frgt/10 pisze:przecież to bez problemu powinni zrobić, im bardziej zależy na Tobie niż Tobie na nich

Twoją wypowiedź zdecydowanie trzeba traktować z przymrużeniem oka.
Ja mam do napowietrznej linii telefonicznej około 200m, a 400m do światłowodu. Stara linia nie nadaje się do Neostrady (Co ciekawe sąsiadowi mieszkającemu około 30m bliżej kabla proponowali jej założenie). Zanim położyli światłowód dwa razy przychodzili i pytali, czy chcemy mieć telefon kablowy (mamy radiowy o przepustowości 1,5kB/s) i Neostradę. Póżniej okazało sie, że od kabla miedzianego jest inna ekipa niż od światłowodu. W pewnym momencie proponowano nam założenie telefonu kablowego, ale...w miejscu, w którym od roku nie mieszkaliśmy (rachunki przychodzą na nowy adres). W międzyczasie mieli przebudowac centralę (wybudować pomieszczenie dla urządzeń, które już mieli). Ostatecznie napisali, że nie jest możliwe położenie kabla. Znajomi mieszkają około 10-15m od światłowodu i 50-60m od studzienki. U nich też nie ma możliwosci założenia telefonu kablowego. W Warszawie czekałem na telefon (z przeniesienia) ponad 15 lat. Po przeprowadzce czekam na kablowy od 4 lat.
Dobro klienta jest priorytetem dla TP S.A.

Żeby mieć ich kabel wystarczy duuużo szczęścia.