• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #5023  autor: Piotr
 04 maja 2005, 11:50
Witam.
Czy ktoś ma może jakieś informację związane z planami Dialogu dotyczącymi rozbudowy swojej sieci? Czy w najbliższym czasie zamierzają budować swoją sieć w innych obszarach (tj. tam gdzie ich jeszcze nie ma).

Czekam na informację.

Pozdrawiam.

#5025  autor: WitekT
 04 maja 2005, 11:58
W tym roku głównie Warszawa i Łódź, w przyszłym Poznań i Kraków.

#5030  autor: Piotr
 04 maja 2005, 12:37
WitekT pisze:W tym roku głównie Warszawa i Łódź, w przyszłym Poznań i Kraków.
Wituś nie mów mi, że Dialog zamierza w 2006 roku budować swoją sieć w Krakowie :D
Toś mi lepszej informacji nie mógł sprawić na dzień przed pisemnym Polakiem :wink:

PS. Witku może pomożesz mi rozwiązać jedną zagadkę związaną z Dialogiem. Ja i Ty dobrze wiemy, że na chwilę obecną w Krakowie Dialogu nie ma (ma być :wink: ). Jednak jakiś czas temu będąc na spacerku przechodząć obok studzienki telekomunikacyjnej mój wzrok zatrzymał się na logo operatora umieszczony na jej pokrywie. W Krakowie najczęsciej spotyka się TPSA albo Netię a tutaj DIALOG :shock: Osobiście byłem lekko w szoku. Może to wynik jakiejś pomyłki bo np. TPSA albo Netia dostała takie od producenta :-D

Pozdrawiam.

#5032  autor: WitekT
 04 maja 2005, 12:40
No ale Dialog tak jak w wypadku Orange chce stawiać na razie na biznes. ;) No i Kraków dopiero w przyszłym roku...

#5034  autor: Piotr
 04 maja 2005, 12:44
Mimo wszystko liczy się sam fakt ich obecności. W przyszłym roku biznes a kto wie co będzie za dwa lata :wink:

Powiem ci jednak z doświadczenia (obserwacji) jak Dialog budował swoją sieć w Legnicy, że tam też na początku budowa sieci była skierowana pod klientów biznesowych. Co ciekawe domy w pobliżu dużych firm czy zakładów przemysłowych były też podłączane do sieci. Potem to już szło ekeftem domina i tak chyba 97% powierzchni miasta jest w rękach Dialogu.

PS. Legnica to nie Kraków. Jednak kto wie może i w Małopolsce będzie podobnie :wink:

#13072  autor: Th0mas
 23 sie 2005, 20:11
Co z tego skoro DIalog może zniknąć z rynku jeśli go przejmie Netia?

#13214  autor: D@rio
 24 sie 2005, 10:07
A ktos wie moze o planach Sferii? ....moze zapytam inaczej ;) Czy jakis inny operator oprocz Netii i TP S.A. ma zamiar sie pojawic w LBNie? :-)

#14273  autor: Piotr
 27 sie 2005, 21:00
Tak z czystej ciekawości mam do ciebie szefie jedno pytanie. Czy Netia w 100% opanowała twoje miasto czy są rejony gdzie możesz pomarzyć o jej obecności?

#14274  autor: Piotr
 27 sie 2005, 21:01
Th0mas pisze:Co z tego skoro DIalog może zniknąć z rynku jeśli go przejmie Netia?
To jakieś sprawdzone informacje czy newsy wysssane z palca?
Pozdrawiam.

#14343  autor: D@rio
 28 sie 2005, 18:00
Piotr pisze:Tak z czystej ciekawości mam do ciebie szefie jedno pytanie. Czy Netia w 100% opanowała twoje miasto czy są rejony gdzie możesz pomarzyć o jej obecności?
Nie wiem powiem Ci szczerze. Ale wiem ze ogolnie jakies 75% miasta jest w zasiegu. Choc jak znajomy matowal sobie Netie i siec byla dwa bloki dalej to bez problemu mu podlaczyli do jego bloku ;) ...i jeszcze paru klientow wpadlo dodatkowo :-)

#14483  autor: Piotr
 29 sie 2005, 15:25
Mimo wszystko Lublin jest mniejszą wioską niż Kraków więc może i tam łatwiej jest takiej firmie telekomunikacyjniej budować sieć... Ja liczę tylko, że może do 2 lat coś się zmieni i będzie mi dane pożegnać się z TPSA 8)

PS. Znając jednak mojego pecha zabraknie mi na to życia :-D

#14491  autor: WitekT
 29 sie 2005, 15:49
Piotr pisze:
Th0mas pisze:Co z tego skoro DIalog może zniknąć z rynku jeśli go przejmie Netia?
To jakieś sprawdzone informacje czy newsy wysssane z palca?
Pozdrawiam.
KGHM probuje sprzedać Dialog od dłuższego już czasu - jednak, ze względu na wysokie ceny miedzi w ostatnim czasie, nie spieszy się. Netia oficjalnie ogłosiła zainteresowanie przejęciem.

#14515  autor: Piotr
 29 sie 2005, 16:28
Wituś z praktycznego punktu widzenia co może oznaczać przejęcie Dialogu przez Netię? Można w związku z tym liczyć na rozbudowę sieci?

Pozdrawiam.

#14518  autor: WitekT
 29 sie 2005, 16:30
Wiesz, trudno powiedzieć... Na pewno wpłynie to w jakimś stopniu na konkurencję. Niby zamiast 2 słabszych powstanie 1 silniejszy, ale... chyba przeciwko TP lepiej wystawiać 2 zawodników niż 1. :)

#14523  autor: Piotr
 29 sie 2005, 16:33
Uważam podobnie do ciebie Witku. Mimo wszystko czy po wykupieni sieci można się spodziewać pojawienie całkiem nowego szyldu na naszym rynku telekomunikacyjnym czy też Netia pozostanie Netią...?

Co z cenami? Czy pójdą w dół?

Tak na marginesie piszemy o wystawieniu konkurenta w walce z TPSA i obaj wysuwamy wniosek, że lepiej aby na froncie było dwóch zawodników z "opozycji" niż jeden. Mimo wszystko jak by na to nie spojrzeć przejęcie Dialogu przez Netię oznacza zwiększenie liczby klientów wielkiego konsorcjum telekomunikacyjnego jakie ma powstać po wykupie. Netia przecież niekiedy jest tam gdzie nie ma Dialogu i na odwrót...

#14525  autor: WitekT
 29 sie 2005, 16:38
OK. Ale w telekomunikacji (i w tym wypadku) 1+1 nie równa się 2, a 1,5... :)

W ciągu kilku lat boom przeżywać będzie telefonia VoIP - a tu terytorium to już cały świat... :)

#14532  autor: Piotr
 29 sie 2005, 16:53
Czyli według ciebie raczej nic ciekawego z tego kupna nie wyniknie... :?

#14540  autor: WitekT
 29 sie 2005, 17:01
Ano - ja bym wolał 2 mniejszych. Poza tym małemu zawsze lepiej dostosować się do potrzeb rynku, szybciej zareagować, itp.

#14543  autor: Sirmark
 29 sie 2005, 17:03
WitekT pisze:Wiesz, trudno powiedzieć... Na pewno wpłynie to w jakimś stopniu na konkurencję. Niby zamiast 2 słabszych powstanie 1 silniejszy, ale... chyba przeciwko TP lepiej wystawiać 2 zawodników niż 1. :)
przejecie przez netie niczego dobrego nie wrozy... Netia dziala an zasadzie "1 grosz mnie"
a dialog choc mamy to w swoich okolicach dzialal preznie..
trzeba przypomniej ze jako pierwsi wprowadzili sensowne pakiety na inet.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#14610  autor: Piotr
 29 sie 2005, 19:51
WitekT pisze:Ano - ja bym wolał 2 mniejszych. Poza tym małemu zawsze lepiej dostosować się do potrzeb rynku, szybciej zareagować, itp.
Witku czy mimo wszystko można się jednak spodziewać pojawienia jakiegoś nowego lokalnego operatora; jego obszar objął by np. 2 - 3 województwa po przejęciu Dialogu przez Netię?