• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #114201  autor: Radzio
 15 paź 2006, 22:00
Cze! Jakby tu zacząć...myślę, że płacę dużo za abonament, 85zł brutto samego abonamentu za darmowe wieczory i weekendy*...

*niby

Kolega mówił mi, że korzysta z jakiegoś NOM, prefiks czy coś w tym stylu. Czy jest taniej? Na jakiej zasadzie to działa? A może tele2? Patrzylem w ostatni rachunek i pisało, że najwięcej wydzwonionych godzin jest na lokalnych i strefowych i miedzystrefowych.Proszę, doradźcie mi co zrobić aby płacić mniej. ;(

#114207  autor: przemek910
 15 paź 2006, 22:11
Prefix o ilę się nie myle to jest to 1033 1044 1055 (kiedys trzeba było wybierać przed numerem kierunkowym np. 0 - 1033 - 22 - 2555555 )

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#114209  autor: Kaczy
 15 paź 2006, 22:18
Radzio pisze:Kolega mówił mi, że korzysta z jakiegoś NOM, prefiks czy coś w tym stylu. Czy jest taniej? Na jakiej zasadzie to działa? A może tele2?
Może to działać na 2 zasadach. Przed numerem kierunkowym (np. 0-94....) wybierasz prefix (0 1069 94...).
Można też tak zrobic, że będziesz łączył się z innym operatorem bez podania prefiksu.

Z znanych operatorów: tele2, NOM, Prefix 1069 z Plusa, Dialog.

Co do cen to najlepiej sprawdzać na stronie firmy świadczącej takie usługi i wybrać tą, która nam najbardziej odpowiada pod kątem wykowyanie połączeń.

...::: Made for loneliness :::...

#114213  autor: Radzio
 15 paź 2006, 22:20
Czy to dziala na takiej zasadzie, że wybieram najtańszy abonament z tp, którego nie używam (tak naprawdę jest to abonament na użytkowanie linii), ponieważ korzystam z planu NOM? Na takiej zasadzie to działa? Jestem laikiem w tej kwestii, więc jakby ktoś zapodał jakiś poradnik/artykuł na ten temat to byłbym wdzięczny.

#114215  autor: Kaczy
 15 paź 2006, 22:23
Radzio pisze:Czy to dziala na takiej zasadzie, że wybieram najtańszy abonament z tp, którego nie używam (tak naprawdę jest to abonament na użytkowanie linii), ponieważ korzystam z planu NOM? Na takiej zasadzie to działa? J
W chwili obecnej, choć tylko na papierze, możesz zrezygnować z TP S.A. i zachować numer. Niestety jeszcze w praktyce to nie działa i musisz płacić abo dla TePsy.

Ps. Działa to na tej zasadzie jak napisałeś. Chociaż z tego co kojarze, kiedyś były problemy z tym, że przy najniższym abo w TP nie można było korzystać z prefiksu.
Jednak jaki jest stan na chwilę obecną to nie powiem, bo nie wiem :)

...::: Made for loneliness :::...

#114220  autor: Radzio
 15 paź 2006, 22:30
Więc co mam zrobić, żeby korzystać w NOMa???

żeby to nie wyszło tak, że będe płacił więcej za TP+NOM niż za TP ;/
Sam już nie wiem, pogubiłem się, może zostać przy TP?

#114257  autor: D@rio
 15 paź 2006, 23:12
Kaczy pisze:W chwili obecnej, choć tylko na papierze, możesz zrezygnować z TP S.A. i zachować numer. Niestety jeszcze w praktyce to nie działa i musisz płacić abo dla TePsy.
Nie prawda. Przenośność numerów w sieci stacjonarnej już istnieje od ubiegłego roku i jest możliwa w PRAKTYCE. A więc możesz przenieść numer normalnie do innego operatora.

Generalnie, koledze proponowałbym zmienić na jakiś niższy plan, obojetnie jaki, w miare najniższy w TP np. Plan Startowy itp. (każdy oprócz socjalnego) i wtedy, podpisać umowę np. NOM-em.

Obrazek

#116947  autor: Adam84
 25 paź 2006, 16:19
Dario ma racje,ale nie do końca.
Radzio, powodem twoich wysokich rachunków w TP moga być dwie przyczyny:
1."Coś" nawaliło na centrali TP,że zamiast prefiksu NOM liczy przez TPse(reklamacja).
2.Mogłeś nieświadomie zlecić przywrócenie preselekcji w TPsa ze zmianą na plan Darmowe Wieczory i Weekandy(85zł)
Z tego co się domyślam masz podpisaną umowe z NOMem.Aby obniżyć rachunek:
-W TePsie zmień na plan 60 minut za darmo,bo Standardowego już nie ma, a Socjalny zabrania obcej preselekcji(NOM).
Masz w nim godzine na miesiąc dla lokalnych i miedzystrefowych o dowolnej porze dnia.Musisz krecić jednak przez 1033 a jeśli nie wybierzesz 1033 to powinno liczyć w NOMie.

Rób jak uważasz i uważaj jak robisz :)