• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #169922  autor: yellowfox
 04 kwie 2007, 13:23
Oto oficjalne stanowsiko Grupy Multimo w sprawie niskich predkosci. W mojej sytacji predkości od tej na ktora synchronizuje sie łącze sa nawet do 35 % mniejsze, czy mam jakies relalne podstawy do zerwania umowy bez poniesienia dodatkowych kosztow?

i oświadczenie w całości
"Stanowisko GTS Energis odnośnie pomiarów prędkości i wpływu protokołu
PPPoE na prędkość łącza:

W usłudze Multimo do realizacji transmisji pomiędzy modem DSL a siecią
Internet jest wykorzystywany protokół PPPoE.

Cechą każdego protokołu w tym również protokołu PPPoE jest fakt, że
przepływność bitowa łącza jest wykorzystywana do właściwych przesyłania
danych oraz danych administracyjnych niezbędnych do obsługi protokoły.

W usłudze Multimo przepływność modemu jest większa o przepływności
bitowej zamówionej usługi, tak, aby zapewnić odpowiednią przepływność łącza.

Przepływność bitowa transmisji modemowej w usłudze Multimo jest taka
sama jak w usłudze Neostrada.

Zastosowanie protokołu PPPE powoduje jednak, że w realizacji transmisji
danych przekazywane są dodatkowe dane administracyjne niezbędne do
obsługi protokoły.

Dodatkowa ilość bajtów, która się z tym wiąże to:
1. Nagłówek Ethernet 6 + 6 + 2 bajty = 14 bajtów
2. Nagłówek PPPoE 6 bajtów
3. Suma kontrolna CRC Ethernet 4 bajty

Sumarycznie: 24 bajty

Udział procentowy zależy od długości pakietu, który zawiera się pomiędzy
46 a 1500 bajtów (z nagłówkiem i CRC Ethernet 64 - 1518)

Zmierzona przepływność bitowa może być zatem mniejsza o od %1,6 do nawet
kilkudziesięciu procent w stosunku do przepływności do której jest
zsynchronizowany modem DSL. Dla średniego pakietu o długości 512 bajtów
to 4,7%.

DODATKOWE ZALECENIA

1.Ostateczna efektywna prędkość osiągana na łączy zależy wielu innych
czynników nie związanych z sposobem realizacji usługi. Są to między
innymi następujące czynniki:
- Rodzaj transferowanych danych;
- Wydajność aplikacji zainstalowanych na komputerze;
- Wydajność pakietowa modemów;
- Ilości jednoczesnych sesji komunikacyjnych;
- Styk międzyoperatorski z kontentodawcą, od którego próbujemy pobrać dane;
2. Jak mierzyć prędkość łącza:

- sprawdź prędkość synchronizacji modemu z DSLAM
- Na czas pomiaru należy wyłączyć programy, które w znacznym stopniu
obciążają modem, kartę sieciową, itp. Do nich mogą należeć programy typu
P2P tj. eDonkey, Kazaa, itd. Do grupy programów obciążających należą
również tzw. "wirusy" oraz programy typu "spyware". (Najbardziej
wiarygodne wyniki można otrzymać, gdy uruchomionych jest jak najmniej
programów). Jeżeli warunek ten nie jest spełniony mogą pojawić się
problemy z określeniem przepustowość twojego łącza
- Podczas testów zalecamy pobieranie danych ze strony referencyjnej
znajdującej się w naszej sieci pod adresem http://noc.gts.pl

3. Podczas analizowania szybkości połączenia sieciowego należy dużą
uwagę zwracać na jednostki, w których jest ona mierzona.
Trzeba pamiętać, że podajemy prędkość transmisji w kilobitach na sekundę
(kb/s lub kbps - kilobits per second), a wiele aplikacji (np. Internet
Explorer) podczas pobierania danych pokazuje wartości wyrażone w
kilobajtach na sekundę (KB/s).
Pamiętajmy: 1 B (bajt) to 8 b (bitów), a mała litera k oznacza mnożnik
1000 stosowany w układzie SI. Z kolei wielka litera K ma rodowód
informatyczny i jest tożsama z wartością 1024.
Porównując zatem wielkości wyrażone w różnych jednostkach, trzeba
pamiętać, że 1 KB/s = 1024*8 b/s = 8192 b/s = 8,192 kb/s. Dysponując
zatem np. łączem Multimo 512, możemy się spodziewać, że podczas
pobierania pliku przeglądarka wskaże maksymalnie ok. 64 KB/s.

Pozdrawiamy,

MultimoTeam

#170152  autor: D@rio
 04 kwie 2007, 20:59
bardzo fachowa i profesjonalna odpowiedź.

Brawa dla GTS'u !

Nie mogę się doczekać lat, kiedy TP S.A. tak będzie odpowiadać. Ale oni nawet tak nie potrafią bo pojęcia nie mają...

Obrazek

re

#170737  autor: amadeo
 05 kwie 2007, 19:19
ciekawa opinia ...wszak tam same woły D@rio pracują-a jeszcze wczoraj przy łopacie byłi.... :smt005

Obrazek

#170979  autor: mystic
 06 kwie 2007, 10:14
D@rio pisze:bardzo fachowa i profesjonalna odpowiedź.

Brawa dla GTS'u !

Nie mogę się doczekać lat, kiedy TP S.A. tak będzie odpowiadać. Ale oni nawet tak nie potrafią bo pojęcia nie mają...
Nie wiem za co te brawa i czym się tak jarasz ? Co mi po takich pięknych oświadczeniach ?

Mam net 1Mb w multimo, synchro lini to 1312/320 i max co mogę wyciągnąć to 750-800 kbps. Sąsiad jeden dom dalej na neostradzie stabilnie 1Mb. Rodzinka w innej dzielnicy miasta 900-960kbps na Multimo. Co mi po tych tłumaczeniach skoro nie mam tego za co płacę. Różnica pomiędzy PPPoA a PPPoE to zaledwie 0,58% na korzyść PPPoA. Nie twierdzę, że braki w prędkości to problem techniczny po stronie GTS, jestem pewien nawet, że po stronie TPSA wina leży, bo u sąsiada po rozdzieleniu BSA też spadły transfery do ok 700-800kbps, ale po interwencji w technicznym wróciły do normalnego poziomu. Także twierdzę, że gdyby GTS był bardziej stanowczy w stosunku do tepsy to i transfery były by wyższe.

#171067  autor: doktor
 06 kwie 2007, 14:00
Skopiowanie i wklejenie regułki, którą juz gdzies na Internecie widziałem nie jest niczym chwalebnym:>. A problem dalej został :>

https://www.speedtest.net/result/a/10352767239
LTE2600+LTE2100+LTE1800+LTE800+5G 3600

https://www.speedtest.net/result/15854998413.png
GPON w domu

re

#171184  autor: amadeo
 06 kwie 2007, 19:04
pozostaje reklamowac nadal- ale jesli masz w regulaminie do....np 1M to raczej nic chyba nie zrobisz...

a moze zrób testy na stronach
www.dsl.cz oraz www.speedtest.pl
i napisz co i jak...
ps
jak widac neo nie jest takie złe jak się pisze-nie zawsze co tanie to lepsze :wink:

Obrazek

#171188  autor: D@rio
 06 kwie 2007, 19:10
bo TP celowo stwarza problemy techniczne...

polecam zrobić test na:

www.numion.com
i www.twojeip.wp.pl

Obrazek

#171198  autor: doktor
 06 kwie 2007, 19:43
D@rio pisze:bo TP celowo stwarza problemy techniczne...

polecam zrobić test na:

www.numion.com
i www.twojeip.wp.pl
albo zassac plik ze strony testowej.
Sam polecam http://noc.exatel.pl/ , na GTS plik idzie max 2 mbity a czasem mniiej

re

#171199  autor: amadeo
 06 kwie 2007, 19:44
D@rio pisze:bo TP celowo stwarza problemy techniczne...

polecam zrobić test na:

www.numion.com
i www.twojeip.wp.pl
ech.... , no tak w nocy monterzy chodza po słupach i robia jaja :wink:

Obrazek

#171253  autor: D@rio
 06 kwie 2007, 22:45
amadeo pisze: ech.... , no tak w nocy monterzy chodza po słupach i robia jaja
tak? to jak wytłumaczysz to że są użytkownicy którzy mogą mieć normalnie Neostradę a nie mogą mieć BSA ze względu na "problemy techniczne" co? Czary mary z nieba?

Czekam na odpowiedź.

Obrazek

re

#171265  autor: amadeo
 06 kwie 2007, 23:07
bo zaden operator nie bedzie dokładał do innych-przykładowo gostek miał w TP neo np 128kb bo akurat taka mógł mieć-zrezygnował z usłuk tak niekochanej firmy TP bo u innego zyska mniejsze opłaty i wieksza predkość np 1M - która mu nigdy w zyciu nie pójdzie z uwagi na -parametry linni -odległosc od centrali choc nieraz trasę mozna skrócić jesli to mozliwe ale nie zawsze a rozwijanie sieci poto aby komus ja oddać nakaz UKE to przeciez chyba brak logiki???!!! moze się tez okazać ze gostek miał neo ale odszedł..a miedzy czasie był juz następny klient który został podłaczony ...i co brak DSLAM ...i kto ma zainwestowac w rozbudowę??? obcemu wirtualnemu operatorowi??? którego nie obchodzi infrastruktura itd.. nastapiła era rynku liczą się zyski a nie straty...mógłbym tak pisac ale nie sądzę abys to zrozumiał...to takjakbyś dom wybudował -kazde mieszkanie cię kosztowało np przysłowiowe 10 zł a ty masz potem oddac te mieszkania np po 5 zł .....

chyba znajdziesz logikę??? w tym ..
Ciotka TP to juz nie Caritas....

ps
Dobrze tym co odeszli i neta nie mają -bo jak sie okazuje szybciutko wracają ...oj szybciutko...
Autor postu w którym piszemy dostał suche danie na talerzu od Multimo ..i jest w kresce..a w Tp to mógl dostac odszkodowanie czy rozwiązanie problemu w inny sposób ....a tak to Hulaj dusza....Bóg wie gdzie i do kogo pretensje składać.....

a ta odpowiedz co dostal to juz specjalnie ułozona formułka...w razie kłopotów i nic pozatym -kazdemu to piszą -kazdemu -załuż se neta w Mulitmo 1M i złóz reklamacje i gwarantuję ci te same bzdety otrzymasz

Obrazek

#171278  autor: D@rio
 06 kwie 2007, 23:24
amadeo pisze:przykładowo gostek miał w TP neo np 128kb bo akurat taka mógł mieć-zrezygnował z usłuk tak niekochanej firmy TP bo u innego zyska mniejsze opłaty i wieksza predkość np 1M
ale z aspektów prawnych TP nie ma prawa mu odmówić.

Akurat gostek miał 512kb/s i chciał mieć 512kb/s w Netii.
amadeo pisze:- która mu nigdy w zyciu nie pójdzie z uwagi na -parametry linni -odległosc od centrali choc nieraz trasę mozna skrócić jesli to mozliwe ale nie zawsze a rozwijanie sieci poto aby komus ja oddać nakaz UKE to przeciez chyba brak logiki???!!!
logika podpowiada aby go poinformowac o tym fakcie, aby np. wybrał mniejszą prędkość. Pozatym, tak jak wyżej napisałem. Osoba chciała mieć 512kb/s w Netii a miała 512kb/s w TP i chodziło. WIĘC?! To chyba nie taka była przyczyna...
amadeo pisze: moze się tez okazać ze gostek miał neo ale odszedł..a miedzy czasie był juz następny klient który został podłaczony ...i co brak DSLAM ...i kto ma zainwestowac w rozbudowę???
ale klient ten od nowa wziął neostradę, w tej samej prędkości i mu ją podłączyli bez większych problemów. Więc brak portów w DSLAM też odpada.
amadeo pisze:obcemu wirtualnemu operatorowi??? którego nie obchodzi infrastruktura itd..
obcy operator płaci Wam (TP S.A. ) za każde zakończenie łącza w ramach usługi BSA a więc np. ustawa wydana przez UKE w kwestii BSA to Was (TP S.A) zobowiązuje do zapewnienia monitoringu technicznego i rozbudowy tejże usługi.
amadeo pisze:Dobrze tym co odeszli i neta nie mają -bo jak sie okazuje szybciutko wracają ...oj szybciutko...
masz dostęp do jakichś statystyk? pokaż.
amadeo pisze:a ta odpowiedz co dostal to juz specjalnie ułozona formułka...w razie kłopotów i nic pozatym -kazdemu to piszą -kazdemu -załuż se neta w Mulitmo 1M i złóz reklamacje i gwarantuję ci te same bzdety otrzymasz
nie oszukujmy się, otrzymał fachowe wyjaśnienie i wytłumaczenie sprawy, które natobene jest prawdą od strony technicznej.

Natomiast, nie jest prawdą że jest to standardowa ułożona formułka ponieważ ona dotyczy jasno senso sctricto jednego problemu, dość wąskiego a więć nie zgadzam się. Ale mniejsza z tym...

Obrazek

#171314  autor: amadeo
 07 kwie 2007, 08:16
D@rio pisze:
amadeo pisze:obcemu wirtualnemu operatorowi??? którego nie obchodzi infrastruktura itd..
obcy operator płaci Wam (TP S.A. ) za każde zakończenie łącza w ramach usługi BSA a więc np. ustawa wydana przez UKE w kwestii BSA to Was (TP S.A) zobowiązuje do zapewnienia monitoringu technicznego i rozbudowy tejże usługi
do rozbudowy kosztem TP???
gdzie to pisze ze zobowiązuje do rozbudowy ???

Obrazek

#171503  autor: D@rio
 07 kwie 2007, 17:31
amadeo pisze:do rozbudowy kosztem TP???
gdzie to pisze ze zobowiązuje do rozbudowy ???
w rozporządzeniu o BSA .

P.S

nie odpowiedziałeś mi na poprzednie pytania

Obrazek

re

#171561  autor: amadeo
 07 kwie 2007, 20:38
moge ci teraz szczerze napisac -BOK PLUS GSM to kretyni -infolinia- wielokrotny sms dociera do klienta TP -stacjonarny. od 3 dni co 2 minuty wystąpilem po prośie do PLUS GSM ...ale tam to chyba kretyni robią .....bo nic a nic nie kumaja jak mozna rozwiązac problem .........i sami tam maja taki bajzel i sami nie wiedza jak temu zaradzić

co DO BSA
rozporzadzenia... niech se UKE zrobi sieć i potem rządzi... co do dalszych wyjaśnień -chocbym je tu przedstawił a i tak ich nie zrozumiesz...opierasz się na suchej teori -ksiazkowej a praktyka jest całkiem inna - doskonale tez wiem ze zawsze bedziesz skakał do moich wypowiedzi..wiec najlepiej abym tobie nie odpowiadał... popracuj 20 lat w firmie to pogadamy-nie znasz struktury sieci TP więc co ja ci bede pisał...

POzatym sa Swięta i wcale niemam ochoty psuc sobie swiąt wg twojego JA

Obrazek

#171568  autor: D@rio
 07 kwie 2007, 20:48
amadeo pisze:moge ci teraz szczerze napisac -BOK PLUS GSM to kretyni -infolinia- wielokrotny sms dociera do klienta TP -stacjonarny. od 3 dni co 2 minuty wystąpilem po prośie do PLUS GSM ...ale tam to chyba kretyni robią .....bo nic a nic nie kumaja jak mozna rozwiązac problem .........i sami tam maja taki bajzel i sami nie wiedza jak temu zaradzić
ale co to ma do rzeczy? Jeszcze tak nieskładnie napisałeś że mało co o szczegółach sprawy rozumiem.
amadeo pisze:co DO BSA
rozporzadzenia... niech se UKE zrobi sieć i potem rządzi... co do dalszych wyjaśnień -chocbym je tu przedstawił a i tak ich nie zrozumiesz...
jak się postarasz to zrozumiem. Chce tylko abyś mi odpowiedział dlaczego user'owi odmówiono założenia BSA w Netii, na tych samych parametrach, gdzie neostrada jest możliwa. Dodam, że jest to user z forum telepolis .
amadeo pisze:.opierasz się na suchej teori -ksiazkowej a praktyka jest całkiem inna -
ale co to ma do rzeczy? Porozmawiać nie można?
amadeo pisze: - doskonale tez wiem ze zawsze bedziesz skakał do moich wypowiedzi..wiec najlepiej abym tobie nie odpowiadał... popracuj 20 lat w firmie to pogadamy-nie znasz struktury sieci TP więc co ja ci bede pisał...
a ten znowu swoje... OK . Nie chcesz gadać to nie...

Obrazek