• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #132159  autor: mikemat
 12 gru 2006, 10:39
frgt/10 pisze:W takim razie to już leży po stronie serwera. Niestety - przyczyna jest ta sama, rozłączanie jest po to by naliczać limit. Przykre, ale prawdziwe i na dodatek zgodne w umową :(

Czasem to dobrze, że nie mam Neo :D

ja juz mam w lapciu BlueConnect i powiem Ci, ze miastach to po prostu predkosc zwala z nog, jak jest dostepne HSDPA, to czapki spadaja ;) , chodzi lepiej niz NEO 1MB, jak zwieksza limity, to pozegnam sie z NEO.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2006, 11:48 przez mikemat, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam
Grupa Medforum
www.medforum.pl

#132172  autor: frgt/10
 12 gru 2006, 11:06
mikemat pisze:ja juz mam w lapciu BlueConnect i powiem Ci, ze miastach to po prostu predkosc zwala z nog, jak jest dostepne HSDPA, to czapki spadaja ;) , chodzi lepiej niz NEO 1MB, jak zwieksza limity, to pozegnam sie z NEO.
no to pora na offtopic :D słuchaj bo ja się zastanawiam nad internetem właśnie do laptopa, jak jest z zasięgiem na zadupiach? (przepraszam za to słowo)? Działa czy raczej słabo z tym? :(

http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?p=292477#292477

#132177  autor: Kaczy
 12 gru 2006, 11:10
frgt/10 pisze:jak jest z zasięgiem na zadupiach? (przepraszam za to słowo)? Działa czy raczej słabo z tym?
Na totalnym odludziu pozostaje Ci GPRS (do 53,5 kb/s). W małych miasteczkach można liczyć na EDGE (do 236 kb/s).

...::: Made for loneliness :::...

#132184  autor: mikemat
 12 gru 2006, 11:17
frgt/10 pisze: no to pora na offtopic :D słuchaj bo ja się zastanawiam nad internetem właśnie do laptopa, jak jest z zasięgiem na zadupiach? (przepraszam za to słowo)? Działa czy raczej słabo z tym? :(

calkiem niezle to wyglada, nawet GPRS dziala o wiele lepiej niz przez telefon, trzeba troche poczekac, na 2 kreskach jest 2-10kb/s, w ERA jest juz prawie wszedzie EDGE (przynajmniej tam gdzie sie poruszam) i to juz jest calkiem komfortowo od bidy mozna nawet VOICE pogadac, na UMTS i HSDPA to juz jest pieknie i nawet mozna byc ciagac bardzo duze pliki (ach te limity ;( ).

Generalnie zauwazylem spora roznice miedzy lacznoscia przez komorke jako modem, a dedykowana karta, mniej wiecej 100% szybciej leci na karcie. Polecam karte GT Max, jest malutka - wystaje na 1 cm z kompa, obsluguje GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA - plynnie sie przelacza w przypadku ruchu, do tego antenka za 69 PLN i jestes w stanie prawie wszedzie sie polaczyc, wystawiasz ja za okno i nawet na granicach zasiegu masz neta. Wazne, karta nie ma WI-FI, ja to mam wbudowane w kompa, wiec nie zalezalo mi na tym, ale chyba dlatego jest taka mala.

Pozdrawiam
Grupa Medforum
www.medforum.pl

#132191  autor: mikemat
 12 gru 2006, 11:37
frgt/10 pisze:no to trzeba szefa o awans pomęczyć ;) Po tym od razu umowa i rezygnuję z netu w domu :)
start P4 i rebranding T-Mobile pomoze takze w kwestii netu via sieci komorkowe, mysle, ze zwieksza sie limity i byc moze troche jeszcze zejda z cen, ale to mniej wiecej w marcu 2007r.

[ Dodano: 2006-12-12, 11:39 ]
jest jest na forum moderator to mysle, ze moze zmienic troche tytul dyskusji, prosze o dodanie w tamacie - net przez sieci komorkowe ;)

Pozdrawiam
Grupa Medforum
www.medforum.pl

#132193  autor: frgt/10
 12 gru 2006, 11:43
mikemat pisze:start P4 i rebranding T-Mobile pomoze takze w kwestii netu via sieci komorkowe, mysle, ze zwieksza sie limity i byc moze troche jeszcze zejda z cen, ale to mniej wiecej w marcu 2007r.
jedyne co wiadomo o internecie w 2007 to tyle, że internet w Polsce będzie szybszy, ceny nie zmaleją. Szkoda, bo net bezprzewodowy w Polsce wychodzi bardzo, bardzo drogo.

http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?p=292477#292477

#132197  autor: Kaczy
 12 gru 2006, 11:50
Panowie, teraz o bezprzewodowym necie piszemy w nowym temacie, który wydzieliłem z poprzedniej dyskusji o neo. :)

#132200  autor: mikemat
 12 gru 2006, 11:54
frgt/10 pisze: jedyne co wiadomo o internecie w 2007 to tyle, że internet w Polsce będzie szybszy, ceny nie zmaleją. Szkoda, bo net bezprzewodowy w Polsce wychodzi bardzo, bardzo drogo.

mysle, ze mimo wszystko sytuacja z netem sie poprawi, P4 trabi na prawo i lewo, ze bedzie pod tym wzgledem super, hiper, konkurencja tez mimo wszystko poprawia sie w tej kwestii, wiec 2007 rok, moim zdaniem, bedzie przelomowym jesli chodzi o transmisji danych via sieci komorkowe...

Pozdrawiam
Grupa Medforum
www.medforum.pl

#132205  autor: Kaczy
 12 gru 2006, 12:01
mikemat pisze:mysle, ze zwieksza sie limity i byc moze troche jeszcze zejda z cen
Ten proces cały czas postępuje. Ostatnio w Plusie znacząco obniżono ceny modemów. Np. z 899 zł spadło do 600 zł z kawałkiem.
Zwiększono też limity. Było 2 GB teraz jest 3,33 GB, a w Erze już jest 4 GB. :)

#132207  autor: mikemat
 12 gru 2006, 12:09
Kaczy pisze:w Erze już jest 4 GB. :)

jak bedzie wiecej niz 10GB i cyro na rok, to juz bedzie bardzo ciekawie i TPSA straci wieeelu klientow ;) czego jej zycze z calego serca (choc generalnie jestem przyjaznym czlowiekiem, ale TA firma mnie cos jakis czas mocno irytuje....) ;)

Pozdrawiam
Grupa Medforum
www.medforum.pl

#132361  autor: D@rio
 12 gru 2006, 22:32
Kaczy pisze:Na totalnym odludziu pozostaje Ci GPRS (do 53,5 kb/s). W małych miasteczkach można liczyć na EDGE (do 236 kb/s).
z tym GPRS'em to niezupełnie tak. Technicznie GPRS wyciąga do 115,2kb/s. Natomiast, modemowo i realnie jest obsługa do 56,0kb/s. Są też modemy w max. transferem 43,2kb/s. Natomiast, w sieci Plus GPRS jest przyblokowany do 40,2kb/s.

Obrazek

#132365  autor: michail
 12 gru 2006, 22:44
... trzeba szczerze powiedzieć, że 3G i HSDPA to jednak jeszcze margines (szczególnie jeśli chodzi o obszar, bo w przeliczeniu na liczbę mieszkańców to już sporo - Warszawa nabija statystyki ;) ), ale modemy z EDGE naprawdę nieźle sobie radzą - sam korzystam z Techlab ED77 w Orange i średni transfer przy swobodnym przeglądaniu stron to jakieś 30 kb\s, przy ściąganiu plików to spokojnie w granicach 90-100 kb\s natomiast chwilowe maksimum jakie wyciągnąłem to ok. 210 kb\s (tym bardziej dziwne, że modem ED77 to EDGE klasa 6 a więc max ok. 177 kb\s :-D )

#132406  autor: kosaz
 13 gru 2006, 05:50
pytam sioe o ceny bo nie wiem jak jest liczone czy za czas czy za ilosc informacji jakie stronka posiada jak to jest ???

#132408  autor: D@rio
 13 gru 2006, 07:25
za dane, czyli za ilość informacji.

Choć, na zachodzie są już usługi świadczone przez operatorów sieci, gdzie usługi typu DATA (GPRS/EDGE/UMTS) mogą być rozliczane w wariancie czasowym, zależnie od decyzji klienta :-)

Obrazek

#134539  autor: Sirmark
 21 gru 2006, 09:47
frgt/10 pisze:Po tym od razu umowa i rezygnuję z netu w domu
bylbym tutaj bardziej powsciagliwy.. To ze bezprzewodowy net dziala w tej chwili calkiem dobrze nie oznacza ze tak bedzie zawsze.. Trzeba pamietac o tym ze voice ma piorytet nad data, oraz ze moze nastapic wzros userow, albo w danej lokalizacji bedzie wiecej userow i wtedy parametry transmisji sie pogorsza.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew