25 cze 2012, 22:58
Karlos20, no wiesz nikt światełka nie będzie ciągnąć, by stworzyć centralę dla 10 domów. Poza tym jest jeszcze WiMax Netii lub Play na UMTS900 czy BDI. Obecnie Play ma duże pokrycie w Warmińsko-Mazurskim nie wiem jak jest w okolicach Malborku.

[ Dodano: 2012-06-25, 22:59 ]
No tak jest jeszcze CDMA z Orange, który o dziwo nie zapycha się jak ich EDGE czy z Nordiska.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#563365  autor: KC-KARLOS
 25 cze 2012, 23:22
Mordrag pisze: Poza tym jest jeszcze WiMax Netii lub Play na UMTS900 czy BDI.
W miastach jest to dostępne, ale nie w okolicach tych miast oddalonych powyżej 10 km.
Mordrag pisze:Obecnie Play ma duże pokrycie w Warmińsko-Mazurskim nie wiem jak jest w okolicach Malborku.
Potwierdzam, w Malborku całe miasto jest pokryte u2100 PLAY (4 stacje bazowe), BDI też jest w zasięgu (ale tylko w centrum jest nawet LTE) oraz potężna sieć Netii wraz z Dialogiem (Grupa Netia tam teraz wygrywa z infrą TP). Kablówka też konkuruje z łączami stacjonarnymi, oferując nawet 20 mbit/s (Multimedia Polska).

#563367  autor: Mordrag
 25 cze 2012, 23:27
Karlos20, a CDMA ? W sumie nie głupi pomysł byłby zrobić internet z nadajników DVB-T tylko gorzej z drogą powrotną. DVB-T ma dużą przepustowość i teoretycznie jest to możliwe.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#563373  autor: KC-KARLOS
 25 cze 2012, 23:36
Mordrag, CDMA jest w tych okolicach pozamiejskich (najlepiej wypada Orange), ale jest minus tej opcji - limity transferu danych.
Mordrag pisze:W sumie nie głupi pomysł byłby zrobić internet z nadajników DVB-T tylko gorzej z drogą powrotną. DVB-T ma dużą przepustowość i teoretycznie jest to możliwe.
Ciekawe, co na to Emitel?? Może oni to czytają? :mrgreen:

#563374  autor: drcox
 25 cze 2012, 23:38
O jakim DVB-T my tu mówimy... Orange ma CDMA na częstotliwości 450MHz i jest strasznie zapchane bo ma małą pojemność. Ostatnio jednak wyłączono analogową sieć komórkową i dodano jeszcze jedną nośną do CDMA i odpalono rev. B więc sytuacja się polepszyła. Nordisk ma 1/3 pojemności tego co Centertel bo tam pasmo idzie jeszcze na inne pierdoły dyspozytorskie itd.

#563377  autor: Mordrag
 25 cze 2012, 23:42
Przy modulacji 64-QAm i szerokości kanału 8 mhz masz aż 20 mbps :) Skoro obecnie z 2 kanałów jest aż 15 programów TV, to przeznaczyć max 4 kanały dla TV resztę na potrzeby internetu gorzej w drugą stronę. Mówię tylko, że istnieje teoretyczna możliwość wykorzystania DVB-T do internetu. Wszystko niby na papierze jest, ale nikt tego nie sprawdził w praktyce.

[ Dodano: 2012-06-25, 23:57 ]
aczkolwiek lepiej te górne pasmo dla DVB-T zwolnić na rzecz LTE850mhz

#563380  autor: drcox
 26 cze 2012, 00:02
Został już zwolniony blok 70MHz w okolicach 800MHz do zastosowań cywilnych. Przynajmniej tak TELEPOLISU.PL kiedyś pisało (a jak wiadomo często odwalają amatorkę i piszą totalne głupoty np. dzisiaj o aktualizacji WP7). Więc całkiem prawdopodobne że to informacja nieprawdziwa 8)

#563385  autor: Mordrag
 26 cze 2012, 00:12
drcox, możesz podrzucić link ?

#563412  autor: Vieslav
 26 cze 2012, 09:09
Mobilny ma limity. W większości domów jest obecnie więcej niż jeden komputer i jak komuś nie przeszkadza ganianie za domownikami i liczenie im kilobajtów to ok. Z drugiej strony teraz zastanawiam się, czy na moje 4 komputery + inne urządzenia wolałbym 512 kablem bez limitu czy najwyższy plan dostępny w LTE albo CDMA :roll: . Obecnie na 6mb/s wysysane jest jakieś ~160GB miesięcznie (statystyka z rutera, nie patrze co kto robi).
Sąsiedzi nie mają możliwości na więcej niż 1mb/s, na szczęście mają Netie BSA więc oferta dla nich idealna.
A jeśli chodzi o ADSL na dłuższych odległościach to poczytajcie o takim urządzeniu jak ADSL Extender. Wszystko można, tylko nie zawsze się chce.

#563423  autor: Mordrag
 26 cze 2012, 10:26
Niestety przy dzisiejszych natrętnych reklamach we flashu ciężko zejść poniżej 2 GB na mobilnym internecie (jeżeli ktoś dzień w dzień przegląda internet po kilka godzin dziennie) na szczęście jest adblock :)
Przykładowo strona telepolis "waży" z reklamami około 5-10 mb, bez reklam około 400kb. Różnica jest kolosalna.

#563483  autor: drcox
 26 cze 2012, 13:30
Jak macie łącze limitowane to słowo klucz brzmi Opera Turbo.

#563488  autor: Mordrag
 26 cze 2012, 14:17
drcox, niestety Opera Turbo się nie sprawdza, bo nie działa na nim adblock. (Wszystko przechodzi przez serwer przez co zmienia się adres URL reklamy, których w adblocku nie uwzględniono) i wychodzi na to samo.

#563563  autor: drcox
 26 cze 2012, 18:02
:shock:

Dziwne, u mnie adblock na turbo działa (z normalnymi reklamami, bo flashowe są przez turbo blokowane)...

#563580  autor: Mordrag
 26 cze 2012, 19:44
U mnie w telefonie niestety tak nie działa

#564109  autor: zoltan666
 29 cze 2012, 12:41
To ciekawe, ze teraz proponuja 2 Mbit/s za 49,90zł., podczas, gdy ja mam juz od roku 4 Mbit/s za ta sama cenę. Pierwotnie miałem 8 Mbit/s (nie pamietam juz za ile) i przez pol roku dzialalo bez problemu, ale potem postanowilem przejsc na No limit. Predkosc nie wzrosla, bylo troche taniej i przez 2 miesiace dzialalo, a potem nagle sie okazalo, ze moje lacze nie daje rady z 8 Mbit/s i zmniejszyli do 4 Mbit/s. Cos kreca, ale tak juz zostalo.