• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #184709  autor: elkanguro
 19 maja 2007, 11:09
Witam mam pytanie. Mama z siostra chca zmienic w domu internet gdyz ten z ktorego ostatnio korzystamy czasami nawala a jest to radiowe lacze dostepniane przez lokalna firme, placimy za to 45zl.

I teraz tak, ktora oferta Netia czy TPSA ma lepsza jakosc uslug? I jak jest z tymi predkosciami: czy 1024 jest rzeczywiscie 2 razy szybsze od 512? Czy warto dolozyc te kilka zloty?

Aha, i czy warto podpisac umowe na 3 lata? Niby najtansze ceny ale chyba przez 3 lata to duzo moze sie zmienic prawda?

Prosze pomozcie mi dobrze wybrac bo ja ostatnio nie jestem na biezaco z ofertami!

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
--------------------------------------------
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#184720  autor: pyp
 19 maja 2007, 11:23
elkanguro pisze:...a jest to radiowe lacze dostepniane przez lokalna firme, placimy za to 45zl
Masz racje radiówki bywają awaryjne, sam wiem coś o tym, wystraczy burza, ulewa i po necie...
elkanguro pisze:I teraz tak, ktora oferta Netia czy TPSA ma lepsza jakosc uslug? I jak jest z tymi predkosciami: czy 1024 jest rzeczywiscie 2 razy szybsze od 512
Na twoim miejscu brał bym Netia, jej oferta wydaje się lepsza niż Neostrady no i napewno jakośc jest lepsza, bo wiadomo, jest ona od niedawna na rynku i musi czyms zachecic ludzi... Ja mam Neostrade i też ostatnimi czasy nie mam zastrzezen, chociaż miałem problemy jak przechodziłem na modem Livebox, to mi się czesto połaczenie sypało :?, i jeszcze jedna uwaga do Neo, jeżeli często sciagasz przez programy typu Torrent, Emule to neostrada co 24 H pobiera nowe IP i połaczenie sie resetuje i wszystkie kolejki szlak trafia :( . A co do prędkości, pewnie chodzi ci o sciaganie ? To jest tak ja na neostradzie 1024 na emulu wyciągam max 130 KB/sek, jak mialem 512 do miałem szybkośc na poziomie 60 KB/sek ( wszystko również zależy od konfiguracji programów p2p ) powiem tak że warto dołozyć kilka groszy bo internet 1024 jest już w miare konkretny.
elkanguro pisze:Aha, i czy warto podpisac umowe na 3 lata
Masz racje... najlpesza umowa to na 12 miesięcy, bo przez ten czas dużo na rynku się nie zmienia i mozesz być w miare na bieżąco, a na 36 miesięcy to jestes zmuszony na jednego dostawce neta. Warto dawać te 50 zł wiecej ale miec na miesiać umowe.

Pozdrawiam - pYp

#184746  autor: D@rio
 19 maja 2007, 12:44
jeśli mówimy o WLR to naprawdę nie ma to znaczenia. Wtedy się patrzy tylko na ceny. Jakości, a właściwie różnicy jakości nie będzie praktycznie żadnej...
pyp pisze:Masz racje radiówki bywają awaryjne, sam wiem coś o tym, wystraczy burza, ulewa i po necie...
zależy które i jakie. Są też dobrze zrobione radiówki :-)

Obrazek

#184748  autor: PiotrG-dz
 19 maja 2007, 12:53
Wybierz NET24 Netii o prędkości 1 mega tylko nie wiąż się umową na 3 lata bo po prostu dużo przepłacisz.Proponowałbym tylko umowę na 12 mies. :)

#184818  autor: pyp
 19 maja 2007, 16:33
D@rio pisze:Są też dobrze zrobione radiówki
Masz racje D@rio są też dobre ale jak znam tylko złe i tak napisałem :)
D@rio pisze:jeśli mówimy o WLR to naprawdę nie ma to znaczenia
To jeżeli tak się sprawa przedstawia więc wybierz to co ci najbardziej odpowiada ! Ale myśle że Netia bedzie OK :-)

Pozdrawiam - pYp

#184829  autor: D@rio
 19 maja 2007, 17:38
pyp pisze:To jeżeli tak się sprawa przedstawia więc wybierz to co ci najbardziej odpowiada ! Ale myśle że Netia bedzie OK
powinno być OK. Zwłaszcza że dostaje się o ile mnie pamięc nie myli lepszy modem (a alternatywie do wyboru) niżeli te, co oferuje TP. Dlatego, w kwestiach WLR powinniśmy zwłaszcza się ceną sugerować a nie wnikać w kwestie techniczne, gdzie różnice znajdziemy dopiero przy "jądrze" a nie przy tzw. "ostatniej mili".

Obrazek

#184835  autor: Th0mas
 19 maja 2007, 17:59
http://netia.novem.pl/

Ale Netia działająca na liniach TP nie powala. I nie chodzi mi o szybkość łącza a w ogóle o możliwość podłączenia. Nawet gdy teoretycznie jest ona w praktyce różnie bywa. Kilkoro znajomych podpisało umowę z Netią i wielokrotnie podłączenie internetu było przeciągane z powodów technicznych. W końcu po kilku miesiącach bez neta jeden znajomy musiał zerwać umowę.

#184836  autor: D@rio
 19 maja 2007, 18:02
Th0mas pisze:I nie chodzi mi o szybkość łącza a w ogóle o możliwość podłączenia. Nawet gdy teoretycznie jest ona w praktyce różnie bywa.
dlatego bo wielokrotnie TP "kombinuje" z zdolnościami technicznymi łącza...

Obrazek

#184837  autor: Th0mas
 19 maja 2007, 18:04
Ja zdaję sobie sprawę z tego, że to nie wina Netii, ale przez to cierpią jej klienci, dlatego póki te sprawy między operatorami nie zostaną załatwione lepiej chyba wybrać Neo.

#184838  autor: D@rio
 19 maja 2007, 18:09
Th0mas pisze: ale przez to cierpią jej klienci, dlatego póki te sprawy między operatorami nie zostaną załatwione lepiej chyba wybrać Neo.
dlatego Netia nie spoczywa na laurach tylko stale inwestuje w sieć radiową opartą na technologii WiMAX co da jej pełną niezależność od łącz i "łaski" TP.
Th0mas pisze:dlatego póki te sprawy między operatorami nie zostaną załatwione lepiej chyba wybrać Neo.
przy takim myśleniu to każdą inicjatywę telekomunikacyjną (a cieżką pracę UKE) szlag trafi w tym dziwnym kraju...

Obrazek

#184839  autor: PingNoMore
 19 maja 2007, 18:26
Ja od 3 lat mam Neostradę i złego słowa nie mogę powiedzieć. Teraz mam prędkość 1 Mb/s i transfer na poziomie 120 kb/s jest na porządku dziennym.

#184872  autor: PiotrG-dz
 19 maja 2007, 21:14
D@rio pisze:
dlatego Netia nie spoczywa na laurach tylko stale inwestuje w sieć radiową opartą na technologii WiMAX co da jej pełną niezależność od łącz i "łask TP
O ile mi wiadomo to Netia zredukowała swoje ambitne plany ekspansji WIMAX. :smt011

#184873  autor: D@rio
 19 maja 2007, 21:22
tepsaslave pisze:O ile mi wiadomo to Netia zredukowała swoje ambitne plany ekspansji WIMAX.
a jakieś konketne info? pierwsze słysze...

Obrazek

#184875  autor: Prometo
 19 maja 2007, 21:25
Ja mam Neostradę 512 Mb/s od 6 miesięcy i jest z niej bardzo zadowolony. Wcześniej miałem radiówkę i Neostrada w porównaniu z nią to jest jak niebo i ziemia.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#184885  autor: PiotrG-dz
 19 maja 2007, 21:52
D@rio pisze:
tepsaslave pisze:O ile mi wiadomo to Netia zredukowała swoje ambitne plany ekspansji WIMAX.
a jakieś konketne info? pierwsze słysze...
Zródło Telepolis 2 marca :arrow: Netia obniżyła planowane na 2007 r. nakłady inwestycyjne na projekt WiMAX o 62% w stosunku do ich zakładanego rok temu poziomu w wysokości 70,9 mln zł. Powyższa zmiana odzwierciedla zweryfikowany pogląd zarządu na strategiczne szanse związane z tym projektem na polskim rynku telekomunikacyjnym w krótkim i średnim okresie, w następstwie zmian regulacyjnych z 2006 r. otwierających nowe, atrakcyjne możliwości poszerzenia bazy klientów dzięki dostępowi bitstream access z wykorzystaniem sieci TP.

#184909  autor: pyp
 19 maja 2007, 23:08
Th0mas pisze:Kilkoro znajomych podpisało umowę z Netią i wielokrotnie podłączenie internetu było przeciągane z powodów technicznych
Miało to miejsce dlatego że TP nie chciało podłaczac uzytkowników Netii, i dlatego to wszystko sie tak przeciagało, teraz juz sie chyba lekko ustabilizowało?
D@rio pisze:dlatego Netia nie spoczywa na laurach tylko stale inwestuje w sieć radiową opartą na technologii WiMAX co da jej pełną niezależność od łącz i "łaski" TP.
A tego to ja noewiedziałem że wogule są takie plany, ale to chyba moja wina, bo musiałem przeoczyć jakies info na telepolis.pl :?
tepsaslave pisze:Netia obniżyła planowane na 2007 r. nakłady inwestycyjne na projekt WiMAX o 62%
A to niby czemu tak nagle się wycofują z pomysłu WIMAX ? Czyżby sie obawuali że moga starcic na tym interesie ?

Pozdrawiam - pYp

#184916  autor: D@rio
 19 maja 2007, 23:53
pyp pisze:A to niby czemu tak nagle się wycofują z pomysłu WIMAX ? Czyżby sie obawuali że moga starcic na tym interesie ?
bo łatwiejszym chlebem (i tańszym) jest BSA/WLR.
pyp pisze:Miało to miejsce dlatego że TP nie chciało podłaczac uzytkowników Netii, i dlatego to wszystko sie tak przeciagało, teraz juz sie chyba lekko ustabilizowało?
nie, że nie chciało tylko utrudniali pozorując iż jest brak możliwości technicznych.

Obrazek

#185093  autor: Th0mas
 20 maja 2007, 21:55
D@rio pisze:
Th0mas pisze:dlatego póki te sprawy między operatorami nie zostaną załatwione lepiej chyba wybrać Neo.
przy takim myśleniu to każdą inicjatywę telekomunikacyjną (a cieżką pracę UKE) szlag trafi w tym dziwnym kraju...
Dlatego neostradę można wziąć na najmniejszy możliwy okres lub na czas nieokreślony, żeby móc przejść do Netii jak tylko sprawa zostanie załatwiona. Ja niestety się pospieszyłem i podpisałem umowę na neo na 3 lata :?

#185106  autor: D@rio
 20 maja 2007, 22:52
Th0mas pisze:nieokreślony, żeby móc przejść do Netii jak tylko sprawa zostanie załatwiona.
ciekawe co przez to rozumiesz...
Jak nie rozpoczniesz procedury migracji to trudno gdybać jak będzie. Kiedyś się skończy, a czasami warto dłużej poczekać.
Th0mas pisze:Ja niestety się pospieszyłem i podpisałem umowę na neo na 3 lata
gratuluje...

Obrazek

#185126  autor: pyp
 20 maja 2007, 23:48
D@rio pisze:pyp napisał/a:
Miało to miejsce dlatego że TP nie chciało podłaczac uzytkowników Netii, i dlatego to wszystko sie tak przeciagało, teraz juz sie chyba lekko ustabilizowało?

nie, że nie chciało tylko utrudniali pozorując iż jest brak możliwości technicznych.
No własnie chodziło mi o to tylko żle się wyraziłem.
Th0mas pisze:Dlatego neostradę można wziąć na najmniejszy możliwy okres lub na czas nieokreślony, żeby móc przejść do Netii jak tylko sprawa zostanie załatwiona
Thomas w tym jest problem że jednemu szybko to zrobią a z drugim beda to ciągnąć i ciągnąć... Więc lepiej zrobić tak jak przytoczył to D@rio...
Th0mas pisze:Ja niestety się pospieszyłem i podpisałem umowę na neo na 3 lata
A co cię do tego skłoniło... pewnie niska cena za wysoką prędkość ?? Qrcze to się troszku pospieszyłeś. Ja włąsnie dlatego że rynek telekomunikacyjny jezeli chodzi o neta szybko się zmienia to podpisuje umowe na 1 rok, teraz w grudniu mi się umowa kończy więc będe coś kombinował... Duzy wybór bede miał tym razem (Netia, GTSenergis, Tele2 itd itd...)

Pozdrawiam - pYp