frgt/10 pisze:
no to pora na offtopic

słuchaj bo ja się zastanawiam nad internetem właśnie do laptopa, jak jest z zasięgiem na zadupiach? (przepraszam za to słowo)? Działa czy raczej słabo z tym?

calkiem niezle to wyglada, nawet GPRS dziala o wiele lepiej niz przez telefon, trzeba troche poczekac, na 2 kreskach jest 2-10kb/s, w ERA jest juz prawie wszedzie EDGE (przynajmniej tam gdzie sie poruszam) i to juz jest calkiem komfortowo od bidy mozna nawet VOICE pogadac, na UMTS i HSDPA to juz jest pieknie i nawet mozna byc ciagac bardzo duze pliki (ach te limity ;( ).
Generalnie zauwazylem spora roznice miedzy lacznoscia przez komorke jako modem, a dedykowana karta, mniej wiecej 100% szybciej leci na karcie. Polecam karte GT Max, jest malutka - wystaje na 1 cm z kompa, obsluguje GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA - plynnie sie przelacza w przypadku ruchu, do tego antenka za 69 PLN i jestes w stanie prawie wszedzie sie polaczyc, wystawiasz ja za okno i nawet na granicach zasiegu masz neta. Wazne, karta nie ma WI-FI, ja to mam wbudowane w kompa, wiec nie zalezalo mi na tym, ale chyba dlatego jest taka mala.