• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

W jaki sposób łączysz się z internetem?

Modem w laptopie (np. BlueConnect, iPlus, Orange Free)
1
20%
Modem TP
Brak głosów
0%
Stałe łącze
4
80%
 #212472  autor: Adasko
 14 sie 2007, 21:15
Czy zakupiona na allegro antena gsm rzeczywiście poprawia jakość usługi "blueconnect"?

www.ADASKO.BYTOM.pl - Krajowe Usługi Transportowe - Zapraszam

#212485  autor: bilu1991
 14 sie 2007, 21:48
mi to szkoda gadać , polska infrastruktura telefoniczna kończy sie zaraz za miastem
2 km od 80-tysięcznego miasta nie mogę założyć normalnego neta tylko radiówka
powód - stara centrala, 3 rok czekam na zmianę tej puszki , tp ma gdzieś te wszystkie pisma :smt097

#212487  autor: Adasko
 14 sie 2007, 21:54
bilu1991 pisze:infrastruktura telefoniczna kończy sie zaraz za miastem
No coś w tym jest. Niby Bytom (woj. Śląskie) cały objęty jest zasięgiem 3G (tak zapewniał mnie sprzedawca w punkcie Ery), a jednak nie. Zmuszony jestem zakupić antene, która mam nadzieję poprawi mi jakość tej usługi. Temat założyłem dlatego, by dowiedzieć się czy "gra warta jest świeczki". Nie chcę kupić bubla, który merdając mi na parapecie nie przyniesie żadnych korzyści. Stąd pytanie do forumowiczów, czy warto kupić tą antenę, by te merdanie podniosło choć lekko zasięg. Ale bilu1991 trafiłeś w czuły punkt tematu. 8)

#212504  autor: Kaczy
 14 sie 2007, 22:16
Tak jak jest napisane:
Antena do modemów GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA o zysku do 7dB + 5m przewodu zakończonego uniwersalnym wtykiem FME
A większy poziom sygnału wpływa na większą szybkość i jakość transmisji. Jednak ciężko jest powiedzieć o ile kb/s zwiększy Ci to prędkość.

...::: Made for loneliness :::...

#212595  autor: Adasko
 15 sie 2007, 09:28
Kaczy pisze:Jednak ciężko jest powiedzieć o ile kb/s zwiększy Ci to prędkość.
Cały czas łączę się przez GPRS, UMTS złapałem w domu może 2 razy od 3 miesięcy, ale jak już korzystałem (przez tą chwilę) z UMTS to strony ładowały się idealnie szybko. Korzystam z firefox'a, toteż przy GPRS co chwilę pojawiał się komunikat "Przekroczono czas połączenia", po odświeżeniu strony komunikat znów się pojawiał. W pracy natomiast to nawet GPRS nie jest w stanie złapać choćby dwóch kresek zasięgu. Zakupiłem już tą antenę, ale nie wiem czy zwiększy mi sygnał. W sumie chodzi mi tylko o sygnał, ponieważ gdy będzie on dobry, mam nadzieje sam przełączy się na UMTS i siłą rzeczy zwiększy się prędkość. Tylko czy taka antena poprawi ten zasięg?

#212622  autor: D@rio
 15 sie 2007, 10:46
Adasko, ale generalnie zysk sygnału jest stosunkowo nie wielki...

chyba że wystawisz za okno, na dach ;)

Obrazek

#212644  autor: Adasko
 15 sie 2007, 11:49
O tym właśnie mówię. Biurko mam obok okna więc jak znalazł.
D@rio pisze:generalnie zysk sygnału jest stosunkowo nie wielki...
ale zawsze to "coś" hehe. W domu mam pełny zasięg GPRS, a jak pisałem wyżej UMTS może z 2 razy się włączył, może ta antenka wreszcie dźwignie sygnał i umożliwi mi łączenie się poprzez ten właśnie UMTS.. Dzięki D@rio :-D