• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #129161  autor: marcinb
 01 gru 2006, 09:55
Witam.
Posiadam łącze DSL. Schemat (dumnie powiedziane ;) ) jak teraz wygląda podłączenia łącza można zobaczyć tutaj:
Obrazek

Chciałbym prosić o pomoc przy wyborze
bramki voip za pomocą której mogłbym wykonywać połączenia telefoniczne przez IP Tanifon również bez włączonego telefonu. Myślę, że należałoby to podłączyć w ten sposób:
Obrazek

Tylko teraz jaka bramkę voip wybrac aby nie wydac za duzo a wszystko dobrze dzialalo + interfejs konfiguracyjny ybł przyjazny da użytkownika.
Z góry dziękuje za pomoc.

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

#129246  autor: D@rio
 01 gru 2006, 17:24
masz zły model połączenia. Do bramki VoIP potrzebny jest switch jeszcze w tym przypadku (bo bramka pracuje jako dodatkowy komputer). No chyba że kupisz bramkę z router'em...ale są droższe.

Obrazek

#129339  autor: Sirmark
 02 gru 2006, 05:17
jak juz D@rio napisal drugi schemat jest bledny.

Ogolnie masz trzy opcje:
1. kupujesz jedno urzadzenie ze wszystkim czyli modem adsl, router, switch oraz bramka voip w jednym. plusy to jedno pudelko, minusy to koszt.
najtanszy sprzet to chyba FRITZ!Box Fon (bardzo dobry sprzet w cenie 549zl) lub DrayTek Vigor 2700V w cenie 559zl.

2. kupujesz dwa urzadzenia: pierwsze to modem adsl, router, i switch, a drugie do bramka voip. przyklady.

AG241-EU w cenie 243 zl lub tez D-Link DSL-504T w cenie ok. 220zl (linka nie podaje ale to popularny sprzet, a na allegro mozna kupic uzywany za jakies 140 zl)
i do tego bramke voip Linksys SPA1001-EU (211zl) lub
Linksys PAP2T-EU (cena 239zl, ale na allegro taka sama nowke mozna kupic za 200 zl)

3. rozwiazanie to tez dwa urzadzenia: jedno to router z modem adsl badz sam modem adsl w wyjsciem ethernet, i dodatkowo router ze switche i bramka voip
linksys AM200-EU w cenie 186zl, na allegro sa tez modemy adsl z ruterem - Microcom 2656 w cenie jakies 140zl.
Do tego kupujesz ruter z bramka voip do wyboru: linsys SPA 2102 za oko 270-299 zl (mozliwsoc podlaczenia tylko 1 komputear), lub DrayTek Vigor 2100V za oko 329 zl.

w kazdym razie jesli nie stac cie na rozwiazanie 1. to rozwiazanie 2 bedize najbardziej optymalne.

ze sklepow polecam
voip.sklep.pl
nomadic - ten jest przy okazji sklepem firmowym operatora IPfon, ktorego sam uzywam.

wymienianego przez ciebie "tanifon" nie da sie skonfigurowac na bramce (przy najmniej nie widze takiej opcji). natomiast polecane sa
ipfon oraz oferta efon w siect2 (nie mylic z tele2 ;) )

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#129498  autor: marcinb
 02 gru 2006, 17:40
Dziękuję za Wasze odpowiedzi! Przed chwilą nacisnąłem 2 x 'pomógł'
SirmarK pisze: wymienianego przez ciebie "tanifon" nie da sie skonfigurowac na bramce (przy najmniej nie widze takiej opcji). natomiast polecane sa
ipfon oraz oferta efon w siect2 (nie mylic z tele2 ;) )
Tanifon dla mnie wydaje sie byc w obecnej chwili najlepszy:
- najbardziej ekonomiczny (niskie ceny rozmow + waznośc konta na wychodzace)
- numer publ. w mojej strefie (za jednorazową opłatą)
- naliczanie sekundowe
Dotychczas uzywalem Tlenofonu ale ten nie dorasta do piet Tanifonowi jeśli chodzi o szczegóły oferty.
Można go skonfigurować na bramce, fragment z opisu, który jest na stronie:
Czy w IPTANIFON mogę wykorzystać bramki lub inne urządzenia typu VoIP?
Tak. Konfiguracja dotyczy zazwyczaj adresu serwera VoIP, numery konta, hasła VoIP oraz doboru odpowiedniego kodeka. Dla usługi IPTANIFON byłyby to:
adres serwera: ip.tanifon.pl
numer konta: numer telefonu w IPTANIFON (np. 1111111)
hasło VoIP: otrzymane lub zmienione hasło dostępu VoIP
kodek: np. iLBC, G.729, PCMU, PCMA

Jak skonfigurować bramkę GRANDSTREAM HT286 lub nowszą?
Aby skonfigurować urządzenie musisz:
- ustalić adres IP bramki, wybierając *** z klawiatury podłączonego do urządzenia uzyskasz dostęp do menu, następnie 02, aby sprawdzić aktualny adres IP
- w przeglądarce www wpisać uzyskany z poprzedniego punktu adres
- w polu password podać domyślne hasło: "admin"
- podać ustawienia w zakładce "Advanced settings":
SIP server: ip.tanifon.pl
SIP User ID: numer telefonu IPTANIFON
Authenticate ID: numer telefonu IPTANIFON
Authenticate Password: hasło dostępu VoIP
Name: numer telefonu IPTANIFON
Preferred Vocoder: iLBC, G.729A/B, PCMU, PCMA
SIP Registration: zaznaczyć Yes
Register Expiration: 60
NAT Traversal: pozostawić zaznaczoną opcję No

Jak skonfigurować bramkę Linksys?
Aby skonfigurować urządzenie musisz:
- ustalić adres IP bramki, wybierając **** z klawiatury podłączonego do urządzenia uzyskasz dostęp do menu, następnie 110#, aby sprawdzić aktualny adres IP
- w przeglądarce www wpisać uzyskany z poprzedniego punktu adres
- kliknąć w prawym górnym rogu w "Admin login"
- (w przypadku, gdy konfigurujemy urządzenie z więcej niż jednym portem telefonicznym) wybrać linię, którą chcesz skonfigurować (LINE1 lub LINE2),
- skonfigurować urządzenie według parametrów:
Line Enable: Yes
SIP Port: 5060
NAT Keep Alive Enable: Yes
Proxy: ip.tanifon.pl
Register Expires: 60
Display Name/Name: numer telefonu IPTANIFON
User ID: numer telefonu IPTANIFON
Password: hasło dostępu VoIP
Use Auth ID: No
Auth ID: numer telefonu IPTANIFON
Preferred Codec: G711U, G726-32**

#129502  autor: D@rio
 02 gru 2006, 17:59
marcinb, ale jeszcze zależy czy ten TaniFON ma wysoką jakość świadczonych usług, i jak wypada on pod technicznym względem :-) bo szkoda inwestować w coś, co możę okazać się gorsze od SkypeOUT...

Obrazek

#129506  autor: marcinb
 02 gru 2006, 18:06
D@rio pisze:marcinb, ale jeszcze zależy czy ten TaniFON ma wysoką jakość świadczonych usług, i jak wypada on pod technicznym względem :-) bo szkoda inwestować w coś, co możę okazać się gorsze od SkypeOUT...
Hmm... Testowałem kilka razy połaczenia - i przez program (pc) i przez numer dostepowy i bylo w porzadku. 'Wzgląd techniczny' - czyli co przez to rozumiesz?
Temat dla mnie wazny bo najpozniej jutro a najlepiej dzisiaj (pocz. nowego okresu rozliczeniowego) musze sobie ewentualnie zmienic nr darmowy z nr dostepowego tlenofonu na tanifon.

#129511  autor: D@rio
 02 gru 2006, 18:40
marcinb pisze:'Wzgląd techniczny' -
właśnie jakość. Bo np. znajomy mi się skarży że korzysta z jakiegoś VOIP'a i nie ma dostępności usług 24h. Nazwa tego "wynalazku" mi wypadła...

Obrazek

#129516  autor: marcinb
 02 gru 2006, 18:56
D@rio pisze: właśnie jakość. Bo np. znajomy mi się skarży że korzysta z jakiegoś VOIP'a i nie ma dostępności usług 24h. Nazwa tego "wynalazku" mi wypadła...
Nie przypomni się? ;)

#129523  autor: D@rio
 02 gru 2006, 19:09
marcinb pisze:
Nie przypomni się?
na C się nazwa zaczynała...

Obrazek

#129572  autor: marcinb
 02 gru 2006, 21:07
D@rio pisze: na C się nazwa zaczynała...
Callfromweb?

#129575  autor: D@rio
 02 gru 2006, 21:14
nie...to Polska firma świadczy to coś, częściowo powiązana z Netią, kurka..że też musiało mi wypaść w takim momencie...

A tak w ogóle, to ja uważam iż sieć T2 i IpFon są najlepsi. Dużo osób z ich usług właśnie korzysta. Ci pierwsi, świadczą też usługi na zasadzie post-paid ;)

Obrazek

#129578  autor: marcinb
 02 gru 2006, 21:26
D@rio pisze:nie...to Polska firma świadczy to coś, częściowo powiązana z Netią, kurka..że też musiało mi wypaść w takim momencie...

A tak w ogóle, to ja uważam iż sieć T2 i IpFon są najlepsi. Dużo osób z ich usług właśnie korzysta. Ci pierwsi, świadczą też usługi na zasadzie post-paid ;)
Callfromweb to polska firma. Netring jest powiązany z Netią.
Wady imho dwóch wskazanych przez Ciebie operatorów:
- ipfon: ważnośc konta na wychodzące kosztuje 10 zł na m-c (lubie byc wolny ;) )
- t2: numer publiczny - 5 zł/m-c (!) a poza tym i tak nie maja mojej strefy.

#129582  autor: D@rio
 02 gru 2006, 21:39
kurcze, tych operatorów VOIP to się porobiło jak mrówek :|

Pierwsze słysze o tych firmach, co Ty podajesz :|

A mi chodziło o... Actio.pl ;) (pomyliło mi się, sorry ;) )

Obrazek

#129584  autor: marcinb
 02 gru 2006, 21:43
D@rio pisze:kurcze, tych operatorów VOIP to się porobiło jak mrówek :|
Pierwsze słysze o tych firmach, co Ty podajesz :|
A mi chodziło o... Actio.pl ;) (pomyliło mi się, sorry ;) )
Actio... no tak, na 'c' :)
Ciekawe porównanie
[ Dodano: 2007-02-26, 13:45 ]
SirmarK pisze:
2. kupujesz dwa urzadzenia: pierwsze to modem adsl, router, i switch, a drugie do bramka voip. przyklady.
[...]
i do tego bramke voip Linksys SPA1001-EU (211zl) lub
Linksys PAP2T-EU (cena 239zl, ale na allegro taka sama nowke mozna kupic za 200 zl)
Prawdopodobnie moj operator wymieni mi modem na modem adsl z routerem gdzie będzie dodatkowe gniazdo do podłączenia bramki voip (czyli rozwiązanie nr 2). Proszę jeszcze o pomoc w znalezieniu bramki, za jakim jeszcze modelem można szperać oprócz dwóch wymienionych wyżej (a żeby nie kupić dziadostwa). Z góry dziękuję za pomoc.

#157262  autor: D@rio
 26 lut 2007, 20:30
(podbijam temat)

*po wypowiedzi ten post zostanie usunięty.

Obrazek

#173188  autor: jakobinek
 11 kwie 2007, 23:20
Od roku uzywam Easycall. www.easycall.pl . Zero problemow, wszystko dziala, okolo 6 gr/min. Chyba najwiekszy operator, tak przy okazji.... Polecam. Nie mozna jednak miec mniej niz dsl 256, bo nie idzie po prostu. Chodzi o sygnal wysylany oczywiscie. Wejdz na strone, bramki sa rowniez...