• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #136087  autor: mlex14
 25 gru 2006, 11:19
No wiec nie mam lini tp :/ Chociaz 2 domy dalej maja taka linie.Skrzynka z tp stoi okolo 40 m od mojego domu.Trzeba napisac jakas petycje czy co?Zalezy mi na internecie bo na mojej szajskiej radiowce nie da sie nic robic.Kolega byl w punkcie tp to mu cos mowili o tym ze beda podciagac sam internet(ja sie na tym nie znam :P).Prosze o wyjasnienie co trzeba zrobic i ile moze to trwac zeby taka linie podciagnac.
 #136168  autor: babeo
 25 gru 2006, 14:57
mlex14 pisze:Trzeba napisac jakas petycje czy co?
Najlepiej udać się do TP i dowiedzieć się wszytskeigo osobiście.
mlex14 pisze:Skrzynka z tp stoi okolo 40 m od mojego domu. (...) Zalezy mi na internecie
Wiesz skrzynka jeszcze nic nie załatwia, żeby np mieć neostradę trezba mieć tak najprościej mówiąc "nową linię". Starsze skrzynki jej nie obsługują.
mlex14 pisze:ile moze to trwac zeby taka linie podciagnac.
Tego to nawet same TP nie wie :mrgreen:

#136174  autor: D@rio
 25 gru 2006, 15:32
poproś żeby Ci podłączyli radiowo, albo skorzystaj z alternatywy Orange...jest taka oferta, gdzie dostajesz Jablotron'a, preferencyjne stawki, dla takich osób, które nie mogą korzystać z TP S.A.

No ewentualnie pozostaje Ci na włąsną rękę walczyć, pisać podania itp.

Obrazek

#136178  autor: PiotrG-dz
 25 gru 2006, 15:37
Najlepiej udaj się do Punktu sprzedaży TP(dawny Telepunkt)Lub po prostu zadzwoń z telefonu stacjonarnego pod 9393(może być z budki) i powiedz ,że chcesz założyć linie Telefoniczną i neostradę.Założenie nowej linii może trwac od 1 miesiąca wzwyż.Jednak do miesiąca powinni sie wyrobić.Ja na twoim miejscu załozyłbym linie wział abonament socjalny za 28.06 zł a internet wziąłbym z Netii( w lutym będzie w całym kraju)Wyjdzie ci taniej bo w TP musiałbyś miec abonament min za 50 zł.A żeby korzystać z Netii wystarczy socjalny w TPSA.(wyjdzie ci o 22 zł taniej) :wink:
Ostatnio zmieniony 25 gru 2006, 15:43 przez PiotrG-dz, łącznie zmieniany 4 razy.

#136179  autor: Forest
 25 gru 2006, 15:38
Pamietam jak to bylo z moim miastem. Byla stara centrala i nie mozna bylo zalorzyc neta. Trzeba bylo pisac petycje czy cos takiego ale te petycje musialo wypelnic troche ludzie zeby Ci z TP doszli do wniosku, ze bedzie troche klientow i ze bedzie z tego jakis interes. W kazdym razie troche dlugo to trwalo ale wkoncu zalorzyli nowa centrale, albo raczej przerobili stara tak ze neostrada dziala ;)

HTC U12+ Black + Goodram 64GB USH-I U3 95/90MB

#136180  autor: PiotrG-dz
 25 gru 2006, 15:47
D@rio pisze:poproś żeby Ci podłączyli radiowo, albo skorzystaj z alternatywy Orange...jest taka oferta, gdzie dostajesz Jablotron'a, preferencyjne stawki, dla takich osób, które nie mogą korzystać z TP S.A.

No ewentualnie pozostaje Ci na włąsną rękę walczyć, pisać podania itp.
Dario Koledze zależy na internecie, a przez Orange i jego Jablotron nie bedzie miał nawet prędkości 128 kb/s tylko słabą prędkośc GPRS.On chce usługę opartą o DSL(Neostradę lub Net 24) :smt006

#136197  autor: D@rio
 25 gru 2006, 16:42
tepsaslave, zgadza się, można i tak... no ale, zależy tylko czy w jego miejscowości centale w ogóle obsługuję usługę neostrady.

Obrazek

#136202  autor: PiotrG-dz
 25 gru 2006, 17:18
Jarosław to nie jest jakaś zapadła dziura w mniejszych miastach Neo działa już ze dwa lata :D

#136220  autor: Feniks
 25 gru 2006, 18:37
frgt/10 pisze:przecież to bez problemu powinni zrobić, im bardziej zależy na Tobie niż Tobie na nich ;)
Twoją wypowiedź zdecydowanie trzeba traktować z przymrużeniem oka. :)

Ja mam do napowietrznej linii telefonicznej około 200m, a 400m do światłowodu. Stara linia nie nadaje się do Neostrady (Co ciekawe sąsiadowi mieszkającemu około 30m bliżej kabla proponowali jej założenie). Zanim położyli światłowód dwa razy przychodzili i pytali, czy chcemy mieć telefon kablowy (mamy radiowy o przepustowości 1,5kB/s) i Neostradę. Póżniej okazało sie, że od kabla miedzianego jest inna ekipa niż od światłowodu. W pewnym momencie proponowano nam założenie telefonu kablowego, ale...w miejscu, w którym od roku nie mieszkaliśmy (rachunki przychodzą na nowy adres). W międzyczasie mieli przebudowac centralę (wybudować pomieszczenie dla urządzeń, które już mieli). Ostatecznie napisali, że nie jest możliwe położenie kabla. Znajomi mieszkają około 10-15m od światłowodu i 50-60m od studzienki. U nich też nie ma możliwosci założenia telefonu kablowego. W Warszawie czekałem na telefon (z przeniesienia) ponad 15 lat. Po przeprowadzce czekam na kablowy od 4 lat.
Dobro klienta jest priorytetem dla TP S.A. :wink: Żeby mieć ich kabel wystarczy duuużo szczęścia. :)
Ostatnio zmieniony 25 gru 2006, 18:41 przez Feniks, łącznie zmieniany 1 raz.

#136222  autor: mlex14
 25 gru 2006, 18:40
No nic to ide do puntku tp w tygodniu sie wypytam o wszystko.Neo w okolicy jest kolega mieszka jakies 3 domy dalej ma(jak na neo dziala dobrze,zero kickow czy jakis rozlaczen).A to http://telepolis.pl/news.php?id=7039 z tego co tu pisze ma byc sam net tylko to 36 zł to za lacza trzeba lacza(36)+internet czy jak to jet? Hmm a ten internet z Neti to dobry jest?(jesli mowicie ze wziasc ten plan socjalny i net z Neti).Bo rodzice nie dzwonia duzo wiec moj obecny abonament jest napewno tanszy niz 50 zł.

#136224  autor: D@rio
 25 gru 2006, 18:58
mlex14 pisze:z tego co tu pisze ma byc sam net tylko to 36 zł to za lacza trzeba lacza(36)+internet czy jak to jet?
to jest oplata za tzw. utrzymanie linii, nawet nie ma za to ani telefonu ani internetu.
Dlatego, lepiej wziasc tzw. Plan Socjalny TP + BA u innego operatora.
mlex14 pisze:Hmm a ten internet z Neti to dobry jest?(jesli mowicie ze wziasc ten plan socjalny i net z Neti).
tak, najlepiej wziasc socjalny + net z Netii. Net z Netii jest dobry.
mlex14 pisze:).Bo rodzice nie dzwonia duzo wiec moj obecny abonament jest napewno tanszy niz 50 zł.
dlatego najlepiej weź socjalny ;)

Obrazek

#136228  autor: tymis
 25 gru 2006, 19:05
D@rio pisze:najlepiej wziasc socjalny + net z Netii
Wg mnie należy się śpieszyć bo TP raczej nie zostawi socjalnego w obecnej formie, który nie dość, że umożliwia tak korzystną kombinację "internetową" jak wyżej to ma jeszcze w sobie 15 impulsów czyli w najkorzystniejszym układzie do 45 minut połączeń lokalnych.

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...

#136230  autor: mlex14
 25 gru 2006, 19:07
Pytanko czy jesli bede mial linie i wezme plan socjalny to czy na pewno bede tez mogl miec neta z Neti?(czy to zalezy od obszaru zamieszkania?czy musi to byc jakies wieksze maisto?).Mieszkam na przedmiesciach Jaroslawia(50tys. mieszkancow).

#136238  autor: PiotrG-dz
 25 gru 2006, 19:40
Netia będzie uruchomiała Net 24 strefami.Zadzwoń pod 801 802 803 i tam podaj swój numer(narazie nie masz numeru w TP to podaj kolegi)Infonetia na wszystko ci odpowie. :)